PboPL 5 Napisano 7 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2013 (edytowane) Wiem, że istnieje już podobny temat poniżej, ale nie chciałem się do niego podczepiać, bo u mnie to trochę inaczej wygląda, a więc wszystko od początku. Posiadam Windows 7 i od ponad dobrego roku jak nie więcej mam problem z zawieszaniem się systemu, ostatnio spotkałem się z tym dwa razy przy wchodzeniu na serwer do BF3, z początku myślałem, że te zawiechy wiążą się z moją kartą graficzną, która też była popsuta, ale po wymianie na nową (GTX 660) dalej miewam zawiechy (zwykły friz) od tak i nie wiem czy komputer by wstał dlatego od razu robię reseta, co ciekawe wszystko wygląda u mnie tak: http://obrazki.elektroda.pl/1075684100_1360257905.png Najlepsze jest to, że Crystal Disk Info nawet nie może pobrać danych z dysku, dodatkowo ma już chyba nawet 7 lat. HD Tune też nie może pobrać informacji o temperaturze. Przymierzam się od jakiegoś czasu na zakup nowego dysku, ale zawsze znajdzie się inna rzecz, którą też warto wymienić. Jeżeli to ważne to wykorzystywałem dysk do nagrywania frapsem, gdzie wyliczyłem, że typowo w grach potrzebuje zapisu 70mb/s i właśnie mój dysk taki oferuje, a że znajomy popsuł nagrywaniem kilka dysków, więc warto o tym wspomnieć, bo nie chce żeby i mój to spotkało. Zawiechy komputera zdarzają się sporadycznie, max jedna na dzień czasami żadnej nie ma, no ale ciągnie się to już przez dłuższy czas. Edytowane 7 Lutego 2013 przez PboPL Cytuj Link to post Share on other sites
pwojciech 31 Napisano 7 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2013 Jeśli dysk faktycznie ma już 7 lat, to leć do sklepu i kup nowy. Możesz zrobić test zwykłym scandiskiem, ale odznacz wszystkie ptaszki - chodzi nam tylko o sprawdzenie stanu. (jeśli tego nie zrobisz, a on znajdzie jakieś błędy i spróbuje je naprawić, to może Ci spieprzyć dane). Cytuj Link to post Share on other sites
worm 17837 Napisano 7 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2013 znajomy popsuł nagrywaniem kilka dysków może zdradziłby Ci tajemnicę w jaki sposób mu się to udało ? ps.podaj resztę podzespołów komputera, może też jakie masz temperatury. Cytuj Link to post Share on other sites
PboPL 5 Napisano 7 Lutego 2013 Autor Udostępnij Napisano 7 Lutego 2013 i7 950 (40 stopni w idlu, ale w końcu boxowe chłodzenie) Gigabyte GTX 660, Gigabyte GA-EX58-UD5, Zasiłka: Corsair CX600 Problem występował nawet, gdy miałem inny procesor i płyte główną (amd athlon 4400+), a teraz z 7-letniego komputera do wymiany został mi jedynie dysk twardy i obudowa, więc raczej temperatury tutaj nie są zagrożeniem bo te problemy występują głównie po uruchomieniu komputera i krótkim okresie korzystania z niego. Między czasie znacznie ponad rok temu miałem zasilacz z blacklisty firmy tracer, który miał swoje lata i zaczynał płatać figle komputer się nie włączał za pierwszym razem oraz dzięki temu uszkodził mi kość pamięci na karcie graficznej przez co nie była zdolna do użytku, więc ją tydzień temu wymieniłem. może zdradziłby Ci tajemnicę w jaki sposób mu się to udało ? Nie wypytywałem się jego dokładnie o to, ale z tego co się orientuje, to kupował pierwsze lepsze dyski, byle tańszy. Cytuj Link to post Share on other sites
worm 17837 Napisano 7 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2013 zasilacz z blacklisty firmy tracer, który miał swoje lata i zaczynał płatać figle nie wiadomo, czy oprócz tej karty padaczny zasilacz nie "zahaczył" o inne komponenty. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts