Skocz do zawartości

Zestaw komputerowy do gier. Cena : maksymalnie 7000.

Recommended Posts

Witam serdecznie.

Prosiłbym o pomoc w stworzeniu zestawu komputerowego przeznaczonego przede wszystkim do gier wideo. Posiadam monitor Dell U2412M. Jestem zdecydowany na procesor i7 - 3770K. Będę z pewnością robił OC. Myślałem nad coolerem CPU : bequiet! Dark Rock Pro 2. Co o tym sądzicie?

Jaka do tego płyta główna? Zastanawiałem się nad MSI Z77 MPower albo ASUS Sabertooth Z77.

Najważniejsza kwestia to karta graficzna. Czytałem, że Asus HD7970 Matrix Platinum jest naprawdę dobra i daję duże możliwości OC. W przyszłości prawdopodobnie będę chciał dołożyć drugą kartę, więc zależy mi na pojemnym zasilaczu. Czy 750W wystarczy? Jaki model proponujecie?

Ramu wystarczy mi na razie 8 GB (2x4GB). Co powiecie o Corsair Vengeance 1600MHz CL9 Low Profile?

Dysk HDD już posiadam. Do tego zestawu chciałbym wziąć Samsung SSD 830 256GB. Posiadam już także czytnik optyczny.

W kwestii obudowy waham się pomiędzy Corsair Obsidian 650 (podoba mi się najbardziej, ale czytałem parę kiepskich opinii na temat wykonania) lub Fractal Define R4 Black Pearl.

Orientuję się też ktoś może jak wygląda sprawa zaopatrzenia sklepu agito? Tylko tam znalazłem Asus HD7970 Matrix Platinum (brałem pod uwagę sklepy, które zaliczają się do promocji Never Settle - 3 gry gratis), ale niestety nie mają egzemplarzy w magazynie. Wie ktoś ile będzie trzeba czekać na dostawę?

Zależy mi przede wszystkim na jak najlepszej wydajności w grach przez możliwie najdłuższy czas, akurat trafił mi się bonus gotówkowy i nie liczę, że w bliskiej przyszłości to się powtórzy, więc jestem skłonny jednorazowo zaszaleć.

Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam.

Do kręcenia jest lepszy i7-2600K. Matrix jest dostępny na Morele.net i tam też dostaniesz 3 gry z promocji AMD. W okresie świątecznym był tu przypadek forumowicza który kupił Matrixa na Agito i prawdopodobnie dostał używanego. Morele ma lepszą obsługę klienta i jest autoryzowanym partnerem Asusa więc Ja bym kupował u nich.

• Popieram 1

ZESTAW NA GTX 690

http://techplanet.pl/przechowalnia/zapisana/?s=73104&s=70268&s=71137&s=71164&s=72771&s=66063&s=62972&s=62483

ZESTAW na 2x 7950

http://techplanet.pl/zamowienie/06b5ab6c5c4111e28eab4c72b94edc4a/platnosc-i-dostawa/

CO DO TWOJEGO ZESTAWU

bequiet! Dark Rock Pro 2 jest drogi i nieopłacalny , na poziomie MACHO, który kosztuje DUŻO taniej

MSI Z77 MPower padają jak muchy te płyty główne a ASUS Sabertooth Z77 ma zbyt wysokie temp.

Asus HD7970 Matrix Platinum jak najbardziej ok

Czy 750W wystarczy? - tak, nawet do GTX 670/7970 x2

osobiście DO GIER , brałbym GTXA 690, najwydajniejszy zestaw będzie

• Popieram 1

W takim razie wezmę i7-2600K. Rozumiem, że jego wydajność jest porównywalna do i7-3770K? Chcę kupić wszystko, a przynajmniej większość na morele.net tylko, że ten Asus HD7970 na morele.net to wersja Matrix, nie Matrix Platinum. Czytałem, że dopiero wersja Platinum pokazuję całe możliwości OC tej karty.

Skąd wysunąłeś taki wniosek i jakie to są wysokie temperatury dla ciebie? Sam mam tą płytę i nie zaobserwowałem wysokich temperatur.

ta płyta to słabizna jak za taką cene , poza wyglądem NICZYM nie imponuje

http://www.purepc.pl/plyty_glowne/test_plyt_glownych_lga_1155_intel_z77_dla_ivy_bridge_czesc_ii?page=0,18

I po co ten GTX 690 za 3500 tysiaka?

na przyszłość, jak zmieni monitor np na 27 cali z rozdziałką 2560 x 1440 to już radek 7970 nie wyrobi :P

Edytowane przez borax321
  • Popieram 1

Dzięki za zestawy. Sam się zastanawiałem nad GTX 690, ale myślę, że w przeciągu roku byłbym w stanie dokupić drugie HD7970, więc nie wiem czy jest sens pakować się teraz w tak drogą kartę oszczędzając na pozostałych podzespołach. Nie mówiąc o tym, że czytałem, iż Gigabyte nie do końca robi dopracowane karty graficznę, choć mogę się solennie mylić. Dodatkowo zależałoby mi jednak na procesorze obsługującym jednak 8 wątków.

Co powiecie w takim razie na ASRock Fatal1ty Z77 Professional? Chyba, że nie ma sensu inwestować w płytę tyle pieniędzy.

aha, skoro zamierzasz dokupić za jakiś czas grafikę to spoko

i7 + 7970

http://techplanet.pl/przechowalnia/zapisana/?s=70624&s=73859&s=71055&s=74020&s=62483&s=72771&s=62972

i chłodzenie aby PIĘKNIE się prezentowało

http://allegro.pl/corsair-h100i-nowa-wydajna-wersja-chlodzenia-i2922149924.html

takie coś osobiście bym zakupił

• Popieram 1
aha, skoro zamierzasz dokupić za jakiś czas grafikę to spoko

i7 + 7970

http://techplanet.pl/przechowalnia/zapisana/?s=70624&s=73859&s=71055&s=74020&s=62483&s=72771&s=62972

i chłodzenie aby PIĘKNIE się prezentowało

http://allegro.pl/corsair-h100i-nowa-wydajna-wersja-chlodzenia-i2922149924.html

takie coś osobiście bym zakupił

Przyznam szczerze, że bardzo mnie zaintrygował taki zestaw z tym chłodzeniem. Czy prawie 38 dBA to głośno? I jak ma się wydajność takiego chłodzenia wodnego? Bo bardzo kusi.

Przyznam szczerze, że bardzo mnie zaintrygował taki zestaw z tym chłodzeniem. Czy prawie 38 dBA to głośno?

Powiem Ci że mnie również to chłodzenie niedawno bardzo kusiło ze względu na wygląd ale się nie zdecydowałem na zakup ze względu na hałas. Wentylatory fabryczne są głośnie, użytkownicy skarżą się na piszczący kontroler do obrotów wentylatorów (zintegrowany w bloku), można trafić również na negatywne opinie nt. oprogramowania jakie dołącza Corsair (zawieszanie się itp.). Do tego cena też jest wysoka w porównaniu do rozwiązań powietrznych i jeszcze wzrasta jeśli zdecydujesz się wymienić fabryczne wentylatory na lepsze. Raczej bym odradzał to chłodzenie. Tu masz przykład:

Edytowane przez Wooojciech1983
  • Popieram 1

weź i7-3770K

Sapphire vapor-x jest głośny pod obciążeniem <miałem 7950 sapphire vapor-x i odesłałem go>

bierz Asus'a

płyta MSI GD65/Asrock fatality - co tam wolisz wszystkie proponowane w temacie sa bardzo dobre

co do chłodzenie to najlepsze na świecie chłodzenie powietrzem to to< nie licząc tego kolosa bez wentylatorów> :D

http://www.saturion.pl/product/139587/Sprzet_komputerowy/Podzespoly/Phanteks_PH_TC14PE_CPU_Cooler_silver.html

Edytowane przez borax321
  • Popieram 1

Pamiętam Asus miał problemy z kartami z dopiskiem TOP.A co najlepsze to, że serwis wysyłał te same wadliwe karty,nie naprawiając ich.Autorze jeżeli chcesz zaryzykować kupując kartę od Asusa to bierz,ale żebyś potem nie pisał "mam problem".Może teraz już jest ok,ale wątpię. Bierz taką kartę jaka jest Ci bliżej.Życzę w każdym razie udanego zakupu! ;)

Edytowane przez eVerest
  • Popieram 1

problem to on będzie miał z vapor-x

http://forum.benchmark.pl/topic/69962-sapphire-7950-vapor-x/?do=findComment&comment=805763

pozatym jak zamówi na tchplanet , nową karte otrzymuje od ręki i servis asusa go nie obchodzi, ponieważ w servisie techplanet spradzają czy rzeczywiście coś jest zepsutego i dają od ręki nową sztuke a tamta dopiero leci na gware

całośc trwa max 4 dni, wymieniałem asrocka p67 pro3 wiec wiem :P

• Popieram 1

Jak zestaw do gier to kup jeszcze dwa takie monitory jak masz i skrzynkę za 5k. Taki zestaw będzie wymiatał pod względem graficznym i od razu będzie wiadomo, że masz zestaw do gier za odpowiednią sumę.   Pakowanie superkarty do jednego monitora jest trochę idiotyczne. Skoro będzie widać może 50% jej możliwości. Lepiej zastanowić się czy sobie nie odpuścić wygładzania krawędzi i ekstremalnej teselacji i mieć 3x taki wgląd w świat gry. Wrażenia z gry będą na pewno większe niż na jednym monitorze. Niedługo wychodzi nowa generacja konsol i nowe karty graficzne. Pakowanie w stare karty grafiki nawet te za 3k może okazać się błędem, a trzy monitory pozostaną. Grafikę wymienisz względnie kupisz drugą do cf/sli. Za 7k to na Twoim miejscu poszedłbym w tę stronę - 3 monitory + dobra grafika.
Przykładowo 

To jest na 2x550ti... która jest lipna. Nie dodając, że daje to lekką przewagę w multi ze względu na pole widzenia :) 
Edytowane przez gloryseeker
  • Popieram 1
Jak zestaw do gier to kup jeszcze dwa takie monitory jak masz i skrzynkę za 5k. Taki zestaw będzie wymiatał pod względem graficznym i od razu będzie wiadomo, że masz zestaw do gier za odpowiednią sumę.   Pakowanie superkarty do jednego monitora jest trochę idiotyczne. Skoro będzie widać może 50% jej możliwości. Lepiej zastanowić się czy sobie nie odpuścić wygładzania krawędzi i ekstremalnej teselacji i mieć 3x taki wgląd w świat gry. Wrażenia z gry będą na pewno większe niż na jednym monitorze. Niedługo wychodzi nowa generacja konsol i nowe karty graficzne. Pakowanie w stare karty grafiki nawet te za 3k może okazać się błędem, a trzy monitory pozostaną. Grafikę wymienisz względnie kupisz drugą do cf/sli. Za 7k to na Twoim miejscu poszedłbym w tę stronę - 3 monitory + dobra grafika.

Szczerze mówiąc sam zastanawiałem się z początku nad trzema monitorami, ale nie przemawia to do mnie do końca. Zależy mi na maksymalnych osiągach podczas gier, a jeden monitor zawsze wystarczał mi, by zatopić się w świecie wirtualnym :) 

Ponadto pewnie przeszkadzałyby mi ramki monitorów podczas gier przy 3 monitorach i na niektórych filmikach widać, że obraz na bocznych monitorach nie chodzi zbyt płynnie. Czy wszystkie nowsze gry obsługują 3 monitory?