Skocz do zawartości

Płyta główna do 300 zł

Recommended Posts

Witam, mam zamiar wymienić płytę główną na taką która nadawałaby się do OC i powinna mieć 2 sloty PCIe 16x. Płyta powinna mieć również podstawkę AM2+ lub AM3 i rodzaj pamięci DDR2 . Mam prośbę żeby cena nie przekraczała 350 zł :D (aktualnie mam Ashrock AliveDual-esata2 i nie jestem z niej zbytnio zadowolony)

Pozdrawiam, Grzesiek.

zalezy tez jaka ma teraz karte...

Moim zdaniem na przyklad jesli ma Radeona 4850... to dokupienie drugiego takiego uzywanego za ok 250-300zl da wiekszego kopa niz sprzedanie 4850 i kupienie karty za 600zl.

Ogolnie chodzi mi o to ze czasami sie bedzie oplacac a czasami nie :D

BTW.

Milkier - jaka masz teraz karte? Bo jesli jakis GF bedziesz potrzebwal tej plyty co Ty podales do niej linka... bo z tego co mi wiadomo to plyty z chipsetem AMD nie obsluguja SLI - tylko Crossfire.

AMD Athlon 64 X2 5400+ oto mój procesor

sorki panowie ale to bez sensu... 4890.. bedzie sie przy tym procku nieziemsko nudzic.

Kolejna sprawa frog01 miales wogole cf? czy widziales u kolegi siostry syna cioci?

Ok cf daje kopa czasem nawet wiekszego niz bys sie mogl spodziewac.. niestety nie zawsze... a dla przykladu pod fallout3 - kopa zadnego.. to jeszcze jakosciowy w twarz... bo HDRy albo trzeba wylaczyc albo jakas dziwna magia wyskakuje.

CF z HD4890 to marny pomysł jeśli nie masz zasilacza przynajmniej 650W

Jeśli chcesz robić CF to najlepiej z kartami 40nm np HD5770 - wysoka wydajność i niski poziom prądu :D

PS

Milkier nie pisz posta pod postem bo dostaniesz mandacik od zielonych (i bynajmniej nie chodzi tu o NVidie :D )

AMD Athlon 64 X2 5400+ oto mój procesor

sorki panowie ale to bez sensu... 4890.. bedzie sie przy tym procku nieziemsko nudzic.

Zgadzam sie... zdecydowanie za slaby procek na ta grafe.

Kolejna sprawa frog01 miales wogole cf? czy widziales u kolegi siostry syna cioci?

Ok cf daje kopa czasem nawet wiekszego niz bys sie mogl spodziewac.. niestety nie zawsze... a dla przykladu pod fallout3 - kopa zadnego.. to jeszcze jakosciowy w twarz... bo HDRy albo trzeba wylaczyc albo jakas dziwna magia wyskakuje.

Owszem testowalem 2x4850 przez dwa tygodnie... i w wiekszosci przypadkow bylem z niego zadowolony.

Ja nie mowie ze zawsze sie oplaca inwestowac w CF. Ja mowie ze w niektorych przypadkach sie oplaca.

Majac na przyklad jedna karte 4850, ktora jest warta ok 250-300zl... to lepiej moim zdaniem jest dolozyc 300zl i dokupic druga taka... mimo ze w nielicznych przypadkach CF nie bedzie wykorzystywane, niz na przyklad kupic 5770 za 600zl, ktory jest praktycznie tak samo szybki jak 4870 tyle ze ma DX11...

Zgadzam sie jednak co do kwesti poboru pradu. Bez dobrego zasilacza i dobrze wentylowanej obudowy to bym sie w to nie bawil.

Milkier:

Za niedlugo powinien wyjsc Radek 5830.

Jesli cena bedzie w miare atrakcyjna to mozesz sie nicm zainteresowac.

Froguś ja poprostu nie widze najmniejszego sensu cf przy tym procku. Zeby w jego przypadku cf mial sens, potrzebuje procesora (tak czy siak) oraz zasilacza ( tez by nie zaszkodzilo).

Wyjdzie go to wiecej niz procek i jedna solidna karta. A platforme i tak bedzie musial wymienic jak tej karcie pary zabraknie.

Dla mnie cf to swietna sprawa, napewno kiedys bede laczyc karcioszki trzeba tylko sie dobrze zastanowic kiedy to ma sens.

A ja wogóle nie widze sensu w CF ani SLI.Po co pakować się w 2 karty,przy tym zmieniając zasilacz na jakiś 750w skoro można kupić jedną ale mocną kartę?Niedługo będą tematy:

,,Mam msi big bang i chce złączyć gtx280 z hd5850''

Kolego,lepiej zbieraj na jedną kartę ale mocną i nie baw się w cf bo to aby strata kaski (a czasem nerwów) bo niektóre gry jak na razie jeszcze to nie do końca czają.