Skocz do zawartości

Recommended Posts

Też byłem sceptycznie nastawiony do nowego DA (jak do wszystkich nowych myszy, a szczególnie razer'a), ale okazuje się, że jest to bardzo udana mysz i spokojnie zastąpi 3G oraz 3.5G

Do palm'a DA będzie w sam raz, podobnie jak g400 oraz g500.

G500 ma większą wagę, 10g w porównaniu z DA oraz g400.

Do optyków A4tech 200/50MP, albo goliathus speed

Do lasera A4tech 800MP, Tracer X02, Steelseries S&S, 4/9HD.

Czego nie wybierzesz będziesz zadowolony.

BTW spójrz na sygnaturkę.

3G, a 3.5G? 

Różnica tkwi głównie w sensorze, 3G = 3688 (zmodyfikowane avago 3060), a 3.5G  = 3888

(zmodyfikowane avago 3080) , obydwa są równie dobre. W 2013 masz 3988, czyli zmodyfikowane avago 3090.

Myszki są identyczne i borykają się z tymi samymi problemami (scroll oraz psujące się mikrostyki po kilku latach użytkowania).

Tak, ale dużo zależ od tego jak będziesz jej użytkował. Po pierwsze musisz wyłączyć akcelerację sprzętową (patrz sygnatura), abyś był w stanie zauważyć jakąkolwiek poprawę, nie wspominając o komforcie, wygodzie i pewności w trzymaniu myszki.

Razer obecnie robi tylko dwie warte uwagi myszki: DA oraz abbysus, resztę też możesz sobie odpuścić, bo technicznie jest to "mysz z tesco za 20zł" :P

DA był moją pierwszą porządną myszką, wcześniej miałem taką za 16zł (mam ją gdzieś do tej pory :P).

Różnica kolosalna pod każdym względem.

Jeśli chodzi o precyzje to największą różnice to występuje głównie w grach fps typu quake, cs, gdzie celność jest kluczowa.

BTW nie patrz na liczbę DPI i nie ustawiał "na pałę" najwyższej bo nic nie zyskasz a dużo stracisz.

Chyba że to było napisane przez kogoś kto nie wiedział o czym pisze

True :) Sam się zastawiam skąd się wzięło to stwierdzenie, że nie do końca wyłącza oraz potrzebne są jakieś syfiaste mousefix'y, chyba jest to spowodowane tym , że w 1.6 trzeba wyłączyć akcelerację w grze poprzez komendę w parametrach startowych, a dzieciaki nie wiedziały jak to zrobić %-)

I nie zwiększaj czułości na suwaku w window'ie powyżej domyślnej wartości 6/11.

Chodzi o to że powyżej lub poniżej 6/11 musi sobie przeskalować czułość, a wtedy tworzą się większe bądź mniejsze problemy.

Wiesz co, sens jest - ale też zależy od modelu. 
Jakość wykonania, dodatkowe klawisze, bajery, podświetlenie, czas reakcji, wygoda z pisania... wszystko się ceni.

6/11 to jest domyślna wartość i system wcale nie ingeruje w czułości myszy, jak ustawisz więcej to system sztucznie ją zwiększy i tracisz na precyzji. Najlepiej tego nie zmieniać, a operować DPI oraz czułością w grach.

Widzicie jakiś sens w kupowaniu jakiś drogich klawiatur po 150zł?

Sens oczywiście jest jeśli masz na to pieniądze, bo odkładanie zielonych do skarbonki na taki zakup moim zdaniem nie ma sensu. Nie spodziewaj się też, że będziesz lepiej grał dzięki temu :P

Ja raczej Ci nie pomogę, bo sam posiadam a4tech'a 126KD z którego jestem średnio zadowolony...

Wolę jednak klawiatury o większym skoku klawiszy.

A czy to prawda że kiedy mysz ma np 2000dpi i w grze jest to zwiększone czterokrotnie to jest mniejsza "celność" niż przy myszce 8000dpi i żadnego przyśpieszenia w grze? Chodzi o to czy zwiększanie czułości w grze zmniejsza "celność" i zwiększa opóźnienia itp.

Edytowane przez Jarixus

Nie wiem co to znaczy "celność". 

DPI to skrót od dots-per-inch - czyli w luźnym tłumaczeniu, jest to ilość punktów jakie odnotuje mysz po przejechaniu danej odległości.
Im więcej tych punktów, tym dalej ruszy się kursor w stosunku do faktycznej odległości przebytej na biurku.

|x    x    x    x    x| - tym przypadku mysz odnotowała 5 punktów - więc kursor przejechał tylko 5 jednostek
|xxxxxxxxxxxxxxxx| - w tym aż 16 - a kursor przejechał 16 jednostek

Odległość w jakiej punkty się zmieściły jest jednakowa - i tym właśnie różni się DPI - kursor rusza się dalej pomimo tego samego ruchu myszą.

Wiem co to znaczy dpi. Powiem tak, czy kiedy zwiększamy czułość myszy w grze nie dochodzimy powoli do efektu takiego jaki by był podczas zwiększenia lub zmniejszenia ustawienia w systemie?

Mam jeszcze jedno pytanie odnośnie trzymania myszki Razera Deathadder. Widzę że wielu graczy zaleca trzymanie palca wskazującego  na LPM, palca środkowego na "scrollu" i palca serdecznego na PPM. Ja przyzwyczaiłem się do trzymania palca wskazującego na LPM, a palca środkowego na PPM. I tutaj jest moje pytanie, czy takie ułożenie na tej myszce "da radę" 

Edytowane przez Jarixus