Didox 120 Napisano 7 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2013 (edytowane) Witam! Miejsce na starym dysku się kończy już od dłuższego czasu i mimo porządków systematycznych sytuacja się nie poprawia więc postanowiłem powiększyć rozmiar dostępnej przestrzeni . Początkowo o 500 Gb jednak różnica cenowa między tym, a 1 TB to raptem 60 zł postanowiłem nie oszczędzać bo za rok, dwa sytuacja może się powtórzyć. Budżet to około 260 zł. Aktualnie pracuje Seagate Baracuda 500 GB (ST3500418AS) Chciałbym dorzucić do tego jednego z poniższych kandydatów które różnią się ceną jedynie o parę złoty. Ewentualnie inny kandydat w tej cenie. Warunki/na co patrzę: - głośność - nie głośniejszy niż aktualny dysk - bezawaryjność - długi okres bezawaryjności/dobra firma - prędkość - że tak powiem umiarkowana, bardziej na przechowywanie danych -> filmy, gry, zdjęcia aniżeli demon szybkości Miejsce 1 ex aequo: Dysk twardy WD Green, 3.5'', 1TB, SATA/600, 64MB cache http://www.denikomp.pl/dysk-twardy-wd-green-3-5-1tb-sata-600-64mb-c,69,10794,36570 Dysk twardy Seagate Barracuda, 3.5'', 1TB, SATA/600, 7200RPM, 64MB cache http://www.denikomp.pl/dysk-twardy-seagate-barracuda-3-5-1tb-sata-60,69,10794,36569 Miejsce 2: Dysk twardy Toshiba, 3.5'', 1TB, SATA/600, 7200RPM, 32MB cache http://www.denikomp.pl/dysk-twardy-toshiba-3-5-1tb-sata-600-7200rpm,69,10794,88076 Mam problem z wyborem między pierwszymi dwoma gdyż nie jestem pewien co do firmy WD, z drugiej strony nie zawiodłem się na swoim Seagate. Jednak wolę sięgnąć po koło ratunkowe i skorzystać z opinii forumowiczów na której się nie zawodzę . Dzięki za pomoc! //Edit: Gdy już zakupię sprzęt i go zainstaluje warto przestawiać system na ten dysk 1 TB? W końcu jest szybszy, ma większy bufor etc. po prostu czy będzie realny skok wydajności (szybszego uruchamiania się systemu np). Choć ograniczeniem jest MOBO SATA II. Edytowane 7 Lutego 2013 przez Didox Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 7 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2013 do czego ma służyć, tylko magazyn, czy coś więcej? Cytuj Link to post Share on other sites
Didox 120 Napisano 7 Lutego 2013 Autor Udostępnij Napisano 7 Lutego 2013 Tak jak wspominałem "- prędkość - że tak powiem umiarkowana, bardziej na przechowywanie danych -> filmy, gry, zdjęcia aniżeli demon szybkości"Jest trochę filmów które lubie zatrzymać na nudne wieczory, czasem coś trzeba ściągnąć a teraz mam na każdej partycji po parę GB więc raczej na trzymanie filmów/ściągniętych danych itd. które teraz zalegają na 500'setce. Jak również i gry robią się coraz bardziej opasłe a ciągłe reinstalowanie jest nudne Cytuj Link to post Share on other sites
BartesWZL 9 Napisano 8 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 8 Lutego 2013 Dysk twardy Seagate Barracuda, 3.5'', 1TB, SATA/600, 7200RPM, 64MB cache - Polecam dysk, nie slychać go a chodzi dosyc szybko Link : http://www.esc.pl/product_info.php?cPath=1_30&products_id=46364 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Cleaner_1980 267 Napisano 8 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 8 Lutego 2013 (edytowane) Ja podobny problem rozwiazałem w trochę inny sposób. Dla pojemności 1TB musiałbyś zwiększyć budżet o około 20-25 zł, ale zyskujesz mobilność http://www.morele.net/dysk-zewnetrzny-a-data-anh13-1tu3-cbk-415030/ http://www.morele.net/dysk-zewnetrzny-a-data-ch11-1-tb-bialy-ach11-1tu3-cwh-378357/ Dysk pozwala mi łatwo wymieniać się danymi ze znajomymi i przy okazji odtwarzam z niego filmy bezpośrednio na telewizorze Edytowane 8 Lutego 2013 przez Cleaner_1980 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Didox 120 Napisano 8 Lutego 2013 Autor Udostępnij Napisano 8 Lutego 2013 @BartesWZL dzięki za link ale to właśnie ten który wkleiłem w temacie , dzięki za rekomendację @Cleaner_1980 to byłoby godne polecenia rozwiązanie aczkolwiek nie w moim przypadku bo mam już stary bo stary dysk przenośny 160 Gb który wystarczy do przenoszenia większej ilości danych bo ponad to na pewno nie będzie mi nic więcej potrzebne w trasę. A do telewizora mam pendrive 32 Gb na 3.0. Także interesują mnie wewnętrzne rozwiązania, zwłaszcza że mam "chłodzone kieszenie" warto z nich skorzystać Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 8 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 8 Lutego 2013 1TB pod magazyn WD10EZRX, cichy, chłodny, jeden talerz i w budżecie, czego chcieć więcej? Cytuj Link to post Share on other sites
Didox 120 Napisano 8 Lutego 2013 Autor Udostępnij Napisano 8 Lutego 2013 (edytowane) Cóż WD osobiście wydawało mi sie firmą(edit:produkty) dość awaryjną z opinii zasłyszanych i pośrednich więc wolałem się upewnić. Technicznie prezentuje się tak samo jak Seagate - 1 talerz, 2 głowice, ta sama prędkość, poziom hałasu pracy, jednak WD nie miał wypisanego czasu dostępu do danych co go różniło od Seagate. Nie włożyłem może do tego dość chęci ale na polskich stronach nie umiałem się doszukać czasu dostępu tego WD. Trafiłem dopiero na anglojęzycznym forum właśnie porównanie tych dwóch dysków WD i Seagate co się okazało: Seagate - > max sustained transfer rate = 199MB/s, access time = 14ms: wedle PL/US broszurki 8,5 msWD - > max sustained transfer rate = 179MB/s, access time = 21ms: wedle US broszurki 8,9 ms Co do gadżetów, WD reklamuję się eco'pracą zaś Seagate trybem NCQ. Edytowane 8 Lutego 2013 przez Didox Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 8 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 8 Lutego 2013 Cóż WD osobiście wydawało mi sie firmą(edit:produkty) dość awaryjną z opinii zasłyszanych i pośrednich mam z nimi z goła odmienne doświadczenia, używam dysków WD od "nastu lat" owszem raz reklamowałem ale poza tym nie ma się do czego przyczepić seria green od WD to dyski typowo magazynowe, nie oczekuj po nich osiągów, zresztą w przypadku takiego zastosowania nie są one do niczego szczególnie potrzebne barracuda od seagate to mainstreamowa seria do pecetów, jak chcesz porównywać ST1000DM003 to wypadało by z drugiej strony postawić WD1002FAEX, bo on byłby odpowiednikiem co do samych statów/testów na broszurki nie patrz zwróć uwagę na metodologię testów, gdy porównujesz wyniki z różnych recenzji Cytuj Link to post Share on other sites
Didox 120 Napisano 8 Lutego 2013 Autor Udostępnij Napisano 8 Lutego 2013 Cóż hipsterem nie jestem więc taki mainstream mi nie przeszkadza Czy odpowiednikiem byłby prezentowany model? Moim zdaniem nie. Seagate oferuje mi za ~250 zł coś co WD oferuje za ~330 zł, jak również porównałem ponad 100 komentarzy zarówno jednego modelu i drugiego na 3 popularnych serwisach/sklepach. I w jakichś 80 % komentarzy przewija się że ten WD jest głośny/nieznośnie głośny, zaś w przypadku Baracudy <10 % że jego kultura pracy jest trochę za głośna. Takie komentarze może i nie są 100 % wiarygodne, ale taka opinia o produkcie wystarcza na tyle by odstraszyć od firmy jak i jej produktów. Na aktualnej Baracudzie się nie przejechałem i na kolejnej pewnie też nie. Dzięki za wypowiedzi. Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 8 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 8 Lutego 2013 Cóż hipsterem nie jestem więc taki mainstream mi nie przeszkadza mainstream nie tego się tyczy, tylko faktu uniwersalności tego modelu co do opinii na portalach zakupowych to z równym powodzeniem mógłbyś czytać te z onetu, plotka lub pudelka Cytuj Link to post Share on other sites
Didox 120 Napisano 8 Lutego 2013 Autor Udostępnij Napisano 8 Lutego 2013 Wyraziłem podobny pogląd chciałbym zaznaczyć Ale gdzie nie spojrzysz są takie opinie i nie mówię tylko o tych portalach zakupowych to "wiedz że coś się dzieje" A z tym mainstream'em to moja wina, nie byłem zaznajomiony z tym użyciem Cytuj Link to post Share on other sites
Jozio 28 Napisano 8 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 8 Lutego 2013 (edytowane) WD awaryjne ? Najlepsze dyski produkują jeżeli chodzi o wytrzymałość i brak bad sectorów. Z mojego doświadczenia wiem że seagate padają jak muchy, miałem dziesiątki komputerów do naprawy gdzie cały czas padała logika i płytka. Znów hitachi jest tańszą odmianą dobrego dysku jedynie te co mają podpięcie jeszcze na molexa mają awaryjną płytkę ( nie wiem czemu ale palą się, typowo palą ). Samsungi też należą do mało awaryjnych ale mają też swoją cenę. Co do awaryjności WD do dzisiaj mam ( odpukać ) 11 letni pod ATA 40 gb dysk który działa 24/7 ( i w nim 7 letni hitachi 120 gb ), używany jako serwer I WD jest niesłyszalne, bynajmniej model black(11 letni)/green/blue które posiadam. Baracuda (seagate) najgorsze ścierwo, wszystkie modele dosłownie Również polecam Hitachi, ale ja osobiście jestem zwolennikiem WD bo nigdy nie spotkałem się z ich awaryjnością tak jak z Seagate. Noo i oczywiście samsung robi bdb dyski szczególnie f3 Edit : Przeczytałem o tym NCQ, twierdzisz że dyski wd nie posiadają ncq bądź są za wolne z przesuwaniem zapisu ?? Jeżeli tak to jesteś w błędzie i to dużym. Jeżeli się uparłeś na superawaryjnegoprostwora czyli SEAGATE to kup i żałuj Dodatkowe pytanie, patrzyłem testy seagate w raid 0, a wd w raid 0 ?? Testy najlepiej robić samemu. To tak jak recenzje na benchmarku z windows 8, jaki to on nie jest cudny. A nikt nie wspomniał o awaryjności rejestru i dziurach systemowych. Edytowane 8 Lutego 2013 przez Jozio Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 8 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 8 Lutego 2013 Baracuda (seagate) najgorsze ścierwo, wszystkie modele dosłownie przesadzasz, .11 były w większości zrypane prosto z fabryki, ale poza tym tak źle z nimi nie jest tak na marginesie: dywizja HDD Hitachi należy do WD, a Szajsunga do Seagatea Cytuj Link to post Share on other sites
Didox 120 Napisano 8 Lutego 2013 Autor Udostępnij Napisano 8 Lutego 2013 (edytowane) Przeczytałem o tym NCQ, twierdzisz że dyski wd nie posiadają ncq bądź są za wolne z przesuwaniem zapisu ?? Jeżeli tak to jesteś w błędzie i to dużym. Nie wymieniałem po kolei co ma, a czego nie ma. Przeglądając oferty podsumowałem czym dany produkt się reklamuje/lansuje. I tak samo napisałem właśnie u góry Się nie zrozumieliśmy. Zaczyna mi to trochę przypominać walkę zwolenników dwóch odmiennych produktów/marek które za nic nie przekonują się do drugiej Coś w stylu Apple vs Microsoft, albo pozycja zawieszenia papieru toaletowego Ale dochodzę do takiego wniosku że każdy ma różne wspomnienia np, wy możecie mieć super 'wspomienia' z WD'kami bo mieliście ich trzy sztuki to ja właśnei miałem trzy modele Seagate (w sumie teraz sobie to uświadomiłem) i też działały niezawodnie. Sęk w tym że chciałem poradę, a nie wiedziałem że właśnie wdępnę na taki delikatny grunt Nawet i mógłbym kupić tego WD'ka (choć raczej nie kupię ze względu na to że jest ~80 zł droższy od takiego samego Seagate) jakby ktoś (tak jak wcześniej odnośnie Seagate) powiedział "mam ten identyczny dysk, kręci się już u mnie 20 000 h i nie ma z nim żadnych problemów" bo takie porady są wg. mnie najlepsze. A co do awaryjności Baracudy/czegokolwiek innego bo pojawia się w serwisie często (może pracujesz w serwisie bądź pomagasz znajomym). Trzeba wziąć taki mały szczegół pod uwagę: Do serwisu/znajomych najczęściej zgłaszają się Ci którzy nie mają żadnego pojęcia bądź mają małe pojęcie o sprzęcie bo w innym przypadku próbowali naprawić to sami - > te osoby najczęściej kupują całe zestawy komputerowe -> w marketach, supermarketach etc. -> a każdy wie jak są robione te sety markowy procesor i grafika reszta pocięta po kosztach -> słabe zasilacze, HDD z wariantów budżetowych i można tak wyliczać. I należy mieć na uwadze: Że to może być złudne bo faktycznie dolna półka danej marki może być badziewna i się sypać bo jest po kosztach. Dyski/Procesory/Inne komponenty mogą się sypać ze względu na wachania napięć tych chińskich zasilacz bo akurat jest na to wrażliwy. Mogą być nieodpowiednio użytkowane przez właścicieli (ogół sprzętu). I ważne, że marka A produkuje towary od półki najniższej do najwyższej i dół kuluje, a od średniej półki wzwyż jest dobrze, a marka B budżetówką się nie zajmuje i produkuje tylko lepsze towary (średnia i wyższa półka) stąd wyższa ocena marki. Się rozpisałem... podsumowując, wiele zmiennych, a zwłaszcza w przypadku HDD i ogromnej gamy produktów myślę że z 80 % oceny powinno zależeć na samym produkcie, awaryjności serii i produktu, a 20 % przeznaczyć na stereotypy. Bo chyba przyznacie że Seagate, Samsung czy to 'nieszczęsne' WD miało swoje wpadki i potknięcia z różnymi produktami Edit: Co do win8 to się nie wypowiadam bo znowu bym się rozpisał... ale jak komuś się podoba to na tablet czy tam telefon. Na PC'ie wole 7'tkę aniżeli takie nie wiadomo co. Edytowane 8 Lutego 2013 przez Didox Cytuj Link to post Share on other sites
BartesWZL 9 Napisano 8 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 8 Lutego 2013 @ offtopic Też sadze że 7 jest wygodniejsza(przynajmniej jak dla mnie) do PC, 8 moze być do tabeltów i innych, ale na PC juz chyba wiekszość przyzwyczaiła się do dobrej 7. Cytuj Link to post Share on other sites
Didox 120 Napisano 8 Lutego 2013 Autor Udostępnij Napisano 8 Lutego 2013 Dysk twardy Seagate Barracuda, 3.5'', 1TB, SATA/600, 7200RPM, 64MB cache - Polecam dysk, nie slychać go a chodzi dosyc szybko Link : http://www.esc.pl/product_info.php?cPath=1_30&products_id=46364 Skoro już tu jesteś mógłbyś zarzucić jakiś screen np. z everesta ile już go użytkujesz-roboczogodziny itd Cytuj Link to post Share on other sites
BartesWZL 9 Napisano 8 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 8 Lutego 2013 W poniedziałek Ci podeśle, ponieważ jestem u rodziny, a nie mam ze sobą komputera. Cytuj Link to post Share on other sites
Jozio 28 Napisano 9 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 9 Lutego 2013 Tzn mam z 15 dysków ( wd seagate matrix czy cos tam i hitachi ) mogę ci rozdzielić które działają które nie, mogę również dać screeny tego 11 letniego dysku i zero problemów, mam również 2 stare dyski seagate ( jeszcze pod ata ) w obydwóch jest po logice więc jak dla mnie seagate było i jest awaryjne. Nie wiem jak z 2,5 calami u seagate ale 3,5 cala są beznadziejne Co do tego serwisu, to pracowałem sam w domu ( rozliczenia za pomocą umowy o dzieło itd ), większość komputerów było pod te iBoxy, ale również zdarzały się te z taganami/chieftecami/enermaxami czy chociaż by z be quiet. Więc zasilacze nie były złe ibox ma w miarę stabilne napięcie Natomiast nie rozumiem, co masz na myśli "samo psucie dysku". Jak zwykły użytkownik nie wiedzący czym jest mbr, a chcący to odzyskać miał by to zrobić ? Bo w głównej mierze bad sectory robią się na początkowych sektorach gdzie jest oznaczony mbr, dla tego jest później problem z instalacją systemu. Rozumiem może sam psuć w laptopach bo zanim wyłączy lapka może zamknąć budę i rzucić go np na łóżko, czy po prostu odwrócić do góry nogami i w tedy talerze się rysują. Nie jestem sceptyczny i nastawiony do WD, każdy dysk jest dobry, ale po prostu nie ufam seagate, za dużo problemów z nimi miałem i nie przekonam się, chociaż próbowałem. Kupiłem 2 lata temu seagate, dla testów w domu ( stworzenie małe biuro plików taki NAS własnoręczny ) i co zobaczyłem ?? Że najnowsza seria jest wadliwa, to się dopiero wkurzyłem połączenie z płytką raid innych 3 dysków robiąc raid 50 spowodowało to że uchroniłem dane moich prac. Teraz już nie zajmuję się serwisem bo w mojej małej mieścinie jest to nie opłacalne Nawet 300 zł miech się nie da dorobić Ale jak coś się trafi to z chęcią przyjmę Nie wiem jak w roku 2012 z tym seagate, ale po prostu nie trawie ich już wole "maxter" czy jakoś tak Mam nawet antyk 4,8 gb z 1996 r xd i działa może za 30 lat bd coś warty Cytuj Link to post Share on other sites
Werturko 107 Napisano 9 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 9 Lutego 2013 (edytowane) matrix czy cos czy coś ??? ha ha Jak zwykły użytkownik nie wiedzący czym jest mbr, a chcący to odzyskać miał by to zrobić ? Bo w głównej mierze bad sectory robią się na początkowych sektorach gdzie jest oznaczony mbr, ale bzdury i bełkot dwrócić do góry nogami i w tedy talerze się rysują. bzdura Teraz już nie zajmuję się serwisem bo w mojej małej mieścinie jest to nie opłacalne Nie dziwie się, renomę zapewne miałeś proporcjonalną do wiedzy którą tu prezentujesz. Może daruj sobie bo stek banialuk wypisujesz nic więcej . wole "maxter" Maxtor !!!! Co do wyboru i rozważań to wspomniany tu Seagat ST1000DM003 serii 14 jest dyskiem na który ludzie na forach raczej się nie skarzą, a w sprzedaży jest coś ok roku . Jeśli chodzi o WD WD1002FAEX ( black ) to nie jest jego odpowiednik . jego odpowiednikiem jest WD10EZEX . Ten WD jest krócej na rynku od Seagata , opinii negatywnych o usterkowości też mało za to sporo opinii że jest zbyt głośny. Edytowane 9 Lutego 2013 przez Werturko Cytuj Link to post Share on other sites
Chemist 2 Napisano 9 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 9 Lutego 2013 Wybacz Didox ze podepne Ci sie pod temat, ale ja tez przymierzam sie do zakupu twardziela, a to z tego powodu ze mi moj pada. W kompie z talerzowcow mam SAMSUNG SP2504C pracuje juz 1428 dni ilosc cykli start\stop 4785 (byl systemowym swego czasu), WDC WD10EACS-00ZJB0, 613dni cykli 1758 i SEAGATE ST31000340AS, 846 dni cykli 1815 i to ten ostatni traci swoj zywot. Od poczatku byly z nim problemy, czasami znikal z systemu, kopiowanie pikow z niego czasem trwalo wieki. Natomiast z Samsungiem i WD nie mam zadnych problemow. Dlatego moj wybor padl na WD, tylko nie wiem czy WD20EURS, czy WD20EARX. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 9 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 9 Lutego 2013 jako magazyn? EARX choć lepiej EZRX Cytuj Link to post Share on other sites
Didox 120 Napisano 9 Lutego 2013 Autor Udostępnij Napisano 9 Lutego 2013 Co do wyboru i rozważań to wspomniany tu Seagat ST1000DM003 serii 14 jest dyskiem na który ludzie na forach raczej się nie skarzą, a w sprzedaży jest coś ok roku . Jeśli chodzi o WD WD1002FAEX ( black ) to nie jest jego odpowiednik . jego odpowiednikiem jest WD10EZEX . Ten WD jest krócej na rynku od Seagata , opinii negatywnych o usterkowości też mało za to sporo opinii że jest zbyt głośny. No właśnie miałem to pisać, ten dysk (Seagate) jest szeroko polecany na tym forum i na innych do różnorakich buildów także mocno mnie dziwiło te negatywne wręcz wrogie nastawienie do tego modelu(choć już bardziej mi się wydaje że do firmy) A wraz z WD własnie szły opinie iż jest głośny. Te dyski kilkunasto letnie już i więcej nie wiem czy możemy je porównywać do aktualnych. Inna technologia produkcji, inna kategoria, bardziej się do tego przykładali można nawet powiedzieć. Teraz chodzi o efektywność linii produkcyjnej. Jednak jakby nie patrzeć wszystko niestety zależy od szczęścia, jak ktoś ma pecha to i łyżka się mu rozsypie choć by nie wiem z jakiej renomowanej firmy by nie była Ja mogłem trafić na trzy dobre Seagate z rzędu, a ktoś na trzy złe i sytuacja na odwrót z inną firmą. Ze względu na to że to taki jak tu padło mainstreamowy model to raczej na niego się skuszę bo zależy mi też na ciszy bo sprzęt mam dość cichy wręcz niesłyszalny, a WD mnie trochę zraża tą kulturą pracy. Poczekam jeszcze na raport techniczny o czym było wcześniej Wybacz Didox ze podepne Ci sie pod temat, ale ja tez przymierzam sie do zakupu twardziela, a to z tego powodu ze mi moj pada. W kompie z talerzowcow mam SAMSUNG SP2504C pracuje juz 1428 dni ilosc cykli start\stop 4785 (byl systemowym swego czasu), WDC WD10EACS-00ZJB0, 613dni cykli 1758 i SEAGATE ST31000340AS, 846 dni cykli 1815 i to ten ostatni traci swoj zywot. Od poczatku byly z nim problemy, czasami znikal z systemu, kopiowanie pikow z niego czasem trwalo wieki. Natomiast z Samsungiem i WD nie mam zadnych problemow. Dlatego moj wybor padl na WD, tylko nie wiem czy WD20EURS, czy WD20EARX. Nie ma problemu hehe O widzisz, a ja na przykład mam Seagate ST3500418AS nic się z nim nie dzieje a przepracował już 13 miesięcy non-stop(w przeliczeniu) z cyklami start/stop 5447. Cytuj Link to post Share on other sites
Werturko 107 Napisano 9 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 9 Lutego 2013 (edytowane) Segat w ostatnim czasie zapracował sobie na zła opinie na pewno serią 11 która to miała wadliwy firmware . Do tej pory jeszcze te dyski u ludzi się blokują a będzie to już blisko 5 lat . Po serii 11 weszły pierwsze HDD 500 GB talerz od Seagata czyli seria 12 i cóż, pierwsze egzemplarze nie były udane tzn sypały bardzo szybko duża ilością bad sektorów . Dużo osób zgłaszało na forach ten problem . Z czasem Seagat poprawiał produkcje ale ja regularnie do tej pory widzę na forach tematy że te dyski sypią badami . I tych tematów jest stosunkowo dużo . Za to jeżeli chodzi o obecną serie to nie mogę powiedzieć by kwestie awarii wyglądały tak źle jak przy wspomnianych poprzednikach. Oczywiście jest to tylko moja opinia na podstawie obserwacji z rożnych forum na przestrzeni lat. Jeśli chodzi o jakieś statystyki to tu http://www.behardware.com/articles/881-6/components-returns-rates-7.html można znaleźć apropo Segata serii 14 . Ok 2 procent dla 2TB i nieco więcej dla 3TB to nie jest jakoś ani wyśmienicie ani źle . Nie jest uwzględniony 1TB . Myślę że wypadł by lepiej bo to większe pojemności tej samej serii zazwyczaj bywają bardziej kapryśne . Edytowane 9 Lutego 2013 przez Werturko 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Chemist 2 Napisano 10 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2013 jako magazyn? EARX choć lepiej EZRX Tak jako magazyn na dane. Czemu lepiej EZRX, wg mnie to jeden piernik, a nawet wg specyfikacji WD EARX pobiera mniej pradu. EURS wzialem pod uwage, bo moja plytka ma tylko SATA II, a ja nie zamierzam jak na razie na zmiane platformy. Jest on dedykowany do bardziej wzmozonej pracy, tak jak nowa seria RED. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts