karai 618 Napisano 29 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2010 Witam, Przeglądając forum dp.pl, benchmark.pl czy chip.pl, zastanawia mnie jedna kwestia, mianowicie, skąd osoby mają np. Windows 7, AutoCad 09 czy inną wersję ? Wydaje mi się iż w 99% przypadków to są wersje pirackie i co gorsza - jeden z serwisów nagradza za pomoc tzw. "ekspert miesiąca" - ta osoba dostaje jakieś nagrody rzeczowe itp. Ale czy to się należy osobie, która kradnie oprogramowanie ? Ja sam korzystam TYLKO z legalnego softu (komercyjnego i darmowego - do domowego użytku). Uderza mnie też jak widzę portal z legalnym oprogramowaniem czy inne tego typu hasła, a na forum już tak nie jest - to jest brak szacunku dla tych, którzy docenili pracę innych i zakupili legalny soft. I do czego dochodzimy, ktoś kto używa legalnej wersji programu może na pisać na forum zanim napisze do supportu, a tu ktoś na forum z tekstem, po co kupowałeś czy coś w podobnym stylu.... . Jednak nadal, u nas zakorzenione jest, iż najłatwiej to jest kraść i krytykować tych co wydali ciężkie pieniądze na to by móc legalnie oraz spokojnie korzystać z programów. A tak nie wiele trzeba... Przykład proszę bardzo... Zakupiłem aparat Pentax Optio S7 i do niego był dołączony program AcdSee 2.0 For Pentax Customer - wystarczyło poświecić minutkę, zarejestrować, i już mam legalny program. Total Commandera kupiłem z wieczystą licencją na wszystkie wersje programu i tak samo z WinRarem. Uważam, iż jeśli dany portal szczyci się tym, iż wspiera, legalne oprogramowanie to też administracja powinna zwalczać to na forum. Ile było Opinii o Windows 7 zaraz po jego premierze? Czyżby Wszyscy od razu się tak wzbogacili ?? Nie, ukradli to z cholernych torrentów, które powinny zostać zamknięte (mam na myśli takie jak IsoHunt , The Pirate Bay i inne), a pozostałe pod ścisłą kontrolą. Takie osoby Powinny być odcinane od Sieci na dobre oraz musiały by zapłacić za każdy pobrany Bajt (wykupić licencję) oraz karne odsetki w wysokości 100 % ceny programu. Może takie skrajne konsekwencje dały by do myślenia. Dziwi mnie skąd 17-latek może wiedzieć co i jak zrobić z Windows 7 jak go na niego niestać, a śmie w żywe oczy śmiać się z tych co mają legalny system inny niż jego 7-ka. To jest chore i to trzeba tępić. Pod tym względem administracją dp.pl oraz w/w serwisów nic nie robi na forum, nie zwraca, uwagi, czy to odnosi się do legalnej wersji softu. Jestem Legalnym użytkownikiem i gardzę tymi, co kradną oprogramowanie. To zdanie może się wielu nie spodobać, ale ja umiem docenić ciężką pracę innych a TY ??? Cytuj Link to post Share on other sites
gogo3000 136 Napisano 29 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2010 O co nas posądzasz?? A wersje Demo?? Od razu jak ktoś ma to musi mieć pirata, może go poprostu stać ..... Jak myślisz że wszyscy co "mają" to od razu piracą?? Jak masz kogoś na oku to idź na policję, albo nawet biegnij... A co do Win 7 istnieje coś takiego jak MSDNA, wersje beta, lub dla firm współpracujących z microsoftem... Dziwi mnie skąd 17-latek może wiedzieć co i jak zrobić z Windows 7 jak go na niego niestać,O radzicach zapominasz... Cytuj Link to post Share on other sites
Bany_krk 200 Napisano 29 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2010 zapominacie że każdy windows bez aktywacji to w pełni legalna 30dniowa wersja testowa ja na wszystko co testuje wrzucam oemowe triale, a do codziennego użytku windowsy to mam oryginalne, na lapka vista i xp, a oprócz tego z msdnaa (xp,2003,2008,vista,7), aktualnie na lapku siedzi 7, ale brak współpracy z acpi mojego lapka zmusi mnie do powrotu na xp Cytuj Link to post Share on other sites
karai 618 Napisano 29 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2010 Rodzice nie muszą wiedzieć skąd ich syn ma dany program. Ja nikogo nie posądzam, tylko piszę otwarcie to co widzę. Co do MSDNA to mało kto wie, że coś takiego jest. Dla większości liczy się torrent i tyle. Cytuj Link to post Share on other sites
gogo3000 136 Napisano 29 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2010 Pokazałeś swoje zainteresowanie torentami to teraz idz na komendę... Cytuj Link to post Share on other sites
kubbak 10135 Napisano 29 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2010 A sam MS pozwala pobierać 90 dniowe wersje 7 Enterprise. Zresztą nie zaglądając do czyjegoś komputera nie powinno się go osądzać od razu, że ma piracki soft dlatego tylko, że ma np. 17 lat. Cytuj Link to post Share on other sites
gogo3000 136 Napisano 29 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2010 W 100% zgadzam się z kubbakiem... Cytuj Link to post Share on other sites
karai 618 Napisano 29 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2010 Gogo z twojej wypowiedzi jasno wynika, iż masz w poważaniu legalność = a może się myle ?? Kubbak niektórym nie wystarczą wersje testowe. A co jak nie stać lub rodzice nie chcą kupić danego programu to skąd prościej ściągnąć? Wasze argumenty nie przekonują mnie. Gogo ty naprawdę pokazałeś szczyt inteligencji .... Cytuj Link to post Share on other sites
kubbak 10135 Napisano 29 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2010 A co jak nie stać lub rodzice nie chcą kupić danego programu to skąd prościej ściągnąć?To już niestety druga strona medalu. Cytuj Link to post Share on other sites
gogo3000 136 Napisano 29 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2010 Ja nie wiem skąd ściągać, może ty mi powiesz... Ja mam wszystko od razu biorę z MSDNA. Pierwszy win 7 sciągałem jako rc1 od microsoftu... Cytuj Link to post Share on other sites
cyrix 0 Napisano 29 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2010 Przeglądając forum dp.pl, benchmark.pl czy chip.pl, zastanawia mnie jedna kwestia, mianowicie, skąd osoby mają np. Windows 7, AutoCad 09 czy inną wersję ?Ja mam ze sklepu, chyba to nie grzech ? Cytuj Link to post Share on other sites
karai 618 Napisano 29 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2010 I wtedy, żadne triale, dema nie wchodzą w grę. A później płacz, gdy wchodzi kontrola... Ja też mam ze sklepu - chcesz skan faktury ? Gogo - wyszukaj sobie na google. Wystarczy się wysilić. Cytuj Link to post Share on other sites
gogo3000 136 Napisano 29 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2010 Nie nabijaj postów... No wiesz ja nie potrzebuje ściągać nie musisz mi pokazywać swoich metod na zdobywanie oprogramowania... Cytuj Link to post Share on other sites
cyrix 0 Napisano 29 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2010 Ja też mam ze sklepu - chcesz skan faktury ?Co ? nie kumam tematu znam ludzi (dorosłych nie dzieci) którzy potrafią wydać kilka tysi na sprzęt a soft "pożyczają", jakby dało radę ściągać piece to pewnie też by tak robili Cytuj Link to post Share on other sites
Qpers 8 Napisano 29 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2010 Ja sam korzystam TYLKO z legalnego softu (komercyjnego i darmowego - do domowego użytku).Rozumiem, że gul ci skacze, że jako jeden z niewielu trwonisz pieniądze na oprogramowane... Zrozumiem jednak, że nie każdy może sobie pozwolić na takie wydatki. Nie ma realnej, darmowej alternatywy dla Windowsa niestety. Cytuj Link to post Share on other sites
cyrix 0 Napisano 29 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2010 Nie ma realnej, darmowej alternatywy dla Windowsa niestetyNie pitol, jest ale po Chińsku Cytuj Link to post Share on other sites
gogo3000 136 Napisano 29 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2010 Nie ma realnej, darmowej alternatywy dla Windowsa niestety. W wielu przypadkach może go zastąpić linux nie każda gra zadziała ale po co przepłacać za system który miał by służyć tylko do przeglądania internetu?? Cytuj Link to post Share on other sites
Qpers 8 Napisano 29 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2010 Nie pitol, jest ale po Chińsku Fakt, zapomniałbym o tej chińskiej podróbie XP W wielu przypadkach może go zastąpić linux nie każda gra zadziała ale po co przepłacać za system który miał by służyć tylko do przeglądania internetu??Wiadomo, że 99% komputerów domowych jest wykorzystywana do gier. Szczególnie przez młode osoby, które nie zawsze mają bogatych rodziców, którzy zapłacą co miesiąc 200zł za nową grę dla synka. Może i to nie usprawiedliwia piractwa, jednak ja w pełni to rozumiem. Cytuj Link to post Share on other sites
gogo3000 136 Napisano 29 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2010 Taka ilość piratów powinna zachęcać producentów do obniżki cen... Cytuj Link to post Share on other sites
cyrix 0 Napisano 29 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2010 Fakt, zapomniałbym o tej chińskiej podróbie XP ktoś oblatany na XP a takich są całe hordy poradzi sobie i z językiem @karai tak z ciekawości, mówi Ci coś nick Kai Wren Cytuj Link to post Share on other sites
GreQonE 3629 Napisano 29 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2010 I wtedy, żadne triale, dema nie wchodzą w grę. A później płacz, gdy wchodzi kontrola... Ja też mam ze sklepu - chcesz skan faktury ? Gogo - wyszukaj sobie na google. Wystarczy się wysilić. Ja mam wszystko legalne. Kupione albo w sklepie, albo w sklepie M$ albo sciagniete przez MSDNAA. Nie rozumiem o co Ci chodzi? Cytuj Link to post Share on other sites
cyrix 0 Napisano 29 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2010 Nie rozumiem o co Ci chodzi?To prowokacja PCLab'u o ile się nie mylę Cytuj Link to post Share on other sites
GreQonE 3629 Napisano 29 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2010 Na to wyglada. Cytuj Link to post Share on other sites
cyrix 0 Napisano 29 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2010 Na to wyglada.Dwie rzeczy 1. nick 2. awatar mogę się mylić ale ludzie mają swoje przyzwyczajenia Cytuj Link to post Share on other sites
Khorack 0 Napisano 29 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2010 Akurat Windowsy mam oba oryginalne. Win XP na stacjonarnym i Win 7 32bit a netbooku, ale szczerze mówiąc to gdyby nie studia informatyczne (dostęp do MSDNA) to zapewne oba systemy miałbym "legalne inaczej" A co do reszty oprogramowania to albo triale albo bezpłatne odpowiedniki np. Photoshop -> Gimp ByPart/autoCad -> Wrykrys Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts