Skocz do zawartości

Jakie chłodzenie do AMD Phenom II X2 545?

Recommended Posts

No spoko spoko, takie chłodzenie szerokie jak w Big Shuriken może nie wypalić bo grafę będę miał wysoką, ale inne propozycje mile widziane. No i czy będą spełniać swoje zadanie nawet po OC procka. (Słyszałem że podobno można odblokować w nim jeszcze 2 rdzenie więc i pewnie grzać się może bardziej - ale tego nie jestem pewien).

EDIT: A gdybyście po prostu mieli tego procka dla siebie, to czego użylibyście do jego schłodzenia wg Was?

Jeśli nie masz za dużo miejsca na wysokość w obudowie to Pentagram Alpaya + zmiana wentylatora na bardziej cichy od CoolerMaster lub jeśli masz nieco większy budżet to Scythe Katana III. Jeśli jednak masz dość szeroką obudowę to warto pokusić się o Pentagram Karakorum (w tej cenie bezkonkurencyjny) na podkręconym X2 5600 (Windsor 90nm) do 2x3,25GHz bez problemu trzymał procka poniżej 45*C z wentylatorem ustawionym na 700obr/min, więc nawet po OC i ewentualnym odblokowaniu rdzeni nie będziesz miał problemu z temperaturą na tym 45nm procku.

No spoko spoko, Katana i Karakorum mi się podoba, tylko katana jest chyba trochę większa ale pewnie zmieści mi się do obudowy.A gdyby porównać oba te schładzacze pod względem głośności? Nie opieram się na tym co pisze producent bo to jest prawda z dużą rezerwą.... Także liczę na Wasze doświadczenie :):D

przecież w Pentagram Karakorum masz regulator obrotów wentylatora wiec nie wiem o co ci chodzi z ta głośnością :D ustawiasz na min. i masz cisze :D

No spoko ale to jest z pokrętełkiem a Karakorum nie ma automatycznej zmiany obrotów?? No ale jak na min jest cicho to ok.. a na max jak on chodzi? o wiele głośniej czy da się przeżyć?

No chyba sobie żartujesz :(

Karakorum jest ciche, dopóki wentylator kręci się z szybkością mniejszą niż 1300obr/min. Dopiero powyżej zaczyna być wyraźnie słyszalny ale różnica w wydajności jest niewielka i czuć ją dopiero przy bardzo wysokich TDP, rzędu 125W i więcej.

U mnie działał na 700obr/min i wtapiał się w szum pozostałych wentylatorów. Dołączony regulator pozwala na regulację w zakresie od 1000 do 2000 obr/min, więc regulacją obrotów zajmował się BIOS w MSI K9A2-CF. Naprawdę polecam.

W tym procesorze nie odblokujesz nic. W "idle" powinien być cichy nawet box, ale do O/C wybrałbym Mugen'a 2 byś w przyszłości mógł spokojnie podkręcić jakiegoś Quada.

Chciałbym sprostować ten post. W tym procesorze istnieje szansa na odblokowanie dodatkowych rdzeni. Najprawdopodobniej pomieszało mi się z wątkiem o Athlonie.