Skocz do zawartości

FX-8150 i HD7950 - PC słabo działa

Recommended Posts

Witam was wszystkich i liczę na pomoc i zrozumienie.

Otóż zakupiłem w marcu ubiegłego roku komputer, wydałem bardzo dużo pieniędzy i myślałem że będzie on działał wyśmienicie. Myliłem się.

Spróbuje podać jak najwięcej informacji na jego temat:

- płyta główna Asrock 970 Extreme4

- procesor AMD FX-8150 8 rdzeni 3.60 Ghz

- karta graficzna Gigabyte AMD Radeon HD7950 3GB DDR5

- pamięć RAM 16GB Dual-Channel DDR3 @ 665 Mhz

- obudowa Cyclone Cortez CR606

- dwa wentylatory, jeden z tyłu, drugi przy radiatorze przy CPU (może być za mało)

Komputer w tym momencie jest zasyfiony, wyczyszczę go jak tylko zdobędę pastę termoprzewodzącą i sprężone powietrze. Lecz myślę że to nie jest przyczyną moich problemów ponieważ komputer ten działał nieprawidłowo nawet świeżo po zakupieniu.

Myślę, że specyfikacje PC'ta są dostatecznie by nie mieć problemów z żadną grą ale tak nie jest. Na początku problemy zauważyłem w Just Cause 2 i Battlefield 3. JC2 działało bardzo dobrze ale dość często FPS'y bardzo mocno spadały, powiedzmy raz na 1-2 minuty na 5-15 sekund. W BF3 był ten sam problem, tylko o wiele częściej i ogólnie gra działała źle na wysokich i ultra ustawieniach (w multiplayerze, w single o dziwo działało bez zarzutu na ultra oprócz tego pierwszego problemu). Także w Serious Sam 3, która to gra podobna jest bardzo dobrze zoptymalizowana, komputer nie wyrabia nawet na najniższych ustawieniach (słabe i widoczne niskie FPS). Ostatnio grałem w Far Cry 3 i komputer poniósł całkowitą porażkę. Gra ledwo działa na średnich/niskich ustawieniach i tak samo jak wszystkie wyżej wymienione gry, FPS spada poniżej 15 na pare sekund bardzo często. Do porównania włączyłem tą grę na komputerze brata, który ma nie aż tak wiele lepszy komputer (i7 oraz HD7970) i gra działa bez zarzutu na najwyższych ustawieniach.

Jestem załamany, ponieważ wydałem tyle pieniędzy na ten sprzęt i nie dostaje tego, za co zapłaciłem. Zanim wyślę komputer do naprawy lub sprawdzenia co z nim jest, chciałbym się dowiedzieć czy to jest nienormalne. Czy ten komputer jest dobry? Czy słaby? Kompletnie nie mam pojęcia ponieważ jeden znajomy mówi to, inny tamto a na internecie jest kompletny bałagan.

Zrób sobie kilka testów działania systemu sprzed i po instalacji patha to dowiesz się jaki jest wzrost wydajności. Gotową recenzję masz np. tu: http://www.tweakpc.de/hardware/tests/cpu/amd_bulldozer_fx_patch/s02.php

patche w przypadku tego systemu daly bulldozerowi jakies 10%, a z tego co sie orientuje NIE SA instalowane przez Windows Update!!!!

http://support.microsoft.com/kb/2646060

P.S: Z ciekawości ustawiłem taktowanie 6x 2Ghz (AMD FX-6300) i w Assassins 3 nie było żadnego spadku FPS, czy mniejszej płynności, a w historii użycia CPU ani przez chwilę nie przekroczyło 60% ogólnego wykorzystania, przeciętnie ok 16% na rdzeń, tak więc malkontenci przestańcie narzekać na CPU! ;)

Zrób sobie kilka testów działania systemu sprzed i po instalacji patha to dowiesz się jaki jest wzrost wydajności. Gotową recenzję masz np. tu: http://www.tweakpc.de/hardware/tests/cpu/amd_bulldozer_fx_patch/s02.php

patche w przypadku tego systemu daly bulldozerowi jakies 10%, a z tego co sie orientuje NIE SA instalowane przez Windows Update!!!!

http://support.microsoft.com/kb/2646060

P.S: Z ciekawości ustawiłem taktowanie 6x 2Ghz (AMD FX-6300) i w Assassins 3 nie było żadnego spadku FPS, czy mniejszej płynności, a w historii użycia CPU ani przez chwilę nie przekroczyło 60% ogólnego wykorzystania, przeciętnie ok 16% na rdzeń, tak więc malkontenci przestańcie narzekać na CPU! ;)

"Ta aktualizacja nie ma zastosowania w tym komputerze".

Wpierw sprobowalbym wykluczyc wysokie temperatury ktoregos z podzespolow i throttling z tym zwiazany.

Nie do końca rozumiem o co chodzi. Nigdy nie babrałem się w detalicznych sprawach związanych z komputerami. Temperatura GPU chyba nigdy nie przekracza 50-60 stopni ale CPU często dochodzi do 64 i wyżej. Zauważyłem że te częste spadki w FPS mogą mieć coś wspólnego z tą temperaturą. Ale nawet świeżo włączony komputer i załączona gra, którą jeszcze nie rozgrzała CPU działa nie za dobrze. Ale raz zdarzył się dziwny fenomen: włączyłem świeżo komputer oraz Far Cry 3 i gra ta działała na ULTRA doskonale przez jakąś godzinę, potem wszystko wróciło do dawnego stanu. Było to bardzo zaskakujące i dziwne.

Podaj tez jaki masz zasilacz

OCZ StealthXStream 2 400W-600W

Być może coś jest nie tak w BIOSie? Może prawdziwe możliwości mojego sprzętu są jakoś blokowane albo przez BIOS albo przez coś innego. Ale nie za bardzo się orientuje i nie chciałbym czegoś uszkodzić.

W takim razie wpierw wykluczyłbym wysoka temperature CPU. Jezeli widzisz pewna zaleznosc, to nalezy ta temperature bezwglednie obnizyc.

Dobrze by bylo jak bys zalaczyl wykres temperatury i obrotow wentylatorow podczas grania. Mozesz to zrobic w programie speedfan.

64 stopnie to za dużo. Z tego co pamiętam, to maksymalna temperatura podana przez producenta to 61 stopni. Przydało by się uruchomić test w OCCT na jakieś 30 minut i sprawdzić jak wygląda sprawa ciepłoty i ew. błędów. Chłodzenie masz jakie? Standardowe? Powietrzne/wodne? Nie wiem co dawali do 8150, do 8120 dali mi paździeż powietrzny o głośności sokowirówki i wydajności zerowej. Pokusiłbym się również o wyłączenie w biosie/uefi opcji "Core Performance Boost", "AMD K8 Cool & Quiet" i opcji "AMD APM Master Mode” (czy jakość tak, chodzi o Advanced Power Managment). Poza tym warto sprawdzic jak gra się zachowuje z włączoną synchronizacją pionową (v-sync) i z wyłączoną. Jak dojdziesz do ładu z temperaturami warto poczytać o OC platformy AM3+ (jest poradnik na pclabie w wersji tekstowej i wideo).

U siebie mam na sztywno 4GHz z wyłączonymi w/w opcjami na FX-8120 i nie miałem takich problemów jak ty, mimo gorszego procesora i grafiki. A grałem namiętnie w Far Cry 3 jakiś czas temu, a teraz cisnę Crysis 2 na modzie MaLDoHDv4 w ultra i z włączonym Real Time Reflections (wyciska co się da). Crysis 3 też ładnie działa na ustawieniach wysokich, na najwyższych niestety moja karta nie daje rady. Ale temperatury proca podczas gry i maksymalnego obciążenia nie przekraczają u mnie 44 (gra) - 50 (max obciążenie) stopni. Na dowód zrzut temperatury 1 rdzenia z 15 minutowego testu w OCCT. http://wstaw.org/m/2013/02/27/2013-02-27-21h45-Temperature-Core_0.png

A maszynę masz dobrą, ale chyba nieumiejętnie złożoną. Widać, że chciałeś mieć typową maszynkę dla gracza, więc po pierwsze czemu AMD a nie intel i5/i7, które nie owijając w bawełnę, lepiej sobie radzi w grach? No i te 16 GB Ram? Do czego tyle ci potrzebne?

Edytowane przez 40rozbojnik

@wujashek: no coś mi te wykresy w speedfan nie wychodzą. Albo znikają albo tylko pokazują temperaturę z paru sekund/minut a nie od początku ich uruchomienia.

@40rozbojnik: to był mój kolosalny błąd, że wybranie części i złożenie ich w cały komputer oddałem w ręce serwisu, gdzie je zakupiłem. Wybrali mi takie a nie inne części. Nie wiem czemu akurat wzięli AMD a nie i5/i7, może dlatego że nikt nie kupywał i mi po prostu wcisneli na chama. Wogóle nie miałem żadnego wpływu na to. Moja wina że dałem im pieniądze i nawet na to nie patrzyłem. Żałuję do dziś. Z brata komputerem już nie popełniłem tego samego błędu i jak pisałem wszystko u niego w jak najlepszym stanie.

Wykres z OCCT podam za jakiś czas (jak tylko go obczaje :))

@40rozbojnik: Jak narazie weszłem do BIOS'u i spisałem opcje, o których prawdopodobnie mówisz (parametry, które są aktualnie włączone pogrubiłem):

w Zakładce OC TWEAKER:

- OC MODE [Manual Mode/CPU OC Mode]

- OVERCLOCK MODE [Auto/Manual]

- SPREAD SPECTRUM [Auto/Disabled]

- CPU ACTIVE CORE CONTROL [Disabled/One per processor/One per CU/Two per processor/Four per processor/Six per processor]

- AMD TRUBO CORE TECHNOLOGY [Auto/Disabled/Enabled]

- AMD APPLICATION POWER MANAGEMENT [Auto/Disabled/Enabled]

W zakładce CPU CONFIGURATION:

- Cool 'n' Quiet [Disabled/Enabled] - już to pare tygodni temu wyłączyłem, jakiś minimalny postęp był, lecz nic zachwycającego jak widać

- CPU THERMAL THROTTLE [Enabled/Disabled/różne procenty]

to powinno dobrze chodzic. podejrzewam, ze problem tkwi w zbyt wysokich temperaturach.

trzeba na spokojnie wyeliminowac kazda mozliwa przyczyne.

Jest jakiś sposób, żeby tą temperaturę zmniejszyć? Puki co, pokrywa obudowy z jednej strony jest odkryta (z zamkniętą było o wiele gorzej). A nie mogę wymienić pasty termoprzewodzącej bo narazie jej nie posiadam. Także boję się rozbierać komputer na części bo nigdy tego nie robiłem. No ale kiedyś to trzeba zrobić, więc zrobie jak najszybciej się da.

EDIT: jakiś error na samym początku testowania CCCT, wykresy do obejrzenia tu https://www.dropbox.com/sh/vr7hg2xwaslvni5/mNuAwMoBcj

Edytowane przez el-stupido91

Na nie podkręconym 8150 będziesz miał bardzo często dropy fps w grach do nieprzyzwoitych wartości.

Granie na fx-e zaczyna się od 4.5 i to najlepiej jeżeli jest to vishera. Do dzisiejszych gier wystarczy w 99%  4 rdzenie, ale szybkie.

Ja sam miałem 8120 i wiem że ten procesor bez podkręcania do gier się nie nadaje. Zegar w zegar w grach jest wolniejszy od phenoma 2. Byle i5 oparty o ivy lub sandy będzie o wiele lepszym procesorem do gier od tego 8 rdzeniowego fx-a.

Jak możesz sprzedaj go i za niewielką dopłatą kup nowego 8320, pognasz go bez problemu do 4.5 i więcej. Różnica w grach będzie duża w stosunku do tego co masz obecnie.

Niestety nie mogę sobie teraz pozwolić na kupno nowego procesora ponieważ jestem bez pracy i żyję na oszczędnościach górniczych. Upgrade będę mógł zrobić w odległej przyszłości. A kupca do tego złomu chyba nie znajdę nigdy :)

A sam FX-8150 dobrze już wiem że jest gorszy od i5 ale aż taki zły jak ja mam to nie może być.

to powinno dobrze chodzic. podejrzewam, ze problem tkwi w zbyt wysokich temperaturach.

trzeba na spokojnie wyeliminowac kazda mozliwa przyczyne.

Ja też tak podejrzewam, spadki FPS przy tym procesorze i grafice nie powinny byc zauważalne. U siebie nie zauważam takich objawów, a przecież oba te komponenty mam gorsze od autora tematu.

@el-stupido91

OCCT po zakończeniu/przerwaniu testu sam generuje te wykresiki. Poza tym masz podgląd "na żywo" temperatur. Ciebie intersuje test OCCT z małym pakietem danych i z dużym. Mały pakiet jest dobry na sprawdzanie temperatur, duży na błędy. Instrukcje co i jak znajdziesz na "internetach" np. w jutubie.A jak obniżyć temperatury? Po pierwsze zainwestować w przyzwoitą pastę min. artic silver 5 (~ 20-30zł) i niekiepskie chłodzenie na procesor. U mnie daje radę Silentium PC Fortis (~140zł),  a górna półka w żadnym wypadku to nie jest.

A w biosie najlpeiej przywróć opcje domyślne - przez "load fail safe-defaults" lub wyciągając bateryjkę na ~ 2 min czy też zworką CMOS, a potem ustaw:

CPU THERMAL THROTTLE - disabled

AMD APPLICATION POWER MANAGEMENT  - disabled

Cool 'n' Quiet - disabled

resztę na razie zostaw.

Jak pisałem wcześniej: jeśli będzie ok z temperaturami to wtedy można będzie bawić się w delikatne OC, czyli manipulacja mnożnikiem i ew. napięciem aby osiągnąć stabilne 4 - 4,2 GHz. Więcej nie potrzeba, bo przyrost wydajności nieadekwatny do poboru prądu. Poradnik wideo.

tanim kosztem, kup lepsza paste ~20 zł np. Arctic cooling mx-2 lub 4 albo zalman stg 2

poprawnie ja zmien.

przy okazji warto sie upewnic, ze wraz ze wzrostem temp. predkosc wentylatora wzrasta.

gshepard, akurat w tym przypadku wina lezy gdzie indziej. nie frustruj autora. jak by nie mial wysokiej temperatury, to pewnie wszystko by mu wystarczajaco dobrze chodzilo.

za******e są te porady , sprzedaj kup nowe :sciana:

Znaczy w jakim sensie? Że porady są głupie i ma kupić nowy sprzęt?

Jeśli tak, to gartuluję podejścia do problemów. Zero stresów, kupa kasy - też bym tak chciał. Przegrzewa mi się proc - ciach, nie patrzę, nie diagnozuję tylko kupuję od razu, na pniu płytę i procesor konkurencji. 1100zł wydane i spokój.

@el-stupido91

jak błąd to niedobrze. Link do wykresów nie działa. Wstaw ponownie i podaj jeszcze markę i model zasilacza - pominąłeś to w specyfikacji kompa.

Dropbox właśnie się posypał z jakiegoś powodu. Wrzuce wykresy na Mediafire:

- wykres z dużym pakietem danych http://www.mediafire.com/?5wip17upfz9g2ny

- wykres z małym pakietem danych (właśnie wykonany, przed zmianą parametrów w BIOS'ie) http://www.mediafire.com/?c584zlsazussy9z

Teraz wejde do BIOS'u, zmienię parametry i przetestuje w Far Cry 3.

Markę i model zasilacza podałem w drugim poście. Jest to OCZ StealthXStream 2 400W-600W.

rozbojnik zle mnie zrozumialeś :)

poszukaj tych łatek pod FX , bedzie lepiej tez mialem problem bo nie kazda pasuje z tych co sa w necie ale po instalacji jest lepiej , miałem je na dysku jeszcze tydzien temu ale ostatnio czyscilem i pewnie skasowałem.

Wow. Po zastosowaniu się do twoich rad i zmianie tych opcji w BIOS'ie Far Cry 3 dostał dużego kopa. Grałem teraz na OPTYMALNYCH ustawieniach, DX11 bez AA i grało się prawie idealnie. FPSy spadały zauważalnie tylko w intensywnych sytuacjach (podpalona trawa itp) ale to już być może jest winą temperatur ze względu na słabe chłodzenie lub zanieczyszczenie.

Są jeszcze jakieś opcje w BIOS'ie który mogłyby przeszkadzać? Chciałbym wyciągnąć możliwie jak najwięcej.

@RuLeR

hah, to dobrze :)

@el-stupid91

Cieszę się, że lepiej. Dalsze opcje sa jak najbardziej - czyli wyłączenie AMD TRUBO CORE TECHNOLOGY i ustawienie na sztywno mnożnikiem 4-4,2GHz + ew. dostosowanie napięć - ale to dopiero jak dojdziesz do ładu z tempreraturami i błędem w OCCT. W twoich wykresach nie zauważyłem wysokiej temperatury. tak czy inaczej błędu nie powinno być.

A w ogóle na jakiej rodzielczości grasz i czy monitorusz FPSy że tak powiem w kółko np. Frapsem? (jak coś odpowiem jutro - czas w kimono, bo jutro dzień pracy. Niestety).

Jak grałem w Cry'a 3 nie zauważyłem spowolnienia przy ogniu. Ani w mieście. Ale nie pamiętam czy grałem na najwyższych ustawieniach. No i mam monitor 1680x1050.

zobacz napewno czy grasz w dx11 ;)

Hehe jak to było do mnie to odpowiem - zawsze gram w DX 11 o ile to możlwe :) . Tyle że jak pocinałem w Cry'a 3 miłem grafikę Geforce GTX 460 1 GB i siłą rzeczy nie mogłem włączyć wszystkiego - za mało pamięci na karcie.

Wyłączyłem AMD TRUBO CORE TECHNOLOGY i gra działa jeszcze lepiej, ale może mi się tylko wydawać :P

W Far Cry 3 właśnie przed chwilą grałem 1080p z OPTYMALNYMI ustawieniami, HDAO, 8x AA i DX11, alpha coverage na ENHANCED itp itd.

Bardzo wszystkim dziękuje za te porady. Takie proste rzeczy sprawiły, że mój komputer w oka mgnieniu zaczął działać jak należy. To jest nauczka dla mnie i mojej niewiedzy :). Temat możemy kontynuować jutro, 40rozbojnik.

Definitywnie wyczyszczę komputer, na pewno dobrze mu to zrobi bo nie był czyszczony już sporo czasu. A pasta nie była wymieniana nigdy.

Jeszcze bym chciał zapytać jakich środków używać do czyszczenia, chodzi mi głównie o usunięcie tej starej pasty. Wiem że to trzeba alkoholem ale jaki specyfik rekomendujecie? A sprężone powietrze to nie musi byc specjalne, tak?