program93 0 Napisano 7 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2013 Witam mam takie pytanie posiadam dysk samsung f3 500gb i plyte 990xa-ud3 myślałem nad zakupem drugiego dysku i zrobienia raid .Jakie płyną korzyści i wady zrobienia takiego raidu i jak to dobrze ustawic w biosie,aby nie było z tym żadnych powikłań .Dysk musi byc taki sam czyli f3 bo w cenie 200-230zł moge dostac 1gb seagate lub WD sata 3 a f3 500gb sata 2 kosztuje 210zł . Z góry dzieki za pomoc. Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 7 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2013 zacznijmy od tego po co ci raid i jaką konkretnie macierz masz na myśli? Cytuj Link to post Share on other sites
program93 0 Napisano 7 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2013 nie starcza mi 500gb wiec cche dokupic 2 dysk a 2 dyski laczy sie w raid o macierzy nie wiem nic Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 7 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2013 ok, to sobie dokup drugi dysk, podłącz i nic więcej nie kombinuj Cytuj Link to post Share on other sites
program93 0 Napisano 7 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2013 zadalem wlasnie pytanie jak kupie drugi dysk to podlaczam go w raid inaczej sie nie da i tu moje pytania : Jakie płyną korzyści i wady zrobienia takiego raidu i jak to dobrze ustawic w biosie,aby nie było z tym żadnych powikłań .Dysk musi byc taki sam czyli f3 bo w cenie 200-230zł moge dostac 1gb seagate lub WD sata 3 a f3 500gb sata 2 kosztuje 210zł Cytuj Link to post Share on other sites
fifek19 191 Napisano 7 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2013 (edytowane) Polega na połączeniu ze sobą dwóch lub więcej dysków fizycznych tak, aby były widziane jako jeden dysk logiczny. Powstała w ten sposób przestrzeń ma rozmiar taki jak N*rozmiar najmniejszego z dysków. Dane są przeplecione pomiędzy dyskami. Dzięki temu uzyskuje się znaczne przyśpieszenie operacji zapisu i odczytu ze względu na równoległe wykonywanie operacji na wszystkie dyski w macierzy. To definicja. W skrócie robisz jeden dysk z wielu, a jak masz takie same dyski to mnożysz ich prędkość razy liczbę. W twoim przypadku dwa dyski = 2-krotnie szybszy odczyt zapis. UWAGA!!! Macierz RAID0 niesie za sobą ryzyko utraty wszystkich danych, jeżeli jeden z dysków ulegnie uszkodzeniu. Jeżeli się na to zdecydujesz, poszukaj na forum konfiguracji RAID0. EDIT: Macierz RAID to opcjonalna funkcja. Jak po prostu podepniesz kolejny dysk SATA to go będzie normalnie widziało. Tworząc macierz niestety usuwamy wszystkie pliki z dysku, na którym już coś jest. Musiałbyś pliki zabezpieczyć na innym nośniku na czas tej operacji. Edytowane 7 Kwietnia 2013 przez fifek19 Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 7 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2013 zadalem wlasnie pytanie jak kupie drugi dysk to podlaczam go w raid inaczej sie nie da nonsens - raid to połączenie dwóch lub więcej hdd w macierz, ale podłączonych hdd możesz mieć kilka i w cale nie muszą być w macierzy Cytuj Link to post Share on other sites
program93 0 Napisano 7 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2013 (edytowane) To zeby bylo bezpiecznie to zrobie tak skoro mam teraz dysk f3 samsunga 500gb i dokupie 1tb i podłącze go jak nowy dysk z partycja to bedzie chodziło ? Moze byc tak,ze 1 dysk ma sata 2 a drugi bedzie sata 3 ? który z podanych wybrac: http://www.esc.pl/product_info.php?cPath=1_30&products_id=46364 http://www.esc.pl/product_info.php?cPath=1_30&products_id=44031 http://www.esc.pl/product_info.php?cPath=1_30&products_id=14459 Edytowane 7 Kwietnia 2013 przez program93 Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 7 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2013 dokupie 1tb i podłącze go jak nowy dysk z partycja to bedzie chodziło ? tak Moze byc tak,ze 1 dysk ma sata 2 a drugi bedzie sata 3 ? tak który z podanych wybrac: barracudę lub blue Cytuj Link to post Share on other sites
program93 0 Napisano 8 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2013 Witam dokupiłem drugi dysk i jak go podalczyc aby bylo dobrze , nie chodzi mi o raid , jak ustawic te ide channel aby wszystko grało. Mam takie cos w biosie : IDE Channel 1 Master -napedIDE Channel 1 SlaveIDE Channel 2 MasterIDE Channel 2 Slave - dysk 500gb IDE Channel 3 MasterIDE Channel 3 Slave Teraz jak podepnę dodatkowy dysk to jak go tu ustawic ? Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 8 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2013 jaki IDE, wyłącz tą prehistorię - ustaw AHCI, podepnij dysk i tyle edit: a tylko sobie wcześniej wygoogluj jak sobie dograć ahci do windy żebyś się nie przestraszył, że nie wstaje - taki bug M$ o tym wie i nic nie robi, klasyk Cytuj Link to post Share on other sites
program93 0 Napisano 8 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2013 W czym będzie lepsze to ahci niz teraz te ide. Ale oba te dyski jako master ustawić a naped jako slave? Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 9 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2013 W czym będzie lepsze to ahci niz teraz te ide. we wszystkim Ale oba te dyski jako master ustawić a naped jako slave? w ahci nie ma takiego pojęcia, po prostu podłączasz i tyle Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts