Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam chce zakupic dysk o pojemnosci 1 TB.

Chałbym żeby dysk był szybki, narazie mam raid z dwóch dysków 160GB

plus jeden 500GB.

Chciałem zrezygnowac z raidu i pozbyć sie tych 160 tek na rzecz jednego dysku 1TB

I teraz czy prędkość jednego dysku będzie odczuwalnie mniejsza niż tego raidu 0??

( na nim mam system )

I jaki dysk polecacie??

A gdzie moge dostać tanio dyski f3?

Nie wiem jake mam dyski 160, wiem ze samsungi 3 letnie. Musiał bym rozbierać kompa,

a to jest mały problem bo dojście do dysków zasłania mi chłodnica 2x 120mm :)

przewody pompa i ogólnie mam to wszystko strasznie upchane.

Im mniej talerzy, tym dysk powinien być szybszy.

Nie do końca. Tu chodzi o to, że im więcej GB upakowanych jest na 1 talerzu tym lepiej (głowica ma mniej "drogi" do pokonania, podczas pracy). Taki Samsung F3 500GB jest tak samo szybki jak 1TB.
  • 3 tygodnie później...

Nie chcialem zakaldac nowego tematu dotyczacego dysku Samsinga F3 1TB wiec zapytam sie tutaj.

Prosze mi powiedziec, jak jest z glosnoscia tego dysku ? Czy jest rzeczywiscie taki cichy ?

Prosze o jakas opinie osob ktore mialy stycznosc z tym dyskiem.

Np.

Moje stare (3) letnie WD 320GB (obecnie ich juz nie mam) wyraznie byly slyszalne, szum wirujacych talerzy byl bardzo irytujacy , tak bardzo az to badziewie "wyrzucilem". :co:

Obecne dyski ktore mam w komputerze,,, (patrz moj profil) nie naleza do najcichszych. (Moze juz jestem przewrazliwiony) ale wyraznie slysze obracajace sie talerze ! ;) Denerwuje mnie to....

Mam komputer praktycznie nieslyszalny i dyski twarde wszytko psuja !

Cichym dyskiem wydaje sie byc moj WD 1T Green ,ktorego uzywam na magazyn waznych danych.

Przed zakupem chcialbym sie dowiedziec od WAS... na temat tego wlasnie: dysku

1TB Samsung HD103SJ Spinpoint F3

Dziekuje za pomoc.

F3 jest bardzo cichy ... poza małym szczegółem :co:

Bardzo łatwo wprowadza obudowę w wibracje (nawet dobre budy). Dlatego wskazane jest użycie jakiegoś sposobu na zniwelowanie tych drgań, np. specjalne przejściówki 3.5"->5.25" z wkładką antywibracyjną lub mój ulubiony sposób - zamontowanie dysku na gumkach pasmanteryjnych.

Jeśli chodzi natomiast o samo "chrupanie" to faktycznie jest bardzo cichy ;)