Skocz do zawartości

FORTRON FSP450-60EMDN brak drugiego kabla pci-e 6

Recommended Posts

Witam

Mam zasilacz http://allegro.pl/oryginalny-fortron-450w-atx-fan-120-mm-24pin-i3082330858.html który posiada tylko jeden kabel zasilający do karty, Posiada dwie linie 12v o łacznej mocy ok 380W czy lepiej będzie kupić rozgałęziacz 2xpci-e 6 czy przejściówkę molex, karta to gts 250?

Edytowane przez fireseba

moment bo chyba się nie zrozumieliśmy. Masz zasilacz z 1X kablem z końcówką PCE 6pin a w karcie graficznej masz 1 takie gniazdo czy dwa ?

Jeśli masz jedno gniazdo podłącz PCE 6pin z ewentualną przedłużką jeśli masz dwa gniazda lepiej dołożyć taki rozgałęziacz z 2X molex'ów

Z molex'ów popłynie taki sam prąd wszystko będzie działać ale niema sensu marnować dwóch molexów gdy masz 1 gniazdo zasilania w karcie   

Edytowane przez elvismt

Jeżeli potrzebujesz dwóch wtyczek 6pin to lepiej użyć przejściówki 2xMolex -> 6pin pciex. 

Nie chce mi się wierzyć, że kabel 6pin masz za krótki. Jednak jeśli - warto zakupić przedłużki, najlepiej od razu estetycznie wykonane w oplocie - będą na przyszłość :)

przejściówkę z molexów sam wypróbowałem i wiem że działa bez problemów.

Nic nie powstaje na daremno i jesli karta wymaga dwóch źródeł zasilania 6pin to znaczy że pobiera więcej prądu a co za tym idzie zasilacz nie będzie w stanie jedną sekcją z wtyczką 6pin doprowadzić odpowiedniego zasilania, a jeśli będzie w stanie to i tak na krótki okres ponieważ kondensatory w zasilaczu szybko wyzioną ducha 

Moim zdaniem taki rozgałęziacz do niczego się nie nadaje 

2Molexy to by była wtedy jedna linia zasilania a 6pin pcie by pełniła rolę 2 linii zasilania wtedy żadna nie będzie przeciążona 

• Popieram 2