Skocz do zawartości

Instalowanie Win7 spod DOSa bez napędu DVD i USB - możliwe?

Idź do rozwiązania Problem ogarnięty przez MiK,

Recommended Posts

Witam

Zakupiłem netbooka Asus X201E bez systemu, gdyż mam wcześniej nabytego Win7 na płytce DVD. Teraz mam problem jak zainicjować instalatora, gdyż laptop nie mam wewnętrznego napędu DVD (mam zewnętrzny na USB) oraz gniazda USB nie działają pod DOSem. Nie ma też opcji startowania z USB w BIOSie. 

Kombinowałem już na różne sposoby. Stanąłem na tym, że wymontowałem dysk i na drugim kompie podzieliłem go na 2 partycje. Na drugiej wgrałem obraz płyty instalacyjnej. Jednak nic to nie daje, gdyż zwracany jest błąd, iż "ten program nie uruchamia się pod DOSem". Podobnie z Vistą. Nie instalowałem tych systemów jeszcze nigdy, więc może się nie da bez dostępu do DVD lub USB?!

Myślałem też o zainstalowaniu XP lub 98, a następnie po wejściu uruchomienia instalatora 7. Niestety nie wiem czymu ale w XP po pierwszym restarcie wyskakuje niebieski ekran a 98 staje podczas instalacji informując, że mogę wyłączyć bezpiecznie komputer.

Może mi ktoś wyjaśnić jak zmusić sprzęt do posłuszeństwa?

PS. Czy w związku z chęcią instalacji 7 w wersji 64bit powinienem przygotować się na jakieś problemy z instalacją lub wziąć coś pod uwagę? 

Rzućcie jakiś pomysł bo już zasypiam z braku koncepcji. 

Pozdrawiam

• Rozwiązanie

Wymontuj dysk, podłącz pod inny komputer, zainicjuj instalację. Teraz jak minie ta część bez "ładnego" interfejsu i poprosi o reset to wyłącz kompa i dokończ instalacje na laptopie o ile ten sposób zadziała. Ewentualnie zainstaluj całego windowsa na innym kompie. 

Edytowane przez MiK86
  • Popieram 1

Trochę jest roboty , można instalować z pendriva na dysk. od tego jest program Windows 7 USB DVD Download Tool

Program sam zrobi za ciebie. ale musisz mieć USB pendrive i plik ISO 

Pozdrawiam.  :D

Edytowane przez extremme
Trochę jest roboty , można instalować z pendriva na dysk. od tego jest program Windows 7 USB DVD Download Tool

Program sam zrobi za ciebie. ale musisz mieć USB pendrive i plik ISO 

Pozdrawiam.  :D

Taaa... Starsznie dużo roboty. Kopiujesz ISO na usb i jedna komenda bootsect /nt60.

Jeśli nie ma możliwości instalacji z DVD lub USB to, faktycznie pozostaje tylko wymontowanie dysku i rozpoczęcie instalacji na innym komputerze. Ewentualnie można też sklonować czysty system z innego komputera.

Dzięki MiK86 za pomysł z rozpoczęciem instalacji. Zaraz spróbuję czy da radę. 

Skolonowanie czystego systemu zrobionego na innym PC już próbowałem. Niebieski ekran zaraz po rozpoczęciu uruchamiania. To musiałaby być instalka na jakimś bardzo podobnym sprzętowo laptopie. Może wtedy by poszło, choćby w awaryjnym.

BTW Ciekawe czy może dystrybutorzy dysponują jakimś obrazem preinstalacji, który pasuje do wszystkich komputerów i wystraczy go wgrać na drugą partycję dysku i uruchomić jak z DVD...

Czego to nie wymyślą producenci. Dobrze, że mam w lapku dysk do wyjęcia. Może za parę lat zaczną wlutowywać jak chipsety w płytę główną...

Edytowane przez PhenomX6

No więc tak: pomysł MiK86 udał się. System zainstalował się bez problmów. Dlatego też nie próbowałem już zmiany opcji AHCI w biosie. Ten laptop posiada też jakąś możliwość uruchamiania poprzez sieć, ale jak wcześniej próbowałem to po próbie łączenia się z jakimś adresem kończył błędem.

Dzięki za pomoc.

Pozdrawiam

• Popieram 1

Ciekawe. nie wpadłbym na taki pomysł ale dobrze wiedzieć, porada MiK86 fajnie wymyślił  to będe o tym pamiętać. ( Teraz jak minie ta część bez "ładnego" interfejsu i poprosi o reset to wyłącz kompa) masz plusik.