HubOS 4 Napisano 4 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 Witam, od pewnego czasu zbieram pieniądze na nową kartę graficzną. Jestem w stanie przeznacyzć na nią max 1200 zł. Popatrzyłem trochę na ceneo, poczytałem i wpadł mi w oko GTX660ti. obecnie posiadam już ledwie żyjącego fermiego - gigabyte 560ti który ostatnio strasznie zaczoł mulić (sprawdzałem również wynik w 3d mark http://www.3dmark.com/3dmv/4562695 ) wynik jest dość śmieszny a gwarancja prysła mniej więcej w święta . dlatego nie widze sensu reklamacji (pozatym jest to duży problem z tego co czytałem) dlatego prosiłbym o recęzje 660tki, jakieś sugestie na temat producęta owej karty (np czy nie ma z nią takich problemówj jak w przypadku 560ti). mam zasilacz 620W antec więc myśle że będzie OK. Cytuj Link to post Share on other sites
gando 245 Napisano 4 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 problemy to zawsze mogą się pojawić , w przypadku każdego gpu , do jakiego cpu ta karta ma być ? a ten ledwie żyjący fermi był sprawdzany na innym kompie ? Cytuj Link to post Share on other sites
CoreDuo 219 Napisano 4 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 http://forum.podkrecamy.pl/topic/5275-asus-gtx-660ti-directcu-ii-recenzja/ tutaj masz moją małą recenzję na temat GTX 660Ti od Asusa. Cytuj Link to post Share on other sites
Gexsi0 17 Napisano 4 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 Od kilku dni posiadam MSI GTX 660Ti. Najbardziej wymagającą grą jaką do tej pory sprawdzałem była beta Crysisa 3. Wszystkie opcje oczywiście na max, v-sync włączony, niestety nie mam jeszcze monitora full hd, więc gram na rozdzielczości 1152x864. FPS prawie cały czas na poziomie 42kl/s. Zapewne przy wyższej rozdzielczości będzie trzeba zrezygnować z v-synca.Na razie nie podkręcałem, karta sama w trybie boost chodzi na 1202MHz na rdzeniu. Temperatura tak ok 62 stopni Cytuj Link to post Share on other sites
Barsa 117 Napisano 4 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 ja tam bym Ci polecił radeona 7950 w wersji Vapor-X od Sapphire, po prostu wydajniejsza karta od 660ti...jeżeli uprzesz się na 660ti, to bierz od MSI albo Gigabyte. Cytuj Link to post Share on other sites
omar2033 593 Napisano 4 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 Wydajniesza w testach. A co z płynnością na tym Radeonie? Cytuj Link to post Share on other sites
blackstar 22 Napisano 4 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 HubOS A nie zaczęła Ci mulić karta z powodu zbyt wysokich temp, za niskiego taktowania proca, nowych/starych sterowników do grafy? Trzeba założyć wszystkie opcje wciąż nie napisałeś jakie masz CPU? Cytuj Link to post Share on other sites
Barsa 117 Napisano 4 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 Wydajniesza w testach. A co z płynnością na tym Radeonie? To, że wydajniejsza w testach to zarzut?? Skąd mamy brać info o kartach jak nie z testów, zostają nam tylko opinie userów a Ci się na 7950 nie skarżą... był swego czasu jeden test w którym było o tej płynności radka, ale tam było to robione na 3 grach, na 1 z szczegółami, portal rzetelnością raczej nie grzeszy sądząc po komentarzach. "problem" ten miały naprawić nowe stery... Ja tam na swoim 7870 nie mam problemu z płynnością a na razie staram się grać na max ustawiniach(wiedzmin, risen, fifa, total war itd.), więc wątpię, żeby na 7950 był... Cytuj Link to post Share on other sites
omar2033 593 Napisano 4 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 Poczytaj czasem nie tylko słupki są ważne. Ja już zgłupiałem. Wszędzie niby polecają radki a potem płacz, że brak płynności http://forum.pclab.pl/topic/852663-Asus-Radeon-7950-Directcu-II-vs-Sapphire-radeon-7950-VAPORX/page__st__20 Cytuj Link to post Share on other sites
Gexsi0 17 Napisano 4 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 Ja właśnie dlatego nie wziąłem radeona. Nawet na tym forum co chwilę pojawiają się tematy od użytkowników, którzy co chwila mają jakieś problemy z tymi kartami. Wziąłem nvidię dla świętego spokoju, a różnicę maksymalnie 10fpsów na korzyść 7950 po prostu nie zauważę powyżej 40 klatek (zależy od osoby, ja akurat nie widzę różnicy między 40 a 100 klatkami) Cytuj Link to post Share on other sites
Barsa 117 Napisano 4 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 (edytowane) Poczytaj czasem nie tylko słupki są ważne. Ja już zgłupiałem. Wszędzie niby polecają radki a potem płacz, że brak płynności http://forum.pclab.pl/topic/852663-Asus-Radeon-7950-Directcu-II-vs-Sapphire-radeon-7950-VAPORX/page__st__20 Jedni piszą tak, inny na opak... i co ma z tego wynikać? Na naszym forum toommy zmienia karty co 2 tygodnie i nie skarżył się na radeonki... ja mam słabszy model i też nie skarżę się na płynność. Naprawdę śmieszą mnie teorie spiskowe, czy to o nv czy radeonkach, żeby coś takiego strasznego występowało to byłoby o tym głośno na serwisach, a tak nie jest... ps. radeonach średnio sobie radzi w ac3 i skyrim, więc jak ktoś w to gra to cóż wtedy ma problem ale można było o tym doczytać przed zakupem... tak z amd jest, że w kilku grach mogą być problemy, ja wziąłem to na klatę kupując kartę od tej firmy, a dotychczas były tylko nvidia. Edytowane 4 Lutego 2013 przez Barsa Cytuj Link to post Share on other sites
omar2033 593 Napisano 4 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 (edytowane) Nie tylko na 2 grach Tam także piszą o Far Cry 3 na power color 7950 Dla mnie nie tylko smarki i słypki się liczą Sam zamierzam kupić 7970 od Gigusia ale nie wiem czy nie lepiej brać GTX 670 (płynność zapewniona) W AMD za to dużo FPS :-) Edytowane 4 Lutego 2013 przez omar2033 Cytuj Link to post Share on other sites
HubOS 4 Napisano 4 Lutego 2013 Autor Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 (edytowane) CPU nie będzie problemem bo i5 2500k (i wychodzi kto wszedł w link a kto nie) -gando chodziło mi o typowe problemy ala "piszczące cewki" artefakty itd... co do gigabyte 560ti to tęperaturki niskie (max 60-70), nie mam szansy sprawdzić na innym kompie ale mój problem jest często spotykany jeżeli dobrze pamiętam to jedną z rad które znalazłem "na fermiego" to odtaktowanie i danie wyższego napięcia i żeczywiście to pomogło/pomagało przez 1,5 roku ale ostatnio coś nie jest w sosie. chciałem się zapytać forumowiczów o zdanie/recęzje czy grafika warta pieniędzy. Radeona nie chcę z powodu takiego że kiepsko akceleruje fizykę (PhisiX jeżeli się nie mylę) aja posiadam gry/programy które używają właśnie tej technologi innym z zarzutem do radeona to dzicz z sterownikami chyba że już posprzątali... inną sprawą jest gdzie kupić bo komputronik sobie liczy a do allegro nie mam zaufania znalazłem w sklepie internetowym jedneg z czytanych przezemnie czasopisem komputerświat w całkiem (niższej niż w komputroniku) przystępnej cenie Edytowane 4 Lutego 2013 przez HubOS Cytuj Link to post Share on other sites
wiwat 112 Napisano 4 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 warto wyniki bliskie 670 Cytuj Link to post Share on other sites
Barsa 117 Napisano 4 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 warto wyniki bliskie 670 i 7870xt........ Cytuj Link to post Share on other sites
Xarix 2265 Napisano 4 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 (edytowane) Od kilku dni posiadam MSI GTX 660Ti. Najbardziej wymagającą grą jaką do tej pory sprawdzałem była beta Crysisa 3. Wszystkie opcje oczywiście na max, v-sync włączony, niestety nie mam jeszcze monitora full hd, więc gram na rozdzielczości 1152x864. FPS prawie cały czas na poziomie 42kl/s. Zapewne przy wyższej rozdzielczości będzie trzeba zrezygnować z v-synca. Na razie nie podkręcałem, karta sama w trybie boost chodzi na 1202MHz na rdzeniu. Temperatura tak ok 62 stopni vsync to nie żaden efekt , to coś w rodzaju kontroli liczby klatek dostosowanej do częstotliwości odświeżania monitora Edytowane 4 Lutego 2013 przez Rafcio1874 Cytuj Link to post Share on other sites
adam09626 57 Napisano 4 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 CPU nie będzie problemem bo i5 2500k (i wychodzi kto wszedł w link a kto nie) -gando chodziło mi o typowe problemy ala "piszczące cewki" artefakty itd... co do gigabyte 560ti to tęperaturki niskie (max 60-70), nie mam szansy sprawdzić na innym kompie ale mój problem jest często spotykany jeżeli dobrze pamiętam to jedną z rad które znalazłem "na fermiego" to odtaktowanie i danie wyższego napięcia i żeczywiście to pomogło/pomagało przez 1,5 roku ale ostatnio coś nie jest w sosie. chciałem się zapytać forumowiczów o zdanie/recęzje czy grafika warta pieniędzy. Radeona nie chcę z powodu takiego że kiepsko akceleruje fizykę (PhisiX jeżeli się nie mylę) aja posiadam gry/programy które używają właśnie tej technologi innym z zarzutem do radeona to dzicz z sterownikami chyba że już posprzątali... inną sprawą jest gdzie kupić bo komputronik sobie liczy a do allegro nie mam zaufania znalazłem w sklepie internetowym jedneg z czytanych przezemnie czasopisem komputerświat w całkiem (niższej niż w komputroniku) przystępnej cenie Szczerze dobijają mnie osoby, które nigdy nie miały Radeona i wypowiadają się o nim na podstawie przeczytanych postów, których autorami byli fanboje. Więc tak. Ja mam Radka i nie ubolewam nad brakiem PhisiX, tak naprawdę to jest on dość zauważalny w grze Borderlands, a poza tym to szczegóły (niektórzy nie mogą żyć bez PhysiXa, ale to indywidualna sprawa. Dzicz ze sterownikami? Częsty zarzut, ale aktualnie bezpodstawny. A teraz Twoje "typowe problemy". Piszczące cewki? OK, zgodzę się. W menu niektórych gier jak dochodzi do kilku tysięcy fps, ale to są sekundy. Występuje to w niewielu grach, bo w większości albo możesz ustawić vsync, albo jest on w menu i w intrze od razu ustawiony. Na niektórych kartach piszczy głośniej, na niektórych ciszej. Czy mi to przeszkadza? Nie i większości osób także Artefakty? Że co? Chyba tylko jak przegniesz z OC. A co do zakupu, to polecam ceneo, tam znajdziesz wiele sklepów i uwierz, nie jest problemem kupić Radeona Ale ostateczną decyzję pozostawiam tobie, ja przedstawiłem tylko moje skromne stanowisko. A i jeszcze jedno. Pamiętaj na jakim sprzęcie będą next geny Cytuj Link to post Share on other sites
HubOS 4 Napisano 4 Lutego 2013 Autor Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 Szczerze dobijają mnie osoby, które nigdy nie miały Radeona i wypowiadają się o nim na podstawie przeczytanych postów, których autorami byli fanboje. Więc tak. Ja mam Radka i nie ubolewam nad brakiem PhisiX, tak naprawdę to jest on dość zauważalny w grze Borderlands, a poza tym to szczegóły (niektórzy nie mogą żyć bez PhysiXa, ale to indywidualna sprawa. Dzicz ze sterownikami? Częsty zarzut, ale aktualnie bezpodstawny. A teraz Twoje "typowe problemy". Piszczące cewki? OK, zgodzę się. W menu niektórych gier jak dochodzi do kilku tysięcy fps, ale to są sekundy. Występuje to w niewielu grach, bo w większości albo możesz ustawić vsync, albo jest on w menu i w intrze od razu ustawiony. Na niektórych kartach piszczy głośniej, na niektórych ciszej. Czy mi to przeszkadza? Nie i większości osób także Artefakty? Że co? Chyba tylko jak przegniesz z OC. A co do zakupu, to polecam ceneo, tam znajdziesz wiele sklepów i uwierz, nie jest problemem kupić Radeona Ale ostateczną decyzję pozostawiam tobie, ja przedstawiłem tylko moje skromne stanowisko. A i jeszcze jedno. Pamiętaj na jakim sprzęcie będą next geny Przypominam, że u 560 tek artefakty nie były rzadkością nawet bez OC karty potrafiłybyć niestabline bez twojej jakiejkolwiek ingeręcj, wywalało sterownik itd co do radeonów tak ja jestem jedną z tych osób co bez PhisiX żyć nie mogą radki nigdy mnie nie ciągneły ale to nie oznacza że mam do nich uprzedzenia uważam że to dobre karty ale nie mają tego i owego (zresztą tak samo jak nV) poprostu 660tka wpadła mi w oko... a dawno niestety niebyłem na forum, nie śledziłem newsów więc nie moge się odnaleść i chciałem się spytać tego kto jest obeznany, rozumiem że nie ma z keplerami problemów jak z fermi(ami?) Cytuj Link to post Share on other sites
Barsa 117 Napisano 4 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 jak już uparłeś się na NV to dozbieraj do gtx 670, niby 660ti to też dobra karta, niby nawet ta sama, ale szyna 192 bity w karcie z tego segmentu to porażka, jeżeli kupujesz na dłużej to nie wchodź w to... Cytuj Link to post Share on other sites
omar2033 593 Napisano 4 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 (edytowane) jak już uparłeś się na NV to dozbieraj do gtx 670, niby 660ti to też dobra karta, niby nawet ta sama, ale szyna 192 bity w karcie z tego segmentu to porażka, jeżeli kupujesz na dłużej to nie wchodź w to... Czytam czasem to forum i IMO twoje wypowiedzi świadczą, że ty chyba masz 15 lat. Kompletne fajnbojstwo. Tylko potrafisz przeklepać durne mity i legendy. Miałeś jakiegoś GeForca ? To opisz nam wrażenia po zmianie karty a nie jaraj się plotami. Jak z płynnością gry np fifa bo dziś miałem rozmowe z gościem,który zmienił GTX-a 660 na 7870XT i ma tragedię w tej grze a kletek niby więcej. Zamierza wracać do GTX 660, którego właśnie sprzedał. Już sprawdził wszysktkie możliwe stery i nadal zima a to dla niego najważniejsza gra. Edytowane 4 Lutego 2013 przez omar2033 Cytuj Link to post Share on other sites
Xarix 2265 Napisano 4 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 omar2033 to poradź gościowi żeby w opcjach odznaczył ,,windows aero'' , zaznaczył ,,synchronizację pionową'' a klatki ustawił na bez ograniczeń. Będzie hulać aż miło ! Cytuj Link to post Share on other sites
omar2033 593 Napisano 4 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 omar2033 to poradź gościowi żeby w opcjach odznaczył ,,windows aero'' , zaznaczył ,,synchronizację pionową'' a klatki ustawił na bez ograniczeń. Będzie hulać aż miło ! ok :-) Cytuj Link to post Share on other sites
Barsa 117 Napisano 4 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 (edytowane) No ja jakoś gram w fifę i nie mam problemów... 300 klatek z dużych hakiem, akurat do tej gry zjeżdżam z taktowaniami. zadnych przycinek, przepięć itd... Żadne fanbojstwo, może koleś może dozbierać do 670 to niech to zrobi... jak ktoś ma kasę na 7950, to też nie polecę mu kastrata pt. 7870xt, tak samo z 670 i 660ti, ta druga to zwykły kastrat, ale żeby dać do karty za pona tysiąc złotych taką szynę i 24 ropy to jest porażka i tyle w temacie. Rafcio, u mnie akurat fifa "nie lubi" v-synka, wtedy to są lekkie "przepięcia", widać gra potrzebuję więcej niż 60 klatek, niby monitor mi nie wyświetli więcej ale jest różnica między 60 a 160, a między 160 a 320 już nie ma. Edytowane 4 Lutego 2013 przez Barsa Cytuj Link to post Share on other sites
omar2033 593 Napisano 4 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 (edytowane) Dzieciaku dla mnie Twoje wypowiedzi są porażką. Radek 7770 128 bit to także porażka. Fajnboj broń Radka ? Edytowane 4 Lutego 2013 przez omar2033 Cytuj Link to post Share on other sites
Barsa 117 Napisano 4 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 Masz 25 postów na koncie, pewnie w 2/3 jesteś za nv, kto jest tu fanbojem? Twój styl wypowiedzi sobie już sobie daruję... Porównuj karty z low endu do tych z mid end... Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts