Skocz do zawartości

Szybki SSD tylko na system za niewielkie pieniądze

Recommended Posts

Witajcie. Jako, że kończę składać komputer zacząłem zastanawiać się nad zakupem SSD. Obejrzałem kilka "porównawczych" filmików na youtube ssd vc hdd i jestem pod wrażeniem szybkości działania systemu. Dysk wystarczy mi w zupełności 64GB i koszt musi być poniżej 300zł - jeden powód to, że jeszcze ssd nie należą do najtańszych, a drugi powód, że na dane posiadam wd blue 1TB. Nawet obecnie mając partycję systemową 85GB, wolnego miejsca pozostaje ponad 50GB, a wszystkie programy instalowane są właśnie na tej partycji. Trochę się rozglądałem na tej płaszczyźnie i rozważam poniższe typy:

SP900 Adata 245 zł

HDD Solid State Drive 2.5" 60GB Serial ATA SSD Agility 3 OCZ Technology 254 zł

Adata S510 258 zł

Ktoś może z was używa któryś z tych dysków i może się wypowiedzieć? Czy może coś innego byście polecili?

Dobrym wyborem będą:

-OCZ Vertex 4: http://techplanet.pl/produkty/dyski-twarde/ocz-ssd-vertex-4-64gb-sata3-vtx4-25sat3-64g,33147.html

-Samsung 830: http://techplanet.pl/produkty/dyski-twarde/samsung-ssd-830-series-64gb-sata3-mz-7pc064bww,35340.html (troszke droższa opcja)

-Crucial M4: http://techplanet.pl/produkty/dyski-twarde/crucial-ssd-m4-64gb-sata3-ct064m4ssd2-25,22568.html

Za SSD z kontrolerem LSI SF-2281ciężko polecić z powodu ich osiągów - wydajność podana przez producenta mija się z tą prezentowaną przez taki SSD w rzeczywistości.

• Popieram 1

Crucial M4 SSD2 - wybór padł na to z powodu bezproblemowej dostępności w moim mieście. W zasadzie, to mam jeszcze tydzień na zakup, więc koncepcja może się zmienić. Z drugiej strony, jeśli za to mam zapłacić około 280zł, to ile bym musiał dołożyć do porównywalnej szybkości z 128GB na pokładzie?

Wersje 128GB SSD są z reguły bardziej opłacalne niż wersje 64GB. Do Cruciala M4 128GB musiałbyś dopłacić ok 100zł, do Vertexa 4 128GB już ok. 150zł

Jeśli uda Ci się znaleść w Twoim mieście tego Cruciala w porównywalnej cenie co w internecie to zdecydowanie lepiej dołożyć do wersji 128GB. Jeśli nie znajdziesz u siebie w mieście to kup w internecie.

CT128M4SSD2 to wydatek już 435 zł, także sobie podaruję. Z biegiem czasu na pewno będą taniały, a na dzień dzisiejszy nie potrzebuję magazynu na SSD - jedynie do działania systemu i programów (Photoshop, KiCad, PSpice). Gry spokojnie będą latały z WD mam nadzieję.

Nissky, widzę że Ty masz 60-kę. Powiedz mi czy na dzień dzisiejszy jest wystarczająca, czy brakuje? Gdzie najbardziej widać te różnice pomiędzy zwykłym HDD w codziennym użytkowaniu.

Edytowane przez rysiooo

W codziennym użytkowaniu dużo szybciej ładują się podstawowe programy, system dużo szybciej się uruchamia. Instalowanie samego systemu i programów także jest dużo szybsze niż na HDD. Żadnego przyspieszenia w działaniu gier nie uświadczysz. Ogólnie u mnie jest przeznaczone 26GB na system i ok. 30GB na inne programy/gry (realnie w 60GB dysku masz ok 55GB przestrzeni dyskowej do wykorzystania). Powiem Ci że niby mi więcej miejsca na SSD nie potrzeba, ale za tą samą kwotę którą rok temu dałem za Vertexa 3 60GB miałbym dzisiaj po dopłaceniu może 50zł 128GB wersję Vertexa 4.

Na allegro są nowe i tanie SSD firmy Silicon Power. Jak tylko pod system to za te 200 zł jest w sam raz wdłg mnie.

http://allegro.pl/silicon-power-dysk-ssd-t10-64gb-250-230mb-s-sataii-i2959151303.html

Sam mam Kingstona V200 64 GB pod system i mimo średnich osiągów hula jak rakieta. Pod system te osiągi są bardzo dobre.

Edytowane przez Adonim85

Raczej jedyne co zauważysz to szybsze wczytywanie poziomów, szybsze ładowanie map i wczytywanie tekstur. Ale nie licz że mając SSD nagle dostaniesz +10 FPS w grze bo tak się nie stanie.

Edytowane przez nissky
Ciekawy filmik o grach na SSD:

http://www.youtube.com/watch?v=_AMdZBnaqcs

hahaha, co za FAKE , wprowadza ludzi w bład

w bf3 32 fps wiecej na ssd jak na hdd , beka z typa %-)

NIE MA RÓŻNICY FPS pomiędzy ssd a hdd jest jedynie różnica w wczytywaniu się mapy/odpalaniu gry itp

Edytowane przez borax321

@up

Błąd 404: Strona nie została znaleziona.

Moim zdaniem zostań przy Crucial M4.

Zobacz na amazon.uk czy nie jest taniej niż w Polsce. Wysyłka jest darmowa bodajże.

@borax321

Pewnie zmierzył FPS podczas wczytywania levelu, gdzie przy dyskach SSD się zwiększa i stąd ta nieścisłość.

Edytowane przez blacklizard
  • Popieram 1

Tak jak w zapytaniu napisałem - zależy na szybkości działania. O Kingstona spytałem, ponieważ jest teraz w promocyjnej cenie i chciałem się czegoś dowiedzieć na jego temat (czy duże różnice w porównani do Cruciala).

Jeśli mówisz, żebym został przy Crucialu, to tak też zrobię :)

Cruical jest "najbezpieczniejszym" zakupem - znam sporo, sporo ludzi, którzy męczą te dyski od dłuższego czasu i ani jednej złej opini jeszcze nie słyszałem. Sam posiadam M4 i chwale ją sobie - także śmiało polecam M4 - nie będziesz zawiedziony 8)  

• Popieram 1

Kingston SV300 jest zbudowany z użyciem kontrolera LSI Sand-Force 2281. Ten dysk tylko na papierze będzie mieć 450mb/s odczytu. W rzeczywistości będzie mniej. Ale w sumie jest 2x bardziej pojemny. 

Edytowane przez nissky
  • Popieram 1

Oj tam pojemny;) Szybki ma być, na pojemność to mam 1TB od WD. SSD na chwilę obecną, to trochę zabójczo drogi magazyn danych...bo ani większej liczby fps w grach nie uświadczymy, ani filmy nie zyskają na jakości, a muzyka nie dostanie nagle lepszego brzmienia;) System + kilka programów i jest to czego chcemy. A przyjdzie czas, że talerzowe przejdą do historii, to wtedy "za grosze" kupimy sobie "pendriva" 2,5'' :)    Otóż wszem i wobec ogłaszam, że KrucaFix został zakupiony. Dziękuję wszystkim za pomoc w dokonaniu wyboru i jeśli nie zostanę pochłonięty przez nowy sprzęt postaram się opisać tutaj swoje wrażenia.

Pozdrawiam!