Skocz do zawartości

Poskładałam piecyk do grania- opinie.

Recommended Posts

Witam forumowiczów.

Nadszedł czas gdy po trzy i pół roku dzielnej współpracy muszę pomyśleć nad zastąpieniem weterana nowym rekrutem.

Obecnie mam przestarzałą architekturę, działam pod Core2Duo i DD2 więc zmiana płyty głównej wymusza zupełny zakup od A do Z kompa. Dodatkowo dokupuję monitor i dysk SSD ale on nie wchodzi w skład tej ceny, aczkolwiek prosiłabym o rady co jest warte zakupu :)

W zaciszu domowym, chodząc po forach i testach poskładałam coś takiego:

Procesor CORE i5-3570K
Płyta główna ASROCK Z77 Pro4 Intel Z77 LGA 1155
Pamięć RAM Corsair Vengeance 2x4GB, DIMM,1866MHz, DDR3, CL9, XMP,Non-ECC LUB Patriot Viper 3 Intel DDR3 2x4GB 1866MHz CL9 XMP
Dysk Twardy Seagate ST2000DM001 2TB sATA III 64MB
Obudowa Zalman Z11 Plus*
Zasilacz OCZ ModXStream Pro OCZ600MXSP-EU 600W
Karta graficzna MSI HD7870 2GB 256 PCI-E GDDR5 Hawk
Cena zestawu brutto: ok.3500

Procka nie będę za mocno podkręcać, chwalę sobie stabilną pracę. Jednak potrzebne byłoby chłodzenie, o którym przyznam się- zupełnie się nie znam. Chciałabym poznać wasze propozycje co tam wrzucić żebym nie musiała jajecznicy robić na procku. od razu mówię, nie potrzebuję i7. Wolę i5, które w grach wychodzi całkiem ładnie a myślę, że ten konkretny model jest nietresujący.

Nie jestem pewna czy potrzebuję aż 600W, niby na stronce obliczeniowej wyszło 583W ale jak dla mnie 500W powinno starczyć, przecież to jednak nie jest radziecka konstrukcja. Nie chciałabym mieć sytuacji gdzie mam zasilacz na 600W a ciągnie w stresie jedynie 400W bo to bez sensu.

Co do karty graficznej zdecydowałam się tutaj na rozwiązanie AMD ponieważ jej testy bardzo mi przypadły do gustu, obecnie posiadam GTX260, która powolutku sobie umiera a głośna jest jak odrzutowiec (niestety kupiłam mocne ale głośne wydanie). Przy porównaniu HD7870 vs GTX660 Ti jednak skłaniam się ku 7870 i chciałabym by miała dobre ale ciche chłodzenie.

*Wiem, że obudowa pewnie 90% ludzi się nie podoba, jest za droga i najlepiej by ja wyrzucili w kosmos ale naprawdę strasznie mi się podoba i po testach wyszło, że nie jest aż tak zła ;)

Czekam na konstruktywne uwagi co do złożonego zestawu. Sprzęt kupuję na części w 2-3 sklepach i składam sama w domu, więc nie potrzebuję jakiś udogodnień tutaj.

Pozdrawiam-
Asharah

Ogólnie fajny zestawik ;) Ale czy tak naprawdę jest potrzebny ram 1866MHz? No i karta graficzna. Tu bym włożył 7870 XT od Sapphire.

Obudowa ładna, lecz z tego, co się orientuję, to ma zewnętrzne, a nie wewnętrzne podłączenie USB 3.0.

No i zasilacz modularny. Po co? Przecież wszystkie kable i kabelki można schować za tray'em płyty głównej, a zyskuje się ich długość :D

I dysk polecam Western Digital. No i procek, równie dobrze mógłby być 2500K i do tego SilentiumPC Fortis HE1225.

http://www.morele.net/inventory/info/g6Gv2P/ - coś w tym stylu?

Chłodzenie podane przeze mnie przy niedużym OC będzie w pełni wystarczające, chociaż Thermaltake Macho HR-02 będzie odrobinę cichsze i bardziej wydajne, ale troszkę droższe.

Zasilacz bez problemów możesz wziąć 500W i tu z czystym sercem Ci polecę SilentiumPC Deus G1 - bardzo cichy zasilacz z wysoką sprawnością.

Dysk możesz wziąć także od WD, seria blue - nie ma większego znaczenia, który wybierzesz.

Ramy weź byle jakie, byleby nie były zbyt wysokie, bo nie wejdą Ci pod chłodzenie. Taktowanie 1600MHz będzie w pełni wystarczające, szukaj czegoś z opóźnieniem nie większym niż 9 ms (CL9).

Jeśli chodzi o kartę graficzną 7870 w wersji XT, to jest ona odrobinę bardziej wydajna niż standardowa 7870, ale głośniejsza i pobiera dużo więcej prądu - tu musisz zdecydować na czym Ci bardziej zależy, ale z pierwszego postu wnioskuję, że zwykła 7870 będzie lepszą dla Ciebie opcją. Jeśli jednak zdecydujesz się na XT, to tylko od Sapphire.

Jeśli będziesz miała jeszcze jakieś wątpliwości, to pisz - postaramy się pomóc.

• Popieram 1

thetolek14 różnica cenowa między 1600 a 1866 jest tak śmieszna, że aż szkoda nie wykorzystać ;)

Ten dysk to pierwszy z dysków 2TB w ogólnym zestawieniu jakościowym. Przed nim są tylko inne pojemnościowo dyski więc uznałam, że to dobry wybór. Nie wybierałam na rympał a sprawdzałam konkretne modele.

Annoying przyjrzę im się, dziękuję za propozycje :)

piterrrxd właśnie tak czułam, że to 600W to za dużo, przecież tam nie ma dwóch kart graficznych, bez przesady, żeby tyle to żarło. Skorzystam z tej cichej wersji.

Fixxer ten konkretny model rozumiem jest dobry. Wiadomo każdy model jest inny. Ale pomysł wsadzenia 7950 zamiast bardzo drogiej wersji 7870 jest przecież oczywisty, dlaczego o tym nie pomyślałam? Zrzucę to na gorączkę ;)

Po pierwsze, nie w tej samej cenie, bo 100 zł wyższej. Nie uwzględniłeś tam chłodzenia, więc razem wychodzi prawie 250 zł więcej. Napisałem, że bez żadnych problemów można wziąć zasilacz za 200 złotych, co daje już 300 zł różnicy. Tak samo można wziąć tańszy dysk, który także zaproponowałem oraz dowolne ramy, co daje już 350 zł różnicy, a w konsekwencji 1250 zł na kartę.

Płyta główna od Asusa, z którego serwisem koleżanka na pewno nie chciałaby w razie konieczności się użerać. Poza tym płyta jest strasznym kastratem i jest to dolna półka płyt głównych z tym chipsetem. Za 20 zł jest też bardzo dobrej jakości MSI Z77A-G43.

7950 nie jest dużo wydajniejszy od 7870 i znowu skazujesz autorkę na problemy z ewentualnym serwisem. Dużo lepszą opcją byłaby karta od Gigabyte, ewentualnie Sapphire.

Zestaw z 7950, niestety na morelach nie ma wersji od Gigabyte.
Edytowane przez Pereq
  • Popieram 1

Pareq

100zł to nie problem, wolę poczekać i kupić coś lepszego. Mnie się nie pali :)

Tańszy dysk nie da rady, potrzebuję 2TB minimum bo zajmuję się też grafiką a jeden rysunek to często 200-300 mega. Obecnie mam 500 giga i daaawno nie mam miejsca. Również gra w która gram- TERA online potrzebuje szybkiego i pojemnego dysku. Nie chcę widzieć szarych postaci na GvG. Później przeniosę grę na dysk SSD ale i tak szybki dysk jest dosyć istotny.

Czyli ta płyta wcale nie jest tak dobra? Sprawdzę MSI. Pytanie tylko czemu nie ten ASROCK? Wszyscy polecają co innego i chciałabym wiedzieć dlaczego wykluczana jest ta karta na starcie.

Przemyślę ta kartę. Jeśli faktycznie nie ma tak dużej różnicy a żre prądu jak szalona to nie wiem czy jest sens.

Dziękuję za pomoc :)

EDIT:

Zapomniałam dodać, że wersja HAWKHD 7870  to ok.1300zł,

Edytowane przez Asharah

Zestaw http://www.morele.net/inventory/info/OHg1ka/

SSD-http://www.morele.net/dysk-ssd-plextor-2-5-128gb-sata-iii-520-200mb-s-9-5mm-px-128m5s-506401/

LED-Nie znam sie za bardzo ale jak do gamingu to z matrycą TN (120hz) np ten http://www.okazje.info.pl/km/komputery/asus-vh228d,opis.html

Nie gadajcie o serwisach mój kumpel ma monitor Asusa obraz jest żyleta nic sie nie psuje itp ja mam MOBO i GPU i również brak jakich kolwiek wad z serwisu korzystać nie musiałem.Skoro Asus jest taki "be" według was to czemu rekordy najczęściej padają na MOBO Asusa czemu jest najbardziej renomowaną firmą MOBO?

Moje aktualne MOBO Asus-P5K wcale nie było z najwyższej (450zł) i działa do dziś super i przy takich rzeczach co robiłem powinna sie spalic :D

To nie jest monitor 120Hz 

Przepraszam ja tylko mówiłem że trzeba jakiś 120hz przeczytałem na jednej stronie że wszystkie TN sa 120hz przepraszam!

Edytowane przez Fixxer

Przepraszam ja tylko mówiłem że trzeba jakiś 120hz przeczytałem na jednej stronie że wszystkie TN sa 120hz przepraszam!

Następnym razem się upewnij, bardzo Cie proszę. Nie chcesz chyba aby Asharah wydala ponad 400zl myśląc ze kupił super dobry monitor do gier a tak naprawdę to dość przeciętny monitor do codziennego użytku 

Asharah, Twojego poprzedniego postu nie zauważyłem, bo pojawił się w trakcie pisania mojego.

Jeśli chodzi o pamięci 1866MHz, to ich różnica w wydajności względem 1600MHz jest śmieszniejsza niż cena między nimi - nie ma opcji, żebyś ją zauważyła w jakiejkolwiek grze. Ale wspomniałaś także, że zajmujesz się grafiką, więc tu to może mieć jakiś sens. Jaki jest to poziom? W tej sytuacji wyższe taktowania mogą mieć sens, a nawet można pomyśleć o dołożeniu drugich 8GB ramu. 

Zasilacz 500W bez żadnych problemów uciągnie Ci zestawik - tutaj nie ma znaczenia czy wybierzesz XFX'a 550W czy SPC Deusa G1 500W. Oba zasilacze są na tym samym poziomie, XFX jest ciutkę głośniejszy, ale na pewno tego nie usłyszysz - takie różnice widać tylko na ekranie decybelomierza.

Jeśli chodzi o dysk, to miałem na myśli WD Blue w wersji 2TB, ale nie zauważyłem, że nie ma go na morele. Wydajnościowo jest na tym samym poziomie co Seagate, ale jest odrobinkę tańszy.

O tym ASRocku mały słyszałem i czytałem, nie ma zbyt dużo opinii o niem - jest wypchnięty przez o 100 zł droższego ASRocka Extreme4. Na tego Asusa nawet nie patrz - zaufaj mi, że nie chcesz go mieć. ;) Najlepszym wyborem w tym przedziale cenowym będzie MSI G43/G45.

Jaką kwotę masz do wydania na SSD? Jeśli dasz radę, to kup Samsunga 830 lub 840 Pro - są to najlepsze dyski SSD na rynku. Jeśli dysponujesz mniejszą sumą, to koledzy Ci doradzą coś odpowiedniego, bo ja niestety SSD z niższej półki cenowej nie ogarniam. ;)

Fixxer, w zestawie zapomniałeś o budzie. :P

dodo, przeczytaj dokładnie pierwszy post (szczególnie końcówki czasowników), a następnie edytuj swoją odpowiedź. :D

Tak myślę o dodatkowym ramie ale to będzie spokojnie dokupowane. Jestem typem człowieka, który lubi coś ciągle dodawać i dłubać. Hmm no trzaskałam wizualizacje na 3D maxie i podobnych programach, rysuję w Photoshopie, Corelu i innych tego typu programach. Nie jest to moja praca ale lubię mieć możliwość uzyskania 20+ warstw a obecnie przy 10+ są już problemy. Składanie prac do drukarni wymiarów 100x70cm 300dpi jest mordęgą.

Dysk wybierałam opierając się na tej stronce- http://dyski.cdrinfo.pl/najszybsze-dyski-twarde-zestawienie-top10  tam ten 2TB jest pierwszy w swej pojemności, stąd ten mój pomysł. Słyszałam że WB tej serii są bardzo rożne  jedne działają jak marzenie inne się od razu sypią.

Nie obrażam się, że ktoś z rauszu pisze mi jako do faceta, przyzwyczaiłam się w grach że zakłada się męską płeć z góry ;)

Co do zasilacza a bym radził Deusa 600W mówisz ze wystarczy 500W ale sama mówiłaś że lubisz coś pogrzebać itp np jakbyś chciała dołożyc druga grafikę i złączyć w CFX to przyda sie większa moc choć wtedy poleciłbym Corsaira 650:D

thetolek14 różnica cenowa między 1600 a 1866 jest tak śmieszna, że aż szkoda nie wykorzystać

Zostaje kwestia tego że Ivy obsługuje pamięci do 1600 Mhz, wszystko co chce się uzyskać trzeba i tak kręcić ręcznie. Co gorsze Ivy to nie Sandy nie odczuwa wzrostu wydajności dzięki wyższym taktowaniom pamięci, które nawet w przypadku Sandy były widoczne na poziomie 1-2 fpsów względem 1600 Mhz 

Ogólnie powiem tak, jak na 3500 zł to zestaw jest średni. Po pierwsze co to za praca przy grafice ? Być może warto inwestować w nV dla akceleracji dzięki technologi CUDA.

Jeżeli zależy Ci na szybkości HDD to można rozbić 2 TB na 2 x 1TB i połączyć je w RAID 0. 

Jeżeli nie zamierzasz mocno podkręcać procesora to możesz śmiało kupić 3470 z zablokowanym mnożnikiem. Na chipsecie Z77 można go podkręcić pod okolice 4.0 poprzez mnożnik TB oraz BLCK. Takie OC jednak nie jest tak samo łatwe jak w przypadku odblokowanego mnożnika oraz jest bardziej loteryjne w zależności od sztuki. 

LG GH24NS95 SATA (black)

Intel Core i5-3470 /3.2GHz, 6MB, LGA 1155, BOX/

MSI Z77A-G43 /intel Z77, LGA 1155/

Western Digital Blue 1 TB 7200rpm 64MB cache SATA600 x2 w RAID 0

Zalman Z11 Plus USB 3.0

Crucial 8GB (2x4GB) 1600MHz CL9 Ballistix

Sapphire Radeon HD7870 XT Tahiti LE 2GB DDR5 256bit (975/6000)

SilentiumPC Fortis HE1225

SilentiumPC Deus G1-500W 80+ Bronze

3386 zł +  kody w komentarzu do zamówienia:  X98TY2AZ + Far Cry3 – montaż oraz klucz Far Cry 3 gratis

W zestawie grafika 7870XT na rdzeniu Tahiti która dość znacznie odstaje od zwykłej 7870 http://pclab.pl/art52024-5.html dodatkowo posiada ona niesamowity potencjał OC

Dociągając budżet można wpakować CPU z odblokowanym mnożnikiem dla łatwiejszego i mocniejszego OC Intel Core i5-3570K /3.4GHz, 6MB, LGA 1155, BOX/Cena zestawu z tym modelem to 3535 zł 

W przypadku przydatności technologi CUDA w zestawie bazowym możesz zmienić model GPU na Gigabyte GeForce GTX 660 Ti WF2 - grafika wydajniejsza od 7870XT oraz z technologią CUDA

Jest tutaj naprawdę wiele wyjść, można również pójść w 8 wątkowego Intel Xeon E3-1230v2 na MSI B75A-G43w przypadku GTX660Ti cena wyniesie 3674 zł, w przypadku 7870 XT 3455 zł 

Pamiętać należy o możliwości znacznego obniżenia kosztów kupując jeden dysk 2TB zamiast 2x1TB w RAID 0. Jeżeli zamierzasz kupować SSD to RAID 0 nie jest tutaj znowu taki konieczny. Pieniądze można przeznaczyć na kolejne 8 GB DDR które mogą się przydać przy obróbce grafiki. 

Odnieś się może póki co do tego, jeżeli jakaś z dróg przypada Ci do gustu to zajmiemy się nią do końca  :cry: 

EDIT: w przypadku zakupu MSI B75-G43 rezygnujemy autoamtycznie z zakupu 2 x HDD i łączenia ich w RAID 0 gdyż płyta nie posiada obsługi RAID

• Popieram 1

No tak Expert poleca Xeona jak autorka nawet w temacie pisze "piecyk do grania" HD7870XT? Tak po OC będzie prawie jak 7950 ale prawie czyni wielka róznicę 1GB VRAM więcej większa szyny pamięci i OC i skoro XT pójdzie pod 7950 to również 7950 po OC dorówna HD7970

Edytowane przez Fixxer

Przepraszam, że troszkę mnie nie było ale praca+ choroba złe zestawienie.

Co do procesora to wolę coś, co będę mogła podkręcić i nie będę musiała zmieniać komputera za rok. Po prostu wolę kupić coś, co podkręcę i kupię kompa dopiero za 2-3 lata niż wymieniać go co chwilę. Możliwość podkręcenia zawsze dodaje troszkę czasu. Nie będę go za mocno kręcić bo nie znam się na tym żeby robić z tego odrzutowca, ot gdy poczuję, że przyda się więcej mocy nieznacznie go podkręcę żeby był stabilny.

Co do dysków jakoś nie przekonuje mnie system 1+1, wolę jeden pojemny dysk, który dzielę zwykle na 3 partycje. W dodatku boję się, że te 2TB może z czasem być mało to może kiedyś będę musiała podpiąć dodatkowy dysk. To zależy już od tego w jakim kierunku pójdzie moje rysowanie i waga gier, które są coraz to cięższe.

Co do grafiki to powiem tak: nie zajmuję się już renderem 3D na co dzień, taki wypadek zdarzy mi się dosłownie parę razy na rok. Jest tak ponieważ nie zamierzam kontynuować nauki w moim kierunku i idę raczej w grafikę 2D. Dlatego też wybrałam AMD bo nie warto mi dopłacać do CUDA, które użyję kilka razy.

7870XT wygląda bardzo atrakcyjnie, odpuszczę sobie za drogą wersję HAWK zatem.

Tak samo z procesorem. Wolę i5, które dobrze wypada w grach (szczególnie w TERA online w którą namiętnie grywam od premiery) niż stawiać na wiele rdzeni, które są dobre dla renderu a ich użycie będzie sporadyczne.

Z ramem przyznam się nie wiedziałam, że nie wykorzystam niczego powyżej 1600. Bardzo przydatna informacja. Zamiast kupować szybsze pamięci może zainwestuję w ich większą ilość albo CL8. Dziękuję za informację :)

Co do SSD i zasilania-  dziękuję za porady, jednak nie będę się bawić w dostawianie drugiej karty graficznej gdyż wzrost mocy wg. mnie jest zbyt mały w tym systemie. Po prostu wymienię kartę z pewnie całym kompem bo zmieni się architektura. Dlatego też dawanie dużego zapasu tutaj mija się z celem. Jestem raczej ekonomiczną osobą a i rachunek za prąd trochę się liczy. Szkoda brać coś czego nie wykorzystam. A jak będzie w przyszłości za 2-3 lata nikt nie wie i szkoda pakować kasę w coś co nie wiadomo czy będzie wtedy jeszcze w użyciu. Zasilacz be quiet! zasilacz Pure Power L8 CM 530W wydaje się tutaj chyba dobrym wyborem.

Płytę główną wybiorę na 90% MSI, który tutaj proponujecie. Aktualnie mam płytkę MSI i prócz jednorazowego problemu z baterią biosu nic się z nią nie dzieje. Słyszałam że ASROCK jest dobry ale osobiście nie znam tej firmy i nie miałam ich produktu, nie będę się tego kurczowo trzymać.

Plusem jest to, że nie muszę przejmować się o antywirusy na nową maszynę, zaoszczędzę na tym trochę pieniążków na przestrzeni lat.

Jeżeli nie planujesz dobierać drugiej grafiki, to zastanów się nad MSI Z77A-G43.

Bardzo fajna płytka, która ma obecnie chyba najlepszy stosunek cena jakość.

W moim kompie na tej płycie jest posadzony i5-3570 puszczony na 4,0/4,2 w turbo i chodzi bez problemu.