Skocz do zawartości

Ocena laptopa Samsung NP550P7C-S02PL

Recommended Posts

Witam,

Nie znam się na sprzęcie tego typu dlatego chciałbym spytać was, ludzi, którzy są bardziej zainteresowani laptopami. Jak w temacie, proszę o ocenę laptopa Samsung NP550P7C-S02PL, obiektywną, lub subiektywną jeśli ktoś miał z nim do czynienia. Mam możliwość kupienia tego modelu za 2000-2100 zł, zakupiony trzy miesiące temu, objęty pełną dwuletnią gwarancją. Czy warto?

Proszę o komentarze.

Osobiście bym się 2 razy zastanowił przed zakupem laptopa od samsung. Zwłaszcza takiego z w miare grywalną kartą graficzną.

Niedawno miałem niezłe przeboje z serwisem Samsunga i gdyby nie pomoc komputronika gdzie zakupiłem laptopa, zostałbym z laptopem nie nadającym się praktycznie do niczego.

Problem polegał na tym iz laptop podczas gier przegrzewał się i całość zaczynała się zacinać. Powodem zacięć była konieczność schłodzenia procesora zatem ten automatycznie zmniejszał swoje taktowanie co powodowało kilkusekundowe zacięcia i tak co kilkadziesiąt sekund. Stosowanie podkładek chłodzoących nic nie pomagało, nawet bardzo drogie podstawki zalman nic nie pomagały. Niestety dzwoniąc indywidualnie dowiadywałem się wyłącznie iż tak może być gdyż laptop ten nie należy do serii urządzeń gamingowych (o ile samsung taką serię laptopów w ogóle posiada) i efekt taki w grach może następować pojawiło się pytanie po co w ogóle montowali w tym modelu kartę graficzną w tym przypadku Geforce 330M GT. Od konsultantów otrzymywałem informacje iż najprawdopodobniej zostanę obiążony kosztami przesyłki towaru gdyż taka rzecz nie podlega gwrancji.

Na szczęście po kontakcie z kierownikiem serwisu komputronik i przedstawieniu mu problemu udało sie rozwiązać problem od ręki, laptop wysłany za pomocą tej firmy został naprawiony, wymieniono cały układ chłodzenia oraz płytę główną. Problem od razu jak ręką odjął, temperatury rdzeni wcześniej wzrastały do 105C, po serwisie do 75 max, niestety spodziewam sie iz problem niedługo znów wróci gdyż temp coraz bardziej rosną. Mimo regularnego czyszczenia wentylatorów i samego laptopa.

Miałem wcześniej laptopa HP, miałem z nim podpodobne problemy, przegrzewał sie w nim układ graficzny, jednak w przypadku HP mimo iż laptop był bublem serwis zawsze stawał na wysokości zadania w efekcie końcowym po kilku naprawach laptopa otrzymałem za niego pełen zwrot środków jakie na niego wydałem, nie było mowy o jakiejkolwiek amortyzacji czy innej próbie zmniejszenia wypłaconej kwoty.

Podsumowując o ile nie spotka cię niemiła konieczność korzystania indywidualnie z serwisu samsung to z laptopa będziesz zadowolony.

Edytowane przez xiveris