rzyd25 13 Napisano 9 Marca 2013 Udostępnij Napisano 9 Marca 2013 Ostatnio wyczyściłem kompa z kurzu i temp procka w spoczynku to 20-22 stopnie a w pokoju jest 26, podczas intensywnego grania max temp jaką zanotowałem to 38 stopni. Chłodzenie BOX, temp mierzone Core Temp 1.0 RC4. Czy program jest niedokładny a może czujnik temp szwankuje ? Bo takie temp na boxsie są dość niskie : o To normalne ? Cytuj Link to post Share on other sites
Szymon331 152 Napisano 9 Marca 2013 Udostępnij Napisano 9 Marca 2013 Absolutnie nie jest to możliwe by temperatura procesora była niższa niż temp w pokoju.Jak komputer jest wyłączony to procesor powinien mieć 26 stopni. W spoczynku musi być więcej nie piszę już o obciążeniu. Ściągnij np speed fana i podaj temp rdzeni... Jeśli będzie to samo to masz uwalony czujnik w procesorze. Cytuj Link to post Share on other sites
rzyd25 13 Napisano 9 Marca 2013 Autor Udostępnij Napisano 9 Marca 2013 (edytowane) CPU 39 Core 23 system 43 Podałem te 3 bo nie wiem dokładnie co oznaczają. Wszystko ok? Proc sam zrzuca traktowanie do 0.8 ghz więc powinno być chłodno, ale chyba nie aż tak. Edytowane 9 Marca 2013 przez rzyd25 Cytuj Link to post Share on other sites
Szymon331 152 Napisano 9 Marca 2013 Udostępnij Napisano 9 Marca 2013 Masz taką zakładkę "Charts" tam są wykresy. Zaznacz Core 1 core 2, core 3... i podaj jakie masz tam temperatury. To są odczyty dla rdzeni. Ale i tak widać że temp to nie 22*C a znacznie więcej. Cytuj Link to post Share on other sites
jarnuszkiewiczm 1096 Napisano 9 Marca 2013 Udostępnij Napisano 9 Marca 2013 CPU ma 39 stopni, a odczyt rdzenia przez zimne powietrze które dmucha na czujnik to troche zaniża temperature, też tak mam że w idle potrafię mieć na rdzeniu 22 stopnie mimo że w pokoju mam około 27 28, więc to normalne jak masz dobry obieg powietrza w obudowie Cytuj Link to post Share on other sites
Szymon331 152 Napisano 9 Marca 2013 Udostępnij Napisano 9 Marca 2013 Jakie zimnie powietrze? Co Ci je produkuje? Zastanów się. Cytuj Link to post Share on other sites
jarnuszkiewiczm 1096 Napisano 9 Marca 2013 Udostępnij Napisano 9 Marca 2013 np 5 wiatraków 80mm w obudowie jak włożę łapę do obudowy kiedy komp chodzi bez stresu wyraźnie czuję że jest tam sporo chłodniej niż w pokoju Cytuj Link to post Share on other sites
Szymon331 152 Napisano 9 Marca 2013 Udostępnij Napisano 9 Marca 2013 Zmierz to termometrem. Zdziwisz się. Cytuj Link to post Share on other sites
jarnuszkiewiczm 1096 Napisano 9 Marca 2013 Udostępnij Napisano 9 Marca 2013 A może odwrotnie, kup i zamocuj odpowiednio wiatraki, np 2 na wywiew, 2 żeby podawały chłodne powietrze do obudowy i zamocuj dodatkowy na samym coolerze, a też się zdziwisz jak jest w dobrze wentylowanej budzie Cytuj Link to post Share on other sites
Szymon331 152 Napisano 10 Marca 2013 Udostępnij Napisano 10 Marca 2013 Zerknij sobie do mojego profilu z linku to zobaczysz jak mam wentylowaną obudowę. 2x120mm wciągające powietrze i 2x120mm wyciągające. Do tego jeszcze jeden 140mm wyciągający. Osobny obieg powietrza dla zasilacza.Powietrze zasysane jest od dołu obudowy i wyciągane przez górę oraz tylną ściankę. Do tego wieżowe chłodzenie procesora.I NIE ma możliwości by jakikolwiek układ wentylatorów spowodował że nagle w obudowie powietrze będzie chłodniejsze niż to które zasysa z pokoju. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
rzyd25 13 Napisano 10 Marca 2013 Autor Udostępnij Napisano 10 Marca 2013 Masz taką zakładkę "Charts" tam są wykresy. Zaznacz Core 1 core 2, core 3... i podaj jakie masz tam temperatury. To są odczyty dla rdzeni. Ale i tak widać że temp to nie 22*C a znacznie więcej. Temp rdzenia w spoczynku to 22-24 stopnie a pod obciążeniem 38. Cytuj Link to post Share on other sites
gtr76 6077 Napisano 10 Marca 2013 Udostępnij Napisano 10 Marca 2013 Za dużo wentyli to też niedobrze- mogą zakłócić już istniejący, wymuszony obieg. Ja przy tym samym procu, na chłodzeniu CM horyzontalnym, czyli trochę lepszym od boxa mam mierzone temp w Aida64: iddle: poszczególne rdzenie- 34-35c GPU- 38c dysk- 27c stres: poszczególne rdzenie- 56c max Front- 1x140 wciąg Bok dół- 1x120 wciąg na grafikę tył góra- 1x120 wyciąg Cytuj Link to post Share on other sites
jarnuszkiewiczm 1096 Napisano 10 Marca 2013 Udostępnij Napisano 10 Marca 2013 (edytowane) Zerknij sobie do mojego profilu z linku to zobaczysz jak mam wentylowaną obudowę. 2x120mm wciągające powietrze i 2x120mm wyciągające. Do tego jeszcze jeden 140mm wyciągający. Osobny obieg powietrza dla zasilacza. Powietrze zasysane jest od dołu obudowy i wyciągane przez górę oraz tylną ściankę. Do tego wieżowe chłodzenie procesora. I NIE ma możliwości by jakikolwiek układ wentylatorów spowodował że nagle w obudowie powietrze będzie chłodniejsze niż to które zasysa z pokoju. Wtedy istota wiatraka byłaby bez sensu, po co miałby wiać ciepłym powietrzem, wtedy byłby niepotrzebny, powietrze wprawiane w ruch automatycznie staje się zimne tak jak np w lecie masz w pokoju 35 stopni i włączasz wentylator, który wieje zimnym powietrzem, tak samo wiatraki w obudowie zasysają powietrze o temperaturze pokojowej tworząc wiatr, który jest chłodniejszy a odczuwalna temperatura jest niższa proste doświadczenie, chuchnij sobie na rękę i będziesz mieć ciepłe powietrze, jednak jak dmuchniesz mocno to stanie się zimne, tak samo wiatrak dmucha zimnym powietrzem Edytowane 10 Marca 2013 przez jarnuszkiewiczm Cytuj Link to post Share on other sites
Szymon331 152 Napisano 10 Marca 2013 Udostępnij Napisano 10 Marca 2013 O nie, umarłem. Ty tak na serio czy sobie żarty robisz? 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Gość usunięty Napisano 10 Marca 2013 Udostępnij Napisano 10 Marca 2013 Wtedy istota wiatraka byłaby bez sensu, po co miałby wiać ciepłym powietrzem, wtedy byłby niepotrzebny, powietrze wprawiane w ruch automatycznie staje się zimne tak jak np w lecie masz w pokoju 35 stopni i włączasz wentylator, który wieje zimnym powietrzem, tak samo wiatraki w obudowie zasysają powietrze o temperaturze pokojowej tworząc wiatr, który jest chłodniejszy a odczuwalna temperatura jest niższa proste doświadczenie, chuchnij sobie na rękę i będziesz mieć ciepłe powietrze, jednak jak dmuchniesz mocno to stanie się zimne, tak samo wiatrak dmucha zimnym powietrzem Spadłem ze stołka jak to przeczytałem. Przednie tłumaczenie warte nagrody i umieszczenia w kronice złotych mysli forum. Przepraszam, ale nie mogłem się opanować Cytuj Link to post Share on other sites
rzyd25 13 Napisano 11 Marca 2013 Autor Udostępnij Napisano 11 Marca 2013 To w końcu mam dobre temp czy czujnik jest zepsuty ? Cytuj Link to post Share on other sites
Szymon331 152 Napisano 11 Marca 2013 Udostępnij Napisano 11 Marca 2013 Coś musi być ie tak z czujnikiem. Tak niskich temperatur nie osiągniesz chłodząc procesor powietrzem. Cytuj Link to post Share on other sites
rzyd25 13 Napisano 11 Marca 2013 Autor Udostępnij Napisano 11 Marca 2013 (edytowane) Coś musi być ie tak z czujnikiem. Tak niskich temperatur nie osiągniesz chłodząc procesor powietrzem. Gdzie ten czujnik się znajduje ? Mogłem go uszkodzić czyszcząc płytę główną ? Przed czyszczeniem w stresie temp wynosiła 70 stopni. Edytowane 11 Marca 2013 przez rzyd25 Cytuj Link to post Share on other sites
Gość usunięty Napisano 11 Marca 2013 Udostępnij Napisano 11 Marca 2013 Hmm... A manual Twojej płyty nie zawiera tej informacji? Bo w sumie nie wiem dokładnie, co do punkta, w którym miejscu ale może tam znajdziesz wskazówkę? Zmierz to termometrem. Bardziej stawiałbym na pirometr - jest łatwiejszy w użyciu i dokładniejszy. Cytuj Link to post Share on other sites
adsw3r 4 Napisano 11 Marca 2013 Udostępnij Napisano 11 Marca 2013 Czujniki w Athlonach poniżej 30 stopni źle pokazują, tak je już montowali. Przykładowo ja w iddle w 651K mam 10 stopni. Ale powyżej 30 stopni już dobrze pokazują. Cytuj Link to post Share on other sites
Linkas 0 Napisano 11 Marca 2013 Udostępnij Napisano 11 Marca 2013 Gdzie ten czujnik się znajduje ? Czujnik temperatury jest wbudowany w procesorze. Cytuj Link to post Share on other sites
rzyd25 13 Napisano 11 Marca 2013 Autor Udostępnij Napisano 11 Marca 2013 Czujnik temperatury jest wbudowany w procesorze. To dobrze bo już się bałem że sam mogłem go uszkodzić : ) Cytuj Link to post Share on other sites
szatans666 23 Napisano 11 Marca 2013 Udostępnij Napisano 11 Marca 2013 Tyle ze u ciebie jest zupełnie inny rodzaj rdzenia oraz inny sposób odczytywania temperatur który ma z prawdą tyle wspólnego co kot z wazonem... (FX 8150 pokazywał 51 gdy na czujniku płyty głównej były temperatury 70) "stare" 45 nm Athlony miały małe przekłamanie ( mój miał ok 25 st na boxie i około 45 w stresie ) nie są to może idealne temperatury ale niewiele się różniły od tych wskazywanych przez płytę gł ( 28 st) więc ujdzie Cytuj Link to post Share on other sites
jarnuszkiewiczm 1096 Napisano 11 Marca 2013 Udostępnij Napisano 11 Marca 2013 (edytowane) ja jednak zamiast kpić z mojej bądź co bądź pokrętnej odpowiedzi, proponowałbym zapoznać się ze zjawiskiem takim jak wpływ prędkości powietrza na TEMPERATURĘ ODCZUWALNĄ , czyli że nie chodziło mi o to że temperatura rzeczywista się obniża. Tylko o to że prędkość z jaką wieje wiatr powoduje, że powstaje zjawisko zaniżenia temperatury Edytowane 12 Marca 2013 przez jarnuszkiewiczm Cytuj Link to post Share on other sites
40rozbojnik 658 Napisano 12 Marca 2013 Udostępnij Napisano 12 Marca 2013 Niestety czujniki w AMD'kach nie spisują się za dobrze - pokazują przekłamane (zaniżone) temperatury. OCCT, HWinfo, Core Temp - wartości z pozycji "temperatures: core0, core1 ...." można między bajki włożyć. SpeedFan i HWMonitor pokazują rzeczywiste wartości - mówię o pozycjach tmpin0, tmpin1, tmpin2, gdzie z reguły tmpin0 to temperatura mostka południowego, zaś tmpin1 i tmpin2 to temperatura CPU i mostka północnego (zależy od modelu/producenta płyty głównej). Do niedawna byłem przekonany że pod obciążeniem mam 46 stopni - tak było na wykresach OCCT i pozycjach temperatury poszczególnych rdzeni. W którymś temacie użytkownik maxforces uświadomił mi błąd. I faktycznie mam nie 46 a 53 stopnie - u mnie temperaturę procesora pokazuje tmpin2 - upewniłem się co do tego programami od producenta mobo: Easy Tune6 i Touch Bios. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts