sick41 1 Napisano 31 Marca 2013 Udostępnij Napisano 31 Marca 2013 Witam, mam problem z którym nie jestem sobie w stanie poradzić. Niestety moja karta zaczęła sprawiać mi małe psikusy. Kiedy gram w gry, które wymagają troche więcej od komputera niż Fifa 13 po 10 minutach obraz łapie freeza na jakieś 5 sekund i wywala do pulpitu. W tym czasie słychać wszystkie dźwięki oraz gra działa w trayu. Dodatkowo pojawia się windowsowy monit a propos wywalenia sterownika "Sterownik Nvidia przestał działać ale odzyskał sprawność". Czytałem dziesiątki tematów na zagranicznych forach ale niestety żadna z uwag nie dała oczekiwanego rezultatu. Dodam, że komputer ma 3 miesiące. Zauważyłem ten problem przy grze Tera Online, gdzie po jakichś 15 minutach grania robił się ten sam problem, teraz mam tak przy nowym Bioshocku. Dota 2, Fifa 13 etc. działają poprawnie. Jeśli chodzi o temperatury w stresie mam 52-57 stopni na automatycznym fanie a przy moich ustawieniach mogę uzyskać nawet 49-53. Karta graficzna jest bez mojego OC. Poniżej przedstawię też konfigurację mojego PC: Procesor: i5-2500 3.30 GHZ (bez żadnego OC) Karta graficzna: GTX 660 Twin Frozr III Płyta główna: Asrock P67 Pro3 Pamięć RAM: HyperX 2x4GB 1600MHz DDR3 Non-ECC CL9 Intel XMP X2 Grey Series Zasilacz: XFX Core 550W 120mm 80+ Windows 7 64bit Instalacja nowych-starych sterowników w zasadzie nic nie daje. Temperatura karty na pulpicie to 28 stopni. W czym może tkwić problem? Cytuj Link to post Share on other sites
gtxxor 3481 Napisano 31 Marca 2013 Udostępnij Napisano 31 Marca 2013 Te karty mają fabryczny błąd w biosie, przeflashuj bios na ten http://www.msi.com/product/vga/N660-TF-2GD5-OC.html#?div=BIOS Cytuj Link to post Share on other sites
sick41 1 Napisano 31 Marca 2013 Autor Udostępnij Napisano 31 Marca 2013 Widzę, że też masz tą samą kartę. Czy u CIebie ten problem wystpępuje ? Cytuj Link to post Share on other sites
gtxxor 3481 Napisano 31 Marca 2013 Udostępnij Napisano 31 Marca 2013 Miałem, tzn. leży w pudełku. Tak miałem ten sam problem i reflash bios na podaną wersję rozwiązał wszelkie trudności. Cytuj Link to post Share on other sites
sick41 1 Napisano 31 Marca 2013 Autor Udostępnij Napisano 31 Marca 2013 A czy masz jakąś instruckję jak to bezpiecznie zrobić? Czy na etapie flashowania może coś pójść nie tak i karta nie wstanie? Cytuj Link to post Share on other sites
gtxxor 3481 Napisano 31 Marca 2013 Udostępnij Napisano 31 Marca 2013 Ryzyko jakieś zawsze jest, mogą ci wyłączyć prąd podczas flashowania i bd. potrzebować innej karty by z niej uruchomić PC i podnieść swojego GTX660. W praktyce bardzo znikome. Instrukcji na necie jest pełno, wpisz w google frazę "nvflash tutorial". Cytuj Link to post Share on other sites
sick41 1 Napisano 31 Marca 2013 Autor Udostępnij Napisano 31 Marca 2013 Wywala mi taki błąd: http://imageshack.us/photo/my-images/13/beztytuuwznl.jpg/ Cytuj Link to post Share on other sites
gtxxor 3481 Napisano 31 Marca 2013 Udostępnij Napisano 31 Marca 2013 To jest aplikacja działająca z trybu DOS, należy stworzyć bootowalny pendrive z nią i tak uruchomić. Mówiłem poszukaj jakiegoś tutoriala na sieci bo opisać to krok po kroku i podlinkować odpowiedni soft to trochę czasu zajmuje. Cytuj Link to post Share on other sites
sick41 1 Napisano 31 Marca 2013 Autor Udostępnij Napisano 31 Marca 2013 (edytowane) Śmignąłem to i testuje. Dam znać czy pomogło edit: Wszystko działa jak należy. Można zamknąć temat Dziękuje bardzo Edytowane 31 Marca 2013 przez sick41 Cytuj Link to post Share on other sites
elvismt 757 Napisano 31 Marca 2013 Udostępnij Napisano 31 Marca 2013 widzę że podkręcane fabrycznie kart MSI twin frozer3 to szroty na swojego 560ti hawk też narzekam bo osiąga temperatury do 82C freezy też były na jednej wersji sterowników ale aktualizacja pomogła Cytuj Link to post Share on other sites
sick41 1 Napisano 1 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2013 Niestety, znów to samo... czy masz jakiś pomysł co to może być? Cytuj Link to post Share on other sites
elvismt 757 Napisano 1 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2013 jak masz gwarancję lepiej zwróć ją do sprzedawcy Cytuj Link to post Share on other sites
gtxxor 3481 Napisano 1 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2013 Niestety, znów to samo... czy masz jakiś pomysł co to może być? Pomysły mam jeszcze 3 (oprócz najprostszego czyli fizycznego uszkodzenia karty) -wywal sterowniki, wyczyść programem DriverCleaner/DriverSweeper i wgraj od nowa -znajdź kogoś kto ci przemierzy zasilacz pod kątem ewentualnych skoków napięć na linii 12V -spróbuj biosu od referencyjnej GTX660 w wersji niepodkręconej fabrycznie Cytuj Link to post Share on other sites
sick41 1 Napisano 2 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2013 Przy innych grach nigdy mi się to nie robiło - tylko właśnie Bioshock i Tera Online. Myślicie, że to może być uszkodzenie mechaniczne? Karta jest świeża, odkurzana co miesiąc, nigdy nie przegrzana. Wiele ludzi ma problemy z tą grą pod gtxami 660. Cytuj Link to post Share on other sites
dam111111 522 Napisano 2 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2013 Obniż zegar gpu o 50mhz Cytuj Link to post Share on other sites
sick41 1 Napisano 3 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2013 Obniżenie zegara pomogło, ale nie zależy mi na tym, żeby za każdym razem obniżać ciągle zegary. Może powinienem faktycznie oddać kartę na gwarancję? Cytuj Link to post Share on other sites
elvismt 757 Napisano 4 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2013 Jeśli masz gwarancję to tak, tylko sprecyzuj dokładnie na czym polega problem bo zapewne w serwisie pracować mogą ludzie nie mądrzy (debile) którzy wrzucą kartę do komputera odpalą gierkę z przed 5 lat i po 20 minutach stwierdzą że wszystko jest ok Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts