Ari93 1 Napisano 16 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2010 A wiec zastanawiam sie na kupnem routera, w domu stoja poki co 2 komputery i dobrze by bylo zeby mial razem ze 4 wyjscia rj-45. Narazie internet jest z Play Online (modem to jakis Huawei mobile pod usb) wiec router powinien z nim wspolpracowac. Oczywiscie ruter ma byc z antena wi-fi zeby internet byl w domu i jako tako poza nim wiec nie powinien byc najgorszy. Jednoczesnie ma to byc mozliwie jak najtanszy router. Jaki polecacie? Cytuj Link to post Share on other sites
misi3k08 14 Napisano 16 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2010 Polecam router firmy D-link, model DIR-300. Użytkuję go od ponad roku, urządzenie stworzone do ciągłej pracy w Komputroniku kosztuje 123zł. Za tę cenę świetny wybór! Polecam Cytuj Link to post Share on other sites
Ari93 1 Napisano 16 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2010 no modem bardzo fajny ale brakuje w nim usb... ;/ Cytuj Link to post Share on other sites
mICh@eL 335 Napisano 17 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2010 Nie słyszałem o tym, że router potrafił dzielić neta z USB Cytuj Link to post Share on other sites
lech13133 0 Napisano 17 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2010 jezeli chodzi o ruter to polecam ten http://www.komputronik.pl/index.php/pro ... R740N.html jak poszukasz to dostaniesz go za ok.70zł może ta przejściówka pomoże http://allegro.pl/item883760563_karta_s ... speed.html Cytuj Link to post Share on other sites
Seadog 0 Napisano 17 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2010 Ta przejściówka nie pomoże, bo i w jaki sposób? Jedyna opcja to podłączenie modemu pod USB komputera A, ustawienie tam dzielenia połączenia internetowego, połączenie karty sieciowej komputera A z wejściem WAN routera, i dalej już normalnie. Wada: komputer A będzie musiał być włączony, aby inne komputery miały sieć. Inaczej to nie przejdzie, nawet routery posiadające port USB pozwalają na podłaczenie do niego dysku zewnętrznego, ew. drukarki (te droższe). IMO gra nie warta świeczki, ale to już sam musisz zdecydować. Cytuj Link to post Share on other sites
mack0 0 Napisano 17 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2010 Dobrze to wyjaśniłeś, chociaż ja się zastanawiam nad inną kwestią-czy nie wystarczyłby router ADSL2+ zamiast modemu od orange (tego z usb)? Zamieniasz wtedy modem na router, który podpinasz bezpośrednio do linii (o ile orange freedom działa na zasadzie ADSL...). Cytuj Link to post Share on other sites
Seadog 0 Napisano 17 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2010 Dobre pytanie, bo w sumie nie znamy szczegółów połączenia. Ja jakoś automatycznie kojarzę modemy Huawei pod USB z takimi dydkami, które dają internet z GSM (EDGE, HSDPA), a nie z kabla. Zwłaszcza, gdy widzę "Play Online" (to nie Orange freedom ) Może autor wątka rzuci garść informacji? Cytuj Link to post Share on other sites
niewiadowski 0 Napisano 17 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2010 Zainteresuj się czymś takim: http://allegro.pl/item886834046_nowy_ro ... 6200n.html Cytuj Link to post Share on other sites
Seadog 0 Napisano 17 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2010 O właśnie, pan powyżej dobrze gada! Tylko takie coś. Ale pamiętaj, że o ile jako zwykły router to także zadziała (kiedy zmienisz providera), to modemu USB do Neostrady już do niego nie podepniesz. Cytuj Link to post Share on other sites
mack0 0 Napisano 17 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2010 Pierwszy raz coś takiego widzę, ale nawet nie jest drogie. Ciekawe jak to działa w praktyce. Ja z netem od operatorów GSM nie miałem nic wspólnego. Cytuj Link to post Share on other sites
niewiadowski 0 Napisano 17 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2010 Seadog pamiętaj, że modemu od Neo są różne i można dostać też takie podpinane po LAN, także ten router sprawdzi się i w jednym zastosowaniu i w drugim. Cytuj Link to post Share on other sites
Seadog 0 Napisano 17 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2010 modemu USB do Neostrady już do niego nie podepniesz Ja tylko pisałem o tych podpinanych pod USB Cytuj Link to post Share on other sites
Ari93 1 Napisano 18 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2010 no tak czyli przez modem nie da rady, sorka ze nie pisalem ale dopiero teraz net udalo mi sie znalesc ;P za niedlugo bedzie takie cos jak internet z polsatu ma to byc szerokopasmowe lacze do 21mb/s tyle wiem... nie mam pojecia jak to ma dzialac Cytuj Link to post Share on other sites
niewiadowski 0 Napisano 18 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2010 Ari, o jaki modem teraz Ci chodzi. Ten od Neo czy ten od Play? Cytuj Link to post Share on other sites
Ari93 1 Napisano 18 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2010 ja o neo nic nie wspominalem... z neo to prosta sprawa bo to kabel ze sciany odrazu do routera nie? tylko ze wyprowadzilem sie poza miasto i kabla w scianie nie mam... ;P ten co podales byl by dobry ale tez nie wiem jak z tym polsatem bedzie wygladalo Cytuj Link to post Share on other sites
niewiadowski 0 Napisano 18 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2010 No to czekaj na rozwinięcie sytuacji, albo kombinuj z routerkiem. Cytuj Link to post Share on other sites
Seadog 0 Napisano 18 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2010 kabel ze sciany odrazu do routera nie? Nie. Poczytaj, co to jest ADSL, a co to jest router. Cytuj Link to post Share on other sites
niewiadowski 0 Napisano 19 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2010 Seadog, tylko, że to znowu kwestia routera i można od razu podłączyć Neo do routera bez żadnego modemu. Cytuj Link to post Share on other sites
Seadog 0 Napisano 19 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2010 można od razu podłączyć Neo do routera bez żadnego modemu Jeśli będziesz tak pisał, to laik pójdzie do sklepu, kupi router i będzie pytał na forum jak wsadzić wtyczkę RJ-11 do gniazda RJ-45. Powiedzmy więc wprost: do routera nie da się podłaczyć Neostrady/Netii/czegokolwiek ADSL. Potrzebny jest router z modemem ADSL. A to nie to samo, co "router bez żadnego modemu" - rzekłbym nawet, że zupełnie co innego. Cytuj Link to post Share on other sites
niewiadowski 0 Napisano 19 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2010 Wiesz, to takie masło maślane. Ja mogę siebie tutaj zacytować: Seadog pamiętaj, że modemu od Neo są różne i można dostać też takie podpinane po LAN, także ten router sprawdzi się i w jednym zastosowaniu i w drugim. i zaczniemy dyskusje od nowa. Podałem tylko, że są różne możliwe opcje i jeśli ktoś będzie w posiadaniu jakiegoś konkretnego sprzętu/providera to zgłosi się z konkretnym zapytaniem. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts