Skocz do zawartości

Problem z dopasowaniem zasilacza...

Recommended Posts

Witam kolegów i koleżanki.

Jak widze mój problem nie jest rzadkością w tym dziale forum.

Właśnie kompletuje nowy zestawik i rozmyślam jakiby tu zakupić zasilacz... Oto parametry kompa:

Intel Pentium dual-core E5200 2.5GHz

ASUS P5QL PRO Intel P43

GeForce 8800 GTS 512MB

nagrywarka DVD

4GB RAM DDR2

Samsung 160GB

Co prawda mam stary zasilacz 450w od mustanga ale nie mam pojęcia czy pociągnie. Szukam czegoś taniego, bez szaleństw w stylu "przyda sie na przyszłość" itp. Po prostu żebym bez problemu mógł uruchomic mój nowy sprzęcior. 8-)

Z góry dzięki za pomoc.

http://www.agito.pl/zasilacze/modecom-mc-400-400w.221.20942.html - 139 zł

http://www.agito.pl/zasilacze/pentagram-silent-force-psf-430-p12s-430w.221.38171.html - 149 zł

http://www.agito.pl/zasilacze/pentagram-silent-force-psf-460-p12s-460w.221.38232.html - 157 zł

http://www.agito.pl/zasilacze/chieftec-gps-400aa-101a-400w.221.34672.html - 205 zł

http://www.agito.pl/zasilacze/chieftec-gps-450aa-101a-450w.221.34673.html - 210 zł

http://www.agito.pl/zasilacze/bequiet-straightpower-400w-bn033.221.333704.html - 222 zł, najlepszy wg mnie, ale i najdroższy

Nie daj sobie wcisnąć żadnego Feela,Tracera i innych wynalazków, nawet jakby miały 500 czy 600W - bo nie moc jest najważniejsza, a natężenie prądu na linii +12V i zabezpieczenia - tanie zasilacze ich nie mają i w razie awarii istnieje duża szansa, że cały sprzęt pójdzie z dymem.

Różnią się w środku, obudowa bedzie pasować. Jednak przestrzegam przez zakupem ModeComów - niby są w porządku, ale lepiej dopłacić 50 zł i kupić Yesico, Topowera czy Chiefteka.

A niby co jest w Modecomach złego (pomijając budżetową serię Feel)?

Porządne i tanie zasilacze, może nie najcichsze, ale stabilne i bezproblemowe. Sam mam Modecomy już od dłuższego czasu (na starszych komputerach były to GTFy, teraz mam w domu 3 MC-400) i jakoś wszystko działa OK.

Uzasadnij swoją opinię, a nie "Modecom jest niedobry bo tak".

A niby co jest w Modecomach złego (pomijając budżetową serię Feel)?

Porządne i tanie zasilacze, może nie najcichsze, ale stabilne i bezproblemowe. Sam mam Modecomy już od dłuższego czasu (na starszych komputerach były to GTFy, teraz mam w domu 3 MC-400) i jakoś wszystko działa OK.

Uzasadnij swoją opinię, a nie "Modecom jest niedobry bo tak".

Poniekąd już sam sobie odpowiedziałeś. Co złego - seria Feel, głośna praca, do tego dochodzi gorsza jakość wykonania, niż w dobrych zasilaczach, które są przy tym niewiele droższe. Nie twierdzę, że ModeComy są złe, ale jeśli ktoś może dopłacić 50 zl do Topowera o takiej samej mocy, to moim zdaniem warto.

Trzeba oddzielić serię Feel od reszty produktów ;)

A Feele z serii III może nie są najlepsze ale mają jakieśtam zabezpieczenia i w miarę działają - w porównaniu do takich wynalazków jak Codegen, Mustan, Ibox, Take Me, Tracer itd.

Ty też trochę sobie sam odpowiedziałeś - 50 zł taniej = głośniej...

A co do jakości wykonania - niby czemu jest gorsza? Modecom sam nie produkuje zasilaczy, tylko zamawia gotowe między innymi od CWT czy Fortrona, które to produkują zasilacze również dla bardziej znanych marek, więc czemu miałaby być gorsza jakość?

Geforce 8800 to stara konstrukcja (czyt. prądożerna). Ja na Twoim miejscu wziąłbym conajmniej 800 Watt.. wiem, niektórzy powiedzą, że to za dużo, po co tyle mocy, ale uważam, że lepiej mieć te kilka Watt w zapasie niż później mieć jakieś zwiechy i restarty kompa podczas gry. Poniżej moje propozycje:

Tagan BZ PipeRock Series 800W

Antec TruePower Quattro 850

Geforce 8800 to stara konstrukcja (czyt. prądożerna). Ja na Twoim miejscu wziąłbym conajmniej 800 Watt.. wiem, niektórzy powiedzą, że to za dużo, po co tyle mocy, ale uważam, że lepiej mieć te kilka Watt w zapasie niż później mieć jakieś zwiechy i restarty kompa podczas gry. Poniżej moje propozycje:

Ty chyba żartujesz prawda?

W takim razie mam mega prądożerny zestaw, bo składający się z samych starych konstrukcji (w tym 8800GT) ;) ..i działał sobie spokojnie na 450W Chiefteca, a zmieniłem na 600W bq, z myślą o ciszy i "przyszłości" ;). Także nie przesadzałbym ze zbytnim szacowaniem na wyrost, bo ani to bezpieczniejsze od zdroworozsądkowego doboru mocy zasiłki, ani tym bardziej ekonomiczniejsze.

Zielarz taka moc zasilacza to potrzebuje 295GTX lub radek 4870x2.Więc 450 spokojnie wystarczy a jak illukassi nie jesteś pewien do 450W zawsze można dopłacic te 20-30zl do 500W.

A co do komputronika wiem że być może podałeś ten sklep jako przykład bo oni wszystko maja tylko szkoda że z ceną już tak fajnie nie jest,i tak samo obsługa która się w ogóle nie zna na sprzęcie.

Pozdrawiam

A na dodatek 8800GTS 512 to nie G80 w 90 nm, tylko G92 w 65 nm - dokładnie to samo co 9800GTX tylko z niższymi zegarami.

A jak już polecasz zasilacz za prawie 700 zł, kiedy spokojnie starczy taki za 150 - 200 zł to może mu dołożysz różnicę?

Witam kolegów i koleżanki.

Jak widze mój problem nie jest rzadkością w tym dziale forum.

Właśnie kompletuje nowy zestawik i rozmyślam jakiby tu zakupić zasilacz... Oto parametry kompa:

Intel Pentium dual-core E5200 2.5GHz

ASUS P5QL PRO Intel P43

GeForce 8800 GTS 512MB

nagrywarka DVD

4GB RAM DDR2

Samsung 160GB

Co prawda mam stary zasilacz 450w od mustanga ale nie mam pojęcia czy pociągnie. Szukam czegoś taniego, bez szaleństw w stylu "przyda sie na przyszłość" itp. Po prostu żebym bez problemu mógł uruchomic mój nowy sprzęcior. 8-)

Z góry dzięki za pomoc.

1 post w tym wątku - tak trudno przeczytać?