MrOgig 0 Napisano 28 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 28 Lutego 2013 (edytowane) Witajcie, w październiku kupowałem nowy komputer CPU:Intel i5 2500K @4.0 GPU:Gigabyte Radeon HD 7950 RAM:8 GB Kingston 1333 DDR3 PSU: XFX 550W MOBO: Asrock p67 b3 COOLER:Thermalright HR-02 Macho Działał bardzo ładnie i pięknie aż do tego wtorku. Mianowicie zaczęły mi się dziać dziwne rzeczy z kartą graficzną ( Radeon HD 7950 od Gigabyte) na pasku pojawiają się takie pixele : 1 2 3 4. Dodatkowo program HwMonitor pokazuje temperature karty na 57*C HWMonitor Jak możecie zauważyć temperatura minimalna karty jaka zanotował program to 48*C, a program uruchomiłem maksymalnie po minucie od startu komputera, który przez całą noc stał wyłączony. najważniejszy problem to masakryczna wydajność karty, gry chodzą w 20 FPS'ach podczas gdy normalnie FPS'y nie spadały poniżej 50. Zainstalowałem najnowsze sterowniki ze strony głównej gigabyte i nadal to samo. Mogę jeszcze dodać, że zanim to się stało pobrałem sobie grę Dead Space 3 i gdy ja pierwszy raz uruchomiłem wyskoczył bluescreen, gdy się komputer uruchomił ponownie- kolejny bluescreen. Po tych bluescreenach system przywrócił jakaś tam kopie zapasową i pozbyłem się bluescreenów. Nie mam pojęcia czy to wina systemu, może się w nim coś spieprzyło, może to wina karty a może płyty głównej? Nie wiem co się dzieje i z góry dzięki za pomoc. Edytowane 28 Lutego 2013 przez MrOgig Cytuj Link to post Share on other sites
k0chan 814 Napisano 28 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 28 Lutego 2013 A jaką masz temperaturę w stresie skoro 57 w idle? Może ci się przegrzewa, wtedy też fps drastycznie spada, czy wiatraki chodzą jak wcześniej? Zwiększają obroty wraz ze wzrostem temperatury? Cytuj Link to post Share on other sites
polish95 80 Napisano 28 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 28 Lutego 2013 Może jakiegoś wirusa złapałeś? Kiedyś tez miałem coś podobnego... uruchamiał się jakiś proces i karta cały czas 80-90% użycia. Cytuj Link to post Share on other sites
vallentine 36 Napisano 28 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 28 Lutego 2013 Zobacz w GPU-Z w zakładce sensors jakie jest wykorzystanie grafiki w idlu. Cytuj Link to post Share on other sites
MrOgig 0 Napisano 28 Lutego 2013 Autor Udostępnij Napisano 28 Lutego 2013 Sprawdziłem GPU-Z w idle przez jakieś 10 min i zużycie karty graficznej maxymalnie na 14% średnio na 3 % więc nie wiem co się dzieje z nią. Pobrałem też program FurMark i odpaliłem, wtedy temperatura była na poziomie 60*C podczas testu. Być może to też jakiś wirus, ale skoro w idle karta miała tylko 14% max zużycia? Skanuje właśnie komputer nortonem, może w weekend zrobie formata jesli się nic nie poprawi. Cytuj Link to post Share on other sites
polish95 80 Napisano 28 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 28 Lutego 2013 Lepiej ściągnij combofix'a zrzuć na pendrive'a instalke (automatycznie po zainstalowaniu uruchamia sie). I odpal w trybie awaryjnym kompa z obsługa wiersza poleceń (wcześniej sprawdź jaką literkę ma pendrive po podpięciu do kompa) przejdź na pendrive'a zainstaluj combofixa i Ci ładnie przeczyści Cytuj Link to post Share on other sites
MrOgig 0 Napisano 28 Lutego 2013 Autor Udostępnij Napisano 28 Lutego 2013 Przed chwilą rozłączył mi się internet, poszedłem zrestartować modem, wracam a tu temperatura karty spada, odłączyłem internet od komputera, poszedłem sobie po ciastko , wracam i HWmonitor pokazuje temperature 34*C gdzie wczesniej utrzymywało sie na poziomie 57*C. odpalam testowo skyrima - 60 FPS, dziwne pixele zniknęły i generalnie wszystko było po staremu. Problem z tym, gdy podłączyłem znowu internet temperatura karty podskoczyła do 57*C i znowu wróciła pixele na pasku zadań. A więc połączenie z internetem ma jakiś wpływ na kartę graficzną, możliwe ze to jest jakiś wirus ale przecież karta w idle miała max tylko 14 % zużycia. Hmm... Cytuj Link to post Share on other sites
mcvice 3 Napisano 28 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 28 Lutego 2013 zmniejsz detale internetu na low lub medium 1 Cytuj Link to post Share on other sites
MrOgig 0 Napisano 28 Lutego 2013 Autor Udostępnij Napisano 28 Lutego 2013 (edytowane) @up. Smieszne he he Nie Edytowane 28 Lutego 2013 przez MrOgig Cytuj Link to post Share on other sites
vallentine 36 Napisano 28 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 28 Lutego 2013 zmniejsz detale internetu na low lub medium trololololo + Cytuj Link to post Share on other sites
MrOgig 0 Napisano 28 Lutego 2013 Autor Udostępnij Napisano 28 Lutego 2013 Aktualizacja. Problem rozwiązany. Przeskanowałem komputer programem który mi polecił kolega (Malwarebytes' Anti-Malware), który wykrył 3 jakieś wirusy, których nie wykrył norton. usunąłem te wirusy i wszystko śmiga. karta sie nie grzeje, fpsy sa odpowiednie, nie ma pixeli. Swoją drogą ciekawe czemu karta się tak przegrzewała, przecież jej wykorzystanie było max 14 % a miała temperature 57*C. Dzięki za odpowiedzi i pomoc temat można zamknąć. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts