pokiep666 0 Napisano 30 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2009 Witam.Czy jest sposób ,aby zredukować smużenie monitora lcd?Mam samsunga f2380 i jako,że to nie tn w gierkach widoczne jest smużenie.Czy można jakos przyspieszyć reakcję monitora?Czy już nic się nie da zrobic? Cytuj Link to post Share on other sites
worm 17821 Napisano 30 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2009 Masz podpięty monitor przez łącze D-SUB czy DVI-D ? Jest bardzo widoczne to smużenie ? Cytuj Link to post Share on other sites
pokiep666 0 Napisano 30 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2009 dvi podpiety na dsubie było tak samo,no widac może nie aż tak bardzo ,ale trochę irytuje no i różnie w różnych giercach,natomiast np.w heaven benchmark zero smug,podobnie w filmach. Cytuj Link to post Share on other sites
worm 17821 Napisano 30 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2009 Czasu reakcji nie zmienisz, a PVA chyba mają to do siebie że są wolniejsze od TN, jednemu będzie to bardziej przeszkadzać innemu nie. Trudno ocenić skalę smużenia nie widząc samemu Jeśli masz możliwość, podepnij u kogoś innego ten monitor i zobacz czy jest podobnie. Cytuj Link to post Share on other sites
pokiep666 0 Napisano 30 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2009 Właściwie to szukam trochę dziury w całym,bo kupując ten monit wiedziałem na co się narażam...dzięki w każdym razie. Cytuj Link to post Share on other sites
worm 17821 Napisano 30 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2009 Niestety, monitory z PVA i niższym czasem reakcji dedykowane są przede wszystkim grafikom, gdzie jest lepsze odwzorowanie kolorów. Dzisiaj chyba bym się skusił na ten model bo cena jest atrakcyjna. Cytuj Link to post Share on other sites
pokiep666 0 Napisano 30 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2009 He właśnie dlatego go kupiłem,ale i pograć też lubię.Na tnce za to nie mogłem dobrze skalibrować kolorów i decyzja była prosta.Faktycznie koledze niezbyt to smużenie przeszkadzało,zatem trzeba się przyzwyczaic.Pozdro Cytuj Link to post Share on other sites
_nick_ 19 Napisano 30 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2009 A w jakich grach widzisz te smużenie? Ja mam monitor na podobnej matrycy - MVA 8ms GTG- i nie widzę nigdzie żadnego smużenia. Cytuj Link to post Share on other sites
pokiep666 0 Napisano 30 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2009 Dragon Age ,Wiedżmin(mniej),Neverwinter2(mniej) na razie tylko te odpalałem Cytuj Link to post Share on other sites
_nick_ 19 Napisano 30 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2009 w NWN2 grałem na moim monitorze i nic nie zauważyłem. Trzeba poszukać testów, pamiętam że w jakimś sprawdzili, że mój monitor ma tak naprawdę 6ms. Cytuj Link to post Share on other sites
mICh@eL 335 Napisano 30 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2009 Ja też rozglądają się za nowym monitorem brałem pod uwagę ten model, ale właśnie ze względu na smużenie go nie brałem, bo monitor miał służyć także do grania Zdecydowałem się na Dell'a 2209WA z matrycą e-IPS, która jest szybsza niż c-PVA Jedynie czerń srebrzy, reszta pewnie tak samo jak na tym Samsungu I znajomy grafik, który w gry nie gra, też niedługo kupuje tego Samsung'a, więc będę mógł porównać oba monitory Może jakaś m-r się trafi :P Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts