margo 0 Napisano 30 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2013 Hej, właśnie zaczynam pisać program w Javie w środowisku eclipse. Chcę stworzyć okienko, wpisuję wszystko wg tutoriali i nie gra. Przy kompilacji wyskakuje mi komunikat Exception in thread "main" java.lang.Error: Unresolved compilation problem: at okno.Test.main(interfejs.java:28) czyli wskazuje linię public static void main(String[] args) { zastanawiam się czy problemem nie jest package które utworzyłam na początku i nazwałam okno ale później usunęłam a problem nie zniknął. Poradźcie proszę co z tym zrobić. import javax.swing.JButton; import javax.swing.JFrame; public class MyFrame extends JFrame { public MyFrame() { super("S&M"); setDefaultCloseOperation(JFrame.EXIT_ON_CLOSE); setSize(600, 400); setLocation(50,50); add(new Button("Przycisk 1")); add(new Button("Przycisk 2")); add(new Button("Przycisk 3")); setVisible(true); } } import java.awt.EventQueue; public class Test { public static void main(String[] args) { EventQueue.invokeLater(new Runnable() { @Override public void run() { new MyFrame(); } }); } } Cytuj Link to post Share on other sites
slawkow68 7 Napisano 30 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2013 dawno nie pisałem w Javie, ale czy tam aby na pewno można utworzyć 2 klasy publiczne w jednym pliku? wydaje mi się, że nie. Spróbuj usunąć public przed Myframe Cytuj Link to post Share on other sites
szatkus 282 Napisano 30 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2013 Tak, publiczne klasy powinny się znajdować w osobnych plikach, o nazwie takiej jak one same (czyli klasa Test w Test.java, MyFrame w MyFrame.java, nie interfejs.java). Poza tym wyraźnie próbuje odpalić klasę okno.Test, podczas gdy Twoja klasa nie znajduje się w żadnym pakiecie. Coś masz namieszane w konfiguracji. Najprościej będzie uruchomić klasę bezpośrednio, czyli prawym na pliku Test.java i Run. Cytuj Link to post Share on other sites
margo 0 Napisano 31 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2013 Utworzyłam klasy w osobnych plikach i działa jak powinno. dziękuję za pomoc i wyjaśnienie problemu, którego rozwiązania trudno się doszukać w kursach Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts