Skocz do zawartości

Radeon czy Geforce?

Recommended Posts

Witam,

mam oto taki zestaw http://www.arest.pl/...iguracja-646493 i mam problem ponieważ nie wiem jaką kartę graficzną wybrać. Zależy mi na tym by kupić taką kartę, abym mógł spokojnie pograć w przykładowo BF3 na ultra bez spadków fps czy ścięć i też nie chciał bym wydawać na kartę więcej niz 1300 zł, a najlepiej by było gdyby cena karty + jeszcze cena obudowy do tego zestawu uzyskała sumę wszystkiego mniej niż 3,5 tyś. Proszę Was o pomoc, bo wiele czytam na temat kart i co chwilę widzę inne opinie, jedni wychwalają ,,radka,, nad ,,geforcem,, a inni odwrotnie i już sam głupieję. Więc liczę na Was.

Pozdrawiam

Alex

P.S.Linki nie muszą być tylko i wyłącznie ze strony arest.pl ;) Jeśli już był taki temat to nie znalazłem, albo nie uzyskałem odpowiedzi takiej jak szukałem, więc proszę się nie denerwować, święta mamy ;)

Edytowane przez MrAlex
Gość rezerwuar
Gość rezerwuar

Rozumiem, że jeszcze nie kupiłeś kompa więc Ci złożyłem cały zestaw + porządna karta(w BF3 geforcy akurat lepiej sobie radzą).

Po co masz płacić 800zł za 2500k jak możesz mieć szybszy 2550k(bez igpu ale to detal) za 715zł.

Nie bierz Gigabyte 7950, bo druga rewizja ma zablokowaną zmianę napięć, chyba że masz pewność, że to rewizja z odblokowaną zmianą.

Ze swojej strony mogę polecić Sapphire, dobre chłodzenie i fajne OC

http://www.morele.net/karta-graficzna-sapphire-radeon-hd-7950-3gb-with-boost-11196-16-20g-524234/

Nie przekonuje mnie kupowanie dwóch kart i łączenie ich w SLI bo jest jeszcze wiele błędów z tym związanych.

Rozumiem, że jeszcze nie kupiłeś kompa więc Ci złożyłem cały zestaw + porządna karta(w BF3 geforcy akurat lepiej sobie radzą).

Po co masz płacić 800zł za 2500k jak możesz mieć szybszy 2550k(bez igpu ale to detal) za 715zł.

A okej, to dziękuję ;) Podoba mi się Twoja odpowiedź, liczę na więcej takich. Wybrałem 2500k bo czytałem o nim wiele i wiem jak jest on stabilny i większość mi go poleca, 2550k nie znam wgl, ale poczytam o nim. ;)

Edytowane przez MrAlex

Wiecie ze te radki gigabyte maja "gołą" sekcje zasilania bez odprowadzania ciepła ? tak samo 7870... Dlatego wybralem MSI ktore przy pokaznym radiatorku na sekcji i ram i tak maja temp VRM 65-70 stopni w stresie...Hawk monitorje te temp w MSI Afterburner

Edytowane przez tommyt1983

Autor poczytaj trochę to nie boli, takich tematów jest od chol*** i trochę.

I co że ma gołą ? W moim 7950 przy oc 1200 na rdzeniu, sekcja nie przekracza 70 stopni...

Gigabyte jest tani, cichy, chłodny, dobrze się kręci i ma 3 lata gwarancji....

w gre wchodzi tylko arest czy inne sklepy również ? bo na arest.pl nie ma 2550k jest tylko 2500k

Wchodzą też inne, ale mi zależy na kartach graficznych najbardziej i informacjach na ich temat.

Nie chciałbym łączyć dwóch kart bo z tego co czytałem to jest to oczywiście dobre wyjście, ale poprzez SLI jest wiele błędów. Wolę postawić na jedną porządną kartę.

A co powiecie i jak porównacie do siebie takiej karty jak:

a)Radeon HD 7870 vs GeForce GTX 660

b)Radeon HD 7950 vs GeForce GTX 660 TI

Autor poczytaj trochę to nie boli, takich tematów jest od chol*** i trochę. I co że ma gołą ? W moim 7950 przy oc 1200 na rdzeniu, sekcja nie przekracza 70 stopni... Gigabyte jest tani, cichy, chłodny, dobrze się kręci i ma 3 lata gwarancji....

Zobacz co napisałem na końcu pierwszego posta, a potem wyjdź z tego tematu jak masz problem. ;) Edytowane przez MrAlex

@tommyt1983 ale przecież 79XX to nie gtx480 , musiałbyś ostro żyłować karte , a tak to nie ma się czym przejmować

Ja wlasnie po 480 i calej serii 4xx i 5xx mam na punkcie chlodzenia sekcji "zboczenie" :D:P

Edytowane przez tommyt1983

A co powiecie i jak porównacie do siebie takiej karty jak:

a)Radeon HD 7870 vs GeForce GTX 660

b)Radeon HD 7950 vs GeForce GTX 660 TI

W obu wypadkach nieznacznie lepszy Radeon.

http://tpucdn.com/reviews/Club_3D/HD_7870_jokerCard_Tahiti_LE/images/perfrel_1920.gif

Ostatnio oglądałem też wiele filmików porównujących te karty i zawsze przy radeonach było widać ścięcia i spadki fps, a także ich mniejszą ilość w porównaniu do geforców. Może wy mi wyjaśnicie dlaczego tak jest, skoro radeony wypadają lepiej na wykresach?

problemy tego typu są tematem wielu forów , tyczą się i radków i geforców , świętej krowy tutaj nie ma , jeżeli chodzi o testy techreport , to już wcześniej pisałem że na zagranicznych forach mają z tego niezły ubaw , jak ktoś wie na czym polega testowanie gpu , to wie że szukanie świętości i paragrafów , czy to jednych czy drugich to droga do nikąd