Flash255 0 Napisano 22 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 22 Lutego 2013 Witam w najbliższym czasie mam zamiar złożyć nowy komputer. Składany będzie głównie do gier i mam zamiar go podkręcać. Zastanawiam się nadsamodzielnym zmontowaniem wszystkich części, chodź nigdy wcześniej tego nierobiłem, jednak mogę liczyć na pomoc kolegi który złożył już nie jeden komputer.Co polecacie zrobić składać samemu czy powierzyć to sklepowi? Ocenicie mójzestaw przygotowanych części. Z moich obliczeń wyszło że za wszystko powinienem zapłacić ok. 6000-6500 zł. CPU: Intel Core i5-3570K Cooler CPU: Thermalright Silver Arrow SD-E SE Mobo: Asus Maximus V Formula RAM: Corsair Dominator Platinum 2x4GB 2400MHz DDR3 CL10 GPU: Asus GeForce GTX 660 Ti DCII TOP Zasilacz: be quiet! STRAIGHT POWER (E8) CM 680W lub Corsair HX 80 Plus Gold Modular 750W SSD: Corsair SSD Force Series GT 120GB HDD: Seagate 1 TB 7200rpm 64MB cache SATA600 Barracuda Obudowa: Corsair Graphite Series 600T SE Nagrywarka: Asus BW-12B1LT lub LG BH10LS38 Mam też pare pytań: Czy ta obudowa pomieści ten format płyty głównej (E-ATX)? Czy Cooler nie będzie zawadzał o kości RAM? Na co zwrócić szczególną uwagę zadając sobie pytanie czy wszystko będzie do siebie pasowało? Jaką moc zasilacza wybrać? ( w przyszłości może dokupię dodatkowe GPU) Gdzie najtaniej kupić cześci? Czy jest sens szukać tych cześci na Warszawskich giełdach? Jaki system polecacie 7 czy 8? Czy warto kupić tak droge Mobo? Cytuj Link to post Share on other sites
Gość rezerwuar Napisano 22 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 22 Lutego 2013 Ten zestaw to kpina - 660ti http://www.pcprojekt.pl/index.php?/p__konfigurator/action__2/laptop__/data__eJyNkMEOgyAMht!Fs1mAFsS9w7LjDssORDkYnS6iWbZl7z7aYGJ28lD!5uMnf8tHPKaxWbpZHK$CSKVEIbACTGIAXRJJxClqEYzli5KgQQsk0jmGYLJbVWWZ2311K0Tbj7GmGWiAteSm$y!50d0pdRg8L4r8XGsWt3o08Gl5O8N3li3AFjCr0e1PzclxuafkFKwITX72524KMSGlMzi1Ibahfg9slHio6HufXe!bS!$j8EpYiu8Pi3ZW1A** 4 Cytuj Link to post Share on other sites
rudnis 2673 Napisano 22 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 22 Lutego 2013 Zmień mobo na AsRock Extreme 4. Sam zastanawiałem się nad tym Asusem, ale wydaje mi się, że nie jest wart swojej ceny (chyba, że będziesz później wodował zestaw - zainstalowane bloki), a zaoszczędzone pieniążki zainwestuj chociażby w lepszą grafikę, np. Radka 7970. Planujesz SLI? Jeżeli nie to za mocny PSU wybrałeś. Ramy zmień na jakieś 2x4 GB 1600 MHz Cl9 - spokojnie styknie. Jak nie jesteś grafikiem, to nie potrzebujesz Domintorów, ponadto przy takim Coolerze proponowałbym kości LowProfile 1 Cytuj Link to post Share on other sites
zirreN 22 Napisano 22 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 22 Lutego 2013 (edytowane) Cooler CPU: Thermalright Silver Arrow SD-E SE Mobo: Asus Maximus V Formula RAM: Corsair Dominator Platinum 2x4GB 2400MHz DDR3 CL10 Nie mam bladego pojęcia dlaczego ludzie którzy mają taką ilość pieniędzy na kompa lubieją ( ) wziąć drogie podzespoły tylko po to aby zapełnić fundusze MoBo: MSI Z77A-GD55 lub też MPower jeżeli chcesz takie z droższych albo AsRock Z77 Extreme4, a ramy to jakieś Kingstony CL9 albo GoodRam CL8 lub również CL9. Jeżeli chodzi o drogie coolery to albo Noctua (200,300zł) albo Macho120. Edytowane 22 Lutego 2013 przez zirreN Cytuj Link to post Share on other sites
sid vicious 16131 Napisano 22 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 22 Lutego 2013 Praktycznie wszystko do wymiany. Mobo, RAM, PSU - przesadzoneDyski do wymiany - są lepsze/bardziej opłacalneKarta graficzna - za słaba. Chyba, że od razu wpakujesz 660Ti SLI (Ale to straszny kastrat i lepiej skupić się na innych kartach)Obudowa to kwestia gustu - 600T jest jednym z dobrych wyborów, jeśli odpowiada Tobie, to nie ma problemu.CPU dobrany prawidłowo, chłodzenie też - chociaż można sporo zaoszczędzić biorąc Macho HR-02 bo za stówkę mniej, zapewni marginalnie wyższe temp. (nieodczuwalne w grach) w porównaniu do tej kobyły (SilverArrow). Zanim zabiorę się za polecanie sprzętu - powiedz konkretnie, czy chcesz montować multi-gpu już teraz bądź w przyszłym miesiącu, czy to tylko taki wymysł na kiedyś.Zdecydowanie bardziej opłacalnym manewrem jest kupno jednej mocnej karty, a w momencie kiedy ta przestanie wystarczać, odsprzedanie jej i wymiana na kolejną, jedną, nową, mocną kartę - i to tutaj szczerze doradzam. Kolejne pytanie - czy chcesz wypchać ten budżet do pełna, czy lepiej będzie uciąć koszta i zmontować sprzęt w granicach 10% mniejszej wydajności, ale o wiele tańszego.edit: czyli właściwe pytanie brzmi, czy chcesz odpicowany komputer za 6500zł, czy komputer nastawiony na gry który będzie mniej bajerancki ale sporo tańszy.@upMpower jest awaryjny, a z wymienionych przez ciebie coolerów SilverArrow jest najwydajniejszy więc nie rozumiem dlaczego go odradzasz. Poza tym, jaka Noctua? Czemu Macho120 a nie standard?Listę losowych podzespołów każdy potrafi odczytać z pierwszej lepszej strony, więc jak nie masz nic wartościowego do powiedzenia to nie zaśmiecaj tematu. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Flash255 0 Napisano 22 Lutego 2013 Autor Udostępnij Napisano 22 Lutego 2013 (edytowane) Wiec tak: Obudowa, CPU + cooler wybrany (zostaje przy tym copodałem wcześniej) GPU: 660ti to jednak nie najlepszy wybór ( no chyba że dwieale wtedy cena podskoczy o ok.1200zł… ) takim razie jestem skłonny kupić jedną lepsząco polecacie od nvidi a co od radeona? Dyski: w takim razie co polecasz? MB: zastanawiam się nad Asus Maximus V Formula lub AsRock Extreme 4(zależy jaka jest różnica w podkręcaniu) Ram: co do ramu kolega doradzał mi te dominatory ze względu na profileXMP 1.3 Zasilacz: Jakiej mocy i firmy wybrać? @up 1.Po Twojej poradzie kupie jedno lepsze GPU 2. Dobierałem cześci do 6500zł i tyle mam zamiar wydać Edytowane 22 Lutego 2013 przez Flash255 Cytuj Link to post Share on other sites
buck1 23 Napisano 22 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 22 Lutego 2013 Nivida ? 670 windforce/ Sapphire 7950 Vapor-X lub alternatywa Od gigabyte. Na co Ci takie ramy ? Kupowałbym Corsair/Kingstom 1600Mhz i do gier wystarczą. Co do MOBO brałbym coś od MSi - bardzo zadowolony jestem z swojego GD55 Cytuj Link to post Share on other sites
sid vicious 16131 Napisano 22 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 22 Lutego 2013 Jutro rano wpadnę, to złożę to w całość a tak na szybko rzucę kilka informacji.Skoro komputer do gier, to absolutnie nie opłaca się brać RAMu o specyfikacji lepszej niż 2x 4GB 1600Mhz CL9, gdyż nawet te 1600 jest na wyrost. Różnica pomiędzy 1333Mhz a 2400Mhz będzie odczuwalna przy pracy np. grafika, może lekko zwiększyć wynik benchmarków, natomiast w grach będzie to w najlepszym wypadku różnica rzędu 1-2FPS, co graniczy z błędem pomiarowym.Odnośnie Mobo, znów - celujemy w gry - płyta nie musi być przebajerowana, ma być wystarczająca do OC na domowym poziomie (przewidywałbym bezpieczne 4.5Ghz, bo wszystko powyżej zależy głównie od sztuki procesora) więc wystarczy płytka za ok. 500zł z racji tego, że masz spory budżet. Tutaj polecałbym MSI Z77A-GD55 bądź właśnie Asrocka Extreme 4, ze wskazaniem na ten pierwszy.Dopłacając do droższych modeli, nie zyskasz nic w grach, a stabilne OC będziesz mieć i tak - więc po raz kolejny, marnowanie funduszy.Zasilacz, powiedzmy 550/600W góra 650W, aby bezproblemowo udźwignął jakąś jedną silną kartę, nawet za kilka lat kiedy zacznie tracić na sprawności (zasilacze z czasem się "zużywają" w bardzo delikatnym stopniu, lecz warto o tym wspomnieć).Karta graficzna, oczywiście HD7970 - na chwilę obecną najwydajniejsza jedno-procesorowa karta w ludzkiej cenie. Najprawdopodobniej wersja Asus TOP.Dyski twarde - oczywiście od WD, gdyż są mniej awaryjne. Natomiast SSD zdecydowanie szybsze/pewniejsze alternatywy - najlepiej Samsung 830/840Pro.Myślę nawet, że można by było pokusić się o szybki 60/120GB SSD na system i programy użytkowe, oraz drugi nieco tańszy i mniej wydajny (lecz nadal szybki ponad potrzebę) jako dysk do gier/śmieci o pojemności 120/250GB. A do tego magazyn HDD na pozostałe dane. Zależy od tego ile gier trzymasz zainstalowanych naraz - tutaj musisz się wypowiedzieć czy ~80GB wolnego miejsca na gry na SSD będzie wystarczające czy wolisz się nie przejmować i ładować wszystko na pojemny SSD.Ostatnia sprawa którą potrzebowałbym wiedzieć na rano - to czy chcesz aby to wszystko też ładnie wyglądało - 600T ma szybkę, no ale SilveArrow w zielonym kolorze jest już na starcie brzydki, a niebieskie czy czerwone Mobo pod spodem było by zwieńczeniem tego paskudztwa. No ale niektórym to nie wadzi - więc, ma być jeszcze ładnie czy może być tylko wydajnie? 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Flash255 0 Napisano 22 Lutego 2013 Autor Udostępnij Napisano 22 Lutego 2013 Ram: Corsair Vengeance 1600MHz CL9 2x 4GB co o tym myślisz? (warto dopłacić 40zł do CL8?) PSU: system modułowy się przyda, ale nie wiem czy watro dopłacać do złotego certyfikatu. HDD: mam w swoim PC dysk WD już 7 lat i niebyło z nim najmniejszych problemów cztery lata temu dokupiłem też dysk Seagate oba testowane nie dawno w HD tune test wyszedł bez najmniejszych problemów ale tak jak radzisz biorę WD tylko doradź jakiej serii SSD: nie wiem jakiej jakości Samsung produkuje dyski ale ta marka nie przemawia za mną GPU: przeglądając przed chwilą karty pomyślałem o tej samej i w tej samej wersji Mobo: wybór zostawię sobie na potem Co do wyglądu nie ukrywam że jest dla mnie ważny, co więcej jestem gotowy zapłacić troszkę więcej aby całość prezentowała się lepiej. Masz racje Silver Arrow nie będzie wyglądał estetycznie może w zamian coś od Be Quieta? Cytuj Link to post Share on other sites
buck1 23 Napisano 23 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2013 (edytowane) Ram ? Moim zdaniem do grania raczej nie ma sensu dopłacania. I dobry wybór pamięci HDD ? Jeżeli chcesz to kupuj z serii Black lub Blue, green możesz sobie odpuścić. SSD ? Samsung produkuje dobre dyski w szczególności 830/40 PRO. GPU ? 7970 ? Mądry i rozsądny wybór, możesz też popatrzeć za wersją od Sapphire która to nie jest taka zła. MOBO ? Rozsądny wybór do GD55 lub ten AsRock który jest wymieniony nieco wyżej Edytowane 23 Lutego 2013 przez buck1 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Numik 400 Napisano 23 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2013 Ram: Corsair Vengeance 1600MHz CL9 2x 4GB co o tym myślisz? (warto dopłacić 40zł do CL8?) Co do wyglądu nie ukrywam że jest dla mnie ważny, co więcej jestem gotowy zapłacić troszkę więcej aby całość prezentowała się lepiej. Masz racje Silver Arrow nie będzie wyglądał estetycznie może w zamian coś od Be Quieta? W przypadku dużych coolerów typu Silver Arrow, NH-D14, Dark Rock Pro 2 pamięci z wysokimi radiatorami odpadają. Do gier wystarczą w zupełności kości typu Kingston HyperX 2x4GB 1600MHz CL9. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Flash255 0 Napisano 23 Lutego 2013 Autor Udostępnij Napisano 23 Lutego 2013 HDD: dopłacę trochę do Serii WD Black (jak myślicie dobry wybór?) SSD: zastanawiam się nad tym Samsungiem 840 PRO a Corsair SSD Force Series GT (ewentualnie coś od OCZ) GPU: Jestem skłonny kupić radeona 7970 (zastanawiam się też nad dopłatą i kupnem GTX 680, tylko nie wiem czy to ma sens) zastanawiam się też na dwoma wyjściami dotyczącymi Ramu i Coolera 1. Biorę te Corsairy i wtedy zakładam mniejszy cooler coś typu Zalman CNPS 11X Extreme 2. Biorę nisko profilówki i wtedy montuje masywny cooler Którą opcje polecacie? Cytuj Link to post Share on other sites
sid vicious 16131 Napisano 23 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2013 Co do HDD - Black jest świetny, ale głośno chrupie. Blue jest już cichy, tani i tylko nieco mniej wydajny. SSD zdecydowanie 840Pro - aktualnie najlepszy SSD na rynku, a nie znajdziesz w internecie negatywnej opinii o ostatnich dyskach samsunga (poza 840 Basic, który jest niewypałem). Polecam 830/840PRO z czystym sumieniem - sprawdzą się lepiej niż wszelakie Corsairy/Kingstony/Vertexy/(...) ale niestety, są od nich droższe.GPU weź 7970. Dopłacanie do mniej wydajnej 680 mija się z celem RAM tylko i wyłącznie niskoprofilowy - są też Corsair Vengeance LP (low profile) które mieszczą się pod duże coolery. (Do CL8 nie dopłacaj.) o takie - KLIK Tym sposobem problem dużego coolera jest rozwiązany permanentnie. Jeżeli chcesz też coś ładnego - to bardzo reprezentatywnie kompilować będzie się zestaw BQ Dark Rock Pro2 / Asus 7970 TOP / Asus Z77 Sabertooth - wszystko czarne w białej obudowie, więc możesz sobie dodać białe oploty aby nie było zbyt monotonnie. Coś takiego (o ile nie identycznego) ma w swoim zdjęciu jacekgothic - znajdź jego profil i pooglądaj sygnaturę albo przebrnij przez forumowy temat "Pochwal się co masz w środku". 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Flash255 0 Napisano 23 Lutego 2013 Autor Udostępnij Napisano 23 Lutego 2013 (edytowane) Ram: Biorę te nisko profilówki corsaira SSD: Przekonałeś mnie do tego Samsunga HDD: Biorę Blacka ( głośność mi nie przeszkadza bo gdy nie gram to słucham prawie zawsze muzyki na słuchawkach ) MB: Na początku zastanawiałem się właśnie nad Asus Maximus V Formula a Asus Z77 Sabertooth wiec tak jak doradzasz wybieram Sabertootha Cooler: Biorę BQ Dark Rock Pro2 (lepiej będzie się prezentował) GPU: wezmę tego Radka (chodź dziwnie się z tym czuje bo zawsze miałem kartę od nvidii) pozostaje jeszcze wybór PSU: warto dopłacać do złotego certyfikatu? Edytowane 23 Lutego 2013 przez Flash255 Cytuj Link to post Share on other sites
sid vicious 16131 Napisano 23 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2013 Jeżeli system i programy wrzucisz na SSD, to Black nie będzie musiał mielić danych - więc nie będzie chrupać ani burczeć, a podczas gry to raczej nie przeszkadza jak wydaje z siebie dźwięki. Ja mam taki podział - soft/os na ssd, gry na blacku i wyeliminowałem problem głośności tego dysku podczas gmerania w komputerze.Co do Sabertooth, popytaj sobie posiadaczy o jakieś detale - Biafra1987/jacekgothic, bo ogólnie tam się trochę dopłaca za wygląd, ale płyta jak najbardziej okej!Radek będzie dobry, tylko miej na uwadze koszmarny serwis Asusa - bywają z nim problemy i trzeba się mentalnie przygotować na drogę krzyżową w przypadku jakichś reklamacji. Niemniej ta wersja 7970 zdaje się być najbardziej opłacalną.Czy warto dopłacać do GOLDa... i tak i nie - biznesu na tym nie zrobisz, przeliczając koszta zakupu a oszczędność prądu, ale taki zasilacz zawsze to ciągnie mniej mocy z gniazdka i wydala mniej ciepła.Z wiekiem zasilacze tracą sprawność, więc logicznie ten będzie utrzymywać wyższy poziom nawet za kilka lat.Jak dla mnie, w takim budżecie warto wziąć, nawet dla samego faktu posiadania całości sprzętu na wysokim poziomie.Osobiście posiadam BQ E9 580W - modularny, gold, niesamowicie cichy i bardzo designerski (chociaż kolorowe wtyczki mogą się nie podobać). 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Flash255 0 Napisano 23 Lutego 2013 Autor Udostępnij Napisano 23 Lutego 2013 BQ E9 580W brałem go pod uwagę tylko o większej mocy ale jeśli 580W spokojnie wystarczy to biorę tą wersje, ehh tylko te kolorowe wtyczki... Cytuj Link to post Share on other sites
sid vicious 16131 Napisano 23 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2013 Przyślę tu prezesa (06radcho) to wymyśli więcej alternatyw dla zasilaczy.Niemniej, ok. 550W do jednej karty wystarczy, ale nic nie stoi na przeszkodzie aby zaopatrzyć się w 600W (Nie więcej niż 650W, to na pewno).Zawsze można też zamówić kolorowe przedłużki/oploty kabli, łącznie z wtyczkami. Zwłaszcza jeśli chcesz aby to w środku ładnie wyglądało.Odsyłam na stronę darmacz.pl - tam możesz zamówić wszelkiej maści bajery aby upiększyć wnętrze komputera, więc polecam zostawić trochę budżetu luzem na te zabawy.Podobnie, na kilka dodatkowych wentylatorów - tych nigdy dość w komputerze dla gracza. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Flash255 0 Napisano 23 Lutego 2013 Autor Udostępnij Napisano 23 Lutego 2013 Ciekawa strona jak będe potem to zobacze dokładnie co i jak Cytuj Link to post Share on other sites
06radcho 1495 Napisano 23 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2013 A wiec, podaj już cały złożony konfig i fundusz na PSU to znajdziemy najlepszy w cenie Cytuj Link to post Share on other sites
sid vicious 16131 Napisano 23 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2013 Pewnie jakieś PSU do 5 stówek, pod 3570k/7970 z OC, do tego dwa-trzy dyski, z 5 wentylatorów i 2-3 urządzenia i/o.Ja myślałem nad BQ E9 580W albo Seasonicu X-560.Ale faktycznie, przydałoby się to teraz wszystko zebrać do kupy i kombinować z najlepszym dopięciem budżetu, zostawiając luz na zabawki od darmacza. Cytuj Link to post Share on other sites
06radcho 1495 Napisano 23 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2013 Podałeś bardzo dobre zasilacze..... Spokojnie starczy, Seasonic X-560 Cytuj Link to post Share on other sites
Flash255 0 Napisano 23 Lutego 2013 Autor Udostępnij Napisano 23 Lutego 2013 (edytowane) CPU: Intel Core i5-3570K MB: Asus Z77 Sabertooth RAM: Corsair Vengeance Low Profile 2x4GB 1600MHz CL9 HDD: WD Black WD1002FAEX 1TB Cooler: Be Quiet Dark Rock PRO 2 SSD: Samsung 840 Pro 128GB nagrywarka: LG BH10LS38 GPU: ASUS Radeon HD 7970 ( przy okazji możesz obliczyć też na 2x GTX670 Asus) Buda: Corsair Graphite Series 600T SE Coś jeszcze podać? Edytowane 23 Lutego 2013 przez Flash255 Cytuj Link to post Share on other sites
sid vicious 16131 Napisano 23 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2013 Więc pod 7970 ten Seasonic będzie jak znalazł.Natomiast do 670 SLI trzeba już coś w okolicach mocnego 650-750W. (I zadbać o dużo lepszą wentylację obudowy.) 1 Cytuj Link to post Share on other sites
06radcho 1495 Napisano 23 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2013 Jak SLI to starczy: Seasonic X-660 Be Quiet Dark Power Pro 10 650W 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Flash255 0 Napisano 23 Lutego 2013 Autor Udostępnij Napisano 23 Lutego 2013 Ok, dzięki za dobór Zasilacza zastanawiam się już tylko na doborem GPU i co za tym idzie odpowiedniego zasilacza z waszych propozycji mam 3 opcje: 1. Zostaje przy Radku 7970 (z moich znajomych nikt nie ma radeona, radzą dołożyć mi do nvidi) 2. kupuje jedna lepszą np. GTX680 z dwu slotowym chłodzeniem asusa + zasilacz o mniejszej mocy3. kupuje na razie GTX670 i za 2-3 miesiące dokładam kolejną + zasilacz o większej mocyCo doradzacie? Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts