Skocz do zawartości

Program do regulacji obrotow wentylatora karty graficznej

Recommended Posts

Posiadam radeona 4870 1gb icooler x3. Moze to chloedzenie ma chodzic jak (doslownie!) suszarka? bo ja szczerze nie wytrzymalem po 2 godz i wsadzilem stare gpu. A gdzi e dokladnie takie ustawienia w ccc? Podlaczyl bym ja do reg obrotow ale ma dwu pinowe zlacze a reg 3 i niebardzo wiem jak to bedzie dzialac... Prosze o pomoc.

Powtarzam w Riva Tuner Możesz ustawić na sztywno limit minimalnej prędkości wentylatora na 0%. Ja też mam 4870 które wyje jak suszarka i standardowo ma limit na 30% co też daje dużą głośność.

Po przestawieniu w RivaTuner na 8% mam błogą ciszę...

Posuzkaj odpowiedniej opcji w zakładce power user żeby zmienić ten limit, to chyba było MinFanSpeedLimit, wstawiasz obok "0" i potem możesz na suwaku ustawić ile chcesz.

Zmienilem to jak mowiles i ustawilem na 1% i nadal jest glosno... Sadze ze chlodzenie moze byc uszkodzone... A ty masz tego samego radka? A i nadal mi wywala bsod'a podczas 30 min grania... I przed zmiana obrotow i po i na auto. Karta nie osiaga duzych temp bo max 75 stopni. Coz oddam ja chyba spowrotem do komputronika...

• 1 rok później...

Witam

Nie chciałem zakładać nowego tematu odnośnie regulacji obrotów wentylatorów na grafice więc odkopuję ten. Mam grafikę HD6850 OC Windforce (stery CCC 11.11c) i poszukuję programu, który będzie automatycznie dostosowywał obroty do aktualnego wykorzystania karty graficznej czyli np: podczas pracy w dokumentach office i przeglądania internetu kiedy wykorzystanie układu jest minimalne chciałbym aby wentylatory pracowały w przedziale 26-30%, podczas oglądania filmów Full HD 31-40%, a podczas grania 41-100%. Próbowałem wykorzystać do tego Rivatuner, ale niestety mimo bardzo dobrego poradnika z benchmark.pl nic nie udało mi się ustawić (po prostu brak opisanych tam opcji). Reszta programów jakich używałem ustawia prędkość obrotów na sztywno, a funkcja Autonatycznego dostosowania w sterownikach CCC ustawia prędkość na 45% co właśnie przy pracy z office-m kiedy grafika pracuje z ustawieniami 300/300 naprawdę daje się we znaki. Liczę, że pomożecie mi w znalezieniu jakiegoś dobrego programu, który rozwiąże mój problem.

ja zmieniałem w msi afterburner od razu możesz sobie podkręcić i sprawdzić czy w ogolę sie zmienia prekosc oborotow. Jestes pewny ze to GPU chodzi jak suszarka a nie np. cooler?

Faktycznie w MSI Afterburner można to ustawić, trzeba było tylko nieco dokładniej przejrzeć ustawienia. Dzięki za pomoc.