Kieczos 0 Napisano 17 Marca 2013 Udostępnij Napisano 17 Marca 2013 (edytowane) WItam, W styczniu zakupiłem nowy sprzęt pc a mianoiwicie: CPU - I7 3770k (+ Macho 120) MOBO - Z77X-UD5H Ram - Patriot 16GB (2x8 GB) 1600 Mhz XMP GPU - Gigabyte GTX 570 Windforce HDD - OCZ Vertex 4 256 GB + 1TB Seagate 7200 64 Mb cache Napęd - Sasmung SH-224BB Obudowa - Gladius M40 Zasilacz - Chieftec CFT-600-14CS Mysz - Razer DeathAdder 2013 + DeathAdder 3.5G Klawiatura - Razer Lycosa Wszystko chodzi pięknie wręcz przecuodwnie lecz do momentu kiedy to w zeszłym tygodniu kupiłem nowe słuchwaki Razer Carcharia. Owe słuchawki zasilane są przez USB i po podpięciu do kompa słychać trzeski, przedźwieki, piski. Nie wiem jak to fachowo opisać te dziwne dzwięki lecz udało mi się nagrać to co słychać w słuchawkach po podłączeniu do kompa poprzez USB ( bez podłączenia mini jacków do karty) LINK LINK 2 Teraz tak.. Słuichawki sprawdzałem na innych sprzetach i działaja bez problemu. Zero szumów trzasków itd. Zmianiłem zasilacz na inny Cheifteca 650W Nitro myśląc że może zasilacz daje jakies przebicia i ma słabe filtrowanie napięcia lecz dalej było to samo. Odpiałem wszystkie inne urządzenia na usb w tym front panel itd zostawiając same słuchawki i ? TO SAMO!. Wyciagnąłem płytę z obudowy i podpiąłem ją w "powietrzu" z full podłączeniem jak i tylko słuchawaki i dalej to samo. Wszystko wskazuje na to że płyta ma słabe filtorwanie napięcia (tak mi się wydaję chodź nie jestem fachowcem w tej kwesti). Nie mam pojęcia co robić. Wątpie żeby gigabyte chciał przyjąć ją na gwarancję SKORO WSZYSTKO DZIAŁA. ;/ Proszę o pomoc gdyż już siwieje ;< Pozdrawiam! Edytowane 17 Marca 2013 przez Kieczos Cytuj Link to post Share on other sites
baq44 73 Napisano 17 Marca 2013 Udostępnij Napisano 17 Marca 2013 http://forum.benchmark.pl/topic/78330-przebicia-w-s%C5%82uchawkach/ Podobny problem, sprawdź opcję z uziemieniem, poza tym nie wszystko działa ponieważ takie trzaski nie są normalnym działaniem. Cytuj Link to post Share on other sites
Kieczos 0 Napisano 17 Marca 2013 Autor Udostępnij Napisano 17 Marca 2013 Sprawdzałiem przed chwilą uzieminie w gniezdzie i jest ok. Fakt skoro sa trzaski to niedziała tak jak powinno lecz obawiam się że mogą nie uznać gwarancji ze względu gdy podłącze normalne sluchawki (które nie wymagają zasilania usb) wszystko działa normalnie, głosniki tez działa poprawnie. Wszystko wskazuję na płytę głowną. Probować ją reklamować? Jak uzsadnić owy problem? Cytuj Link to post Share on other sites
boroski 16 Napisano 17 Marca 2013 Udostępnij Napisano 17 Marca 2013 Uziemienie to podstawa, ja w swojej Z77X-UD5H miałem przebicia na obudowie. Pomogło gniazdko z uziemieniem, możesz też pociągnąc kabel z obudowy do grzejnika. Cytuj Link to post Share on other sites
Kieczos 0 Napisano 17 Marca 2013 Autor Udostępnij Napisano 17 Marca 2013 Jak już pisałem.. wyjmowałem płytę z obudowy i odpalałem ją w powietrzu. Bez zmian. Cytuj Link to post Share on other sites
baq44 73 Napisano 17 Marca 2013 Udostępnij Napisano 17 Marca 2013 A dlaczego mają być trzaski w słuchawkach na USB, nie jest to oznaka prawidłowego działania. Poza czasem w zasadzie nic nie stracisz przy reklamacji. Cytuj Link to post Share on other sites
boroski 16 Napisano 17 Marca 2013 Udostępnij Napisano 17 Marca 2013 Hmm.. skoki napięcia w porcie usb (nie raz mialem komunikat o skoku napięcia ja jednym z portów usb, pomogło przedmuchanie sprzężonym powietrzem , chyba gromadził sie kurz albo ten model tak ma) Zmierz napięcie miernikiem w portach usb i porównaj z tymi jakie powinny być. Cytuj Link to post Share on other sites
Kieczos 0 Napisano 17 Marca 2013 Autor Udostępnij Napisano 17 Marca 2013 Najlepiej było by sprawdzić napięcie w danym gnieździe usb w momencie podpiętych słuchawek? Cytuj Link to post Share on other sites
gepardmak 697 Napisano 17 Marca 2013 Udostępnij Napisano 17 Marca 2013 (edytowane) Też miałem podobny problem z Creative Tactic Sigma. Trzaski po podłączeniu do portu USB. Problem jednak nie tkwił w porcie USB. Okazało się że sterowniki karty dźwiękowej źle pracują gdy pecet jest mocno podkręcony. Zresetowałem bios i trzaski zniknęły. Dźwięk bez zarzutu np. z winampa i w grach jednak zdarza się, że przeglądarka Chrome potrafi przyciąć dźwięk. Jeśli podkręcasz peceta przywróć ustawienia na domyślne i sprawdź czy dźwięk u Ciebie jest ok. Edytowane 17 Marca 2013 przez gepardmak Cytuj Link to post Share on other sites
Kieczos 0 Napisano 17 Marca 2013 Autor Udostępnij Napisano 17 Marca 2013 Bez zmian. Cytuj Link to post Share on other sites
maxellxl 55 Napisano 17 Marca 2013 Udostępnij Napisano 17 Marca 2013 (edytowane) na których portach to masz? usb 3.0 czy na 2.0? podlaczales sluchawki przez jakas przedluzke? Edytowane 17 Marca 2013 przez maxellxl Cytuj Link to post Share on other sites
Kieczos 0 Napisano 17 Marca 2013 Autor Udostępnij Napisano 17 Marca 2013 Ten sam efekt jest na 2.0 jak i 3.0. Cytuj Link to post Share on other sites
maxellxl 55 Napisano 17 Marca 2013 Udostępnij Napisano 17 Marca 2013 sprawdzales inne sluchawki na usb? Cytuj Link to post Share on other sites
Kieczos 0 Napisano 17 Marca 2013 Autor Udostępnij Napisano 17 Marca 2013 Nie sprawdzałem bo nie mam osobiście ani kogoś ze znajomych z takimi słuchawkami aczkolwiek słuchawki sprawdzałem na kilku innych sprzętach i działają bez problemu. Cytuj Link to post Share on other sites
maxellxl 55 Napisano 17 Marca 2013 Udostępnij Napisano 17 Marca 2013 (edytowane) jaka masz wersje biosu? moja sugestia: zaktualizuj bios, wyłącz/wywal cale dodatkowe oprogramowanie od gigabyte'a - np. Easy Tune i inne...w zarządzaniu energią/zasilaniem w panelu sterowania ustaw na maksymalną wydajnosc, wyłącz w biosie funkcje ladowania urzadzen przez port usb (o ile takie cos masz w biosie)...i sprawdz sluchawki btw.poczytaj to moze cos wychwycisz: http://avid.force.com/pkb/articles/en_US/Troubleshooting/en404491?retURL=%2Fpkb%2Farticles%2Fen_US%2Ftroubleshooting%2Fen415619&popup=true Edytowane 17 Marca 2013 przez maxellxl Cytuj Link to post Share on other sites
Kieczos 0 Napisano 17 Marca 2013 Autor Udostępnij Napisano 17 Marca 2013 Wszystko już przerabiałem z tego co zaproponowałeś :< prócz linku ;p Cytuj Link to post Share on other sites
Palmoster 12 Napisano 18 Marca 2013 Udostępnij Napisano 18 Marca 2013 Te słuchawki są tylko zasilane z usb a normalnie mają jack? Może zasil je z ładowarki od telefonu? Cytuj Link to post Share on other sites
Kieczos 0 Napisano 18 Marca 2013 Autor Udostępnij Napisano 18 Marca 2013 Podłączyłem słuchawki do notebooka tzn zasilanie przez usb a mini jacki do kompa stacjonarnego i graja elegancko. Cytuj Link to post Share on other sites
boroski 16 Napisano 19 Marca 2013 Udostępnij Napisano 19 Marca 2013 (edytowane) Jak uzsadnić owy problem? (Skoki napięcia w portach usb), tylko najpierw sprawdź miernikiem czy rzeczywiście tak jest ale wszystko wskazuje że one występują. Edytowane 19 Marca 2013 przez boroski Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts