zly_niedzwiedz 0 Napisano 9 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2013 Hejka, wiem że istnieje setka podobnych informacji w sieci i na samym forum, jednak co konfiguracja i "sztuka" procka tym inaczej, otóż u mnie sprawa wygląda tak: CPU: Phenom II 965 x4 3.4 Ghz Noctua NH-d14 jako wentyl temperatury w stresie (OCCT) na stockowym taktowaniu nie przekraczały 42 stopni ;O Poszedł na 4.0 przy napięciu 1,475 (20x200) i podniesionym NBv do 1.3. jest stabilnie (1h OCCT) i jest KOLOSALNA różnica względem stockowego 3,4 (choćby w BF3 jakieś 20-30FPS więcej, na ultra, może 3.4 blokowało 7770? Cholera wie...) I teraz pytania: 1) Napięcia podane przeze mnie są bezpieczne? Komputer często będzie 24/7 zapierniczał przy renderingu... 2) Warto próbować 4,2-4,4? 3) Słyszałem że przy AMD pamięci lepiej ustawić 1333 i zbijać timingami, prawda to? 4) Mogę w crossfire połączyć dwie niemalże (chodzi o taktowanie zegarów) karty, czy muszą być identyczne? Mam jednego xfx7770 black edition, a drugiego teraz ze świecą szukać, Ci którzy niby takiego mają - powiedzmy że to taki ich żart... wiąłbym innego XFX'a Core edition albo coś. (w Czerwcu będzie 7870 a oba xfx'y pójdą do dwóch innych platform, dlatego taka maniana ), czy karta z wyższymi ustawieniami zegarów zdowngraduje się do tej słabszej czy pozostanie bez zmian? Z góry dzięki za odpowiedzi Cytuj Link to post Share on other sites
dam111111 522 Napisano 9 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2013 różnica względem stockowego 3,4 (choćby w BF3 jakieś 20-30FPS więcej, na ultra, może 3.4 blokowało 7770? Cholera wie...) Nie opowiadaj głupot. Cytuj Link to post Share on other sites
zly_niedzwiedz 0 Napisano 9 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2013 Może źle się wyraziłem. testowałem to w ten sam sposób co wcześniej, czyli z równocześnie odpalonym streamem 720p. I tak jak wcześniej stream szedł w 10-15fps tak teraz idzie w 40-50. (fakt - złe doprecyzowanie) Cytuj Link to post Share on other sites
Gość rezerwuar Napisano 9 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2013 (edytowane) 1.Napięcia są jak najbardziej bezpieczne. 2.Możesz spróbować ale wątpie, że pójdzie wyżej. 3.Cas latency ma pewne znaczenie natomiast 1600MHz będzie wydajniejsze od 1333-przydałoby sie mostek północny podnieść z domyślnych 2000 na 2400-2600. 4.Karty do crossfire nie muszą mieć takich samych zegarów. Edytowane 9 Stycznia 2013 przez rezerwuar Cytuj Link to post Share on other sites
Hooligans1293 40 Napisano 9 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2013 1.Napięcia są trochę duże (dla tego amd max 1,5 V) ale noctua da rade to schłodzić, 2.Możesz spróbować podkręcać dalej ale 4,4 będzie nie możliwe do osiągnięcia. 3. Nic o tym nie wiem ale możesz ustawić ram na 1600 i wtedy zbijać timingi 4.Z tego co się orientuje karty mogą się różnic oby były na tym samym gpu Cytuj Link to post Share on other sites
szatkus 282 Napisano 9 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2013 Wzrost taktowania może dać Ci przyrost wydajności najwyżej kilkanaście procent, coś innego musiało wpłynąć na te wyniki. Jak planujesz rendering i streaming to może warto pomyśleć nad Visherą? Cytuj Link to post Share on other sites
zly_niedzwiedz 0 Napisano 9 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2013 Szatkus, i tutaj masz moją drugą platformę Kwiecień maj będzie reszta kasy by poskładać maszynę do postprodukcji. Co do wzrostu wydajności, nie mam zielonego pojęcia co się stało, ale podziało się strasznie dużo... (chyba że dołożone 8GB ramo coś podziałało, jednak na drugim monitorze cały czas sprawdzałem temperatury, fps'y i z użycie zasobów, gdzie RAM'u szło akuratnio tylko niespełna 4-5GB... (przed dołożeniem ramu było 8, obecnie 16 @ 1600) Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts