kornel93 0 Napisano 28 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2009 Jak w temacie, jakie polecalibyście chłodzenie do tego procka? Najważniejsze dla mnie żeby było jak najcichsze no i wymiarami nie gigantyczne ale nie chce pasywnych rozwiązań. Cytuj Link to post Share on other sites
Bany_krk 200 Napisano 28 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2009 no to standarowo: mugen 2 chyba że cie stac na noctue lub megahelmsa Cytuj Link to post Share on other sites
gogo3000 136 Napisano 28 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2009 @ bany miał być niezbyt duży... Ten wygląda na spełniający twoje wymagania -link... Cytuj Link to post Share on other sites
y0ddh4 10 Napisano 28 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2009 Mogę jeszcze polecić AC Freezer Xtreme - http://www.cooling.pl/arctic-cooling-fr ... 51454.html Cytuj Link to post Share on other sites
kornel93 0 Napisano 28 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2009 No spoko spoko, takie chłodzenie szerokie jak w Big Shuriken może nie wypalić bo grafę będę miał wysoką, ale inne propozycje mile widziane. No i czy będą spełniać swoje zadanie nawet po OC procka. (Słyszałem że podobno można odblokować w nim jeszcze 2 rdzenie więc i pewnie grzać się może bardziej - ale tego nie jestem pewien). EDIT: A gdybyście po prostu mieli tego procka dla siebie, to czego użylibyście do jego schłodzenia wg Was? Cytuj Link to post Share on other sites
nazaropeth 9 Napisano 29 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2009 Jeśli nie masz za dużo miejsca na wysokość w obudowie to Pentagram Alpaya + zmiana wentylatora na bardziej cichy od CoolerMaster lub jeśli masz nieco większy budżet to Scythe Katana III. Jeśli jednak masz dość szeroką obudowę to warto pokusić się o Pentagram Karakorum (w tej cenie bezkonkurencyjny) na podkręconym X2 5600 (Windsor 90nm) do 2x3,25GHz bez problemu trzymał procka poniżej 45*C z wentylatorem ustawionym na 700obr/min, więc nawet po OC i ewentualnym odblokowaniu rdzeni nie będziesz miał problemu z temperaturą na tym 45nm procku. Cytuj Link to post Share on other sites
lech13133 0 Napisano 29 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2009 ja mam Pentagram Karakorum i temp. trzyma się na poziomie 25*C oczywiście bez oc a wentylator do tego polecam ArcticFan 12L. To wszystko na procku PII x2 550 Cytuj Link to post Share on other sites
kornel93 0 Napisano 29 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2009 No spoko spoko, Katana i Karakorum mi się podoba, tylko katana jest chyba trochę większa ale pewnie zmieści mi się do obudowy.A gdyby porównać oba te schładzacze pod względem głośności? Nie opieram się na tym co pisze producent bo to jest prawda z dużą rezerwą.... Także liczę na Wasze doświadczenie Cytuj Link to post Share on other sites
y0ddh4 10 Napisano 29 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2009 Dla siebie? Kupiłem Karakorum Gdybym potrzebował lepszego wybrałbym Mugen'a II (AC Freezer jest nie wiele lepszy od Karakorum). Cytuj Link to post Share on other sites
kornel93 0 Napisano 29 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2009 No ale jeszcze nikt nie powiedział jak z głośnością jak ktoś wie jak to się ma do innych wentyli to niech się wypowie. albo ewentualnie jakiś konkretny link do testu wentylatorów Cytuj Link to post Share on other sites
19arek93 0 Napisano 29 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2009 W tym procesorze nie odblokujesz nic. W "idle" powinien być cichy nawet box, ale do O/C wybrałbym Mugen'a 2 byś w przyszłości mógł spokojnie podkręcić jakiegoś Quada. Cytuj Link to post Share on other sites
lech13133 0 Napisano 30 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2009 przecież w Pentagram Karakorum masz regulator obrotów wentylatora wiec nie wiem o co ci chodzi z ta głośnością ustawiasz na min. i masz cisze Cytuj Link to post Share on other sites
kornel93 0 Napisano 30 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2009 przecież w Pentagram Karakorum masz regulator obrotów wentylatora wiec nie wiem o co ci chodzi z ta głośnością ustawiasz na min. i masz cisze No spoko ale to jest z pokrętełkiem a Karakorum nie ma automatycznej zmiany obrotów?? No ale jak na min jest cicho to ok.. a na max jak on chodzi? o wiele głośniej czy da się przeżyć? Cytuj Link to post Share on other sites
19arek93 0 Napisano 31 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2009 Dość głośno / Bardzo głośno. Cytuj Link to post Share on other sites
nazaropeth 9 Napisano 1 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2010 No chyba sobie żartujesz Karakorum jest ciche, dopóki wentylator kręci się z szybkością mniejszą niż 1300obr/min. Dopiero powyżej zaczyna być wyraźnie słyszalny ale różnica w wydajności jest niewielka i czuć ją dopiero przy bardzo wysokich TDP, rzędu 125W i więcej. U mnie działał na 700obr/min i wtapiał się w szum pozostałych wentylatorów. Dołączony regulator pozwala na regulację w zakresie od 1000 do 2000 obr/min, więc regulacją obrotów zajmował się BIOS w MSI K9A2-CF. Naprawdę polecam. Cytuj Link to post Share on other sites
XaRaDaS 0 Napisano 1 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2010 Polecam Mugena II, sam kupiłem sobie pod choinkę zastanawiałem się nad AC Freezer, Karakorum i jeszcze kilka, ale po poczytaniu w sieci opinni wypadło właśnie na Mugena. Cytuj Link to post Share on other sites
19arek93 0 Napisano 1 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2010 W tym procesorze nie odblokujesz nic. W "idle" powinien być cichy nawet box, ale do O/C wybrałbym Mugen'a 2 byś w przyszłości mógł spokojnie podkręcić jakiegoś Quada.Chciałbym sprostować ten post. W tym procesorze istnieje szansa na odblokowanie dodatkowych rdzeni. Najprawdopodobniej pomieszało mi się z wątkiem o Athlonie. Cytuj Link to post Share on other sites
kornel93 0 Napisano 2 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2010 Nom tylko teraz tak myśle o zakupieniu modelu 550 BE, 3,1 GHz, niewiele droższy a i możliwości większe.. podobno dobrze się podkręca nawet Cytuj Link to post Share on other sites
19arek93 0 Napisano 3 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2010 U mnie 3.8GHz i nic więcej, nawet jak dawałem >1.5v. Cytuj Link to post Share on other sites
kornel93 0 Napisano 3 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2010 3,8 to niewiele jak na ten procek chyba, dawało się go podobno nawet powyżej 4,0 wkręcić. Może po prostu trafiłeś na taki model niestety Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts