Skocz do zawartości

zamiana ASUS 660 DCUII na VTX3D 7870 x-edition

Recommended Posts

Na twoim miejscu nie bawił by się w zamiany  różnica wydajności nie jest znowu taka wielka [aczkolwiek nawet 6-8 klatek więcej nie jest też mało ] Ja na twoim miejscu zainwestował bym w radeona 7870xt od saphire  przy tej karcie zwłaszcza po oc  różnica była by bardzo duża  . posiadam tą kartę  kręci się jak szalona bez podnoszenia napięcia gpu 1245mhz pamięć 6600mhz  3d mark 011 gpu score 9700-9800pkt gdzie gtx 660 będzie miał ok  7000-7300pkt

W BF3 układy od nvidii sprawują się lepiej. 

W przypadku serii 4/5xx od NV i 5/6xxx od AMD to prawda , jednakże nowe sterowniki zmieniają sytuacje i w efekcie 7870 radzi sobie lepiej w BF3 względem 660gtx (różnica 1-2fps). Zupełnie nie opłacalna zamiana dla 5% wyższej wydajności do tego wyższych temp i gorszej kultury pracy (głośność).

Co do crysisia 3 to masz racje radeony są wyraźnie słabsze od kart nvidi  ale w prawie każdej innej grze radeon 7870 ma znaczną przewagę nad gtx 660  szczególnie po oc  obydwu kart różnica się zwiększa na korzyść radeona 7870  nie wspomnę o wersji xt która rywalizuje skutecznie z gtxem 660TI

właśnie tu się mylisz teraz to amd wypada lepiej w bf3  i to znacznie http://pclab.pl/art52024-13.html

zgadzam się w 100%, po pojawieniu się sterów 13.1 nawet taki hd7770 dostał kopa w tej grze

piterrrx podpisuje się pod prośbą, zestaw te karty z poprzednim testem, chciałbym zobaczyć w których grach różnica będzie duża a w których mała przy różnych procesorach

Edytowane przez k0chan

Zrobię zrobię, tylko póki co nie mam zbytnio wolnej chwili :) Ale myślę, że w weekend znajdę czas na test :) 7870XT już niestety nie mam, więc jedynie zapodam wyniki z 7870 od ASUSa.

Edytowane przez piterrrxd

Zrobię zrobię, tylko póki co nie mam zbytnio wolnej chwili :) Ale myślę, że w weekend znajdę czas na test :)

No to wielkie dzięki już teraz  bardzo mnie to ciekawi ile zyskam na moim radku 7870xt z phenomem x4 955@4320mhz  po przesiadce na core i5 3570k @4,5 ghz , na phenomie ewidentnie karta się nudzi zwłaszcza po oc

ja mam w skyrim vsync na 60 kl/s ustawiony i rzadko kiedy mi spada przy gtx580, dziwię się, że piszesz przy tej grze o wpływie CPU, bo ona raczej na GPU bardziej siedzi (albo może na radeonach coś szwankuje)

Edytowane przez k0chan

Skyrim to taki port z konsoli, więc lubi mocniejsze procesory (tak jak np GTA4). Na modach graficznych 60 klatek ciężko było utrzymać. Najczęściej było ok 40, a przy miastach potrafiło nawet zlecieć do 25-30. Teraz jest stałe 60.

ja posiadam tylko jakiś zmieniający tekstury (standardowo są takie szare) ale 60 kl/s trzyma (oczywiście czsami dropnie przy większej liczbie i natłoku przechodniów) nagram dziś filmik to zarzucę

Edytowane przez k0chan

filmik juz się ładuje, trochę przez nagrywanie klatki spadły, ale bez nagrywania jak mówiłem 60 (tylko taka lokacja, akurat nie mam innego save-u)

i zwróć piter uwagę na użycie poszczególnych rdzeni - jakby ta gra siedziała tak jak BF3 czy C3 oscylowałoby w okolicach 80-99%

Edytowane przez k0chan

więc jednak sie zamieniłem i wziołem 7870 po oc na 1190/1390 w 3dmark11 gpu ponad 8500 a po oc 660 ledwo 7300. co do kultury pracy jest wiele do zarzucenia ale mnie to wogóle nie przeszkadza. wynik ogólny wzrósł z 7100 do 7800.a cały zestaw pracuje na fx-8120 oc 4.5ghz. pozdrawiam

więc jednak sie zamieniłem i wziołem 7870 po oc na 1190/1390 w 3dmark11 gpu ponad 8500 a po oc 660 ledwo 7300. co do kultury pracy jest wiele do zarzucenia ale mnie to wogóle nie przeszkadza. wynik ogólny wzrósł z 7100 do 7800.a cały zestaw pracuje na fx-8120 oc 4.5ghz. pozdrawiam

Nie rozumiem tego po co założyłeś temat jeśli i tak zamieniłeś...mimo tego że wszyscy Ci doradzali żebyś nie wymianiał.

czyli widać, że fx-8120 bardzo nie ogranicza tej karty, dobrze wiedzieć

To jest 3dmark, ale w grach ze względu na mało obsługiwaną technlogie modułową będą problemy.