jarnuszkiewiczm 1096 Napisano 28 Marca 2013 Udostępnij Napisano 28 Marca 2013 (edytowane) Witam, posiadam radeona HD 7870 od sapphire, jednak chłodzenie jest denerwujące, gdy karta pracuje pod maksymalnym obciążeniem słychać buczenie wiatraków, denerwuje mnie to, gdyż karta jest regularnie czyszczona z kurzu, obudowa wentylowana 3x 120 mm, i jeden 80mm, chłodzenie może być do 200 zł, próbowałem w msi afterburnerze ustawiać mniejsze obroty ale działa tylko na jeden wiatrak, ten pierwszy większy i tak robi co chce i zaiwania przy byle okazji na 70%, już mam po wyżej dziurek w nosie użerania się z tym chłodzeniem i dlatego zapytuję się Was, jakie chłodzenie kupić, gdyż nigdy nie wymieniałem chłodzenia do grafy i nie znam się na takowych Edytowane 28 Marca 2013 przez jarnuszkiewiczm Cytuj Link to post Share on other sites
robertgr1 373 Napisano 28 Marca 2013 Udostępnij Napisano 28 Marca 2013 jak to jest możliwe miałem 2 takie radeony od saphire i nawet po oc kart na gpu1200mhz pamięć 5400mhz karta nigdy nie przekraczała 62-63 stopni a chłodzenie rozkręcało się maksymalnie do 47% i było w miarę cicho nawet skreciłem sobie wiatraki do 40 % w msi afterburner temp skoczyła do 67-70stopni i było bardzo cicho obecnie mam radeona 7870xt również od saphire [ta karta znacznie bardziej się grzeje od zwykłego radka 7870] i nawet po bardzo wysokim oc 1235mhz gpu , pamięć 6500mhz wiatraki rozkręcają się maksymalnie do 55%- 57% wtedy są słyszalne a temp nie przekracza 72 stopni ,ale po ustawieniu na sztywno 47% jest w miarę ciho a temp skoczyła do 76 stopni wiec jest bardzo dobrze . Masz coś nie tak z tym chłodzeniem sprawdź jak nałożona jest pasta i jaki jest docisk radiatora chłodzenie od saphire dual fan to jest jedno z lepszych chłodzeń na rynku , ustępuje tylko gigabyte wind force 3 i asus direct cu2 Cytuj Link to post Share on other sites
jarnuszkiewiczm 1096 Napisano 28 Marca 2013 Autor Udostępnij Napisano 28 Marca 2013 no widzisz, a u mnie działa jak chce, nic od nowości nie grzebałem przy nim, także zamocowane fabrycznie, grafa nie przekracza 66 stopni podczas stresu, ale np jak wyjdę z gry to wpada na bardzo wysokie obroty na kilkanaście sekund, albo jak wejdę do menu też wbija na obroty, ogólnie robi co mu się podoba nie wiem jak to opisać, odnoszę wrażenie że wiatraki świrują po prostu chłodzenie porządnie dokręcone jest, a karta ma nie więcej niż 5 miesięcy, więc pewnie pasta jeszcze się nie zużyła Cytuj Link to post Share on other sites
robertgr1 373 Napisano 28 Marca 2013 Udostępnij Napisano 28 Marca 2013 Nawet jak ustawisz w trixie lub w msi afterburner wiatraki na sztywno powiedzmy 35% ? próbowałeś sobie sam konfigurować krzywą temperatur i obrotów wentylatorów? , uszkodzony kontroler obrotów na karcie ? ,szkoda zmieniać chłodzenie bo stracisz gwarancje Cytuj Link to post Share on other sites
jarnuszkiewiczm 1096 Napisano 28 Marca 2013 Autor Udostępnij Napisano 28 Marca 2013 msi działa tylko na jeden wiatrak, ten drugi, pierwszy działa i tak jak chce niezależnie od ustawień, a uszkodzony kontroler to jest mozliwe jakie są programy prócz afterburnera do takich rzeczy? czasami karta zachowuje się prawidłowo jakiś czas, później świruje i znów ok, potem znów takie jaja są, nie mam pomysłu, zmieniałem drivery, kombinowałem i dalej nie wiem Cytuj Link to post Share on other sites
Gość t.luk Napisano 28 Marca 2013 Udostępnij Napisano 28 Marca 2013 Którego dokładnie masz "Szafirka"? Cytuj Link to post Share on other sites
spidister 6 Napisano 28 Marca 2013 Udostępnij Napisano 28 Marca 2013 Ja mam MSI 7870 2xOC i temperatura podszasz grania w BF3 na ultra nie przekracza 70 stopni i przy takim obciazeniu wogole nie slysze jak dziala chlodzeni, chodz fakt bawilem sie wentylatorami i na czestotliwosci 70%-100% pracy wentylatorow karta chodzi jak czolg heh, ale ogolnie jestem zadowolony Cytuj Link to post Share on other sites
slo1q 337 Napisano 29 Marca 2013 Udostępnij Napisano 29 Marca 2013 Walnięty BIOS na karcie graficznej, to się czasami zdarza. Taka wada fabryczna. Skontaktuj się z serwisem, spróbuj się dogadać, czy takie coś przyjmą. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts