Skocz do zawartości

PC do gier do 5000zł

Recommended Posts

Witam!

Prosta sprawa:

Budżet to ok. 4500-5000zł.

Co potrzeba? Najlepsze co można wycisnąć z tej kasy. Bez monitora.

Moja wstępna konfiguracja (ceny ze sklepu PCProjekt Kraków):

Pł. główna: Asus P7P55D EVO - 680zł;

Procek: Intel i7 860 - 1000zł;

Grafa: Sapphire Radeon HD 5870 Vapor-X - 1620zł;

Dysk : Samsung F3 500GB x2 RAID -190*2=380zł;

RAM : Patriot DDR3 2x2GB 1600Mhz -460zł;

Zasilacz: Chieftec GPS-550-AB-A -250zł;

Nagrywarka: Lite-On -100zł;

Dodatkowe koszty -350zł;

W sumie ok. 4810 zł.

Co myślicie o tym zestawie?

Nie chodzi mi o zbicie ceny, bardziej o to, żeby w tej cenie wybrać najlepszą możliwą konfiguracje.

Proszę o komentarze/sugestie. Z góry dzięki.:D

Zmień zasilacz na Corsair VX550 - jest lepszy i cichszy. Kup tańszą płytę główną - wystarczy taka za 450zł. Dodaj do zestawu porządne chłodzenie, np. Mugena 2.

Edit jak nie chodzi ci o zbicie z ceny to wybierz 1366 i procka i7 920 D0 :D do tego 3x2GB Ramu.

To ja podam swój zestaw proponowany :

Intel Core i5-750 /2.66GHz, 8MB, LGA1156, BOX/

710zł

Gigabyte P55-UD3 /intel P55, Dual DDR3-2000, GLan/

420zł

Samsung 500GB 7200rpm 16MB cache SATA-II F3 (RAID0)

370zł

Sapphire Radeon HD5870 Vapor-X 1024MB DDR5 /256bit/ 2xDVI/HDMI/DP

1799zł

Samsung SH-S223B SATA (black)

110zł

Cooler Master Dominator 690 /bez zasilacza/

299zł

OCZ 4GB (2x2GB) 1333MHz CL7 Platinium Low-Voltage

435zł

Corsair 750W [CMPSU-750HXEU] modularny

530zł

Scythe Mugen II Rev.B

175zł

Razem: 4848zł

Ceny ze sklepu ESC.

I to jest bardzo dobry zestaw. Nie bierz Corei7 na LGA1156 bo w grach się wielowątkowośc nie przydaje tylko sie przydaje w profesjonalnych programach graficznych.

Pozdrawiam ! :D

To ja podam swój zestaw proponowany :

Intel Core i5-750 /2.66GHz, 8MB, LGA1156, BOX/

710zł

Gigabyte P55-UD3 /intel P55, Dual DDR3-2000, GLan/

420zł

Samsung 500GB 7200rpm 16MB cache SATA-II F3 (RAID0)

370zł

Sapphire Radeon HD5870 Vapor-X 1024MB DDR5 /256bit/ 2xDVI/HDMI/DP

1799zł

Samsung SH-S223B SATA (black)

110zł

Cooler Master Dominator 690 /bez zasilacza/

299zł

OCZ 4GB (2x2GB) 1333MHz CL7 Platinium Low-Voltage

435zł

OCZ ModXStream Pro 600W

315zł

Scythe Mugen II Rev.B

175zł

Razem: 4633zł

Ceny ze sklepu ESC.

I to jest bardzo dobry zestaw. Nie bierz Corei7 na LGA1156 bo w grach się wielowątkowośc nie przydaje tylko sie przydaje w profesjonalnych programach graficznych.

Pozdrawiam ! :D

bardzo dobry zestaw, ale jedna uwaga: wziąłbym mimo wszystko mocniejszy zasilacz...

do tego OCZ dokładamy 200zł i mamy Corsaira 750HXEU, który jest jednym z lepszych zasilaczy na rynku...no i większy zapas mocy

a tak to sam nic lepszego bym pewnie nie wymyślił :)

pozdrawiam

zeratul no chociaż ty zauważyłeś, że podałem zestaw bo ostatnio to jakoś nikt nie luknie na zestawy polecane prze ze mnie. A zasilacz mozna zmienic choc myślałem, że autor tematu może za resztę kasy kupic jakieś wentylatory do obudowy lub jakąś kartę dzwiękowa.

wiesz...łatwiej dokupić wentyle i dźwiękówkę potem do kompa niż zmienić zasilacz na mocniejszy...dlatego najpierw resztę kasy bym dołożył do zasiłki, którą proponuję w poprzednim poście, a potem dozbierać do wentyli i dźwiękówki ewentualnej...

chyba że zamiast brać wentyle dodatkowe itp. przekroczyć budżet i wziąć obudowę inną z kilkoma wentylami w standardzie, np Lancool K62:

http://www.cooling.pl/lancool-miditower ... 51793.html

w sumie taki zestaw jak podałeś + zasilłka Corsair 750HXEU + ta buda co podałem to tak jakoś 5100-5200 zł powinno wynieść

jak podajesz linki to mi się osobiście nie chce w nie wchodzić, ale jak piszesz normalnie co proponujesz to mogę wtedy przeczytać :D

pozdrawiam

Też mysle że za tą cene to s1366

Przemyślcie to, bo na przyszłosć będzie łatwiej wsadzić 6,8 jajowca :)

stawiam, że na 1156 też wyjdą co najmniej 4jajowce, być może nawet jeszcze w 2010r. z czego gry zapewne w 2010 wszystkie jeszcze tych 4 rdzeni nie wykorzystają...

@kubbak

pomysł z 2x 5850 chyba nie jest aż tak super, ponieważ nawet 5870 gwarantuje prawie zawsze płynną rozgrywkę w FullHD przy max-detalach

co do 1366...no trza pewnie te ~500zł do budżetu dołożyć (nie chce mi się cen sprawdzać :D )

pozdrawiam

Na pewno wyjdą 6-rdzeniowce na s1156 ale pewnie nie na P55 :)

I też bym się nie zdziwił jakby Kulfony (i9) wymagały nowego chipsetu :D

Co do karty to ja bym kupił dwa GTX260 i spiął w SLI (albo nawet 3 jeśli się da - oczywiście na x58)

wyjdzie sporo taniej niż 5870 i znacznie wydajniej :)

Dzięki wszystkim za komentarze.

Rzeczywiście - zdecyduje się na i5.

@toniek-94

Na esc.pl nie mogę znaleźć tego dysku. Wstukałem sobie twój zestaw tylko zmieniłem pamięci RAM, wyszło 4891zł.

Jakie korzyści bym miał wybierając pł. główną LGA1366? Cenowo aż takiej różnicy nie widzę, a wybrałem 1156 bo byłem przekonany, że Intel raczej będzie w tym kierunku szedł.

Co do zasilacza - czy 750 nie jest przesadą (i5, 5870 nie żrą tak dużo)? I wreszcie czym Corsair HXEU jest lepszy od konkurencji? :D

Jak nie możesz znalezc dysku to ja Ci w tym pomogę http://www.esc.pl/product_info.php?cPat ... s_id=20853 , a jaki wybrałeś ram ? Na LGA1156 liczy się niski voltag, najlepej wez te co ja podałem, ponieważ są jedne z najlepszych.Intel na pewno bedzie wypuszczał procesory na LGA1156, ponieważ na pewno Intel nie zrobił nowego socketu pod 4 procki tylko się będzie dalej rozwijac.Zasilacz 750W wez, ponieważ jest to klasa w sobie i na pewno za jakiś czas przy zmianie procesora i nowej karty taka moc sie przyda. LGA1366 ma takie korzyści, że mają procesory wielowątkowe, czyli przydaje się ta wielowątkowośc w profesjonalnych programach graficznych, a w grach nie ma róznicy bo tego po prostu gry nie wykorzystują i ten triple chanel, czyli 3 bańki Ram też nie ma wpływu na gry.

Myślę, że choc troche wytłumaczyłem i na kierowałem na dobry wybór

Pozdrawiam !

Igoruss ja bym się nie pchał z sli i triple sli bo to sie wiąze z duzym poborem prądu, mikroprzycięcia w niektórych grach. Lepiej jest miec jedno mocne GPU, więc najlepiej kupic HD5870 VAPOR-X

zasilacz o takiej mocy wytrzyma każdy właściwie zestaw jaki złożysz + OC, więc jest przyszłościowy

a na Twoim obecnym konfigu będzie pracował nie na pełni mocy, więc dłużej "pożyje"

a w czym jest lepszy :D jest modularny i ma bardzo wysoką sprawność (nawet powyżej 90%)

normą jest, że napięcia się prawie nie wahają itp.

no i ma on bodajże jedną bardzo mocną linię 12V a nie tak jak większość innych zasiłek - 2 lub więcej, więc nie ma ryzyka, że któraś z tych linii nie wyrobi się z mocą

a jak chcesz płytę po 1366 to musisz wtedy kupić procek core i7 (~1000zł) i pamięci DDR3, ale zalecane są tripple-channel, więc mimo, że płyty nie są dużo droższe, to reszta platformy - tak

pozdrawiam

EDIT

Wiem że lepiej jest mieć jedno mocne GPU ale myślę że GTX260 w SLI to całkiem ciekawa propozycja i nie dość że wydajniejsza to i sporo tańsza :)

tak jak pisałem wcześniej nawet 5870 prawie zawsze gwarantuje absolutną płynność w grach, więc nie ma sensu ładować się w SLI dla 5fps'ów przy frame-racie 60 fps

poza tym 2x GTX 260 to opcja dość prądożerna

no i większość gier nie wspiera jeszcze multi-gpu

reasumując - IMO propozycja kijowa :)

@kubbak

pomysł z 2x 5850 chyba nie jest aż tak super, ponieważ nawet 5870 gwarantuje prawie zawsze płynną rozgrywkę w FullHD przy max-detalach

A Ty mi wytłumacz proszę jaki jest sens dokładać 500-600zł (względem HD5850) za 10% większej wydajności? Moim albo kupić jedną sztukę HD5850 albo dwie bo HD5870 i tym bardziej z chłodzeniem Vapor-X to bezsensownie wyrzucona kasa w błoto.
Gość
This topic is now closed to further replies.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...