maniek1310 3 Napisano 22 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2013 Witam dało by radę stworzyć program, który jednocześnie wykonuje kilka zadań ?? Przypuśćmy mamy pewien program, obliczający (żeby mu długo schodziło ) liczbę pi do 200 miejsca po przecinku , no i podczas obliczania chciałbym wiedzieć ile jest już % , no więc musi wykonywać te zadania jednocześnie Cytuj Link to post Share on other sites
darasz89 190 Napisano 22 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2013 (edytowane) tak możesz to zrobić na procesach albo wątkach, z czego wątki są łatwiejsze do przetrawienia poszukaj więcej informacji przy pomocy google Edytowane 22 Kwietnia 2013 przez darasz89 Cytuj Link to post Share on other sites
Gość Szczawson Napisano 22 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2013 jakby sie nie dalo to by byla lipa, nie uwazasz ? 1 Cytuj Link to post Share on other sites
maniek1310 3 Napisano 23 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2013 @up wiedziałem że ogólnie da się takie coś zrobić tylko nie wiedziałem czy w c++ też da radę Mam kolejne pytanie. Który język programowania jest lepszy c++ czy php bo podstawy znam obu a nie wiem którego edukację rozwijać Cytuj Link to post Share on other sites
darasz89 190 Napisano 23 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2013 (edytowane) php to nie język programowania - to zło wymyślone przez szatana aby zniewolić świat i wkur###ć developerów a tak na serio, to c++ i php to kompletnie inne zastosowania c++ to tradycyjne aplikacje "okienkowe", chociaż tutaj jeśli chce się bawić więcej to polecam C# php to głównie internetowe aplikacje bazodanowe, portale i inne śmieci ogólnie musisz sobie sam odpowiedzieć co chcesz robić Edytowane 23 Kwietnia 2013 przez darasz89 Cytuj Link to post Share on other sites
maniek1310 3 Napisano 23 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2013 no to chyba lepiej będzie w c++ tylko kiedyś próbowałem załapać okienka (WinAPI) ale nie mogę znaleźć jakiegoś porządnego poradnika do tego Cytuj Link to post Share on other sites
darasz89 190 Napisano 23 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2013 nie baw się WinAPI, bo na początek to przesada zainstaluj sobie MS Visual Express i działaj Cytuj Link to post Share on other sites
Malwin 16 Napisano 23 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2013 M$ to zUO. Jak już musisz okienkowe aplikacje w c++ to dobrze jest się zaznajomić z biblioteką QT. Cytuj Link to post Share on other sites
darasz89 190 Napisano 23 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2013 (edytowane) no nie zgodzę się z Tobą, bo IDE od MS jest bądź co bądź bardzo przyjemne i nie jest takie złe jak napisałeś tak samo IDE od Embarcadero wg mnie pakowanie się w QT tylko po to, żeby pisać aplikacje na Windows jest jak wlewanie paliwa rakietowego do malucha z nadzieją, że szybciej pojedzie Edytowane 23 Kwietnia 2013 przez darasz89 Cytuj Link to post Share on other sites
Malwin 16 Napisano 23 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2013 Hmm, ale to tylko Ty wspomniałeś o pisaniu pod windowsa..., ani założyciel tematu, ani nikt inny z wypowiadających się nie precyzował o jaką platformę chodzi. QT jest świetne, bo bardzo łatwo można stworzyć przenośne aplikacje i w sumie sama idea tego frameworka jest ciekawa. Cytuj Link to post Share on other sites
darasz89 190 Napisano 23 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2013 (edytowane) napisał, że próbował WinAPI, to chyba raczej nie pod Linux'a stąd wnioskuję, że autora interesuje pisanie na platformę MS nie twierdzę, że QT jest złe czy coś, ale jeśli mają to być głównie aplikacje pod Windows to nie ma sensu na początek sobie tym głowy zawracać Edytowane 23 Kwietnia 2013 przez darasz89 Cytuj Link to post Share on other sites
Gość Szczawson Napisano 23 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2013 (edytowane) ta ... koles sie pyta co jest lepsze : php czy c++ a malwin poleca mu zeby ogarnal qt jak chce robic aplikacje okienkowe .... Have fun Edytowane 23 Kwietnia 2013 przez Szczawson Cytuj Link to post Share on other sites
Malwin 16 Napisano 23 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2013 @Szczawson z Twojego posta wynika jakby QT było niewiadomo jak skomplikowane. Jakbym miał wybierać winAPI czy QT wybrałbym QT. W sumie jakbym miał wybór MFC czy QT to i tak bym wybrał QT. Na necie jest pełno tutoriali i innych materiałów, właśnie dlatego, że QT jest popularne w projektach open source i multiplatformowe. Cytuj Link to post Share on other sites
maniek1310 3 Napisano 24 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2013 żeby rozwiać wasze wątpliwości dodam że rozchodzi się o platformę MS Cytuj Link to post Share on other sites
Mistic92 68 Napisano 24 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2013 (edytowane) Ja rowniez polece c# jesli o okienka chodzi Jak chcesz szalec z wygladem to WPF Za to prace z roznymi watkami latwiej mi sie ogarnelo w javie. Edytowane 24 Kwietnia 2013 przez Mistic92 Cytuj Link to post Share on other sites
Tudrum 0 Napisano 26 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2013 Można c++ i MFC bo w WinApi to chyba nie za dobrze się bawić, zbyt prymitywne. Ale jeżeli chodzi o windę to chyba najlepiej: c# i WPF lub WinFormsy, z czego lepiej WPF bo WinFormsy to już przeżytek a WPF ma naprawdę duże możliwości. A co do samych wątków dość fajnie w ostatnim frameworku do c# wymyślili pattern async/await. Nie wiem jak w Javie ale praca z wątkami w c# jest bardzo prosta i przyjemna. Cytuj Link to post Share on other sites
Mistic92 68 Napisano 26 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2013 W C# mialem poczatkowo problem gdy sie z javy przenosilem bo okienka utworzonego w innym watku nie moglem wprost edytowac z innego watku czy jakos tak Nie pamietam.... :< Cytuj Link to post Share on other sites
Tudrum 0 Napisano 27 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2013 No raczej nie można uruchamiać żadnych method/propertisów z innego wątka niż ten, w którym kontrolka została stworzona. W WPFie trzeba używać Dispatchera do wkładania method na prawidłowy wątek, lub można też korzystać z async/await Cytuj Link to post Share on other sites
Mistic92 68 Napisano 27 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2013 No wlasnie w javie sie da i oszczedzalo to kombinowania przy jakichs prostych aplikacjach Cytuj Link to post Share on other sites
Malwin 16 Napisano 27 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2013 Zależy od frameworka. W C# też się chyba tak da, ale używając winforms, a nie WPF chociaż głowy nie dam. W WPF na pewno się nie da, bo praktycznie w każdej kontrolce itp początkowo sprawdzane jest z jakiego wątku została wywołana. Jeśli inny wątek niż gui to rzuca wyjątkiem właśnie. Chociaż używanie wcale to tak nie utrudnia sprawy. Dalej wywołanie operacji na jakimś elemencie gui to jedna linia, tyle, że używa się dispatchera do jej wywołania. Cytuj Link to post Share on other sites
darasz89 190 Napisano 27 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2013 (edytowane) polecam zapoznać się z metodą Invoke i delegatami http://stackoverflow.com/questions/4062993/accessing-data-on-another-thread Edytowane 27 Kwietnia 2013 przez darasz89 Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts