kubas246 135 Napisano 22 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2013 @gehaes Wychwytujesz tylko to co Ci odpowiada olewając resztę posta. Udajesz pana mądrego powtarzając to co i tak zostało już napisane. Jakbyś przynajmniej zadał sobie tyle trudu i przeczytał pierwszą stronę to wiedziałbyś, co zostało napisane i nie skakał na mnie z jakimiś kretyńskimi zarzutami, gdzie nigdzie nie pisałem nawet o konieczności zakupu chłodzenia a pisałem o sprawdzeniu czy radiator jest dobrze zamontowany i wymianie pasty. Cytuj Link to post Share on other sites
jarnuszkiewiczm 1096 Napisano 23 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2013 Ja proponuję SilentiumPC Fortis - http://www.morele.net/chlodzenie-cpu-silentiumpc-fortis-he1225-spc043-309589/ Do ekstremalnego OC się nie nadaje, ale Tobie powinno wystarczyć. Co prawda jest kompatybilne z podstawką FM1, ale na innym forum piszą że rozkład mocowań w FM2 jest identyczny jak w FM1 i będzie pasować. Pozostaje jeszcze kwestia obudowy: do Fortisa zalecane są o głębokości nie mniejszej jak 180mm Z tego co zauważyłem autor tematu jest raczej zielony w wymianie podzespołów, nie proponowałbym chłodzenia, którego montaż wiąże się z wykręcaniem całej płyty głównej, wymianą koszyka itp, lepiej kupić coś łatwiejszego w montażu Cytuj Link to post Share on other sites
gehaes 3 Napisano 23 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2013 I już na zakończenie. Tu autorze: http://hexus.net/tech/reviews/cpu/46073-amd-a10-5800k-trinity-needs-faster-ram/?page=3 możesz sobie sprawdzić jak bardzo ram ograniczył ci wydajność trinity Pzdr Cytuj Link to post Share on other sites
wujashek 1204 Napisano 23 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2013 miedzy 1333 a 1866 jest 15%, a nie taka roznica o jakiej autor mowi. zreszta widze juz gdzie autor napisal jakie ma pamieci. "8GB 1666 MHz" moze oznaczac ze ma rownie dobrze 1600 lub 1866 MHz, bo ewidentnie niepoprawnie zapisal ta wartosc. 8 GB sugeruje, ze raczej w dualu. Ewentualnie mozna tylko sprawdzic w biosie czy ma prawidlowe wartosci ustawione dla swojego ramu, ale nadal jest to tylko 15%. Cytuj Link to post Share on other sites
40rozbojnik 658 Napisano 23 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2013 Z tego co zauważyłem autor tematu jest raczej zielony w wymianie podzespołów, nie proponowałbym chłodzenia, którego montaż wiąże się z wykręcaniem całej płyty głównej, wymianą koszyka itp, lepiej kupić coś łatwiejszego w montażu Co racja to racja - Fortis wymaga nieco cierpliwości i samozaparcia - choćby przy montowaniu gumowych kołków na sam wiatrak, nie wspominając o montażu radiatora. Cytuj Link to post Share on other sites
gothic1210 45 Napisano 23 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2013 (edytowane) Powoli panowie. Pamięć jaką posiadam to jedna kość o pojemności 8 GB i taktująca o częstotliwości 1600Mhz i jeszcze pisze HyperX, ale to chyba jakiś chwyt reklamowy, bo nie wiem co to oznacza. Taka pamięć była najszybsza jaką ten gość miał w sklepie. Chciałbym też napisać, że APU kupiłem w pełni świadomie, że korzysta z pamięci RAM i wiem, że ma to wpływ na wydajność. Po prostu miałam mało kasy a integra mi wystarczała (przynajmniej według testów) więc kupiłem a później miałem w planach zakup oddzielnego GPU (Radeon hd 7770). Nie jest tak, że ja jakoś strasznie narzekam. po prostu patrzyłem na testy.. jeden, drugi no gdzieś coś brakuje no i napisałem i wyszło, że są temperatury. W biosie rzeczywiście mi pisze, że pamieć ma częstotliwość 1333Mhz. Może coś się przestawiło, albo znowu mnie wykiwali? Na opakowaniu po RAM pisze 1600Mhz, na paragonie 1333Mhz ale z ceną 1600-etki xD To chyba pisze na kości, nie? To zaraz zajrzę. Log ze Speccy RAM Sloty pamięciWszystkie sloty pamięci 4Używanie sloty pamięci 1Wolne sloty pamięci 3PamięćTyp DDR3Rozmiar 8192 MBajtów# Kanałów 1Częstotliwość DRAM 665,5 MHzOpóźnienie CAS# (CL) 9 taktówOpóźnienie RAS# do CAS# (tRCD) 9 taktówRAS# Precharge (tRP) 10 taktówCzas Cyklu (tRAS) 24 taktówCzas Cyklu Banku (tRC) 33 taktówPamięć FizycznaZużycie Pamięci 27 %Całkowita Fizyczna 7,46 GBDostępna Fizyczna 5,41 GBCałkowita Wirtualna 15 GBDostępna Wirtualna 12 GBSPDLiczba Modułów SPD 1Slot #1Typ DDR3Rozmiar 8192 MBajtówProducent KingstonMaksymalna Przepustowość PC3-10700 (667 MHz)Numer Części 9905403-559.A00LFNumer Seryjny BB32457BTydzień/rok 43 / 12SPD Ext. EPPJEDEC #4Częstotliwość 685,7 MHzOpóźnienie CAS# 9,0RAS# do CAS# 9RAS# Precharge 9tRAS 25tRC 34Napięcie 1,500 VJEDEC #3Częstotliwość 609,5 MHzOpóźnienie CAS# 8,0RAS# do CAS# 8RAS# Precharge 8tRAS 22tRC 30Napięcie 1,500 VJEDEC #2Częstotliwość 533,3 MHzOpóźnienie CAS# 7,0RAS# do CAS# 7RAS# Precharge 7tRAS 20tRC 27Napięcie 1,500 VJEDEC #1Częstotliwość 457,1 MHzOpóźnienie CAS# 6,0RAS# do CAS# 6RAS# Precharge 6tRAS 17tRC 23Napięcie 1,500 V Co do napięcia to wg OCCT wynosi 0.9V a jak poruszam myszką albo dam obciążenie to 1.42V. Pasty na razie nie mam i muszę czekać az ojciec kupi, albo będzie w mieście więc nie zdejmę na razie chłodzenia. Jednak przypuszczam, że to będzie mała wydajność boxa (max obroty jakie zanotowałem to 3100) albo się czujnik popsuł bo za szybko się ta temp zmienia... Edytowane 23 Kwietnia 2013 przez gothic1210 Cytuj Link to post Share on other sites
wujashek 1204 Napisano 23 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2013 Paste niech kupi jakas dobra. Arctic cooling albo zalman. Pamieci w biosie przestaw na 1600. z automatu robia sie na 1333. Szkoda ze ramu nie masz w dualu, bo to robi roznice spora. Cytuj Link to post Share on other sites
RaaKoo 74 Napisano 23 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2013 (edytowane) jak uporasz się z temp. to pomyśl o drugiej takiej samej kości ramu ,tak samo jak ty kupiłem na początku 1 kość 8gb , i nie byłem zadowolony z wyników testów , teraz mam już dual i różnica ogromna , np w Vantage singiel wynik ogólny był słabiutki ok 3400p teraz 5216p (też ogólny performance) bez OC, w 3dmarku 11 już dokałdnie nie pamietam ale jakoś z 900p do około 1400p (ogólny) Edytowane 23 Kwietnia 2013 przez RaaKoo Cytuj Link to post Share on other sites
gothic1210 45 Napisano 23 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2013 Temperatury jeszcze nie naprawiłem bo jak już mówiłem nie mam pasty, ale podniosłem w biosie taktowanie pamięci. Komputer się zrsetartował i wyskoczył komunikat o niepoprawnych ustawieniach biosu (coś w ten deseń). Z tego co zrozumiałem to bios mi zaproponował podniesienie częstotliwości proca do 4.1x Ghz. Czytałem kiedyś o podkręcaniu magistralą systemową i ona podnosi częstotliwość wszystkiego, no nie? No to skoro po podniesieniu ramu (do nieobsługiwanej - zakładając że to nie jest jednak 1600Mhz) częstotliwości system proponuje podniesienie innych ustawień to czy to znaczy, że mam pamięć 1333 Mhz? Cytuj Link to post Share on other sites
dam111111 522 Napisano 23 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2013 (edytowane) Masz 90 stopni a bawisz się w oc ?Lepiej byś zdjął bok obudowy i sprawdził czy jakiś "fachura" dobrze zapiął dzwignię chłodzenia, czy chłodzenie się nie rusza itp a także czy pod radiatorem jest pasta bo jak są te trzy rzeczy to nie masz co kupować nowej pasty bo to nie jest przyczyna dolegliwośći twojego pc Edytowane 23 Kwietnia 2013 przez dam111111 Cytuj Link to post Share on other sites
gothic1210 45 Napisano 23 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2013 Źle mnie zrozumiałeś. Chciałem przestawić RAM na odpowiednią częstotliwość a nie podkręcać komputer. Skoro się nie odpalił na 1600Mhz to znaczy, że coś jest źle no nie? Wentylator się trzyma solidnie. Pasty nie widzę. Świeciłem latarką i nie wiem gdzie mam patrzeć. Jest wiarak, pod nim żeberka a pod spodem nie wiem bo jest mocowanie. Jak mam tam pastę dostrzec? Muszę po prostu zawieść do tego gości i tyle. Skoro wszystko jest ponoć dobrze to ja już nie mam pomysłów. Cytuj Link to post Share on other sites
dam111111 522 Napisano 23 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2013 (edytowane) Jak mam tam pastę dostrzec? to musisz zdjąć chłodzenie inaczej się nie da . W ver biosu w cpu-z , zakładka mainboard jaką masz? Z tego co zrozumiałem to bios mi zaproponował podniesienie częstotliwości proca do 4.1x Ghz. tu coś pisałeś o oc cpu a nie pamięci Edytowane 23 Kwietnia 2013 przez dam111111 Cytuj Link to post Share on other sites
gothic1210 45 Napisano 23 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2013 Pisze w sygnaturze: Gigabyte F2A75M-D3H tu coś pisałeś o oc cpu a nie pamięci No bo zrozumiałem, że żeby podnieść pamieć do 1600 Mhz muszę też podnieść procesor do większej częstotliwości i dlatego. Cytuj Link to post Share on other sites
wujashek 1204 Napisano 23 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2013 Mnoznikiem pamieci zmieniasz taktowanie pamieci, nie zegarem bazowym. Obnizyles napiecie cpu? Ustaw na sztywno 1,4 V i powinno byc lepiej. Cytuj Link to post Share on other sites
gothic1210 45 Napisano 30 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2013 Hej! Odstawiłem do serwisu. Wczoraj dzwonił gościu i powiedział, że był wadliwy wentylator. Teraz niby jest 43 stopnie po 4 godzinach obciążenia. To chyba niezły wynik. A co do tej dwukanałowej pamięci to czy musiałbym dokupywać drugą identyczną kość czy może być np 4 GB ale tej samej prędkości (1600Mhz)? Cytuj Link to post Share on other sites
wujashek 1204 Napisano 30 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2013 Powinna miec ta sama pojemnosc. Cytuj Link to post Share on other sites
RaaKoo 74 Napisano 30 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2013 i radze ci kupić identyczną (firma itp) żeby było 100% pewności , różnie bywa z duall Cytuj Link to post Share on other sites
gothic1210 45 Napisano 4 Maja 2013 Autor Udostępnij Napisano 4 Maja 2013 (edytowane) Ku*wa źle jest. Nawet gorzej niż wcześniej. Włączam sobie Assyna i zrobiłem ze 2 misje i pomyślałem, że zajrzę. 105 stopni ... I po chwili braku obciążenia spada powoli do 55. Pytam czy to tak ma być? Przy obciążeniu ma być taka wysoka (tylko w trakcie obciążenia) ??? Jak to jest, że karta graficzna (integra) która jest w procesorze ma 43 stopnie, a reszta ma 105? Może licznik jest walnięty? No ręce mi opadają. Tydzień stał w serwisie. edit; włączyłem OCCT, leci już 5 minut i otwarłem obudowę. czego mam dotknąć żeby potwierdzić temperaturę? dotknąłem tych żeberek radiatora (co są pod wiatrakiem) i one są ciepłe, ale nie parzą. A może tak ma być? No bo przecież ta temp. spada potem. OCCT Edytowane 4 Maja 2013 przez gothic1210 Cytuj Link to post Share on other sites
tomcug 154 Napisano 4 Maja 2013 Udostępnij Napisano 4 Maja 2013 Zegar skacze Ci, jak szalony. Temperatury też są zdecydowanie zbyt wysokie. Jaki masz w ogóle cooler na tym procesorze? Cytuj Link to post Share on other sites
wujashek 1204 Napisano 4 Maja 2013 Udostępnij Napisano 4 Maja 2013 czym mierzysz temperature? Cytuj Link to post Share on other sites
gothic1210 45 Napisano 4 Maja 2013 Autor Udostępnij Napisano 4 Maja 2013 To jest z OCCt wykres. Sprawdzam HWmointor i Speccy. Co z tym robić? Cytuj Link to post Share on other sites
wujashek 1204 Napisano 4 Maja 2013 Udostępnij Napisano 4 Maja 2013 a spadki wydajnosci w grach nadal obserwujesz? Cytuj Link to post Share on other sites
gothic1210 45 Napisano 5 Maja 2013 Autor Udostępnij Napisano 5 Maja 2013 (edytowane) Nie. Chodzi wszystko normalnie. Zaraz zrobię jeszcze raz 3dmark żeby porównać. Doszło 50 punktów w porównaniu do ostatniego testu. Dlaczego AMD Overdrive pokazuje mi 4 stopnie C a OCCT 50 stopni? Czy to może być fabryczna wada procesora? Ustawiłem w BIOSIE mnożnik na równe 38 i częstotliwość (tę co jest mnożona) na równe 100, a mimo wszystko są wahania do 3.9 GHz albo 4.1 GHz. Czy to może być wadliwy czujnik? edit: Włączyłem w BIOS ostrzeżenie jeżeli proc przekroczy temp. 60 stopni. Po 4 minutach OCCT (wskaźniki w programach wskazywały po 90 stopni) coś zaczęło ostrzegawczo "pikać". Ja już nie rozumiem. Może te liczniki źle pokazują??! Edytowane 5 Maja 2013 przez gothic1210 Cytuj Link to post Share on other sites
tomcug 154 Napisano 5 Maja 2013 Udostępnij Napisano 5 Maja 2013 Nie pokazują źle, te procesory jest naprawdę bardzo trudno schłodzić. Wiem, bo sam mam X4 750K . Zacznijmy od tego, że musisz wyłączyć Turbo, żeby zegar przestał skakać. Napisz mi jeszcze, jaki masz cooler na tym procesorze. W chwili obecnej, przy tych temperaturach, możesz zapomnieć o normalnej pracy. Cytuj Link to post Share on other sites
wujashek 1204 Napisano 5 Maja 2013 Udostępnij Napisano 5 Maja 2013 takty skacza Ci bo jest wlaczony tryb turbo. to normalne nie wszystkie czujniki ktore 'widzisz' w programie do pomiaru temperatury sa podlaczone, a niektore w programach sa zle opisane. Musisz niejako powiazac ktore wskazanie z programu jest tym od CPU. Zainstaluj sobie speedfan, uruchom go i bedziesz mial tam rozne temperatury. niektore beda totalnie bzdurne, ale to normalne. Nastepnie nie zamykajac speedfana uruchom jakis program obciazajacy tylko procesor, np. prime95 i zobacz ktore wskazanie w speedfan idzie do gory. to bedzie procek. to, ze 60 stopni przekroczyles po 4 minutach occt jest raczej normalne jezeli masz chlodzenie boxowe. Jak ten wynik w 3dmark? Wg mnie jezeli nie ma spadkow wydajnosci w grze, to wszystko jest raczej ok. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts