Xarix 2265 Napisano 25 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2012 Wiem, że już pewnie w****iam ludzi pytaniami, ale ja muszę :* Co jest w tej karcie hd 7950, że polecacie mi ją kupić, a nie np. tą gtx 660 ti? http://www.youtube.com/watch?v=E9mHxdZzqdEdlatemu http://www.anandtech.com/bench/Product/550?vs=647 1 Cytuj Link to post Share on other sites
MrAlex 0 Napisano 25 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2012 Pamietaj ze zielone slupki to 660ti PE od msi Pamiętam Odpowiedź - więcej jednostek ROP i szersza szyna danych Są święta i trzeba cierpliwie pomagać Co to są te jednostki ROP? dlatemu http://www.anandtech...duct/550?vs=647 Z tego wynika, że gtx w miejscach które przebija radeon dorównuje mu, a w innych masakrycznie miażdży różnicą fps, więc nie widzę tego Twojego argumentu. Cytuj Link to post Share on other sites
gando 245 Napisano 25 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2012 Tu na stock jest szybsza o 2% od stock 660ti, ale dużo lepiej się kręci. Po OC obu różnica to ok. 10% dla 7950 to dlatego że techpowerup część gier testuje bez upiększaczy , co jest korzystne dla gpu z węższą szyną i rop na pokładzie , więc i pozycjonowanie jest inne , w poście #22 masz test z z wszystkimi grami zarówno z upiększaczami jak i bez , i wówczas masz już inne pozycjonowanie kart oczywiście należy pamiętać że np. dla gpu z pułapu cenowego dajmy na to 400/500pln można tak zrobić , bo przy takim gpu normalne jest , że schodzi się z kilkoma ustawieniami , nikt nie oczekuje ultra wydajności od takich kart 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Taellih 71 Napisano 25 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2012 to dlatego że techpowerup część gier testuje bez upiększaczy , co jest korzystne dla gpu z węższą szyną i rop na pokładzie , więc i pozycjonowanie jest inne , w poście #22 masz test z z wszystkimi grami zarówno z upiększaczami jak i bez , i wówczas masz już inne pozycjonowanie kart Jaki to serwis? 1 Cytuj Link to post Share on other sites
chudyzam 105 Napisano 25 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2012 @MrAlex 1. Jednostki ROP to jednostki renderujące piksele wyjściowe (Render Output Pixels),dobierają kolor piksela w zależności od oświetlenia,itp.,mogą obrabiac wiele pikseli na raz,bo jest ich kilka,przyśpieszając obliczenia. Czyli krótko mówiąc - im więcej tym lepiej 2. "Z tego wynika, że gtx w miejscach które przebija radeon dorównuje mu, a w innych masakrycznie miażdży różnicą fps, więc nie widzę tego Twojego argumentu. " - mylisz się. Źle interpretujesz wykresy. Tam gdzie masz w obu kartach małą ilość FPS radeon wypada lepiej o kilka-kilkanaście klatek. Np Crysis Warhead - 32 klatek Radeona i 24 klatki Geforca. Tutaj zobaczysz ogromną różnicę gołym okiem na korzyść AMD. W tytułach gdzie przewagę ma Geforce nie zobaczysz różnicy między np 90 a 78 klatek na korzyść nVidii . Reasumując - w krytycznych momentach przewagę będzie miał Radeon. Tam gdzie na obu kartach i tak jest płynnie lepiej wypada Geforce. Moim zdaniem wybór jest oczywisty, ale - Ty decydujesz. Jeśli zakładasz temat i drążysz forumowiczów o szczegóły to nie rozumiem Twojego podejścia. Mówimy Ci obiektywną prawdę. To trochę tak jakbyś oczekiwał, że mimo oczywistych faktów przemawiających za AMD polecimy Ci nVidię. Z drugiej jednak strony - na obecne wymagania gier obie karty to potwory i kombajny, ale prędzej czy później odczujesz te "krytyczne momenty" wynikające z przewagi Radeona w kwestii ROPów i szerokości szyny. pozdrawiam 1 Cytuj Link to post Share on other sites
MrAlex 0 Napisano 25 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2012 Nie po prostu drążę tak temat nie po to by uzyskać odpowiedz, że nVidia jest lepsza tylko po to by usłyszeć jak największą ilość argumentów i opinii dlaczego wybrać kartę Radeona a nie nVidii, nie tylko dla mnie, ale i dla innych forumowiczów którzy później wejdą w taki temat, bo z tego co patrzyłem nigdzie nie jest tak dokładnie wytłumaczone tak jak tutaj. Dziękuję wszystkim za pomoc i każdemu który się dotąd wypowiedział dam plusa i jeśli macie jeszcze coś do powiedzenia to nie krępujcie się Pozdrawiam Alex Cytuj Link to post Share on other sites
-Tommy- 5033 Napisano 25 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2012 Dobrze napisal chudyzam bardziej widoczna w grach przy tych kartach jest minimalna ilosc fps ktora lepiej wypada w radkach niz max fps ktora jest lepsza w gtx-ach gdyz max fps ida w takie liczby ze tego nie widac golym okiem a min fps juz tak Cytuj Link to post Share on other sites
MrAlex 0 Napisano 25 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2012 Dobra to jeszcze jedna ostatnio rzecz jaka mnie interesuje. Tą kartę Radeon HD 9750 mam wziąć z chłodzenie od Gigabyte'a czy od Sapphire? http://www.morele.net/karta-graficzna-gigabyte-radeon-hd-7950-3gb-ddr5-384-bit-hdmi-dvi-i-2xminidp-box-gv-r795wf3-3gd-448543/ http://www.morele.net/karta-graficzna-sapphire-radeon-hd-7950-3gb-with-boost-11196-16-20g-524234/ Cytuj Link to post Share on other sites
-Tommy- 5033 Napisano 25 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2012 Sapphire ma chlodona sekcje Cytuj Link to post Share on other sites
Taellih 71 Napisano 25 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2012 Do tego Sapphire ma na 100% odblokowaną zmianę napięć, czego Gigabyte nie gwarantuje (zależy od rewizji) Cytuj Link to post Share on other sites
Lordonos 72 Napisano 26 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2012 (edytowane) A on będzie podkręcał bo czepiliście sie tej zmiany napięć. jak rzep koziej du*y:) Edytowane 26 Grudnia 2012 przez Lordonos Cytuj Link to post Share on other sites
Taellih 71 Napisano 26 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2012 Nawet jak nie podkręca, to łatwiej sprzedać kartę z chłodzoną sekcją i odblokowaną zmianą napięć. Cytuj Link to post Share on other sites
Lordonos 72 Napisano 26 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2012 powiem tak pffffffffffffffffffff. Nie po to sie kupuje żeby zaraz sprzedawać a za kilka lat 100-110zł co ca róznica to i tak będą grosze. Cytuj Link to post Share on other sites
Taellih 71 Napisano 26 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2012 (edytowane) powiem tak pffffffffffffffffffff. Nie po to sie kupuje żeby zaraz sprzedawać a za kilka lat 100-110zł co ca róznica to i tak będą grosze. Karty High End sprzed 3 lat (np. 5870 czy 480gtx) chodzą dziś w dobrych cenach, a grać się na nich da. Jeżeli za te 3 lata, autor będzie chciał sprzedać kartę, to kupujący mając do wyboru jego Sapphire, który ma chłodzoną sekcję i odblokowane napięcia i np. Gigabyte z gołą sekcją i zablokowanym napięciem to co wybierze? Do tego mając wybór między kartą lepszą, a gorszą, w tej samej cenie, co byś wybrał? Edytowane 26 Grudnia 2012 przez Taellih Cytuj Link to post Share on other sites
Sato_ 9 Napisano 26 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2012 Miałem gigabyte 7950, krecilem ja gpu na ponad 1100. Wraz z i5 2500k i powiem tak - jakbym mógł to bym zmienił grafe na 660ti. Jak dla mnie and zawsze ma coś nie dopracowane, coś akurat oczekuje na poprawkę w sterach, coś nie działa, coś lepiej działa na gf. W samym bf3 potrafiłem mieć idealne 60fps z v sync, a 5 minut pózniej coś mu odwalalo i miałem 10fps przez pare minut, musiałem resetowac kompa żeby działało. Polecam z punktu widzenia byłego posiadacza karty 7950, weź sobie gf 660ti Cytuj Link to post Share on other sites
Lordonos 72 Napisano 26 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2012 karta za 1100zł sprzedawana za 350zł to dobra cena ?? Cytuj Link to post Share on other sites
Sato_ 9 Napisano 26 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2012 (edytowane) Miałem gigabyte 7950, krecilem ja gpu na ponad 1100. Wraz z i5 2500k i powiem tak - jakbym mógł to bym zmienił grafe na 660ti. Jak dla mnie amd zawsze ma coś nie dopracowane, coś akurat oczekuje na poprawkę w sterach, coś nie działa, coś lepiej działa na gf. W samym bf3 potrafiłem mieć idealne 60fps z v sync, a 5 minut pózniej coś mu odwalalo i miałem 10fps przez pare minut, musiałem resetowac kompa żeby działało. Polecam z punktu widzenia byłego posiadacza karty 7950, weź sobie gf 660ti Serdecznie przepraszam za podwójnego posta... Komórka:/ Edytowane 26 Grudnia 2012 przez Sato_ Cytuj Link to post Share on other sites
Lordonos 72 Napisano 26 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2012 Ja nie kupuje Radeonów tylko Palit Geforce. Do tego z Radeona to bym brał Hisa. To nie wina Radeona tylko gier zawsze sie coś w nich pier... bo są nie dopracowane. Cytuj Link to post Share on other sites
Taellih 71 Napisano 26 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2012 (edytowane) Miałem gigabyte 7950, krecilem ja gpu na ponad 1100. Wraz z i5 2500k i powiem tak - jakbym mógł to bym zmienił grafe na 660ti. Jak dla mnie amd zawsze ma coś nie dopracowane, coś akurat oczekuje na poprawkę w sterach, coś nie działa, coś lepiej działa na gf. W samym bf3 potrafiłem mieć idealne 60fps z v sync, a 5 minut pózniej coś mu odwalalo i miałem 10fps przez pare minut, musiałem resetowac kompa żeby działało. Polecam z punktu widzenia byłego posiadacza karty 7950, weź sobie gf 660ti Sprawdzałeś inne stery? Reinstall systemu? Czy po prostu piszesz, bo Ci nie pasuje, że karta ma znaczek AMD? Bo jakoś inni nie mają problemu z tą kartą, a częściej narzekają na 660ti. W testach też 660ti odstaje dość mocno od 7950, wręcz jest bliżej do 7870. http://ht4u.net/revi...est/index40.php karta za 1100zł sprzedawana za 350zł to dobra cena ?? 550 za referenta 480gtx to zła cena? Ja nie kupuje Radeonów tylko Palit Geforce. Do tego z Radeona to bym brał Hisa. To nie wina Radeona tylko gier zawsze sie coś w nich pier... bo są nie dopracowane. A co takiego ma HIS/Palit czego nie mają inni producenci? Są gry skopane (gta IV, AC3), a znajdź dobrze napisaną grę w której AMD daje du*y? Edytowane 26 Grudnia 2012 przez Taellih Cytuj Link to post Share on other sites
Lordonos 72 Napisano 26 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2012 to znajdź dobrze napisaną gre jak wszystko to port z konsoli. Ale nie martwcie producenci gier zawsze mają swoją dobracowaną grę dla siebie i komputerki o których my możemy pomarzyć. Palit robi tylko Geforce a His tylko Radeona mam pewność że nie zobią mi padaki. Cytuj Link to post Share on other sites
Sato_ 9 Napisano 26 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2012 Robiłem formata, zmieniałem oc, zmieniałem stery. Standard - sprawdziłem wszystko. Komputer składałem od 0 sam, monitorowałem temperatury, wszystko powinno działać, a nie działało. W związku z tym któregoś dnia stwierdziłem dosyć mam tego i sprzedałem wszystko w cholere. Dzisiaj siedze na lapku i w końcu spokój:) GTX jest gorszy ekonomicznie, może ma mniej klatek czasami, ale wydaje mi się w subiektywnej ocenie mniej problemowy. Cytuj Link to post Share on other sites
Lordonos 72 Napisano 26 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2012 To trzeba było zmienić na geforca a nie obrażać sie na pc teraz masz laptop na którym gry pewnie chodzą jak zombi w 1 residencie. Cytuj Link to post Share on other sites
Sato_ 9 Napisano 26 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2012 Nie gram w gry - nie mam tak słabego tego lapka:) mam i7 i gt 650... Cytuj Link to post Share on other sites
Taellih 71 Napisano 26 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2012 to znajdź dobrze napisaną gre jak wszystko to port z konsoli. Ale nie martwcie producenci gier zawsze mają swoją dobracowaną grę dla siebie i komputerki o których my możemy pomarzyć. Palit robi tylko Geforce a His tylko Radeona mam pewność że nie zobią mi padaki. http://lmgtfy.com/?q=palit+problem Faktycznie nie zrobią padaki. Tak, gry to porty. Ale są dobre porty jak BF3 i są złe porty jak AC3 Robiłem formata, zmieniałem oc, zmieniałem stery. Standard - sprawdziłem wszystko. Komputer składałem od 0 sam, monitorowałem temperatury, wszystko powinno działać, a nie działało. W związku z tym któregoś dnia stwierdziłem dosyć mam tego i sprzedałem wszystko w cholere. Dzisiaj siedze na lapku i w końcu spokój:) GTX jest gorszy ekonomicznie, może ma mniej klatek czasami, ale wydaje mi się w subiektywnej ocenie mniej problemowy. No właśnie gtx nie jest mniej problemowy, obaj producenci mają kłopoty z bezproblemowym działaniem kart. Chociażby fochy fermiego czy szarpanie obrazu w 680gtx przez parę miesięcy po premierze. Nie ma reguły, a jak miałeś ciągłe problemy to na gwarancję trzeba było oddać Cytuj Link to post Share on other sites
Lordonos 72 Napisano 26 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2012 To po co wczesniej składałeś mocnego pc żeby nie grać w gry nie logiczne obraziłeś się na pc i gry bo coś nie poszło po twojej myśli typowe. Idiotyczne wpisze Gigabyte problem w google albo saphire i będzie to samo. Ale argument śmiać sie płakać? A BF3 to taka dobra gra nie wydaje mi sie. Fochy fermiego a co to jest bzdura wymyślona na pc labie albo szrpanie obrazu to micro stuttering za wysokie detale i nawet przy 90 fpsach obraz szarpie wczoraj to udowadniałem aidą i extreme tunerem. Czy ja sie zawsze bzdur musze naczytać?? Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts