sanralfini 0 Napisano 3 Marca 2013 Udostępnij Napisano 3 Marca 2013 Witam. Jakiś czas temu kupiłem używanego laptopa Toshiba satellite sm30-841. System zainstalowany na laptopie to windows xp w wersji niemieckojęzycznej. Przy próbie instalacji xp z płyty okazało się, że nie działa napęd opyczny. Dysk z laptopa podłączyłem do pc przez przejsciówkę ide-mini ide. System zainstalował się tam bez problemu, jednak po wlożeniu go do laptopa xp nie startuje. Jest możliwe wejście do biosu, dysk jest wykrywany, można zmieniać opcje. Po wyjściu z biosu pojawia sie okno z możliwością wyboru trybu awaryjnego itp., jednak wybranie jakiejkolwiek opcji skutkuje pojawieniem się migającego paska w lewym górnym rogu ekranu. Przeczytałem duzo tematów na ten temat ale jak można sie domyśleć żadnej konkretnej odpowiedzi się nie znajdzie. Dodam, że po podłączeniu do pc dysk pracuje normalnie, próbowałem instalować zarówno modyfikowane wercje xp jak i orginalnego home edition- efekt ten sam. Proszę o pomoc i sugestie co jeszcze można zrobić. Cytuj Link to post Share on other sites
wojciechpiwo 4895 Napisano 3 Marca 2013 Udostępnij Napisano 3 Marca 2013 a instalka z pendriva? Cytuj Link to post Share on other sites
sanralfini 0 Napisano 3 Marca 2013 Autor Udostępnij Napisano 3 Marca 2013 Też próbowałem. Ale laptop chyba nie umożliwia instalacji z pendrive. Jest on wykrywany w biosie w zakładce dysk twardy, ale przy wyborze z czego ma byćbootowanie pendrive nie pokazuje się. Cytuj Link to post Share on other sites
msvista 85 Napisano 3 Marca 2013 Udostępnij Napisano 3 Marca 2013 Dzieje się tak dlatego, że MBR został utworzony na twoim komputerze a nie na dysku od laptopa Cytuj Link to post Share on other sites
sanralfini 0 Napisano 3 Marca 2013 Autor Udostępnij Napisano 3 Marca 2013 Czyli trzeba by zdobyć dzialajacy napęd do laptopa i na nim instalować? Cytuj Link to post Share on other sites
msvista 85 Napisano 3 Marca 2013 Udostępnij Napisano 3 Marca 2013 Jest to jakaś opcja, zawszę możesz zainstalować system z zewnętrznego dysku, skoro mówisz, że masz taką możliwość przy wyborze bootowania A z tym MBR nie doczytałem, że masz możliwość wejścia w tryb awaryjny, czyli na dysku jest MBR i system z niego bootuje, być może brak startu jest spowodowany różnicami sprzętowymi pc-notebook Cytuj Link to post Share on other sites
Rozwiązanie sanralfini 0 Napisano 4 Marca 2013 Autor Rozwiązanie Udostępnij Napisano 4 Marca 2013 W opcach bootowanie jest dysk twardy, napęd, removable device- co kolwiek by to nie było, oraz network boot. Postaram sie jeszcze zainstalować system z dysku przenosnego. Jeżeli to nie zadziala to zostaje tylko nowy napęd? Tryb awaryjny nie dziala. Po włączeniu go zaczynają ładować sie pliki ale po chwili i tak pojawia się ta migająca kreska. Czyli tryb awaryjny nie dziala. Dobra, jakomś cudem udało sie bootować z pendrivea. Postaram sie zainstalować system i dam znać czy coś z tego wyszło. Dobra. System udalo się zainstalować z pendrivea. Dzięki wszystkim za zainteresowanie i pomoc. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts