Skocz do zawartości

Opinie na temat zestawu za 5-6 tys.

Recommended Posts

Witam,

Po przeczytaniu wielu recenzji, przejrzeniu nie jednego wątku i konsultacjach ze sprzedawcami ułożyłem sobie taki zestaw:

• ekran: EIZO FS2331W
  • CPU: Intel i5 3570K
  • GPU: Gigabyte GTX 670 OC 4GB
  • MBR: MSI Z77A-G45
  • RAM: G.SKILL RipjawsX DDR3 CL7 1600Mhz 2x4GB
  • HDD: Seagate 7200.14 1TB ST1000DM003
  • PSU: OCZ MODXSTREAM PRO 700W MODULAR
  • chłodzenie: Thermalright HR-02 Macho Black White
  • obudowa: Fractal Design Define R4 Black

Zastosowanie: gry, grafika 3D (Blender - więc tylko karty Nvidia), multimedia

OC: prawdopodobnie - brak doświadczenia, mam nadzieję przestawić procesor na 4,5 Ghz

większy RAM, dysk SSD i karta dźwiękowa: może za jakiś czas, ale jestem otwarty na propozycje

wymagania: nie jestem jakoś szczególnie wymagający, ale chciałbym by ten zestaw bez większych modyfikacji starczył mi na ok 5 lat, bardzo ważne dla mnie są jakoś obrazu (więc monitora raczej nie zmienię) i stosunkowo cicha praca

Będę wdzięczny za wszelakie opinie i sugestie

Pozdrawiam

Edytowane przez bluex0
  • ekran: EIZO FS2331W
  • CPU: Intel i5 3570K
  • GPU: Gigabyte GTX 670 OC 4GB
  • MBR: MSI Z77A-G45
  • RAM: G.SKILL RipjawsX DDR3 CL7 1600Mhz 2x4GB
  • HDD: Seagate 7200.14 1TB ST1000DM003
  • PSU: OCZ MODXSTREAM PRO 700W MODULAR
  • chłodzenie: Thermalright HR-02 Macho Black White
  • obudowa: Fractal Design Define R4 Black

Zastosowanie: gry, grafika 3D (Blender - więc tylko karty Nvidia), multimedia

OC: prawdopodobnie - brak doświadczenia, mam nadzieję przestawić procesor na 4,5 Ghz

większy RAM i dysk SSD: może za jakiś czas

------

ekran - zastanowiłbym się nad Dellem S2440L - 24'' zamiast 23, wysoki kontrast 5000:1 dzięki matrycy VA, lepszy czas reakcji, rewelacyjne odzwierciedlenie barw; połowe tańszy, tutaj szczegółowa recenzja: http://www.tftcentral.co.uk/reviews/dell_s2440l.htm ; wady?: szklana matryca zamiast matu niczym w makach, będe miał go w sobotę to mogę się wypowiedzieć co do jakości

CPU - ok, b. dobry wybór

GPU - wybrałbym radeona serii 7 (po 7 latach z nvidią widze wyższość rozwiązań ati) ale jak widzę potrzebujesz nv do blendera, więc ok

MB: osobiście posiadam MSI Z77 Mpower (zależało mi na wifi, bt, dużej ilości złącz PCI, SATA3 i USB3)

na tej karcie procesor startuje z taktowaniem 4,2 GHz więc 4,5 wyciągniesz bez problemu, do tego komponenty Military Class III

RAM - polecam Kingstony (Kingston HyperX Genesis 8GB 1600MHz DDR3 CL9 10th anniversary) - jedną kość z 8 MB a nie dwie po 4 GB - blokujesz sobie przyszłą rozbudowę, pamięć jest tania jak barszcz, za kilka lat może się okazać że potrzebujesz do pracy 32 GB RAM a nie max. 16 a ceny identyczne

HDD - zarówno samsungi jak i seagatey padały mi jak muchy - dyski mechaniczne niestety padają po kilku latach zwykłej pracy, mniej awaryjny jest WD ale w wersji blue (greeny zbyt często parkują głowicę)

PSU - zasilacz dobry, OCZ są bardzo ciche, zamiast mocy dużo ważniejsza jest sprawność i ilośc Amperów na linii 25V - jeśli masz kasę to polecam Thermaltake Toughpower Grand 650W 80+ Gold Modular, dwie stówy drożej ale jakość wyśmienita do tego 5 lat gwarancji

Chłodzenie - nie wygląda zbyt przekonywająco, bierz zdecydowanie SilentiumPC Fortis HE1225, w tej chwili mam przy 4,2 GHz 30 stopni na rdzeniach, 20 stopni na mobo, i 20 stopni na radeonie, ale tez jest zima i nieco chłodniej w mieszkaniu

Obudowa - całkiem niezła, osobiście polecam Cooler Master CM 690 II Advanced USB 3.0, tylne prowadzenie kabli, b. dużo miejsca

czego brakuje?

1. karta dźwiękowa - niestety każda integra jest żałosna, nawet najnowsze realteki są słabe w porównaniu do xonara czy x-fi

2. głośniki - chcesz czerpać przyjemność z gier, bez dobrych głośników 2.1 z cn. 60W się nie obejdzie, osobiście mam Modecom MC-MHF60 - dźwięk rewelacyjny, ale z dobrą kartą, z integry nic nie wyciśniejsz

3. dobra klawiatura i mysz

4. dobry napęd dvd/br

5. system operacyjny

no i SDD 120 GB - bardzo uprzyjemnia pracę (start W8 w 4-8 sekund)

• Popieram 1

co do RAMu: wolałbym coś co pracuje z opóźnieniami CL7

chłodzenie: wybrałem Thermalright HR-02 ponieważ ma olbrzymi radiator i duży 140mm wiatrak, więc będzie pracował wolniej - ciszej

przepraszam, rzeczywiście zapomniałem wspomnieć o tym co już posiadam.

dzwięk: tymczasowo Creative Inspire T6100, planuję w niedalekiej przyszłośc zakup Asus Xonar Essence ST i podłączenie do posiadanego zestawu Denon PMA-425R + Magnat Supreme 1000

klawiatura i mysz: Logitech Solar + Logitech M705

napędu nie potrzebuję, rzadko używam, a jak już będzie niezbędny to użyję tego co jest w laptopie

system operacyjny: jako student informatyki mam dostęp do większości istniejących okienek, planuję instalację W8

pytania:

zastanawiałem się nad WD blue 1TB, ale jak jest z hałasem tych dysków? obawiam się że dysk będzie najgłośniejszy w tym zestawie

czy warto inwestować więcej w płytę główną? MSI Z77 Mpower rzeczywiście zaczyna wyglądać interesująco jeśli wziąć pod uwagę, że i tak potrzebuję modułu wifi

czy wybrana grafika to nie przesada?

edit: @znanyf: czytałem nie raz, że Radeony w tej kategorii cenowej są lepsze, ale potrzebuję CUDA dla Blendera

Edytowane przez bluex0

radiator w Thermalright HR-02 może chyba utrudnić montaż pamięci na pierwszym slocie, większy wiatrak - nie znaczy wolniejszy i cichszy ;)

jeśli chodzi o płytę główną to myślę że warto inwestować, procesory się zmieniają, karty grafiki, a płyta główna dalej siedzi w obudowie, poprzednią miałem 7 lat (asus p5b deluxe)...

Intel Core i5-3570K
ASRock Z77 Pro4
Gigabyte Radeon HD 7970 OC lepsza od tego gtxa
Pamięć G.SKILL DDR3 2x4GB 1600MHz CL7 RipjawsX / tańsze Pamięć G.SKILL DUAL DDR3 2x4GB 1333MHZ RIPJAWS X CL7 FOR SANDY BRIDGE
Pamięć G.SKILL DUAL DDR3 2x4GB 1333MHZ RIPJAWS X CL7 FOR SANDY BRIDGE
Seagate Barracuda 7200.14 1TB
OCZ Vertex4 128 GB
Corsair CXM600W
Thermalright HR-02 Macho
Lite-On iHAS124-04

Z100zł ponad budżet %-)

co do RAMu: wolałbym coś co pracuje z opóźnieniami CL7

a czemu nie CL9 ?

• Popieram 1

zestaw po kolejnych konsultacjach i niewielkiej aktualizacji maksymalnie wykorzystując budżet:

ekran: EIZO FS2331W [1300zł]
CPU: Intel i5 3570K [850zł]
GPU: Gigabyte GTX 670 OC 2GB [1450zł]
MBR: MSI Z77A-G45 [375zł] lub Asrock Z77 PRO4 [390zł]
RAM: G.SKILL RipjawsX DDR3 CL7 1600Mhz 2x4GB [278zł]
HDD: WD 1TB Caviar Blue [260zł]
SSD: OCZ Vertex 4 [450zł] lub Plextor M5 Pro 128 GB [460zł]
PSU: OCZ MODXSTREAM PRO 700W MODULAR [310zł]
chłodzenie: be quiet! Dark Rock 2 [210zł] lub SilentiumPC Fortis HE1225 [150zł]
obudowa: Fractal Design Define R4 Black [400zł]
nagrywarka: Lite-On iHAS124-19-C [64zł]
wifi: TP-LINK TL-WN881ND [56zł]

razem: ~6000zł

edit:
wymagania ponownie:
- cichy zestaw
- grafika od Nvidii
- zasilacz modularny
- nie zmienię ekranu i obudowy
Edytowane przez bluex0
podsumowując ponownie:

CPU: Intel i5 3570K [850zł]

GPU: Gigabyte GTX 670 OC 2GB [1450zł]

MBR: MSI Z77A-GD55 [450zł]

RAM: G.SKILL RipjawsX DDR3 CL7 1600Mhz 2x4GB [260zł]

HDD: WD 1TB Caviar Blue WD10EZEX [240zł]

SSD: Samsung 840 128GB Pro MZ-7PD128BW [540zł]

PSU: Seasonic SSR-550RM [370zł]

chłodzenie: Thermalright HR-02 Macho Black White [180zł]

obudowa: Fractal Design Define R4 Black [400zł]

nagrywarka: Lite-On iHAS124 [65zł]

wifi: TP-LINK TL-WN881ND [56zł]

pasta: Arctic MX-4 [25zł]

Ekranu już nie liczę, kupiony, cudo, lepszego wybrać się nie dało.

Dałem odrobinę lepszą płytę główną i dorzuciłem pastę trmoprzewodzącą.

Z chłodzeniem wróciłem do macho, mam nadzieję że podoła 4,5Ghz bez nadmiernego hałasowania.

Poczytałem o PSU, wydaje się być rewelacyjnym wyborem, ale nie jestem pewien czy 550W wystarczy dla tego zestawu.

Edytowane przez bluex0

Zasilacz zasilaczowi nie rowny, sa slabe  i sa mocne 550w.Do twojego zestawu starczy na mocny CPU+OC, i na jednordzeniowa GPU.

OCZ 700w, nie jest do dobry wybor, ModXStream jest średni, atut to  odpinane kable, są lepsze zasiłki w tej cenie.

osobiście polecałbym zmianę płyty na MSI Z77 MPower, dodatkowo wifi, blutuf, THX TruStudio Pro + lepsze komponenty do podkręcania, nie wiem jak w twojej płycie ale w MPower wybiera się jednym przyciskiem w UEFI opcję "OC Genie" i procek śmiga na 4,233 GHz na dzień dobry bez zbędnego kombinowania, z temperaturą 33 stopni

- dodatkowo odpada koszt karty wifi 56 zł i więcej miejsca w środku / lepszy przepływ powietrza

http://i1279.photobucket.com/albums/y533/Voltar78/Zrzutekranu14_zps1af5ace5.png

http://i1279.photobucket.com/albums/y533/Voltar78/Zrzutekranu15_zps89a8b6f4.png

Edytowane przez voltaire78

@voltaire78 Dzięki za propozycję ale:

• nie będę szalał z podkręcaniem, 4.5Ghz mi wystarczy więc płyta nie musi mieć poteżnej sekcji zasilania
  • nie potrzebuję lepszej zintegrowanej karty dzwiękowej, w niedalekiej przyszłości będę kupował kartę Asusa
  • wybrany moduł wifi jest na prawdę mały, więc przeszkadzać nie będzie

Bez obaw, zestaw malina. 
A Mpowera nie bierz, bo nie jest tak dobry jakby się zdawało (awaryjność).

Jeżeli chcesz zmaksymalizować ciszę, tracąc ciut ciut na wydajności, możesz podmienić Macho na Bk014.
No i ewentualnie tego Seasonica na BQ E9 - jedno i drugie posiadam sam i jest niesłyszalne we Fractalu R3.

• Popieram 1

Wiesz co, to zależy - do grania i multimediów 8GB wystarczy z zapasem. I z ekonomicznego punktu widzenia, dokupienie jeśli będzie brakować, to utopienie 20zł za przesyłkę - natomiast kupienie 8GB na zapas z którego nie zrobisz użytku to już utopienie dwóch stów.

Zostaw sobie luzem jakieś fundusze na dopieszczanie komputera - bo po zakupie zawsze się jeszcze coś wymyśli, to wentylator, to kontroler obrotów, listwę LED, frendzel, pompon, dodatkowy dysk czy kartę dźwiękową... no i z tego budżetu ewentualnie szarpniesz się na RAM, bo brać 16GB do komputera do zabawy to ciut za dużo :)

• Popieram 1

Dobrze gada, polać mu...
A tak bardziej serio, rzeczywiście net-s mam pod ręką, jak będzie trzeba odwiedzę ich znowu.

Teraz już tylko czekam aż ceny w sklepach spadną z powrotem do poziomu jaki był w czwartek i mogę kupować.

Dziękuję bardzo wszystkim pomocnym forumowiczom.

Co do monitora który wybrałeś , nie zastanawiałeś się nad nowszym modelem tej serii ? Cenowo jest identycznie , a jednak nowszy. Różnica jest taka że w Eizo 2331 masz matryce VA , jasność 300 i czas reakcji 7 sekund, brak HDMI. Natomiast w Eizo 2333  masz matryce IPS, jasność 250 i czas reakcji 3,4 sekundy + 2x HDMI. Tyle wywnioskowałem ze specyfikacji, jakby ktoś bardziej w temacie monitorów się wypowiedział to było by dobrze. Także można by się zastanowić który kupić, bo fakt faktem jest to wysoka półka monitorów i fajnie by było dobrze wydać te pieniądze.

Edytowane przez domas