Arcziy 4 Napisano 16 Lutego 2009 Udostępnij Napisano 16 Lutego 2009 Nie wiem który zasilacz wybrać Wiem dokładnie firme i serie ale nie wiem ile watt chce mieć zapas mój sprzęt w podpisie. W przyszłości może nie tak odległej chcę kupić Core 2 Extreme QX9770 zależy od cen oczywiśce jeśli taniej to może ten nowy 32nm jakąś płyte do SLI READY z interfejsem SATA II i DDR3 1800Mhz i wsadzić na to 2x GT300 do tego idzie 2x napęd Blue-Ray i 1 dysk Sata II 32mb cache 750GB + Oczywiście planuje wtedy pożądne OC procek min. 4Ghz karty może trochę i ram oczywiście Nie wiem ilę watt żeby mi to wszystko chodziło wtedy z lekkim zapasem na luzie Wydajność zasilaczy o danej mocy: 700W 82% 750W 88% 850W 97% 1000W 88% Liczę na jakąś pomoc i pozdrawiam Cytuj Link to post Share on other sites
aleks128 4 Napisano 16 Lutego 2009 Udostępnij Napisano 16 Lutego 2009 Jak juz chcesz takie potworki w przyszlosci zamontowac to radze ci brac zasilacz 1,3kW.Ale byc moze to za bardzo odbieganie w przyszlosc,poczekaj do premier GT300(nie wiadomo ile te bestje moga pozerac pradu:> pozdrawiam Cytuj Link to post Share on other sites
Arcziy 4 Napisano 16 Lutego 2009 Autor Udostępnij Napisano 16 Lutego 2009 no niby tak ale czytałem że mają ciągnąć tyle ci 280 Cytuj Link to post Share on other sites
gregotsw 791 Napisano 16 Lutego 2009 Udostępnij Napisano 16 Lutego 2009 mi się wydaje, że producenci kart jak i innych podzespołów, starają się jak najbardziej zmniejszać "prądożerność" swych produktów. Są szybsze, ale pobierają prąd w rozsądnych, stałych granicach, które myślę jakoś znacznie nie będą w przyszłości odbiegac od dzisiejszych. Cytuj Link to post Share on other sites
Jacek Wiśniowski 3 Napisano 16 Lutego 2009 Udostępnij Napisano 16 Lutego 2009 Do nawet najbardziej wypasionej konfiguracji (bez SLI/Crossfire) spokojnie wystarcza zasilacz 650W-700W, oby tylko miał mocną linię 12V. Wystarczyłby i słabszy, ale chodzi o to, aby pobór mocy pod obciążeniem nie wynosił 90% mozliwości zasilacza, bo wtedy jest głośno i gorąco. Mocniejszy zasilacz pracuje z większą kulturą. Ale przeginac w drugą stronę też nie ma co, pobór mocy przez komputer nie będzie się jakoś znacząco zwiększać w przyszłości. Cytuj Link to post Share on other sites
krataja 2 Napisano 16 Lutego 2009 Udostępnij Napisano 16 Lutego 2009 Wydajność zasilaczy o danej mocy: 700W 82% 750W 88% 850W 97% 1000W 88% Liczę na jakąś pomoc i pozdrawiam Jesli masz mozliwosc zakupu zasilacza o sprawnosci 97% to kupuj smialo:) i podesli linka bo chetnie sie dowiem co to za jeden;-) A tak serio to chyba ten zasilacz ma sprawnosc 87%. to by bylo realne;) Z tego co pamietam chciales kupic zasilacz marki Super Flower. Ja bym chyba najbardziej chcial model SF-700R14SE ale on raczej jeszcze niedostepny, ale jesli seria SE jeszcze nie jest w handlu to chyba bym bral SF-750R14HE. Cytuj Link to post Share on other sites
krataja 2 Napisano 16 Lutego 2009 Udostępnij Napisano 16 Lutego 2009 pobór mocy przez komputer nie będzie się jakoś znacząco zwiększać w przyszłości. mi się wydaje, że producenci kart jak i innych podzespołów, starają się jak najbardziej zmniejszać "prądożerność" swych produktów. Są szybsze, ale pobierają prąd w rozsądnych, stałych granicach, które myślę jakoś znacznie nie będą w przyszłości odbiegac od dzisiejszych.Tak naprawde to producenci chcieliby miec gleboko gdzies parametr pradozernosci swoich produktow (widac to np po tym z jakim opoznieniem i w jakiej cenie wprowadzaja na rynek procesory o niskim TDP (np intel q9400s)) ale niestety tego parametru pozbyc sie nie moga! Bo duzy prad generuje duze cieplo. A odprowadzic duze ilosci ciepla jest duzy problem;-) znacznie wiekszy niz sie wydaje na pierwszy rzut oka bo radiatorjest jednak daleko od tych najbardziej goracych czesci procesora. Kiedys bym pomysl zeby w strukture prockawprowadzic mikrorurki z ciecza zeby chlodzic calosc od srodka ale pomysl jak widac nie wypalil poki co... Zatem zuzycie energii elektrycznej zestawow komputerowych nie rosnie w takim tempie jak np ich moc obliczeniowa (na szczescie;-) i w obecnej architekturze procesora nic sie nie zmieni. Rewolucja moglyby byc jakies superwydajne systemy chlodzace "od srodka" ale na to sie nie zanosi w najblizszej przyszlosci. Cytuj Link to post Share on other sites
Jacek Wiśniowski 3 Napisano 16 Lutego 2009 Udostępnij Napisano 16 Lutego 2009 Rewolucja moglyby byc jakies superwydajne systemy chlodzace "od srodka" ale na to sie nie zanosi w najblizszej przyszlosci. A może nie zespoly chłodzące, tylko po prostu układy pożerające mniej ciepła? Ale coś nam się OT robi... Cytuj Link to post Share on other sites
krataja 2 Napisano 16 Lutego 2009 Udostępnij Napisano 16 Lutego 2009 Rewolucja moglyby byc jakies superwydajne systemy chlodzace "od srodka" ale na to sie nie zanosi w najblizszej przyszlosci. A może nie zespoly chłodzące, tylko po prostu układy pożerające mniej ciepła? Ale coś nam się OT robi... Ja mialem na mysli rewolucje w pradozernosci, czyli zwiekszeniu ilosci pobieranej mocy, zeby wiecej niz 700W bylo potrzebne ;-) A na taka rewolucje ze bedzie mniej ciepla i mniej pradu to sam czekam ;-) Cytuj Link to post Share on other sites
Arcziy 4 Napisano 17 Lutego 2009 Autor Udostępnij Napisano 17 Lutego 2009 Tutaj link do tego 850W 97% sprawdzałem w kilku miejscach i tam też było 97 a nie 87 http://www.allegro.pl/item556136437_pre ... _14cm.html Czyli 850W z palcem w d*** mi starczy na taki sprzęt? Cytuj Link to post Share on other sites
Jacek Wiśniowski 3 Napisano 17 Lutego 2009 Udostępnij Napisano 17 Lutego 2009 Tutaj link do tego 850W 97% sprawdzałem w kilku miejscach i tam też było 97 a nie 87 http://www.allegro.pl/item556136437_pre ... _14cm.html Czyli 850W z palcem w d*** mi starczy na taki sprzęt? Tak, 850W wystarczy, ale to MUSI być porządne 850W, dobrej i znanej firmy. Zasilacz z tego linka wg mnie nie powinien być brany pod uwage ze względu na bzdury o sprawnosci 97%. Za taką kasę kup Anteca, Corsaira, Tagana, Topowera - cokolwiek, co ma wieloletnią renomę i pewną gwarancję. Cytuj Link to post Share on other sites
Arcziy 4 Napisano 17 Lutego 2009 Autor Udostępnij Napisano 17 Lutego 2009 Czytałem że to dobry zasilacz ale w polsce dopiero wchodzi więc dlatego mało znany. Może ktoś wie coś na ten temat jeszcze? Cytuj Link to post Share on other sites
aleks128 4 Napisano 17 Lutego 2009 Udostępnij Napisano 17 Lutego 2009 Bierz tego ampta ca nie dosc ze ma dwie linie +12 po 33ampery to do tego jest modularny.A mam pytanie jak bylo z modecomem volcano tez na poczatku nikt tego nie chcial brac a teraz schodza jak cieple buleczki.Takie jest moje zdanie za bardzo sie nie znam na zasilaczach wiec jak ktos ma inne zdanie to prosze napisac Cytuj Link to post Share on other sites
Arcziy 4 Napisano 17 Lutego 2009 Autor Udostępnij Napisano 17 Lutego 2009 Chodzi ci o ten 850? Cytuj Link to post Share on other sites
aleks128 4 Napisano 17 Lutego 2009 Udostępnij Napisano 17 Lutego 2009 Chodzi ci o ten 850? Oczywiscie tylko czekam na opinie innych specjalistow Cytuj Link to post Share on other sites
Arcziy 4 Napisano 17 Lutego 2009 Autor Udostępnij Napisano 17 Lutego 2009 To chyba sobie poczekamy :? Cytuj Link to post Share on other sites
krataja 2 Napisano 17 Lutego 2009 Udostępnij Napisano 17 Lutego 2009 Powiem szczerze - nie znam marki Flower Power:) I teoretycznie moglbym powiedziec nie kupuj tego kup Tagana ale tak naprawde to byc moze te zasilki sa super;) Nie wygladaja zle tak na pierwszy rzut i widze ze sie napaliles na te marke wiec dlaczego by nie sprobowac;-) jak bedzie do du*y to opiszesz problemy i nikt nie kupi;-) Co do sprawnosci to nei wierze w sprawnosc 97%. Na podanej przez Ciebie aukcji allegro pisza wydajnosc 97%. Jak rozumiem wydajnosc to to samo co sprawnosc zatem napisz moze do wystawiajacego przedmiot skad czerpal dane o sprawnosci 97%. Bo na 80plus.org sa zasilki flower power 850W ale one maja sprawnosc maksymalnie 87%. Niech sie sprzedawca potrudzi troche i wykaze a nie tylko wali sloganami (dla mnie poki co pustymi). A ktora moc wybrac? na Twoj dzisiejszy zestaw to i 700W to az za duzo ale na 2x gtx300 wraz z prockiem qx9770 to 700W moze byc za malo zeby zrobic jakies OC. Wtedy moze faktycznie 850W bedzie potrzebne (szczegolnie mocne linie +12V) ale dopoki nie zobacze specyfikacji karty to nie zgaduje ;-) Cytuj Link to post Share on other sites
Arcziy 4 Napisano 17 Lutego 2009 Autor Udostępnij Napisano 17 Lutego 2009 Ok dzięki to kupie jakoś na początku marca tego 850 i napisze wam co i jak na razie temat zamknięty dzięki za pomoc Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts