Jarixus 0 Napisano 2 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2013 (edytowane) Witam. Chciałbym wiedzieć jakie myszy do grania polecacie (max 250zł). Która mysz jest lepsza? Logitech G500 vs Razer Deathadder Edytowane 2 Kwietnia 2013 przez Jarixus Cytuj Link to post Share on other sites
GamoDues 23 Napisano 2 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2013 Nie Razor tylko Razer... Dla mnie lepszy jest deathadder Cytuj Link to post Share on other sites
trax. 0 Napisano 2 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2013 (edytowane) Siema, tak jak pisali już: czego oczekujesz od myszy, jaki chwyt, duża czy mała mysz, high low sens? A z tych dwóch do DA lepszy. Edytowane 2 Kwietnia 2013 przez trax. Cytuj Link to post Share on other sites
sid vicious 16131 Napisano 2 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2013 Przede wszystkim - który Deathadder, bo tych jest kilka.Następnie, po jakiej powierzchni suwasz myszą, gdyż g500 to laser, a DA to optyk. Ostatecznie, ważna jest też kwestia chwytu myszy i ustawień DPI.Bez tej wiedzy, nikt nie poda Ci rzetelnych informacji. Cytuj Link to post Share on other sites
Jarixus 0 Napisano 2 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2013 (edytowane) Wolę duże myszy. Od tego po czym będę suwał zależy od myszy jaką kupie. Co do chwytu to Palm grip. Edytowane 2 Kwietnia 2013 przez Jarixus Cytuj Link to post Share on other sites
sid vicious 16131 Napisano 2 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2013 No to brałbym DA i pod to jakaś szmaciana podkładka - np. QCK, Goliathus... Cytuj Link to post Share on other sites
trax. 0 Napisano 2 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2013 Jeżeli chcesz coś tańszego z podkładek to tak jak w innym temacie ktoś polecił to A4TECH x7-200/500MP. Cytuj Link to post Share on other sites
Jarixus 0 Napisano 2 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2013 No to brałbym DA i pod to jakaś szmaciana podkładka - np. QCK, Goliathus... A jaką wersję Deathaddera? Cytuj Link to post Share on other sites
sid vicious 16131 Napisano 2 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2013 3.5G - z początku były problemy z firmware, ale już jest w porządku. Nie mam zbyt wielu informacji odnośnie nowego DA 2013, ale ponoć też jest dobry. (Tylko droższy) Cytuj Link to post Share on other sites
Cacek93 2397 Napisano 2 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2013 Też byłem sceptycznie nastawiony do nowego DA (jak do wszystkich nowych myszy, a szczególnie razer'a), ale okazuje się, że jest to bardzo udana mysz i spokojnie zastąpi 3G oraz 3.5G Do palm'a DA będzie w sam raz, podobnie jak g400 oraz g500. G500 ma większą wagę, 10g w porównaniu z DA oraz g400. Do optyków A4tech 200/50MP, albo goliathus speed Do lasera A4tech 800MP, Tracer X02, Steelseries S&S, 4/9HD. Czego nie wybierzesz będziesz zadowolony. BTW spójrz na sygnaturkę. Cytuj Link to post Share on other sites
sid vicious 16131 Napisano 2 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2013 bardzo udana mysz i spokojnie zastąpi 3G oraz 3.5G Hmm... to chyba sprzedam moje dwie zabaweczki i przesiądę się na DA13 - te gumowe boki mnie przekonują, bo ostatnio coś mi się zwykły DA w ręce ślizga... Cytuj Link to post Share on other sites
Cacek93 2397 Napisano 2 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2013 bo ostatnio coś mi się zwykły DA w ręce ślizga... Znam to uczucie, kiedy się grało ciekawy meczyk to ręka potrafi się spocić i wtedy palce lubiły się ślizgać. Cytuj Link to post Share on other sites
Jarixus 0 Napisano 2 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2013 Moglibyście jeszcze powiedzieć jaka jest różnica pomiędzy 3G, a 3,5G? Cytuj Link to post Share on other sites
Cacek93 2397 Napisano 2 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2013 3G, a 3.5G? Różnica tkwi głównie w sensorze, 3G = 3688 (zmodyfikowane avago 3060), a 3.5G = 3888 (zmodyfikowane avago 3080) , obydwa są równie dobre. W 2013 masz 3988, czyli zmodyfikowane avago 3090. Myszki są identyczne i borykają się z tymi samymi problemami (scroll oraz psujące się mikrostyki po kilku latach użytkowania). Cytuj Link to post Share on other sites
Jarixus 0 Napisano 2 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2013 "Po kilku latach użytkowania". Myślę że nie trzeba na to jakoś zwracać szczególnie uwagi . Naprawdę widać różnicę "celności" takiej myszki Razera przy porównaniu myszki z Tesco za 20zł? Cytuj Link to post Share on other sites
sid vicious 16131 Napisano 2 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2013 Widać i to ogromną. Nie mówiąc o komforcie użytkowania. Moja pierwsza przesiadka z całkiem niezłego, acz budżetowego logitecha na DA 1.8G była najlepiej wydanym 200zł w życiu Cytuj Link to post Share on other sites
Cacek93 2397 Napisano 2 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2013 Tak, ale dużo zależ od tego jak będziesz jej użytkował. Po pierwsze musisz wyłączyć akcelerację sprzętową (patrz sygnatura), abyś był w stanie zauważyć jakąkolwiek poprawę, nie wspominając o komforcie, wygodzie i pewności w trzymaniu myszki. Razer obecnie robi tylko dwie warte uwagi myszki: DA oraz abbysus, resztę też możesz sobie odpuścić, bo technicznie jest to "mysz z tesco za 20zł" DA był moją pierwszą porządną myszką, wcześniej miałem taką za 16zł (mam ją gdzieś do tej pory ). Różnica kolosalna pod każdym względem. Jeśli chodzi o precyzje to największą różnice to występuje głównie w grach fps typu quake, cs, gdzie celność jest kluczowa. BTW nie patrz na liczbę DPI i nie ustawiał "na pałę" najwyższej bo nic nie zyskasz a dużo stracisz. Cytuj Link to post Share on other sites
Jarixus 0 Napisano 2 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2013 O ile dobrze słyszałem odznaczenie opcji "zwiększ precyzję wskaźnika" nie do końca wyłącz akcelerację. Chyba że to było napisane przez kogoś kto nie wiedział o czym pisze Cytuj Link to post Share on other sites
Cacek93 2397 Napisano 2 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2013 Chyba że to było napisane przez kogoś kto nie wiedział o czym pisze True Sam się zastawiam skąd się wzięło to stwierdzenie, że nie do końca wyłącza oraz potrzebne są jakieś syfiaste mousefix'y, chyba jest to spowodowane tym , że w 1.6 trzeba wyłączyć akcelerację w grze poprzez komendę w parametrach startowych, a dzieciaki nie wiedziały jak to zrobić I nie zwiększaj czułości na suwaku w window'ie powyżej domyślnej wartości 6/11. Cytuj Link to post Share on other sites
Jarixus 0 Napisano 2 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2013 6/11? chodzi o to żeby czułość myszy nie była ustawiona na więcej niż połowę? Lekko odchodząc od tematu zadam jedno pytanie. Widzicie jakiś sens w kupowaniu jakiś drogich klawiatur po 150zł? Cytuj Link to post Share on other sites
sid vicious 16131 Napisano 2 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2013 Chodzi o to że powyżej lub poniżej 6/11 musi sobie przeskalować czułość, a wtedy tworzą się większe bądź mniejsze problemy.Wiesz co, sens jest - ale też zależy od modelu. Jakość wykonania, dodatkowe klawisze, bajery, podświetlenie, czas reakcji, wygoda z pisania... wszystko się ceni. Cytuj Link to post Share on other sites
Cacek93 2397 Napisano 2 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2013 6/11 to jest domyślna wartość i system wcale nie ingeruje w czułości myszy, jak ustawisz więcej to system sztucznie ją zwiększy i tracisz na precyzji. Najlepiej tego nie zmieniać, a operować DPI oraz czułością w grach. Widzicie jakiś sens w kupowaniu jakiś drogich klawiatur po 150zł? Sens oczywiście jest jeśli masz na to pieniądze, bo odkładanie zielonych do skarbonki na taki zakup moim zdaniem nie ma sensu. Nie spodziewaj się też, że będziesz lepiej grał dzięki temu Ja raczej Ci nie pomogę, bo sam posiadam a4tech'a 126KD z którego jestem średnio zadowolony... Wolę jednak klawiatury o większym skoku klawiszy. Cytuj Link to post Share on other sites
Jarixus 0 Napisano 2 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2013 (edytowane) A czy to prawda że kiedy mysz ma np 2000dpi i w grze jest to zwiększone czterokrotnie to jest mniejsza "celność" niż przy myszce 8000dpi i żadnego przyśpieszenia w grze? Chodzi o to czy zwiększanie czułości w grze zmniejsza "celność" i zwiększa opóźnienia itp. Edytowane 2 Kwietnia 2013 przez Jarixus Cytuj Link to post Share on other sites
sid vicious 16131 Napisano 2 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2013 Nie wiem co to znaczy "celność". DPI to skrót od dots-per-inch - czyli w luźnym tłumaczeniu, jest to ilość punktów jakie odnotuje mysz po przejechaniu danej odległości.Im więcej tych punktów, tym dalej ruszy się kursor w stosunku do faktycznej odległości przebytej na biurku.|x x x x x| - tym przypadku mysz odnotowała 5 punktów - więc kursor przejechał tylko 5 jednostek|xxxxxxxxxxxxxxxx| - w tym aż 16 - a kursor przejechał 16 jednostekOdległość w jakiej punkty się zmieściły jest jednakowa - i tym właśnie różni się DPI - kursor rusza się dalej pomimo tego samego ruchu myszą. Cytuj Link to post Share on other sites
Jarixus 0 Napisano 3 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2013 (edytowane) Wiem co to znaczy dpi. Powiem tak, czy kiedy zwiększamy czułość myszy w grze nie dochodzimy powoli do efektu takiego jaki by był podczas zwiększenia lub zmniejszenia ustawienia w systemie? Mam jeszcze jedno pytanie odnośnie trzymania myszki Razera Deathadder. Widzę że wielu graczy zaleca trzymanie palca wskazującego na LPM, palca środkowego na "scrollu" i palca serdecznego na PPM. Ja przyzwyczaiłem się do trzymania palca wskazującego na LPM, a palca środkowego na PPM. I tutaj jest moje pytanie, czy takie ułożenie na tej myszce "da radę" Edytowane 3 Kwietnia 2013 przez Jarixus Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts