kubbak 10135 Napisano 30 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2010 Panowie to nie temat na rozmowy o kontrolerach. Załóżcie do tego osobny temat. Cytuj Link to post Share on other sites
GreQonE 3629 Napisano 30 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2010 Zapomnialem sie, masz racje. A poza tym, Kubbak, linkowales wczesniej spis obudow - jestes pewien ze ta plyta glowna do nich wejdzie? Bo musze zaczac szukac odpowiedniej obudowy.. Cytuj Link to post Share on other sites
cyrix 0 Napisano 30 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2010 Panowie to nie temat na rozmowy o kontrolerach. Załóżcie do tego osobny temat.Dobra temat siedzi viewtopic.php?f=6&t=8349 Cytuj Link to post Share on other sites
kubbak 10135 Napisano 31 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2010 To są obudowy, które obsłużą Classified 4-Way SLI czyli taką długość jaką prawdopodobnie będzie miała ta płyta, ale bez dokładnych wymiarów można tylko zgadywać. Cytuj Link to post Share on other sites
GreQonE 3629 Napisano 31 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2010 Chodzilo mi raczej o to czy zmiesci sie "w szerz". Bo 2 pcie moge sobie darowac Cytuj Link to post Share on other sites
GreQonE 3629 Napisano 31 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2010 Czas sie szykowac, 2x http://www.komputronik.pl/index.php/pro ... 6_GHz.html co myslicie? Cytuj Link to post Share on other sites
Igoruss 5141 Napisano 31 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2010 Strasznie drogi... Cytuj Link to post Share on other sites
GreQonE 3629 Napisano 31 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2010 Dlatego, ze jest to procesor przygotowany do pracy w zestawie wieloprocesorowym. Tylko pytanie, czy ten procesor ma sens? Czy dobrze sie bedzie podkrecac? (Dobrze = conajmniej tak jak W3520) Cytuj Link to post Share on other sites
kubbak 10135 Napisano 1 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 1 Lutego 2010 IMO do 4GHz może być problem go dociągnąć, ma mniejszy mnożnik a płyty na s1366 dużo ponad 210 BCLK nie zrobią. Cytuj Link to post Share on other sites
GreQonE 3629 Napisano 1 Lutego 2010 Autor Udostępnij Napisano 1 Lutego 2010 Hmmm.. Czyli uwazasz ze powinienem zastanowic sie nad wersja 2.66? Cytuj Link to post Share on other sites
Igoruss 5141 Napisano 1 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 1 Lutego 2010 17*210=3570MHz więc marnie Cytuj Link to post Share on other sites
kubbak 10135 Napisano 1 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 1 Lutego 2010 Nie no, jest jeszcze Turbo więc na stałe może być prawie 3.8GHz. Cytuj Link to post Share on other sites
cyrix 0 Napisano 1 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 1 Lutego 2010 Im więcej informacji tym gorzej, wydaje mi się że to nieopłacalne. Cytuj Link to post Share on other sites
GreQonE 3629 Napisano 1 Lutego 2010 Autor Udostępnij Napisano 1 Lutego 2010 To nie mialo byc oplacalne, zacznijmy od tego Cytuj Link to post Share on other sites
cyrix 0 Napisano 1 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 1 Lutego 2010 Zgoda, ale same problemy jak na razie i właśnie dlatego moje zainteresowanie jest skierowane na ASUS'a. Cytuj Link to post Share on other sites
frog01 6 Napisano 1 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 1 Lutego 2010 sa narazie tylko dwa problemy: -rozmiar -obslugiwane procesory Jesli sie jest tzw. entuzjasta i koszty za specjalnie nie graja roli (przy tej plycie nie powinny) to ani jeden ani drugi "problem" nie jest problemem Cytuj Link to post Share on other sites
GreQonE 3629 Napisano 3 Lutego 2010 Autor Udostępnij Napisano 3 Lutego 2010 Mierzcie swoje obudowy: "The result is a motherboard based on the CEB form factor, a dual-socket derivate of ATX, with specified dimensions of 305 x 267 mm" Bloomfield: " SemiAccurate claims that they've determined how EVGA will modify the board to add support for the cheaper LGA1366 chips. To begin with, Intel's 5500 chipset is to be used, rather than the X58 desktop chipset. (...) Lastly, EVGA is to be using an old trick when placing two processors on a single motherboard: rathre than directly connect the processors to one another, the chipset is to function as a switch between the two. It's likely that this means the connection between the chips will be slightly slower than when using the QPI-interface. It's still unclear if this is truly EVGA's solution and how it will affect the performance. EVGA has not responded." EDIT: No i finalnie nazwa: EVGA 270-GT-W555 EDIT2: Jakies spostrzezenia? Cytuj Link to post Share on other sites
KONAn 0 Napisano 19 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 19 Lutego 2010 Jakiś koleś na forum EVGA.com pyta: The other thing is I read on some sites, that this board can do i7 920+ and/or Xeon CPUs. Anyone know what type of RAM this will take ? Thanks EVGA tech support odpowiada: you can NOT use an i7 920. Jeśli chodzi o pamięci to ten sam koleś z tech supportu napisał, że będzie można używać "non ECC memory"...zastanawiam się tylko czy będzie można także używać wersji ECC oraz ECC-R Jeśli chodzi o wymiar to nie chce mi się wierzyć, że taka krótka będzie. PS Jaką długość mają gniazda pamięci DDR3 na płytach ???może ktoś zmierzyć ?? Mierzcie swoje obudowy: "The result is a motherboard based on the CEB form factor, a dual-socket derivate of ATX, with specified dimensions of 305 x 267 mm" Coś mi tutaj "śmierdzi"...aha to ten wymiar 305...to jest wymiar standardowego ATX więc mało prawdopodobne jest aby ten wymiar był właściwy. Patrząc na zdjęcia płyty to bardziej mi się widzi EATX na szerokość czyli 330mm (albo i nawet więcej) a na długość..hmm...305mm ?? lub 347mm(EATX)... Do mojej budy na szerokość byłbym w stanie zmieścić do 350mm ale na długość tylko 305 czyli EATX...pewnie trzeba będzie sprzedać budę... Cytuj Link to post Share on other sites
frog01 6 Napisano 19 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 19 Lutego 2010 koszt nowej obudowy w porownaniu do calego sprzetu jest wrecz marginalny... jaka by to obudowa nie byla Cytuj Link to post Share on other sites
GreQonE 3629 Napisano 19 Lutego 2010 Autor Udostępnij Napisano 19 Lutego 2010 Chodzi o to ze pasuja tylko jakies Lian-Li czy cos. (2k+ PLN) Cytuj Link to post Share on other sites
Tearius 1 Napisano 19 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 19 Lutego 2010 Ciekawym, czy do tego by się zmieściła... Corsair Obsidian 800D ATX/EATX - Black ale najprędzej to do tego Lian Li PC-X2000 TYR Czarna Cytuj Link to post Share on other sites
kubbak 10135 Napisano 19 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 19 Lutego 2010 koszt nowej obudowy w porownaniu do calego sprzetu jest wrecz marginalny... jaka by to obudowa nie byla Nie koniecznie, serwerowe budy potrafią kosztować po ~3k zł więc koszt taki marginalny by nie był. Ciekawym, czy do tego by się zmieściła...Na wcześniejszych stronach masz listę możliwych obudów do których jest szansa, że płyta wejdzie i nie ma na niej ani tego Corsaira ani LL. Cytuj Link to post Share on other sites
frog01 6 Napisano 19 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 19 Lutego 2010 no dobra... moze nie marginalny... ale jesli jest sie w stanie wydac kase na ta plyte, 2x xeon 5xxx, 3 lub wiecej kart 5870 lub podobnych i do tego zasilke 1200W lub wiecej, to "troche" wiecej juz nie bedzie mialo znaczenia Cytuj Link to post Share on other sites
kubbak 10135 Napisano 19 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 19 Lutego 2010 Nie no wiadomo, że jak ktoś ma na komputer więcej niż 15k to taki koszt dużej różnicy mu nie zrobi. Cytuj Link to post Share on other sites
KONAn 0 Napisano 19 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 19 Lutego 2010 Nie zgodzę się że jest marginalny. 2k+ to zawsze jakaś kasa. Ja mam do wyboru albo złoże dwa sprzęty XEON W3520, 24GB ramu itd itp albo jeden ale porządny. Na razie skłaniam się ku tej drugiej opcji i w tym ma mi EVGA pomóc. Lubie mieć wszystko na miejscu w jednej budzie bez "render farm" itp. Tak sobie pomyślałem ile mógłby kosztować mnie sprzęt na tej płycie i wychodzi całkiem spooro. Poniżej podaje przykładową konfigurację (całość na wodnym chłodzeniu które już mam i dokupiłbym tylko parę rzeczy do kompletu) - zaznaczam że nie jest to pod gry ani folding ani tym podobne...po prostu czysty rendering 3DS MAX i inne. 1. Mobo - 2500 ?? 2. Procki - 2x1500 minimum 3. Ram - 24GB (3500) lub 48GB 7000 4. Buda - około 2000 5. Zasilacz - 1000 minimum ale są plany żeby wziąć Koolanca i wszystko zwodować czyli 2000 wychodzi 6. Dysk INTLE SSD 80Gb 7. Kontroler Adaptec na 12 HDD (6*250Gb RAID 10 + 2x1.5TB Raid1) i zostaje reszta na SSD Raid 0 w przyszłości Sumarycznie wychdzi duuzo...około 15k Grafikę i WC już mam więc i tak jest to wersja okrojona wyceny... Co do wyceny że jak ktoś ma kompa za 15k+ to różnica 2k+ jest marginalna...znowu się nie zgodzę...nie wrzucajmy wszystkich do jednego wora..inni robią to bo mają kasę a inni potrzebują kompa do pracy i m ana nich zarabiać i nie chcą wydawać majątków tylko tyle ile naprawdę muszą. Ludziska mam dla was małą i niemiła niespodziankę Wziąłem zdjęcie płyty zrobione z góry (nie było idealnie z góry ale innego nie znalazłem) i wrzuciłem do AutoCAD-a. Wiedząc jaki jest rozmiar otworów montażowych dla LGA 1366 (80mm) skalibrowałem sobie zdjęcie i dzięki temu mogłem odczytać przewidywane wymiary płyty (z dokładnością do 0,5-1mm). I co się okazało ???. Okazało się, że płyta to wielki monster i basta. W załączniku plik pdf z wymiarami. Szukajcie budy, która to pomieści. Moja CoolerMaster CosmoS nie daje rady z żadnym wymiarem. Tutaj macie PDF-a żeby zobaczyć jakie są wymiary płyty. (plik jest duży ale to dla niedowidzących taki zrobiłem ) http://viewer.zoho.com/docs/tbPBi Kolejne potwierdzenie, że zwykłe I7 nie będą działać z ta płytą (bynajmniej w konfiguracji dwuprocesorowej) Wypowiedź menadżera produktu EVGA z ich forum: "Sorry to be the bearer of bad news. This board is designed to work with Xeon based CPU's. (Dual QPI)" Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts