Skocz do zawartości

Czy odrobiłem prace domową?Proszę o opinię na temat mojego wyboru :)

Idź do rozwiązania Problem ogarnięty przez Fikuzi,

Recommended Posts

Witam, niedawno jakiś miesiąc temu założyłem temat odnośnie karty za 700-1000 zł dziękuje za odzew, rozjaśniło mi to sytuacje ale sam zacząłem szukać, czytać i oglądać.
Parę godzin temu byłem pewien że kupie szafira HD7870 XT po czym zobaczyłem 2 artykuły:

-http://www.purepc.pl/karty_graficzne/test_vertex3d_hd_7870_xt_black_tahiti_le_prawie_jak_hd_7930?page=0,23

-http://forum.benchmark.pl/topic/79939-asus-hd7870-vs-sapphire-hd7870xt-pojedynek-na-phenomie-ii-955/

Jak pewnie zauważyliście problem to pobór energii, a raczej mój zasilacz MODECOM MC 530 CARBON, ok spoko 530W ale realnie jego moc to ze 100 W mniej, także jak wynika z testów trochę za mało, albo na styk mocy co wyklucza OC procka i grafiki i prawdopodobnie może zagrażać stabilności ? więc moja reakcja, szukam alternatywy.

Po dłuższym przemyśleniu nasunął mi się temat gtx660 SLI. Aktualnie gram w rozdziałce 1280x1024 ( mam telewizor 1080p, ale rzadko używam), jeden gtx660 na tą chwile w zupełności wystarczy do grania na ultra we wszystko w tej rozdziałce. Mam w niedalekiej przyszłości plan zakupić monitor LED 1080p, realnie pod koniec roku, zależy jak z kasą.

Wiadomo do SLI muszę zmienić zasilacz, ale kupując tego szafira prawdopodobnie także mnie to czeka, więc moja propozycja to kupuje gtx660, nie muszę zmieniać niczego i obawiać się że coś nie pyknie :P Jak będę miał możliwości grania w fullHD kupuje nowy zasilacz + gtx660 kolejnego który stanieje i mam bardzo dobrą wydajność względem kosztów. Jeżeli po paru miesiąc SLI z GTX660 nie będzie opłacalne zawsze mogę sprzedać tego co kupię teraz i pomyśleć nad czymś innym?

http://www.morele.net/karta-graficzna-msi-geforce-cuda-gtx660-twinfrozr-iii-2gb-ddr5-192bit-2dvi-hdmi-dp-box-n660-tf-2gd5-oc-517460/ zastanawia mnie czemu taka niska cena? niektóre po 100 zł wyżej idą
msi - bo dobre chłodzenie, przyzwoita cena, i na mój gust design na duży +

Oczywiście można zrobić CF z radków ale jak czytałem tutaj na forum, gtx660 w SLI się uzupełniają idealnie :)

mój sprzęt:
-i5 2500k + he924 4,5 wykręci :)

-asrock Z68 extreme 3 gen 3 - możliwość SLI/CF 2x8 co nie jest dużym problemem
- corsair 2x4 GB 1600 CL9

- reszta mało ważna :P

Czy dobrze odrobiłem pracę domowa ? zapraszam do opinii.

• Rozwiązanie

Moim zdaniem to bardzo dobry zamysł z tymi 660tkami :) Przy obecnej rozdzielczości jedna karta wystarczy. W zasadzie po wymianie monitora, dokupując kolejną kartę i jak wspomniałeś - zasilacz, będziesz miał naprawdę bardzo dobrą jednostkę do najnowszych gier w full hd z wodotryskami :) Moim zdaniem plan znakomity :) Zatem nasuwa się prosta odpowiedź - odrobiłeś pracę domową :P

Jakby nie pobór mocy to już ta 7870 xt siedziała by w budzie, dlatego ten gtx660 to najlepsza alternatywa za około 800 zł dla mnie + możliwość rozbudowy jakby mocy brakowało :) Zastanawia mnie czy ten egzemplarz co podałem wyżej nada się, pokaże jeszcze raz 
http://www.morele.net/karta-graficzna-msi-geforce-cuda-gtx660-twinfrozr-iii-2gb-ddr5-192bit-2dvi-hdmi-dp-box-n660-tf-2gd5-oc-517460/

To nie jest modecon feel... Kochany zasilacz działał 3 lata na gts250 nic nie spłonęło ani nie wybuchło, a gtx660 nie jest chyba bardziej wymagający od tego gts :)  2 m od komputera to lekka przesada, nie jest on najlepszych lotów ale myślę reala wydajność 80%, zasilacz kupię jak już powiedziałem, ale nie będę wpadał w panikę, spokojnie :)

Ten zasilacz spokojnie da radę.  Lukasz1922 - miałeś Deusa, że tak go chwalisz czy naczytałeś się innych ?

GTX 660 to bardzo dobry wybór ale ja polecę Ci model, który moim zdaniem obok Asusa jest jednym z najlepszych wersji GTX 660OC na rynku.

http://www.agito.pl/karta-graficzna-gigabyte-geforce-gtx-660-oc-2gb-ddr5-pci-e-box-84-646138.html

Do tego cena ok.

Miałem tą kartę i kolega tu z forum teraz ma. Zamierza dokupić 2 - dokładnie taką samą.

Zastanawiałem się nad gigabyte bo bardzo dobra cena, w zasadzie asus, gigabyte, i msi wiele w tym modelu się nie różnią, którą by człowiek nie wybrał i tak będzie zadowolony, za msi przemawia design i kod cyfrowy do AC3 zawsze miło dostać dobrą grę za darmo o ile nie kłamią :P 
a jaki zasilacz polecacie jakbym chciał zrobić SLI ? to będę wiedział na czym mniej więcej stoję :)

Modecom dobre zasiłki miał od CWT platforma PSH - seria Modecom Volcano , a także  seria MC od Fortrona platforma PNF , carbon mocowo pewnie da rade , ale jak stoi z  zabezpieczeniami to ciężko coś tu powiedzieć , osoby które zjadły zęby na zasilaczach , zawsze zalecają zmiane tej zasiłki na solidniejszą konstrukcje

Interesuje mnie jak ty chcesz wykręcić na he924 4,5Ghz?
Zasilacz wystarczy do 660gtx , wydaje mi się że przy 7870XT byłby problem.
Chociaż cichutka jest i temp świetne (po 5h grania w BF3 miałem 65 max przy 40% obrotach wentyli)

Jak odpalałem arme 3, podkręciłem na czas grania do 4,5 GHz, było mi potrzebne bo mało fps ale takto ide na stockowym :) Myślę że optymalnie 4,2. Zakładam dodatkowy radiator bo jest taka możliwość i chłodzenie naprawdę daje rade. Carbonik nawet jak go rozkręciłem od środka żeby przeczyścić to myślałem, że się załame ale i tak szału nie ma z jakością wykonania. Ponawiam pytanie jaka zasiłkę w przyszłości może być konkretny model, albo po prostu np markowy 700w bo mniej więcej wiem które omijać z daleka :P

Tam do tej karty co podałem link z morele dają AC 3 ? potwierdzi ktoś info ?

Tridefy nie mów mi o tej 7870 xt bo już zazdroszczę :P

Edytowane przez maku69

Jak jest napisane że dają AC3 to dają, w linku do karty która wybrałeś ja nie widzę żadnego wspominku o grze

przeważnie w sklepach wygląda to tak: geforce with cuda gtx 660 gigabyte 2gb (pci-e) + AC3 - kupon,

więc szukaj już w opisie karty informację o grze

w komentarza pod tą kartą widać :

• Karta działa idealnie.
  • Plusy:

Wszystkie gry działają.

• Minusy:

Niestety gra assasin creed 3 nie była dołączona do zestawu.

komentarz redakcji :Gra dolaczona w wersji elektroniocznej, wszystko potrzebne kody by sciagnac i zainstalowac przychodza na maila !!

ale to komentarz z grudnia 2012

http://www.saturion.pl/product/177048/Sprzet_komputerowy_/Podzespoly/GeForce_with_CUDA_GTX_660_MSI_2048MB_PCI_E_2GB_TWINFROZR_III_OC_Assassin_s_Creed_3_PC_Kupon.html
nigdy z tym sklepem nie miałem do czynienia? warto ?

Edytowane przez maku69
Gość
This topic is now closed to further replies.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...