jaca85 0 Napisano 15 Października 2014 Udostępnij Napisano 15 Października 2014 (edytowane) Na z97 mpower nie ma zwyklego dvi ani hdmi dlatego nie sprawdzalem. Co do aktualizacji to wyglada to tak ze jest info ze kiedy wybore opcje flashu z pena, to robi restart i wtedy czarny obraz.Jak wybieram "flashowanie w biosie" - o ile to jest to, to wybieram bios z pena, flash dochodzi do 100% i restart kompa, po ktorym blaszak wstaje ale bios jest nadal stary... Sprawdze, bo moze się zakreciłem z tymi portami... tyle ze nie chcialbym ryzykowac znowu z tqka proba flashowania zeby mobasa nie uwalic... Edytowane 14 Października 2014 przez jaca85 Cytuj Link to post Share on other sites
vicodin 479 Napisano 15 Października 2014 Udostępnij Napisano 15 Października 2014 (edytowane) Wyłącz "Funkcje rozruchowe BIOS". Sformatuj pendrive do FAT32, pobierz ponownie plik z biosem ze strony msi, wypakuj i przekopiuj na pena tylko plik "E7915IMS.150". Przechodzisz do M-Flash w biosie, wybierasz opcję nr 4, czyli "Wybierz plik do aktualizacji BIOS i ME". Następnie wskazujesz pendrive i plik z biosem. Uruchamiasz i czekasz. http://service.msicomputer.com/msi_user/support/TechFAQdetail.aspx?formid=3134 Jeśli nie zadziała musisz wykonać to po dos'em, flasherem FTP. Tu masz poradnik http://www.youtube.com/watch?v=tIdj0i7AxCI Edytowane 15 Października 2014 przez vicodin Cytuj Link to post Share on other sites
jaca85 0 Napisano 15 Października 2014 Udostępnij Napisano 15 Października 2014 MFlash polegl... 100% i znowu blackscreen... Gniazda hdmi sa, ale zamotalem sie jak mlody smarkbprzy montarzu mobo w obudowe i nie wyciagnalem zaslepek na gniazda hdmi wlasnie - teraz backplate blokuje je i musze wyciagnac mobasa celem demontazu zaslepek. Wracajac do tematu - flash pod dos-em pomogl... chociaz na koniec bie pokazala sie w wierszu polecen c: tylko ostatnia komenda programu i done, ale reset w niczym nie przeszkodzil i jest aktualny bios... Dzieki bardzo Cytuj Link to post Share on other sites
Asica10 25 Napisano 17 Października 2014 Udostępnij Napisano 17 Października 2014 Witam. Chciałem za pomocą m-flasha zaktulizować Bios MSI Z97-G43 Gaming płyty głównej. W aktualizacji pojawił się komunikat że wszytko ok i się komputer zrestetuje. Jednak po restarcie był czarny ekran...restarty, wyciągnięcie baterii z biosu nie pomaga. Co mam zarobić ? Czy płyta do serwisu ? Dodam że dziś ją kupiłem. Cytuj Link to post Share on other sites
jaca85 0 Napisano 17 Października 2014 Udostępnij Napisano 17 Października 2014 Nie wiem czy odratujesz ten bios, ale mobas chyba ma dual bios i mozesz zmienic przelacznikiem na plycie... Co do 1go to nie poradze jak odratowac... Tez mialem problemy z tym mflashem... na szczescie przez dos poszlo gladko - dzieki koledze z kilku postow wyzej! Cytuj Link to post Share on other sites
vicodin 479 Napisano 17 Października 2014 Udostępnij Napisano 17 Października 2014 https://m.youtube.com/watch?v=U5Qxv8-hYkw&feature=youtube_gdata_player robisz to co na filmie, ale najpierw musisz przygotować bootowalny pendrive z biosem, który chcesz wgrać. W moim wcześniejszym poscie masz poradnik, jak go przygotować i jaką komendę wpisać do aktualizacji biosu. Cytuj Link to post Share on other sites
Asica10 25 Napisano 17 Października 2014 Udostępnij Napisano 17 Października 2014 (edytowane) Niestety moja płyta nie ma dual bios. Więc ta metoda odpada.... Ja to mam pecha kupiłem kompa i w pierwszym dniu sie posypało....robiac oficjalną metodą MSI. Zamówiłem płyte przez neta ale odebrałem w salonie wiec nie moge zwrócić jej do 10 dni.... Ile trwa reklamacja u MSI ? Jest gdzie jakiś poradnik jak to zrobić bo na stronie producenta nie moge znaleźć Mam cichą nadzieje że jescze jakoś uda się ją postawić na nogi. Ktos pisał że podpioł pendrive z backupem biosu i mu płyta ożyła, jednak ja buckupa nie mam... da się jakoś go zdobyć? Edytowane 17 Października 2014 przez thcmaniac Cytuj Link to post Share on other sites
jaca85 0 Napisano 18 Października 2014 Udostępnij Napisano 18 Października 2014 Zapytaj w sklepie, moze Ci wymienia - jesli maja na stanie i beda chcieli Ci pojsc na reke (co zadko sie zdaza w dzisiejszych czasach)... Cytuj Link to post Share on other sites
Asica10 25 Napisano 18 Października 2014 Udostępnij Napisano 18 Października 2014 Plyte dzis oddalem maja wyslac do swojego serwiusu (komputronik) jezeli zweryfiukuja ze nie dziala to maja wyminic na nawa takie dostalem info od Pana w salonie. Pytanie na przyszlosc. Ktora z metoda aktualizacji Biosu jest najbezpieczniejsza i najpewniejsza bo nie chcialbym drugi raz jej odsylac. Z tego co piszecie Live update jest nie pewne i z m-flashem sa problemy. Czy metoda 1 z pierwszego postu bedzie najlepsza? Mia ktos kiedykolwiek z nia problem? Cytuj Link to post Share on other sites
vicodin 479 Napisano 19 Października 2014 Udostępnij Napisano 19 Października 2014 Zanik zasilania w czasie aktualizacji może spowodować uszkodzenie biosu, w każdym ze sposobów. Lecz sposób spod dos nie powoduje błędów, które występują w innych metodach. Jak to wykonać masz pokazane na filmie w którymś z moich postów. Cytuj Link to post Share on other sites
Asica10 25 Napisano 19 Października 2014 Udostępnij Napisano 19 Października 2014 (edytowane) Kurde tylko zastanawiam się co się u mnie podziało, zaniku napięcia nie było... potem z backupu bios nie chciał wstać... Może miałem po prostu pecha.... Juz drugi raz w tym roku (wcześniej uwaliłem płyte w laptopie). Jest to możliwe że z pendrive coś nie tak ? Różnica czy podpinam do usb 2.0, 3.0 czy tych czerwonych gamingowych? Czyli uważasz że najpewniejszą metodą żeby nic nie uwalić jest metoda wgrywania przez DOS? Przeczytałem sporo tematów i jeszcze nikt nie napisał że cos źle nią poszło. btw// chodzi o film z postu #81? Edytowane 19 Października 2014 przez thcmaniac Cytuj Link to post Share on other sites
vicodin 479 Napisano 19 Października 2014 Udostępnij Napisano 19 Października 2014 Post #77 w spoilerze. Najlepiej podłączyć do usb 2.0 moim zdaniem. Nie mogę Ci powiedzieć, co w twoim przypadku poszło nie tak, ale możliwe, że to jakiś błąd w m-flash. Dlatego zawsze lepiej kupić płytę z dualbios. Cytuj Link to post Share on other sites
Asica10 25 Napisano 19 Października 2014 Udostępnij Napisano 19 Października 2014 (edytowane) W tym filmiku gość używa drugiej metody z postu #1, natomiast w filmiku z posta #81 są komedy jak w pierwszej metodzie w #1 poście. Która z tych metod będzie pewniejsza i lepsza? Edytowane 19 Października 2014 przez thcmaniac Cytuj Link to post Share on other sites
vicodin 479 Napisano 19 Października 2014 Udostępnij Napisano 19 Października 2014 To jest to samo tylko w pierwszej wpisujesz ftp/, a w drugim nazwę narzędzia do flashowania i potem w obydwu nazwę biosu. Kolega Jaca użył metody 2 i jak sam mówi wszystko ok, więc chyba można Ci ją polecić. Cytuj Link to post Share on other sites
Asica10 25 Napisano 19 Października 2014 Udostępnij Napisano 19 Października 2014 Móglbys mi jeszcze powiedziec dlaczego niektórzy używaja po nazwie biosu tych dopiskow /p /b /n lub /k /r /x" a niektorzy nie? Jest to jakas różnica? W filmie z postu 77 przed nazwa flashera byl ">" a w metodzie drugiej nie ma tego znaku. Przepraszam za moje pewnie banalne pytania ale chcialbym nie uszkodzic plyty drugi raz. Cytuj Link to post Share on other sites
vicodin 479 Napisano 19 Października 2014 Udostępnij Napisano 19 Października 2014 (edytowane) http://217.110.237.70/notnagel/bios/afudos.jpg opis przełączników, w tym poradniku od msi jest też bez http://www.google.com/url?sa=t&source=web&cd=3&ved=0CCIQFjAC&url=http%3A%2F%2Fservice.msicomputer.com%2Fmsi_user%2FSupport%2Fimages%2FTroubleSt%2FBIOS_FD.pdf&ei=fyFEVPW4G8PvatehgegK&usg=AFQjCNEUsD0u4Xl2aXH6XroFuB8uX8wtyQ jak działa bez to nie zawracaj sobie tym głowy. C:/> - to jest tak zwany znak zachęty więc jest zawsze. Poczytaj o dosie Możesz użyć fpt i nazwa biosu lub nazwa flashera + nazwę bios. Mozliwe, nie wiem, że na płytach z amd nie można użyć tego fpt, dlatego jest to rozdzielone. Edytowane 19 Października 2014 przez vicodin Cytuj Link to post Share on other sites
Asica10 25 Napisano 20 Października 2014 Udostępnij Napisano 20 Października 2014 Wielkie dzięki za odpowiedz;) W takim razie czekam na płytę i będe aktualizował Bios używając Twoich wskazówek, Cytuj Link to post Share on other sites
MSI Team 50 Napisano 23 Października 2014 Autor Udostępnij Napisano 23 Października 2014 @thcmaniak Robiłeś tym sposobem https://forum-pl.msi.com/index.php?topic=9452.0 czy sam BIOS bez ME? Cytuj Link to post Share on other sites
Asica10 25 Napisano 26 Października 2014 Udostępnij Napisano 26 Października 2014 (edytowane) Witam. Dostałem płyte (wymiana na nową sztuke) i wykonałem update metodą bardzo prostą polecaną na angielskich forach i przez pracowników MSI. Instrukcja według której wyknołem update: >>Use the MSI HQ Forum USB flasher<< A.) Download bios and place it on your desktop. Do not decompress. B.) Download and install the Forum flash tool. C.) Insert your FAT32 formatted usb stick. D.) Make sure that all win 8 options are disabled. (Fast Boot etc) Also make sure the legacy USB is enabled. E.) Start the forum flash tool and select option 1. Then point the tool at the compressed archive we downloaded earlier. Then to your USB Flash Drive. F.) Boot to the USB G.) Now follow the directions and let the tool flash bios H.) After flashing reinstall ME drivers in Windows: http://download.msi.com/dvr_exe/intel_me10_mb.zip Edytowane 26 Października 2014 przez thcmaniac Cytuj Link to post Share on other sites
Vittorio 13 Napisano 14 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 14 Lutego 2015 Witam mój problem również dotyczy płyty głównej msi dokładnie z77a-g43 próbowałem dzisiaj zaktualizować bios przez live update 6 wszystko początkowo szło dobrze do czasu restartu kiedy to komputer nie wykazuje żadnych czynności nie włącza się nie wczytuje nawet biosu monitor nie pokazuje żadnego obrazu. Nie mam wielkiego doświadczenia w tych sprawach więc proszę was o pomoc w rozwiązaniu mojego problemu. Z góry dziękuję za podpowiedzi pozdrawiam. Cytuj Link to post Share on other sites
jaca85 0 Napisano 14 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 14 Lutego 2015 (edytowane) Ja flash'uje tylko pod dosem bo inaczej tez lipa. Post 77 metoda 2ga - z filmikiem na yt... Kiedy probowalem z pozycji biosu to komp nie wstawal po restarcie. poczytaj wczesniej co robilem aby mi wstal (kiedy mialem ten problem - zanim nie przeflashowalem z dosa) Edytowane 14 Lutego 2015 przez jaca85 Cytuj Link to post Share on other sites
pavvel42 1 Napisano 9 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2015 posiadam msi z87 g45 gaming moge wykonać update bios z 1.1 do 1.9 poprzez m-flash? Cytuj Link to post Share on other sites
jaca85 0 Napisano 11 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2015 Jesli to bios pod Twoja plyte i m-flash podola (niekiedy sa problemy) - to tak. Jak nie to z poziomu dos'a... Cytuj Link to post Share on other sites
GKruger 2 Napisano 1 Października 2015 Udostępnij Napisano 1 Października 2015 (edytowane) Sposobem pierwszym trzeba na pendrive zgrać te pliki flasher ? Drugim już nie trzeba wystarczy sam bios ? Edytowane 1 Października 2015 przez GKruger Cytuj Link to post Share on other sites
krixos 3 Napisano 13 Października 2015 Udostępnij Napisano 13 Października 2015 Witam, mam pytanie do Pana od MSI. Posiadam netbook MSI U270 (061PL) Win 7 64bit i nie jestem pewien czy jest dostępny update do mojego netbooka (czy wogóle się opłaca), bo na stronie MSI jest nowy BIOS, ale różni się jedną cyfrą: (tutaj jest wersja 10k a mój BIOS ma 1.0G) http://www.msi.com/support/nb/U270.html#down-bios&Win764 zdjęcie z BIOSu: http://oi57.tinypic.com/2iu3nno.jpg Zaznaczam, że nigdy nie robiłem update BIOSu, z uwagi na to iż zawsze wydawało mi się to niebezpieczne. Jak się coś posypie to będę musiał odsyłać gdzieś do serwisu. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts