Jarzomb 2 Napisano 9 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 9 Lutego 2013 Witam dzisiaj postanowiłem podkręcić nieco moją HD 7950 vapor-x. na początek zacząłem standardowo od MSI Afterburner, odblokowałem napięcia i ustawiłem 1100/1300 przy 1050mV oraz 0% power limit. Sprawdzałem kartę benchmarkiem i na początku miała problem, ponieważ nie wyświetlała tych taktowań tylko swoje standardowe ale znalazłem jeden temat i z niego wyniosłem co muszę zrobić (ściągnąć i wkleić 2 pliki). Po tym zabiegu karta ładnie wskakiwała na 100% obciążenia i takty ładnie się podniosły natomiast problem polega na tym, że teraz grając w LoL-a lub Battlefield Play4Free karta pracuje na 20-30% oraz jej taktowanie wynosi MAKSYMALNIE 850/1250 i strasznie skacze mV od 0.800-1-005. Nie wiem kompletnie co z tym fantem zrobić. Dodam jeszcze, że strasznie denerwujące jest np to, że gdy ktoś mnie zabije w tym "battlefield-zie" to automatycznie obraz się zawiesza, karta wtedy ma właśnie CIĄGLE taktowanie na 850/1000 i pracuje na 10%. Nie ukrywam, że jak ją podkręcałem to myślałem, że będzie to podkręcone "na sztywno" tzn, że ciągle będę widział taktowania po podkręceniu. To jest w ogóle normalne? Jakby co karta kręcona na sterach 13.1Z góry dziękuje za wszelkie odpowiedzi Cytuj Link to post Share on other sites
polish95 80 Napisano 9 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 9 Lutego 2013 Po podkręceniu w idle schodzi do niższych taktowań, ogólnie problem może leżeć po stronie sterowników... Ten sposób z 2 pliczkami działa tylko na sterownikach 12.6, spróbuj z Sapphire TRIXX. Cytuj Link to post Share on other sites
Jarzomb 2 Napisano 9 Lutego 2013 Autor Udostępnij Napisano 9 Lutego 2013 U mnie jakoś zadziałał. GPU-Z też ładnie pokazuje taktowania tylko w tych grach coś się dzieje. Jeszcze zapomniałem wspomnieć o tym, że nie ważne na którym biosie karty bym kręcił to i tak to samo. Dodam, że mam też problem z dziwnymi dosłownie jakimiś jak artefakty ale nie do końca (przedstawiające jakąś ilustracje) rzeczami, które mi się wyświetlają i w LoL-u i battlefieldzie. Tak nawet na stockowycj zegarach tak jest Cytuj Link to post Share on other sites
polish95 80 Napisano 9 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 9 Lutego 2013 Ja wiem, że ten sposób działa, ale właśnie przez te 2 pliczki wywala różnego rodzaju artefakty. Cytuj Link to post Share on other sites
Jarzomb 2 Napisano 9 Lutego 2013 Autor Udostępnij Napisano 9 Lutego 2013 (edytowane) No to w takim razie to nie jest to, ponieważ tak jak mówiłem wcześniej z resztą te niby artefakty pojawiały mi się przed jakimkolwiek kręceniem także to nie to. A właśnie... i nie ważne na jakim biosie, na każdym jest tak samo... Edytowane 9 Lutego 2013 przez Jarzomb Cytuj Link to post Share on other sites
polish95 80 Napisano 9 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 9 Lutego 2013 No to jak miałeś artefakty przed kręceniem to czemu nie oddasz na gwarancję? Cytuj Link to post Share on other sites
Jarzomb 2 Napisano 10 Lutego 2013 Autor Udostępnij Napisano 10 Lutego 2013 (edytowane) Bo nie wiem czy to nie jest spowodowane tym, że mam przejściówkę vga-dvi zamontowaną i po prsotu to ona daje o sobie znać. 2 sprawa, dobrze by było gdyby ktoś mający tą kartę już podkręconą się odezwał bo kręcę pierwszy raz i nie wiem czy to jest takie proste jak myślę i zrobiłem.@Edit: A tak w ogóle to dlaczego karta przechodzi w tryb oszczędzania energii? Nie można jej, że tak powiem podkręcić na stałe? Odświeżam i przy okazji pytam. Czy gdy gram odpaloną grę, która nie jest za specjalnie wymagająca to karta nie powinna chodzić ZAWSZE na 100% i dawać jak najwięcej FPS-ów? Bo przyznam, że w tych grach grafika pracuje maksymalnie przy 35% a w takim benchmarku na 100%. Bardzo proszę o odpowiedz bo zaczynam się już martwić Edytowane 9 Lutego 2013 przez Jarzomb Cytuj Link to post Share on other sites
Oski1919 4 Napisano 10 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2013 Jeżeli grafika nie pracuje na 99% swoich możliwości, oznacza to, że coś spowalnia przesył danych do obliczenia - Najczęściej tym winowajcą jest procesor. Jakbyś mógł to podaj pełną specyfikację. Cytuj Link to post Share on other sites
Jarzomb 2 Napisano 10 Lutego 2013 Autor Udostępnij Napisano 10 Lutego 2013 i5 3570k8gb ramMSI z77a-g45WDC blueTo chyba ten najważniejsze. Myślę, że to nie jest wina procesora natomiast dziwi mnie właśnie to, że w tym benchmarku karta działa na 98-100% a w tych (przyznajmy szczerze) mało wymagających grach maksymalnie zauważyłem 35%. FPS-y trzymają się naprawdę bardzo ładnie i na nie nie narzekam natomiast karta w benchmarku chodzi na tych 1100/1300 (GPU-Z też tak pokazuje) a w grach wszystko skacze. Wszystkie zegary włącznie z mV. I to mnie martwi Cytuj Link to post Share on other sites
Gość JonathanArcherPL Napisano 10 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2013 Ja wiem, że ten sposób działa, ale właśnie przez te 2 pliczki wywala różnego rodzaju artefakty. kolego, to ja na tym forum udostępniłem te dwa pliczki, sposób ten został przeze mnie przetestowany i działał do premiery sterowników 12.11, te pliki rozesłałem po sieci, także na forum guru3d, na techpowerup ale sposób ten już nie działa, ale działał i nie wywoływał artefaktów, proszę o nie wprowadzanie ludzi w błąd Cytuj Link to post Share on other sites
-Tommy- 5033 Napisano 10 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2013 podaj jej limit power na 120% - tak samo mialem w markach po podkreceniu jak mialem ustawione na 100% (czyli tak jak nazwales 0%) Cytuj Link to post Share on other sites
Gość JonathanArcherPL Napisano 10 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2013 dobrze by było byś wyłączył w rejestrze. EnableULPS zauważyłem że potrafi to robić problemy, i nie musi być to konfiguracja Multi-GPU Cytuj Link to post Share on other sites
Jarzomb 2 Napisano 10 Lutego 2013 Autor Udostępnij Napisano 10 Lutego 2013 @tommyt1983 ja mam ustawione na 0% ale o czym ty mówisz? Przecież można (przynajmniej ja tyle mogę) tylko w MSI Afterburner wykręcić na 20% i czytałem, że wtedy ma duużo większe temperatury.@JonathanArcherPL szczerze mówiąc to nie wiem o co Ci za bardzo chodzi. Pierwszy raz mam ten problem i jestem zielony w tych sprawach także proszę się nie denerwować. Cytuj Link to post Share on other sites
polish95 80 Napisano 11 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 11 Lutego 2013 kolego, to ja na tym forum udostępniłem te dwa pliczki, sposób ten został przeze mnie przetestowany i działał do premiery sterowników 12.11, te pliki rozesłałem po sieci, także na forum guru3d, na techpowerup ale sposób ten już nie działa, ale działał i nie wywoływał artefaktów, proszę o nie wprowadzanie ludzi w błąd Wygooglowałem kiedyś właśnie to o tych dwóch plikach i temat był dość stary... Nie wiedziałem, że Ty coś opatentowałeś. Cytuj Link to post Share on other sites
Gość JonathanArcherPL Napisano 11 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 11 Lutego 2013 to było dawno temu, zrobiłem to głównie dla własnej korzyści, potem przesłałem je jackowi aż w końcu dałem, w sieć Cytuj Link to post Share on other sites
Jarzomb 2 Napisano 11 Lutego 2013 Autor Udostępnij Napisano 11 Lutego 2013 Ogarnijcie. Zainstalowałem sobie Far cry 3. Pograłem z odpalonym afterburnerem i o dziwo wszystko ładnie się pokazuje karta przed podkręceniem jak i po zachowuje się bardzo ładnie (i nawet widać taktowania dobre ) Tylko martwi mnie teraz to... dlaczego w słabszych graficznie grafika chociaż jest podkręcona to skacze z napięciem a w tej grze nie? Oraz w właśnie Far cry 3 mam dosłownie PIKSELOZE tak jakby mi sie dokładnie tekstury nie wgrały a konkretnie widać kamienie ale na nich są piksele i to strasznie wkurza przy poruszaniu się. Ustawienia są na ultra nic nie pomagało. Bawiłem się także w grze ustawieniem światła i na każdym tak samo. Wiecie czym to może być spowodowane? ;/ Cytuj Link to post Share on other sites
Gość JonathanArcherPL Napisano 11 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 11 Lutego 2013 (edytowane) napiszę ci o co mi chodziło z tym EnableULPS wchodzisz w start, uruchom, regedit tam klikasz F3, wpisujesz EnableULPS i z 1 zmieniasz na 0 i tak w kółko potem klikasz F3 aż zmienisz wszystkie te wartości, nie ma ich wiele a można spróbować, ale tylko i wyłącznie EnableULPS innych nawet z podobną nazwą nie zmieniaj ! odznaczyłeś w CCC Enable AMD OverDrive ?, jutro jeszcze się pomyśli, zacznę przeszukiwać fora Edytowane 11 Lutego 2013 przez JonathanArcherPL Cytuj Link to post Share on other sites
Jarzomb 2 Napisano 12 Lutego 2013 Autor Udostępnij Napisano 12 Lutego 2013 Nic kompletnie nie odznaczałem to jest nówka sztuka tylko delikatnie podkręcona. W nic takiego się nie bawiłem bo nawet pierwsze słyszę i powiem, że bardziej się boje tego niż podkręcania ;p Myślisz, że to przez to mam te pasy albo ta karta nie pracuje na sto pro przy słabszych grach? A może zmienić stery jednak na te bety 12.11? Cytuj Link to post Share on other sites
Gość JonathanArcherPL Napisano 12 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 12 Lutego 2013 (edytowane) to jakie ty masz stery ? jak już to 13.2 beta 5 Edytowane 12 Lutego 2013 przez JonathanArcherPL Cytuj Link to post Share on other sites
Jarzomb 2 Napisano 13 Lutego 2013 Autor Udostępnij Napisano 13 Lutego 2013 no mam 13.1 ale wole chyba na te wcześniejsze zmienić bo wiele osób pisało, że po przejściu z 12.11 na 13.1 dziwnie się obraz zachowuje. Ale jak coś to ten manewr będę mógł zrobić dopiero w weekend. Miejmy nadzieje, że to wina sterów ale tak pikselozaa... Cytuj Link to post Share on other sites
Gość JonathanArcherPL Napisano 13 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2013 Pierwszy raz sie z takim czymś spotykam Cytuj Link to post Share on other sites
Jarzomb 2 Napisano 15 Lutego 2013 Autor Udostępnij Napisano 15 Lutego 2013 Wiesz co ty znajduje się dosłownie na środku ekranu po całej szerokości, natomiast tylko w Far cry 3 jest coś takiego jakby dosłownie karta nie dawała sobie rady z pokazywaniem tekstur. Tzn, bardzo długo się pojawiają, wszystko na full bo myślałem, że może to pomoże ale się myliłem. Coś chyba jest nie tak z tą kartą ale nie chce jej oddawać bo nie należę do osób, które się szybko poddają Doobra temat do zamknięcia. Tyle osób ma tą kartę a nikt nie pisze... żenada O.o Cytuj Link to post Share on other sites
Gość JonathanArcherPL Napisano 15 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2013 bo nikt nie wie o co chodzi Cytuj Link to post Share on other sites
Kz3Ko. 72 Napisano 15 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2013 (edytowane) To doczytywanie tekstur jest widoczne bardzo często, czy raczej rzadziej ? Edytowane 15 Lutego 2013 przez mikimen003 Cytuj Link to post Share on other sites
Jarzomb 2 Napisano 15 Lutego 2013 Autor Udostępnij Napisano 15 Lutego 2013 (edytowane) jak patrze w jedno miejsce i nagle się odwrócę to się wczytują praktycznie wszędzie. Nie do końca tekstury bo one są, tylko to nasycenie tekstur tzn. jakiś tam cień, gałąź na kamieniu, coś w ten deseń a jak się biegnie to wszystko skacze ;/ Edytowane 15 Lutego 2013 przez Jarzomb Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts