Skocz do zawartości

zmiana GTX580 na HD7850 2GB

Recommended Posts

nie wiem jakie musi być to OC by zbliżył się do 580tki bo 1150 na rdzeniu nie wystarczy.. Też tak kiedyś myślałem  dopóki nie zobaczyłem  różnicy między HD7850 a 660tką na żywo. 

Edytowane przez R-Koniu

co ty robisz ze rachunak za prad masz o 80 zl wiekszy niz poprzedni na bank to nie jest wina 580 bo nie uwierze... bardziej mi to pasuje na drugi komputer niz sama karte. ja mam teraz 660 przedtem mialem podkrecona sporo 470 a jeszcze wczesniej 5850 i zoznica za prad w przypadku 470 to jakies 15zl do rachunku co miesiac przy graniu ok 6 godz dziennie

nie za miesiąc, tylko za 2, czyli 40 na miesiąc wychodzi, a 230 w większe zużycie, to tak jakbyś miał 2 dodatkowe oszczędne komputery włączone ;)

u mnie wyszło 430W cała jednostka przy crysis 3, jak mierzyłem (dla porównania z hd7770 miałem 210W)

http://pclab.pl/art45819-12.html

na pc labie mają od 400 do 440W rozbieżności, ale mój PII po OC jest tez łakomy na papu ;)

rafciio , przy twoim nowym procku tak, ale przy PII takiej różnicy nie będzie, minimalny fps zawsze będzie niższy przez CPU, a wtedy karta na 100% nie ciągnie, jak CPU nie domaga :)

Edytowane przez k0chan

eeee to nie tak zle jeszcze. ja po zmianie starej lodowki na nowa energooszczedna po roku zwrocila mi sie w 75% bo przez 5 miesiecy nie musialem placic za prad taka nadplate mialem :D jak sie wlaczala to instalacja trzeszczala :D i to jeszcze 470 mialem na polkadzie wtedy :D

tez pewnie jak kiedys zmienie na i5/i7 to ogram znowu C1, c1 Warhead i C3 (bo c2 pieknie na PII chodzi, więc bez sensu znowu przechodzić dla kilku klateczek :)

ale najchętniej to na takim i5/i 7 pograłbym sobie w WoTa i Terę Online - te gry są tak kiepsko zoptymalizowane pod procesory, że jedynie mocne intele dają w nich kopa

Edytowane przez k0chan

HD 6970 na wysokich z smaax1 chyba smaax2 i 24kl. bez jaj u mnie mój r6970 w w fhd nie schodził na wysokich poniżej 60kl. średnio..ha ha :D

hmm może zależy to od miejsca testowego z tego co się orientuję wydajność sprawdzana była na planszy "Post Human" a średni fps zliczał program Fraps :D

karta wymieniona, na razie jestem pozytywnie zaskoczony, myślałem, że będzie jakieś 10-15% mniej wydajności, okazuje się, że po OC tego radzia, w niektórych grach mam nawet kilka klatek więcej (czyżby osławione stery dla fermi pod win7 :)  )

Np w 3dmark11 dwoiłem się i troiłem żeby uzyskać wynik 6300 pkt na gtx-ie - na radeonie 6600 po OC do 1140/1400, a procesor nawet mniej kręcony (4,0, dla gtx-a testy robiłem nawet na 4,3 ghz), inny test, wbudowany bench w Metro 2033 - 40 kl/s gtx580 , 44 kl/s radzio, dodatkowo wyszedł lepiej test w Hitmanie i Sleeping Dogs, ale tam różnice 1kl/s więc można uznać za błąd pomiarowy 

hmm może zależy to od miejsca testowego z tego co się orientuję wydajność sprawdzana była na planszy "Post Human" a średni fps zliczał program Fraps :D

W takim razie dziś wrzucę z Post Human filmik ze zliczanym FPS-em frapsem na Wysokich z smaax1 ciekawe czy będzie spadać do 24kl :) :)