szalas8 4 Napisano 8 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2010 Witam chce zakupic dysk o pojemnosci 1 TB. Chałbym żeby dysk był szybki, narazie mam raid z dwóch dysków 160GB plus jeden 500GB. Chciałem zrezygnowac z raidu i pozbyć sie tych 160 tek na rzecz jednego dysku 1TB I teraz czy prędkość jednego dysku będzie odczuwalnie mniejsza niż tego raidu 0?? ( na nim mam system ) I jaki dysk polecacie?? Cytuj Link to post Share on other sites
Rafcio 0 Napisano 8 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2010 Na pewno będzie mniejsza. Zastanów się czy nie zakupić dwóch dysków Samsung 500GB F3 i z nich zrobić RAID. Są to bardzo dobre dyski, a raid z nimi to miazga Cytuj Link to post Share on other sites
torture 107 Napisano 8 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2010 Zależy też jakie to są dyski, te 160GB Cytuj Link to post Share on other sites
juggler 27 Napisano 8 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2010 Najlepszy dysk 1TB to dwa Samsungi F3 500GB w RAID0. Szybkie, ciche, chłodne i mało awaryjne. Cytuj Link to post Share on other sites
szalas8 4 Napisano 8 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2010 A gdzie moge dostać tanio dyski f3? Nie wiem jake mam dyski 160, wiem ze samsungi 3 letnie. Musiał bym rozbierać kompa, a to jest mały problem bo dojście do dysków zasłania mi chłodnica 2x 120mm przewody pompa i ogólnie mam to wszystko strasznie upchane. Cytuj Link to post Share on other sites
juggler 27 Napisano 8 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2010 @szalas Tutaj: http://www.esc.pl/product_info.php?manu ... s_id=20853 I tutaj: http://www.agito.pl/dyski-twarde/samsun ... rnal=ceneo Cytuj Link to post Share on other sites
szalas8 4 Napisano 8 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2010 Dzięki, apropo nie ma lepszych dysków od tych F3? Cytuj Link to post Share on other sites
kubbak 10135 Napisano 8 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2010 Są, ale to już SSD. Cytuj Link to post Share on other sites
juggler 27 Napisano 8 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2010 Na SSD 1TB będzie kosztował kilka tysięcy złotych, a może nawet kilkanaście i nie będzie to jeden dysk, tylko 4 w RAID, no może 2, jeśli będą to OCZ Collosus 500GB. Cytuj Link to post Share on other sites
szalas8 4 Napisano 9 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2010 Nie no SSD to przesada, kupie tego F3 tylko niewiem czy warto sie ładować znowu w RAID0 czy lepiej mieć jeden dysk :-> -wydzielanie ciepła -pobór energii Czy bedzie odczuwalna róznica miedzy 2x 500GB a 1 x 1TB oczywiscie dyski F3?? Cytuj Link to post Share on other sites
Maksym Słomski 8 Napisano 9 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2010 Jakiego rodzaju różnice masz na myśli? Cytuj Link to post Share on other sites
matej 63 Napisano 9 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2010 Tak, różnica będzie duża. 2x500GB będzie dwukrotnie szybsze niż pojedynczy dysk Cytuj Link to post Share on other sites
juggler 27 Napisano 9 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2010 Samsung F3 500GB jest tak szybki, ponieważ ma jeden talerz, wersja 1TB z tego co się orientuję ma 2 talerze po 500GB. Im mniej talerzy, tym dysk powinien być szybszy. Cytuj Link to post Share on other sites
Maksym Słomski 8 Napisano 9 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2010 Otóż to. Jeśli chcesz mieć w sumie 2 TB to zrób 2 x 500 GB w RAID0, a 1 TB zostaw na backup Cytuj Link to post Share on other sites
juggler 27 Napisano 9 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2010 Czyli w przypadku propozycji Hookie zrobić RAID10 albo RAID0+1. Nie wiem, która opcja lepsza, musi wypowiedzieć się ktoś, kto robi takie rzeczy z dyskami. Cytuj Link to post Share on other sites
matej 63 Napisano 9 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2010 Im mniej talerzy, tym dysk powinien być szybszy.Nie do końca. Tu chodzi o to, że im więcej GB upakowanych jest na 1 talerzu tym lepiej (głowica ma mniej "drogi" do pokonania, podczas pracy). Taki Samsung F3 500GB jest tak samo szybki jak 1TB. Cytuj Link to post Share on other sites
szalas8 4 Napisano 10 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2010 Czyli 1TB f3 ma 1 talerz?? jeśli tak to decyduje sie na jeden dysk. Znudził mi sie juz raid0 i masa dysków w kompie. Dzięki Cytuj Link to post Share on other sites
kubbak 10135 Napisano 10 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2010 Nie, F3 1TB ma dwa talerze po 500GB. Model 500GB ma 1 talerz. Cytuj Link to post Share on other sites
Majkelp 3 Napisano 29 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2010 Nie chcialem zakaldac nowego tematu dotyczacego dysku Samsinga F3 1TB wiec zapytam sie tutaj. Prosze mi powiedziec, jak jest z glosnoscia tego dysku ? Czy jest rzeczywiscie taki cichy ? Prosze o jakas opinie osob ktore mialy stycznosc z tym dyskiem. Np. Moje stare (3) letnie WD 320GB (obecnie ich juz nie mam) wyraznie byly slyszalne, szum wirujacych talerzy byl bardzo irytujacy , tak bardzo az to badziewie "wyrzucilem". Obecne dyski ktore mam w komputerze,,, (patrz moj profil) nie naleza do najcichszych. (Moze juz jestem przewrazliwiony) ale wyraznie slysze obracajace sie talerze ! Denerwuje mnie to.... Mam komputer praktycznie nieslyszalny i dyski twarde wszytko psuja ! Cichym dyskiem wydaje sie byc moj WD 1T Green ,ktorego uzywam na magazyn waznych danych. Przed zakupem chcialbym sie dowiedziec od WAS... na temat tego wlasnie: dysku 1TB Samsung HD103SJ Spinpoint F3 Dziekuje za pomoc. Cytuj Link to post Share on other sites
_nick_ 19 Napisano 29 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2010 F3 jest bardzo cichy ... poza małym szczegółem Bardzo łatwo wprowadza obudowę w wibracje (nawet dobre budy). Dlatego wskazane jest użycie jakiegoś sposobu na zniwelowanie tych drgań, np. specjalne przejściówki 3.5"->5.25" z wkładką antywibracyjną lub mój ulubiony sposób - zamontowanie dysku na gumkach pasmanteryjnych. Jeśli chodzi natomiast o samo "chrupanie" to faktycznie jest bardzo cichy Cytuj Link to post Share on other sites
kowdipapo 42 Napisano 29 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2010 A nie lepiej bedzie kupic 2x 500GB F3? Szybsze to bedzie, pojemnosc ta sama A jak chcesz mega ciche i nie chcesz stosowac motody _nick_'a to mozesz zastanowic sie nad F3EG, ale jest on wolniejszy od F3. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts