Kellar 0 Napisano 28 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2013 Witam Mam pewien problem z moim komputerem który sam się wyłącza. jestem "Zielony" w sprawach z komputerami. Więc proszę o jakieś konkretne komentarze. podejrzewam że może to być zasilacz. Dodam że komputerem mam jakieś 5 lat więc jest trochę stary:D Pozdrawiam:) Cytuj Link to post Share on other sites
Rexlu 170 Napisano 29 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2013 Coś się pojawia na ekranie ? Może blue screen? Czarny ekran? Działasz coś i po prostu się restartuje jakbyś reset wcisnął, czy tak generalnie robisz coś i jakby ktoś prąd nagle wyłączył. Napisz coś więcej bo tak to trudno stwierdzić Cytuj Link to post Share on other sites
worm 17812 Napisano 29 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2013 Podaj dokładną konfigurację na początek. Może komp dawno nie czyszczony ma już dosyć Cytuj Link to post Share on other sites
amb00 46 Napisano 29 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2013 Koniecznie sprawdź kable. Cytuj Link to post Share on other sites
messiah92 1 Napisano 29 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2013 Zakładam, że w ciągu tych 5 lat, czyściłeś komputer z kurzu? podaj jeszcze temperatury Cytuj Link to post Share on other sites
Kellar 0 Napisano 29 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2013 (edytowane) Komputer czyszczę co weekend. Czasami komputer sam się wyłącza coś jakbym wcisnął ''reset'' lecz czasami jest tak, że komputer poprostu się ''zatrzymuje'' wraz z charakterystycznym dzwiękiem jakby coś się zepsuło, trudno opisać ten dzwięk. Podzespoły: Karta Graficzna: ATI Radeon HD 3850 Płyta główna: DFI Lanparty UT NF3 Ultra-D Procesor: DualCore AMD Athlone 64 X2 4200+ wentylator na procesorze to:Zalman (niestety nie jestem w stanie okreslić dokladnej nazwy) zasilacz: Tagan 480W System: Windows XP SP3 Temperatura: Podczas samego pulpitu przez 10min CPU 48 stopni CPU core #1 36-37 stopni CPU core #2 45-48 stopni GPU 39-40 stopni Podczas gry (Warcraft 3) [mogę spróbować coś co bardziej obciąży komputer]przez 10min CPU 54-56 stopni CPU core #1 40 stopni CPU core #2 49-53 stopni GPU 43-45 stopni Temperatury mierzone przez Aida64 Edytowane 29 Stycznia 2013 przez Kellar Cytuj Link to post Share on other sites
worm 17812 Napisano 29 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2013 Zerknij na płytę główną i na kondensatory czy nie są czasem wybrzuszone lub co gorsza już rozlane. Może to też jakiś problem z zasilaczem lub listwą (jeśli masz takową podpiętą). Spróbuj porozpinać kabelki od płyty i podpiąć ponownie, wyciągnij pamięci i przetrzyj styki...coś trzeba popróbować Cytuj Link to post Share on other sites
Kellar 0 Napisano 30 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2013 (edytowane) wymieniłem listwę i nadal to samo. zobaczyłem płytę główną wszystko ok. kondensatory również. Kabelki porozpinałem i podpiąłem ponownie, Nadal komputer się wyłącza. to samo jak sprawdziłem RAM. Edytowane 30 Stycznia 2013 przez Kellar Cytuj Link to post Share on other sites
messiah92 1 Napisano 30 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2013 Jakie masz w napiecia na zasilaczu? W aida mozesz sprawdzic. Jak masz wiecej niz 1 kosc pamieci to zobaczy czy jak masz tylko jedna wlozona czy problem wystepuje, sprawdz tak kazda. Mozesz opisac bardziej ten dzwiek o ktorym pisales wczesniej? Glosniczek systemowy nie piszczy? Mozesz zobaczyc co jest napisane tez w dzienniku systemowym. Nie wiem, nie mam pomyslow wiecej Cytuj Link to post Share on other sites
mcmaker 0 Napisano 1 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 1 Lutego 2013 Ja miałem podobną sytuacje, wyłączał się bez żadnej przyczyny po różnym czasie. Powodem był któryś z mostków na płycie (nie pamiętam dokładnie który) a rozwiązaniem była wymiana całej płyty głównej. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts