Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam, jak widać po moim nicku jestem zielony w temacie komputerów. Mam dylemat między komputerem stacjonarnym a laptopem (jeżeli zły dział to przepraszam, jestem nowy) Komputer generalnie będzie używany do gier, przeglądaniu internetu itp. Problemem jest to że do stacjonarnego potrzebne jest praktycznie wszystko włączając w to monitor i windowsa. Tutaj pytanie do was: czy opłaci mi się złożyć ten komputer? Czy może kupić np tego laptopa. http://www.komputronik.pl/product/177804/Komputery/Laptopy_i_netbooki/MSI_CX61_0NF_227PL.html

Prosiłbym również o podanie możliwie najlepszego zestawu w tej cenie:). 

Myślę że jeżeli nie masz monitora i windowsa to jednak warto kupić laptopa (windows i monitor to kwestia około 800-900zł). Zależy też w jakie gry będziesz grał i jak często (Saper różni sie od Crysisa 3  :D)   A na dodatek ten laptop w tej cenie jest bardzo dobrym wyborem.

Aaa, i jeszcze mała rada: nie kupuj w komputroniku drogo tam strasznie a na Saturion.pl albo Agito.pl dostaniesz o ponad 50 zł taniej (50zł na ulicy nie leży ^^ )

Edytowane przez clyde

Na ultra detale się nie nastawiaj z takim budżetem. Dużo wygodniej będzie na stacjonarnym, ale przydałyby się ze dwie-cztery stówki więcej w budżecie, skoro nie ma monitora ani peryferiów. A jak ma być windows... to lepiej zacznij grać na Linuxie.

Z zestawem to Ci tutaj doradzimy, ale po laptopy idź do działu z laptopami.
W sumie za 3 klocki można wyrwać laptopa który sprawdzi się w grach, no ale to wciąż laptop, ze wszystkimi jego wadami...

Gość rezerwuar

Sid vicious z tym linuxem to poważnie? Nigdy go nie używałem, czy jest on dużo trudniejszy w użytkowaniu?:) Dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Tak myślałem że komputer stacjonarny jest lepszy lecz miałem pewnie wątpliwości, a wy je roziwaliście. Jeszcze raz dziękuję!

Chodzi o to, że budżet mały a człowiek by chciał dla ciebie jak najlepiej... i tutaj brutalnie wkracza windows za ~300zł.
Niestety, Linux w grach dopiero raczkuje, więc to raczej forma dowcipu sytuacyjnego niż faktyczna porada.

Czyli masz 3000zł na jednostkę centralną, monitor, klawiaturę/mysz, głosniki/słuchawki i windowsa?

http://www.morele.net/inventory/info/Ok9Ga9/

Ja bym to widział jakoś tak.
Zgrabna, ładna i solidna obudowa, płyta główna absolutne minimum, procesor akurat żeby nie zmęczył płyty głównej.
Dysk, zasilacz są adekwatne. Jedna kostka RAM (4GB) powinna wystarczyć, ale zawsze możesz dorzucić sobie drugą.
Ekstra wentylator na tył, aby poprawić przepływ powietrza.
Karta graficzna weszła dość mocna - 7870 to już niezłe bydle, ale w wydaniu od Gigabyte będzie dosyć chłodne i nie zrobi we środku piekarnika. 
Monitor natomiast jeden z lepszych w tym przedziale cenowym.

Nie zmieścił się napęd ani windows. O ile napędy optyczne wychodzą z użycia a zastępują je nośniki pamięci flash, tak zawsze możesz dorzucić te 50zł ponad zakładany budżet i wsadzić tam coś "żeby było".
Windowsa natomiast... cóż, tutaj musisz dopłacić albo kombinować - wiesz o co chodzi.

Ewentualnie można zaoszczędzić na zejściu z karty graficznej do modelu 7850, a wtedy można się pokusić o 400W zasilacz (Fortron Hexa) za jakieś 140zł i uciąć jeszcze trochę. Windows powinien wtedy wejść na styk.

ja bym Ci polecał ten monitor oszczedzasz 200 zl, a cena do jakości jest opłacalna ;)

http://www.skapiec.pl/site/cat/12/comp/3867809

masz oszczedzone 200 zl które możesz wykorzystac na co chcesz? a nie masz starego napedu? nie opłaca Ci się nowego kupować jak masz stary ;) wtedy te 200 zl mozesz dołożyć do karty graficznej bo dzisiejsze gry potrzebują mocnej karty ;) 

a tak serio chcesz mieć oryginalnego Windowsa? 

Edytowane przez leni1992

a tak serio chcesz mieć oryginalnego Windowsa? 

Na tym forum są tylko ORGINAŁY windowsów  :D

Słuszna uwaga Sid - plamka na 21.5 przy FullHD męczy wzrok - mniejsze czcionki są nieczytelne. Ogólnie wszystko jest za drobne - 23" to minimum dla tej rozdzielczości.

chciałem aby zaoszczedził i dolożył do karty graficznej xd Ale i tak propozycja twojego monitora wymiata mój ;/
200 zł rożnicy robi swoje ;) Twoj monitor ma wiekszy kont widzenia (w pion i poziom) oraz kontrast o niebo lepszy ;)

oraz wejśc ma wiecej hdmi... oraz wiele innych drobiazgów. nie bede sie tutaj rozpisywal ;)

Ps.dzieki na info stelek xd tego nie wiedziałem xd

Edytowane przez leni1992

Właściwie to mam stary komputer. Problem jest taki, że nie mam pojęcia co tam jest. Aż tak stary chyba nie jest. Postaram się dowiedzieć co tam w środku siedzi a wy mi powiecie czy coś się nada:) A co do tego windowsa to nie wiem czy będę miał skąd wziąć inny:/ Gdy zdecyduje się na tą słabszą kartę graficzną dużo straci na wydajności?

Zapomniałem dodać iż nie będę podkręcał.

Edytowane przez Nowyyy

CPU : i5 3350P

Mobo : MSI B75MA-P45

RAM : GoodRam 8GB (2x4GB) 1333MHz CL9

GPU : Gigabyte Radeon HD7850 OC 1GB DDR5 256bit (900/4800)

HDD : Samsung 500GB 7200rpm 16MB cache SATAII SpinPoint F3

DVD-RW : Liteon iHAS120 SATA (black)

PSU : Fortron HEXA 400W

Buda : Fractal Design Core 1000

LCD : Benq GW2260M 22" VMA

2775zł (esc.pl)