Skocz do zawartości

Najmocniejsze Crossfire pod FX-8350

Recommended Posts

Witam, posiadam sprzet taki jak w sygnaturce. Nadszedł czas na zainstalowanie konkretnej grafiki i tutaj pytanie do Was drodzy uzytkownicy.

Chce zrobić Crossfire dwoch kart (Radeonów) i jakie modele wsadzic aby nie było tak że karty sie nudza bo je procek nie obsłuży. Dzieki za odpowiedzi.

Budżet nie gra tutaj roli.

Popieram poprzednika cros fire z radeonów 7870  nie ma sobie równych sto razy bardziej się opłaca niż nawet najlepszy gtx 680 albo radek 7970 sam miałem przez miesiąc  ale niestety druga kartę musiałem oddać do sklepu na prawdę rewelacja i mówię to bez żadnej ściemy  te karty skalują się genialnie niekiedy nawet ponad 120% względem pojedynczej karty  zresztą kilka osób ma takie rozwiązanie z tego forum więc można zasięgnąć informacji z pierwszej ręki i tak właśnie polecam zrobić a nie słuchać osób które nigdy nie miało z tym żadnej styczności  . Jedyny warunek  to trzeba mieć naprawdę mocny procesor  [ o odpowiedniej  płycie i zasilaczu nie wspominam bo to oczywista sprawa] najlepiej jakiś core i5 2500K lub 3570K @ 4500mhz i więcej

Popieram poprzednika cros fire z radeonów 7870  nie ma sobie równych sto razy bardziej się opłaca niż nawet najlepszy gtx 680 albo radek 7970 sam miałem przez miesiąc  ale niestety druga kartę musiałem oddać do sklepu na prawdę rewelacja i mówię to bez żadnej ściemy  te karty skalują się genialnie niekiedy nawet ponad 120% względem pojedynczej karty  zresztą kilka osób ma takie rozwiązanie z tego forum więc można zasięgnąć informacji z pierwszej ręki i tak właśnie polecam zrobić a nie słuchać osób które nigdy nie miało z tym żadnej styczności  . Jedyny warunek  to trzeba mieć naprawdę mocny procesor  [ o odpowiedniej  płycie i zasilaczu nie wspominam bo to oczywista sprawa] najlepiej jakiś core i5 2500K lub 3570K @ 4500mhz i więcej

Tez tak mialem (mielismy bodajze w jednym momencie przed swietami) i popieram - Chociaz teraz mam 7970+7950 i wiadomo ze jest lepiej ale 2x7870 to mistrz jesli chodzi o stosunek wydajnosc-cena

A dla tych co pisza ze CF nie ma sensu radze zobaczyc jak chodzi Krzys 3 na max na jednym GPu i na CF ;)

chociaz jak sie nie ma porownania to wydaje sie ze jest plynnie na jednym ale jak sie zobaczy w cf to juz na pojedyncze gpu nie chce sie wracac :D

Podobnie jest w Crysis 2 z patchem i teksturami high - calkowity brak spadkow ponizej 60 nawet jak jest nasrane teselacji 

Ja tam narazie CF trzymam a jak "przycisnie" to sie po prostu zjedzie lekko z detali i sprzeda jedna ;)

Edytowane przez tommyt1983

Ja jakoś tam tesselacji w crysis 3 nie widzę.

W opcjach graficznych nawet nie ma jest tylko zmiana gęstości siatki i to pewnie niby to ale na low i na max żadna różnica.

Do tego skąd ta pewność że na I5 lepiej chodzi Crysis 3 niż na FX-8350.

W Max Payne nie było różnicy, zawsze możesz dołożyć 2 Radeona 6950.

Albo kupić Radeona 7970 albo i 2x 7970.

Jak cie stać i nie będziesz musiał zmieniać na intela i tak fpsów w każdej grze będzie wh.....

Do tego Crytec w wymaganiach przy I7 napisał FX4150.

Hmm nic zamowie 2 karty XFX 7970 BE a procka nie bede na intela narazie zmieniał. Mam dobra płyte główna i co najwyzej zmieni sie procek z obecnego na jakis nowszy jak takowy sie pojawi na podstawke am3+. Intel za czesto miesza socketami więc nie jestem do niego osobiście przekonany. Pozatym do aplikacji z których korzystam FX spisuje sie lepiej od i5 a nawet czasem od i7 3770.

Edytowane przez Kamyk_88

Procesor działa mi bez zarzutu. Dzieki zmianie coolera na Prolimatech i podpieciu do niego dwoch Enermaxów temperatury sa bardzo dobre, a wszystko działa praktycznie bezgłośnie.

Pomijajac juz te wszystkie benchmarki bo to czasem jest pic na wode powiem tak. Na codzien zajmuje sie grafikom czasem odpale gre pokroju Skyrim czy BF3  i jesli chodzi o wydajnosc w takich aplikacjach to procek naprawde jest dobry a główną role odgrywa tu karta graficzna i dysk który osobiscie bede musiał na SSD zamienić.

Aktualnie pracując na Radeonie 6950 jest mozna powiedziec OK jesli chodzi o płynność i szybkośc działania. Do mojego sprzetu miałem też okazje podpiać od znajomego druga karte 6950 i powiem ze dało to duzego kopa, tymbardziej jesli wrzuci sie Radeona 7970 w CF myśle że wydajnosc bedzie juz naprawde mocna.

Wracając do procesora i tych nagonek ze AMD jest lipne itd itp - trzeba najpierw na sprzecie podziałać by moc sie wypowiadac. Osobiscie pracowałem na i5 2500 i moje odczucia były porównywalne jesli chodzi o gry a jesli chodzi o aplikacje graficzne typu PS itd to FX jest dużo sprawniejszy.

To jakiś żart. Kupować dwie karty? I kupuje słabszego Fxa do gier. Do aplikacji korzysta i do gier 2 karty , nonsens bezsensu.

Nawet I7 2600K dogoni jedną kartę , zamiast dwie karty.

Mozesz jasniej sie wypowiedziec ? - bo troche nie po polsku ująłeś to co chcesz nam przekazać.

Edytowane przez Kamyk_88