Skocz do zawartości

GV-R7970OC-3GD undervolting

Recommended Posts

Hej

doszla mi pierwsza karta i wsadzilem ja do istniejacego komputera.

Karta juz pracuje ale aby ograniczyc ilosc wytwarzanego ciepla chce:

- zmniejszyc napiecie

- ograniczyc czestotliwosc pracy pamieci.

probowalem juz zmiany ustawien w AMD overdrive, OC guru oraz innym zewnetrznym programie. 

Zaden nie robi tego co powinien.

Wyczytalem w angielskim forum (http://www.tomshardware.co.uk/forum/279506-29-gigabyte-7970-afterburner-questions-issue), ze te karty maja poblokowane kwestie napiecia aby nie podwyzszac ponad 1.17V.

Czy jest jednak jakakolwiek opcja aby je obnizyc???

Zapewne w taki sposób jak z podwyższeniem - narzucić inne ustawienia w Biosie - ale to tylko strzał w ciemno - nie jestem pewny czy tak się da, ani czy nie zrobi to karcie krzywdy, bo undervolting nie zawsze jest bezpieczny.

Naprawdę sądzisz, że gra jest warta świeczki? Ile na tym zyskasz?

no przecież automatycznie on w biosie grafy ma tryb 2d na niższym napięciu.. możesz to sprawdzić msi afterburner :)

jak zmniejszysz poniżej biosu..chyba 0.8 v to będzie się juz wieszać..jeśli kupiłeś nówkę to jest to dziwne, ale jesli uzywka to ktos wgrał inny bios. bylo o tym pisane i problemy a ciągłym wysokim napięciem. Moją opinie potwierdzam tą samą grafą.

Edytowane przez JackMuzyk

panowie moze tytulem wstepu:

shadery karty sa caly czas 24h/7 na 100% obciazone przez OpenCL. Karta teraz pracuje na 1100MHz przy 1.17V.

poniewaz w tym konkretnym przypadku czestotliwosc pamieci oraz napiecie mozna obnizyc bez szkody dla procesu OpenCL dlatego chce to wykonac.

karta jest nowa bios oryginalny.

probowalem regulowac napiecia i czestotliwosci pamieci GB OC Guru II, AMD overdrive, przez sterowniki Catalyst  ale w momencie jak wlaczam 100% obciazenia karta samoczynnie podnosi wszystkie parametry do znamionowych. Jedyne co mozna zmienic to czestotliwosc procesora.

MSI Afterburner przetestowany. W setupie wlaczona opcja sterowania napieciem. Na panelu regulacja niemozliwa (nieaktywna). Czyli nie dziala.

Chcialbym jeszcze jeden raz przypomniec sie fachowcom z GB z pytaniem o obnizenie napiecia i obnizenie czestotliwosci pamieci.

Edytowane przez pavelkuss
  • 2 tygodnie później...
MSI Afterburner przetestowany. W setupie wlaczona opcja sterowania napieciem. Na panelu regulacja niemozliwa (nieaktywna). Czyli nie dziala.

Chcialbym jeszcze jeden raz przypomniec sie fachowcom z GB z pytaniem o obnizenie napiecia i obnizenie czestotliwosci pamieci.

Co prawda mam 7950, ale ten sam problem - nie mam możliwości zmniejszenia napięcia.

Czy coś w temacie się zmieniło?