Skocz do zawartości

Czy taka konfiguracja za 4600zl jest dobra?

Idź do rozwiązania Problem ogarnięty przez Gość rezerwuar,

Recommended Posts

Ale dwóch naraz włączonych czy jak? Grać bd na dwóch? Ja trochę nie czaję; nie chcesz grać na dwóch, ale chcesz używać dwóch naraz. bd grał na jednym?

Będę grał na jednym, drugi będzie używany TYLKO DO PRACY. 

A dlaczego nie chcesz Radeon 7970 GHz? Jest lepszy od Nvidii. + masz tam szybę 384bit. Nie będzie żadnego strachu, że coś się przytnie na dwóch monitorach :). Będziesz mógł grać i uczyć się w tym samym momencie xD. (np. podczas ładowania mapek) :D

Propozycja:

MSI Z77A-G45 /intel Z77, LGA 1155/

Gigabyte Radeon HD7970 GHz Edition 3GB DDR5 384bit (1100/6000)

Intel Core i5-3570K /3.4GHz, 6MB, LGA 1155, BOX/

SilentiumPC Gladius M40 Pure Black (bez zasilacza)

Seagate 1 TB 7200rpm 64MB cache SATA600 Barracuda

Corsair 8GB (2x4GB) 1600MHz CL8 Vengeance [CMZ8GX3M2A1600C8]

Corsair SSD Force Series GT 120GB (555/515MB/s)

XFX Core 650W 135mm 80+ SLI PSU

iiyama Prolite E2481HS-B1 (LED, 2ms, DVI, HDMI, głosniki)

LG GH24NS95 SATA (black)

Całość 5300zł.

Edytowane przez GluEEE

@UP

Chyba szynę 384bit. :)

Po drugie to, jeżeli już chcesz brać Gigabyta 7970 GHz, to pamiętaj, że ma zablokowane zmienianie napięcia, więc nie rozwiniesz zbytnio możliwości OC tej karty. Są na szczęście jakieś biosy odblokowujące ten parametr.

I jeszcze jedno; a mianowicie ESC.pl to dosyć drogi sklep, lepiej złożyć coś w net-s, morele, saturionie. :)

@Sid

Uczepiłeś się mnie? Poza tym zapraszam do zapoznania się z testami na purepc.pl, tam świetnie ci przedtawią jakie temperatury ma Define R4, a pamiętaj, że nie każdy chce kupować dodatkowe wentylatorki do obudowy. Proszę, przeczytaj uważnie: http://www.purepc.pl/obudowy/test_fractal_design_define_r4_black_pearl_perla_wsrod_obudow?page=0,5

Tylok niestety nie można wszystkiego tak przeliczać, czasem z jednej strony większość części jest droższa, a inna jest tańsza, którą chcemy akurat zakupić. Poza tym teraz wszędzie jest dość drogo, ponieważ ostatnio podrożał dolar. Szkoda. :(

Nie rozumiem jak mogą być lepsze tylko na papierze , skoro fps mówią same za siebie.
Wychodzi na to że na karcie NV kiedy masz 60fps masz więcej klatek niż na karcie AMD kiedy ma 60fps?

Cóż, jeżeli nie chcesz to nie.
Co do karty jeżeli tylko ze stajni NV to:
http://www.agito.pl/karta-graficzna-gigabyte-geforce-gtx-670-oc-2gb-ddr5-pci-e-box-84-576382.html?attr=248-515888

Jakoś naczytałem się dużo o Radeonach i podobno są tylko lepsze na papierze, a w praktyce gry chodzą odczuwalnie mniej płynnie niż na GTX'ach

Stuttering na HD7970 to bzdura, miałem HD7970 (referent z początku produkcji od HIS). W ramach gwarancji dostałem zwrot i na spróbowanie wziąłem GTX670. AMD jednak był wydajniejszy. 

Stuttering na HD7970 to bzdura, miałem HD7970 (referent z początku produkcji od HIS). W ramach gwarancji dostałem zwrot i na spróbowanie wziąłem GTX670. AMD jednak był wydajniejszy. 

Mimo wszystko, znajomi polecają Nvidie. Jakoś słyszałem, że wsparcie techniczne jest także lepsze :)

Taa, wsparcie techniczne... wsparcie techniczne leży głównie w kwestii vendora (a więc firmy, której logo nosi karta) nie zaś producenta GPU. No chyba że mówimy o sterownikach, gdzie nowe wersje sterowników AMD realnie dają te kilka % wydajności zaś nowe wersje sterowników NVIDIA chwalą się tylko dziwnymi cyferkami (70% wzrostu wydajności, gdzie efektów brak).

Nie mamy roku 2005, gdzie sterowniki do Radeonów były faktycznie żenujące. Mamy rok 2013 i rynek się zmienia, a pogląd i opinie "znajomych specjalistów" zatrzymały się jednak gdzieś wcześniej. Ostatnio klient oznajmił mi że mając w komputerze X1950XTX myślał że posiada cytuję 'obecnie jedną z najlepszych grafik'. 

Taa, wsparcie techniczne... wsparcie techniczne leży głównie w kwestii vendora (a więc firmy, której logo nosi karta) nie zaś producenta GPU. No chyba że mówimy o sterownikach, gdzie nowe wersje sterowników AMD realnie dają te kilka % wydajności zaś nowe wersje sterowników NVIDIA chwalą się tylko dziwnymi cyferkami (70% wzrostu wydajności, gdzie efektów brak).

Nie mamy roku 2005, gdzie sterowniki do Radeonów były faktycznie żenujące. Mamy rok 2013 i rynek się zmienia, a pogląd i opinie "znajomych specjalistów" zatrzymały się jednak gdzieś wcześniej. Ostatnio klient oznajmił mi że mając w komputerze X1950XTX myślał że posiada cytuję 'obecnie jedną z najlepszych grafik'. 

Chyba jednak nic nie zdoła mnie przekonać :) Natrafiłeś na upartą osobę :P

Tylko, że w tym teście jest zwykła 670, podkręcona śmiga lepiej niż 680 :P

Ale ja nie wiem, jaki jest sens dalej go przekonywać? Przecież jak chce nvidie to niech bierze, lol. Różnica nie jest kolosalna i nie sądze aby ją odczuł grając w nowsze tytuły. I tak będzie zadowolony, i tak.

Skoro jest tak dużo osób szerzących wyższość Radków nad zielonymi, chciałem zobaczyć jak to faktycznie wygląda :D

Nonsens, z tym OC na 680 to jest jakiś żart albo trafił na bardzo słabą sztukę bo niemożliwym jest że odrzut z tego samego chipa jest nagle lepszy niż pełnoprawna wersja w kwestii OC. Nawiasem mówiąc 670 jakaś niesamowicie dobra, bo na tym forum rekord stabilności GTX670 to 1320MHz na rdzeniu i to w bardzo dobrym modelu Asusa. Ja osobiście na swojej niby 1340 zrobiłem ale nie było to stabilne OC nadające się do pracy 24/7.

Panom z pclab dziękujemy, od tamtejszych 'specjalistów' dostałem bana mówiąc że mam LC na HD7970 3 tygodnie po jej premierze... za cytuję "prowokację''. 

Polecam z zapoznaniem się z wynikami OC na naszym forum http://forum.benchmark.pl/topic/73149-3dmark-2013/

Jeżeli uparłeś się na GTX670, to ją kupuj. Bo mam wrażenie że szukasz jakiś skrajności żeby tylko sobie udowodnić że robisz dobrze, mimo że opinia większości idzie tutaj w inną stronę. Chcesz coś robić, bądź tego pewny na stówę. Jeśli jesteś, to dobrze. Mnie nie przekonasz, wobec faktów i kilkunastu sztuk tych układów które miałem w ręku w pracy. ŻADEN nie osiągnął takich wyników OC jak ten z linka. 

Jeśli mogę wtrącić:

Panowie, co bd lepsze:

660 SLI

7970GHz

680

Nie chodzi mi tu o testy, bo w nich czystko widać, że wygrywa 660SLI, chodzi mi raczej o to, jak jest w praktyce: czy 660 w SLI ma jakieś spadki klatek? Ktoś napisał, że jeżeli pojedyncza karta ma widoczne spadki klatek, to w sli średnia liczba będzie większa, ale spadki też będą widoczne. Czy to prawda?

Jeżeli nie 660SLI to najprędzej brałbym 7970GHz, ale ten zaś nie ma obsługi PhysX, a to ciekawa opcja. :)

Więc jeżeli chce mieć coś innego z PX, to zapewne powiecie, abym brał 680, ale ta karta jest droższe niż dwie poprzednie opcje i poza tym gorsza wydajnościowo. POMOCY!

Każde rozwiązanie ma swoje wady i zalety. SLI jest najwydajniejsze ale w teorii mogą się pojawiać problemy. Radeon na wykresach bije 680, ale nie ma wspomnianego PhysX. 680 za to kuleje ewidetnie w niektórych grach opieranych o technologie AMD (Tomb Raider - TressFX, w nowym BF4 także będą 'ficzery' od AMD więc warto to brać pod uwagę), jest też najdroższa w tym gronie, a wydajnością nie oddaje tej ceny. 

Gość
This topic is now closed to further replies.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...